You are here

Milyen LED-et, drivert és tápegységet vegyek egy mikroszkóphoz?

28 posts / 0 new
Last post
GeorgeL
GeorgeL picture

Sziasztok!

A mikroszkópom egy G4-es foglalatú 6V, 20 Wattos halogén izzóval működik, ezt szeretném lecserélni egy 5 Wattos, nappali fényű LED-re. Jelenleg a trafó (230V AC/6V DC) a mikroszkóp talpában van, de az LED megoldás nyugodtan mehetne külső hálózati adapterről.

Ha van különbség LED-ek fény minőségében, akkor a jobbik fajtát venném.

Ami az áramkörnek egy tipikus tulajdonsága, hogy a fényerőnek változtathatónak kell lennie egy potméterrel.

Melyik LED típust, hozzá drivert és tápot javasolnátok nekem?

*******************************************************************

FRISSÍTÉS:
Mindenkinek köszönöm a hasznos hozzászólásokat, jó néhány javaslatot kaptam, még nem döntöttem el, hogy melyiket kövessem, egyenlőre SOS-ben megoldottam a problémámat, hogy a 20 wattos izzót egy 30 wattosra cseréltem, aminél már látom amit kell, csak nem abban a minőségben ahogy szeretném. Amint lesz időm ezzel megint foglalkozni, jelentkezem.

Comments
uniman
uniman picture
***

De ugye nem a 20 wattos halogén izzó 30 wattosra történő cserélése okozott "minőségromlást"...sad

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Dehogyis, 20 wattos izzó fénye használhatatlan volt, 30 wattos már jobb, használható de nem tökéletes. (sötét mezős mikroszkópia)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia George ! Az izzó fényének csak kb a negyede jut el az optimális  helyre ,ha 20w -os is.A led megvilágitás  teljes fénye rendelkezésre áll.Pl.egy led-böl álló teljesitmény led  ,adatlap szerint 28°-45° szögbe világit ,ezt be lehet optimális távolságra felfogni , hogy az optika teljes felületét elfedje.A több led-ekböl kialakitott teljesitmény led közelebbröl is elfedi fényével az optikát.Ilyen teljesitmény led hátránya hogy lecsökentett fénynél kirajzolodnak az összetevö kis led-ek mint fényesebb pontok(foto),a fény foltos lesz.Persze ez tipustól is függ.Ha vásároltál led-et ,ird meg milyet ,ugy kb.16v-ig  táplálhatod a meglévö tápból külsö egyszerü kapcsolásal..A táp kimenetén lévö elkok 10v-osak ,valoszinü hogy a kis kék trimmerböl még megemelheted a kimenö feszültséget .csak egy ötlet .üdv. Jóska

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia George !Azt irtad hogy az izzó 6v-os traforól van táplálva ,közelebbröl megnézve ez egy kapcsoló üzemü AC/DC táp .A kimenö feszültség szabályozható a már meglévö potival.Szerintem ezt kéne továbbra is alkalmazad egy teljesitmény led meghajtására,esetleg még szürésre is van szükség..A teljesitmény led vagy 1 led-böl vagy több kissebb teljesitményü párhuzamos led-ekböl all. Tápfeszültsége kicsi ,tipustól függö 3,2v-4v.Ha beleláthatnák a tápba ,ugy ötleteket kaphatsz ,hogyan oldjad meg . csak egy ötlet üdv.Jóska

File csatolás: 

1

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia josef.48, Nem tudom, hogy mit lehetne kihozni a jelenlegi tápból, de amire te gondolsz, a PWM elven működne? Már mint a fényerőszabályzás.

Kinyitottam a táp dobozát, itt van néhány fotó:
https://app.box.com/s/xgwdf9asrj70qj1lrutp2u9twc123w0o

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia George !Valoszinüleg pwr(lehet más is de lényegtelen) a stabilizálás és a külsö szabályozás .Ezt elárulja a nagy AC feszültség áttfogás a bemeneten ,és a stabil kimenöfeszültség.Ha be tudsz szerezni kis feszültségü teljesitmény led-et ,akkor megoldható az áram korlátozás annélkül hogy átalakitanál valamit a tápba.Kivülröl egy egyszerü egy tranzisztoros kapcsolásal ez megoldható ,ugy hogy a szabályozó poti leosztását megváltoztatja ugy hogy a felmelegendö led áramát korlátozza.Ha édekel majd megrajzolom a kapcsolást is.Teszek led példát de kereshetsz nagyobb teljesitményüt is.üdv.Jóska
https://www.pollin.de/p/hochleistungs-led-3-w-weiss-121420

1

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, én Zeiss labormikroszkóphoz vettem anno Sharp mini zeginata LED-et. Annak a chipmérete valamivel nagyobb, mint egy G4-es halogén izzó szála, a fényereje jó, csak mechanikusan kell megoldani. Egyébként a rövidebb hullámhosszú megvilágításnál (pl. hidegebb fehér) az optikai felbontás nő.

Üdv.

1

GeorgeL
GeorgeL picture

Köszi a linket, úgy tűnik nekem, hogy itt már nem árulják a mini LED-eket, de máshol még lehet, hogy lehet kapni, ha nem kifutott típusról van szó. Esetleg fel tudnál ide tölteni néhány fotót a megoldásodról?

Ja, és hány wattos és milyen színhőmérsékletű LED került a mikroszkópodba?

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, van még kb. 34 db ebből a LED-ből (neutral fehér). Ilyen 4,8 W-os LED került bele.
Már rég nincs nálam az a LED-es világítás, elajándékoztam (a mikroszkóp még megvan). Egyébként egy lencsével fókuszáltam a LED fényét úgy, hogy a kép a halogén izzószálának helyére esett. Az a mikroszkóp külső megvilágításos, így nem volt probléma a helyszűke miatt. Ahogy a fotóidat elnézem, van néhány centi hely az izzószál és a talp között. Mivel lepos ez a LED, egy rövid fókusztávolságú lencsével megoldható. Azt is látom (bár nem túl jó felbontásúak a fotóid), hogy nem spéci mikroszkóp izzó, hanem közönséges halogén van benne, tehát a LED-del még jól is járhatsz.

1

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia! Köszi a linket a kapható LED-hez (én csak a "mini" szóval kezdődőket néztem az előző linken, és azok közül már egy sem volt kapható.)

Szóval miért kellene nekem betennem egy rövid fókusztávolságú lencsét a led és az eredeti fénygyűjtő lencse közé?

Miért nem lenne az elég ha a LED-et a halogén izzó magasságába szerelném be?

És ha ezt az LED-t választanám, akkor milyen drivert kellene hozzá vennem amivel fokozatmentesen tudnám a fényerőt állítani?

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia! Nem értek az optikához, de azért megprobálom elmondani...
Ez a LED(mátrix) egy kb. 7x7 mm-es négyzet alakban világít, a halogén izzószála ennél kisebb. A LED kicsinyített képét leképezzük a fókuszpontba, úgy, hogy a halogén izzőszálának helyére essen (ehhez kell a plusz lencse). Ennek a virtuális, pontszerű fényforrásnak a képét vetiti a halogén feletti, talpba épített optika a kondenzorba... (Most lehetne beszélni a Köhler-féle megvilágításról, de azt inkább valaki szakértő.)
A kék fényszűrő, ami a halogén fölött van szerintem azért kell, hogy hidegítse a halogén meleg fényét.
Én ehhez a LED-hez 12V-os tápegységet és egy sorba kötött 10 ohmos ellenállást használtam. A fényerőszabályozásnak PWM-szabályzást javaslok, mert a fehér LED áramának változtatásával a spektruma is változik.

1

GeorgeL
GeorgeL picture

Hát ez a nagyítós méretezés egy kicsit túl megy azon a nehézségi ponton, amin túl ebbe a témába szeretném beleásni magam, mindenesetre köszi a tippet, most már értem a lényeget, ami az lenne, hogy egy méretezett 2. lencsével be lehetne gyűjteni az LED összes fény erejét az eredeti téglalapra így elkerülnénk jelentős teljesítmény kiesést illetve felesleges pazarlását.

Ami a PWM szabályzást illeti, ennek is utánanéztem, találtam is egyet, ilyesmire gondoltál?

https://optonica.hu/OPTONICA-egyszinu-LED-fenyeroszabalyzo-96W-/-12V-1#

Ennek a műszaki adatai nem említik a PWM technológiát, de ugyanígy kinéző fényerőszabályzó az Amazonon említi:

https://www.amazon.com/Hiletgo-DC12-24V-Controller-compatible-LEDwholesa...

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia! Nem olyan egyszerű a dolog, ha azt szeretnéd, hogy megmaradjon a mikroszkóp feloldása. Feltételezem, hogy a megvilágítás optikai rendszere a halogénhez lett optimalizálva, tehát jó lenne, ha a geometriai méretek közel azonosak lennének. Az egyik fotón az általam említett LED (maradt egy, melyet anno felszereltem egy hűtőbordára) egy mikroszkópizzóval a relatív méretek miatt. A másikon az izzószál közeli képe, ahol azért az látható, hogy törekedtek a megfelelő geometriai kialakításra.
Jók azok a szabályzók ehhez a LED-hez, csak feleslegesen nagyok (minden szempontból), de ha elférnek akkor mindegy. Hihetetlen, hogy ennyiből kihozzák ezt (szállítással, árréssel stb.).
Rákerestem, a mikroszkópodnak az újabb verziója már LED-es. Szerintem valamelyik forgalmazóját is megkereshetnéd, hogy lehet-e hozzá külön LED-et vagy akár komplett világítást kapni...
Nem tudom, hogy mennyire fontos számodra a szinvisszaadás (CRI), a lenti (#469358) LED abban nem túl acélos, viszont hideg fényű, ami a felbontás miatt meg jó.

 

File csatolás: 

1

rat
rat picture

Szia, a megvilágítás mennyiben befolyásolja a felbontást? Meg tudnád ezt világítani? Köszi.

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia! Nagyon is befolyásolja. Az optikai feloldás a fény hullámhosszával (lambda) fordítottan arányos, tehát a rövidebb hullámhosszúságú fény növeli a feloldást. Optimális esetben a tágyat megvilágító fény és az objetív apertúrájának is közel azonosnak kell lennie -- ezért van a kondenzor.
Persze, egy olcsó, 100-300X nagyítású diákmikroszkópnál ez nem szempont, de a tárgyban szerepló mikroszkóp már ennél valamivel komolyabb, az 1000X nagyítást is tudja.

1

uniman
uniman picture
***

Ez a halogén 2,3 x 0.8 mm-es felületről sugározza a fényt...ezt LED-del nehéz lesz helyettesíteni.
A mikroszkóp típusát nem ártana megnevezni és annak fényvető optikájáról részletes fotót csatolni...

1

GeorgeL
GeorgeL picture

A mikroszkópom típusa az egy Bresser Researcher Trino, valószínűleg első generációs, itt van néhány fotó róla, és megpróbálok pontos méreteket levenni a fenyvető optikáról és annak az izzószáltól való távolságáról:

https://app.box.com/s/xgwdf9asrj70qj1lrutp2u9twc123w0o

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Az izzószál és a lencse között a távolság kb. 20 mm. Az izzószál és az alap lemez között (amire rá van erősítve) a távolság 28 mm.

Egyébként közvetlenül a lencse alatt van egy kék színű fényszűrő üveglap a halogén izzóból jövő UV kiszűrésére. Feltételezem, hogy LED-hez erre a szűrőre nem lesz szükség.

Feltöltöttem még 3 fotót a talp belsejéről ugyanarra a linkre:

https://app.box.com/s/xgwdf9asrj70qj1lrutp2u9twc123w0o

0

uniman
uniman picture
***

Ezt a LED-et nem ismerem...de azonra akár jónak is tűnhet. De mivel ez is COB LED, nagyobb felületen, több fénypontból áll össze...
A kék UV szűrőre még nagyobb szükség lesz, ha megtekinted a LED-ek spektrumát...

1

GeorgeL
GeorgeL picture

Sajnos ez az LED csak 2 Wattos, 5 Wattost nem hiszem , hogy lehetne G4-es foglalattal kapni hiszen annak már kell valami fűtőfelület is. Köszi a tanácsot a kékszűrővel kapcsolatban, ennek még utána nézek.

0

uniman
uniman picture
***

Oda van írva, hogy G4-es! Van nagyobb teljesítményű is az effélékből , de az már nagyobb felületű. Bizonyára a sárga borítás alatt így nézhet ki.
De ezek a felületek jóval nagyobbak a kelleténél. De nem is a WATT számít, hanem a fényáram (lumen)...valóban az a 2W-os csak 180-at tud.
De a legelső hozzászólásomban linkelt LED-re felfigyeltél? Persze azokat beszerezni...

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Igazad van, találtam ott ezt a típust,, kb. 7 wattos és a mérete is nagyon közel van a halogén izzó méretéhez:

https://www.nichia.co.jp/en/product/led_product_data.html?type=%27NC2W09...

és itt lehet megrendelni (elvileg):
https://nevlight.it/

Jól értelmezem a műszaki adatokat?

0

uniman
uniman picture
***

Köszi, a képek szuperek! Ez egy komoly készülék...

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia! enlightened
Természetesen RGB-re csináld át, mert így még egy lehetőséged nyílik a kontraszt befolyásolására. Vannak olyan ledek is, melyekben fehér csip is van az RGB-k mellett. Az ilyennek az az előnye, hogy a sárga sáv sem marad üresen és teltebb a spektruma. De én ha ilyet csinálnék, akkor 3 cserélhető feltétet készítenék: RGB-set, luminoforos fehéret és 370 nm-es UV-A-t.  

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Konkrétan mit értesz feltét alatt? Úgy értem a gyakorlatban hová tennél ilyen feltétet egy mikroszkópon? Vagy a feltét alatt színszűrőt értesz?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Természetesen a ledet egy cserélhető patronba kell építeni, amely tartalmazza a szükséges optikai illesztést a mikroszkóphoz. Persze ennek nem kell hogy része legyen a kondenzorlencse, de pl. RGB esetén kötelezően kell egy néhány mm-es matt ablak, mely tökéletesen homogén fényt bocsájt ki az egész felületén. A fényporos led-el sem kell hogy egyszerű legyen a dolog, hisz ott is a tokozások többségénél a csip kéken világít, a környezete meg sárgán. RGB-s rendszernél nagy előny, hogy elmaradnak a színszűrők, de polarizátor meg egyéb eszközök használatának lehetőségét továbbra is érdemes megtartani egy komolyabb készülék esetén.

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Most, hogy belenéztem a mikroszkóp talp belső részébe, nem úgy tűnik, hogy lenne elég hely mindenféle extra kütyükre az LED felett, és az a rész nem is hozzáférhető anélkül, hogy az alsó talplemezt levennénk először.

Feltöltöttem még 3 fotót a talp belsejéről ugyanarra a linkre:

https://app.box.com/s/xgwdf9asrj70qj1lrutp2u9twc123w0o

0

Sponsored links