You are here

Off. Vízszerelésben jártasak véleményére lennék kíváncsi...

24 posts / 0 new
Last post
slaszlo
slaszlo picture

Sziasztok!

Járt nálunk a vízszerelő, és némi aggályom van a képen látható 50-es szennyvíz csövek lerakásával.
3 egyenes darab a kérdéses, amelyekből kialakított egy kb. 30 fokos törést, úgy hogy se nem ragasztott, se nem melegített és hajlított, hanem csak egyszerűen megfeszítette 2 toknál a csöveket és hilti szalaggal rögzítette, nehogy elmozduljon. ( IMG1615 a sárga láda mellett).
Egyik képen látni is, hogy gyufaszál vastagságú rés van a cső és a tok között. Félő hogy a gumigyűrű így már nem fog tömíteni.
Tudtommal az egyenes csöveket csak egyenesen szabad ( illik) szerelni, azért vannak az idomok, hogy azzal korrigáljon...

Véleményetekre lennék kíváncsi, mert így nem szeretném járólapoztatni...

Köszi. Laci

Comments
braunv
braunv picture

Sziasztok ! Szerintem ezek az illesztések így nagyon nem jók ! Tuti hogy nincsenek rendesen egymásba tolva legfeljebb épp a tömítésíg  mert külömben nem tudta  volna az ívet hozni, de megjegyzem ha úgy össze nyomja a csöveket ahogy kell ezt az ívet a cső is maga tudná követni ! Szerintem ne hagy így mert  előbb  utóbb ereszteni fognak a tömítésnél vagy valamilyen tömítő masszát használj, de inkább ezt a mestert inkább meneszteni kéne , mert ha a többi részt is ilyen szakszerűen végzi akkor a jövőre vonatkozó kilátások nem sok jót ígérnek ! Üdv!

1

Imitome
Imitome picture

smileySzia!

Utoljára 24 éve csináltam fürdőszoba és konyha szennyvízlefolyó rendszert PVC csővel. Már előtte is foglalkoztam vele, mivel sok ismerősnek segítettem megoldani ilyen jellegű problémáját. 
Nekem a 24 év alatt semmit nem kellett tisztítani, nem volt dugulásom, stb.
Javaslatom a következő és praktikus: a lefektetett PVC cső esését egy vízszint mérővel ellenőrzöm nagyon egyszerű módon. A mellékelt fotókon látható, hogyha ráteszem a vízszint mérőt a csőre (nem a toldásokra), akkor a buborék a lejtés szempontjából a magasabb rész felé eléri a jelölő csíkot, mint a fotón látható, akkor az pontosan megfelel az előirt öntisztuló esésnek, vagyis méterenként 2-3 mm-nek. Most lemértem az előzőleg megadott 1-2%-ot tévesen adtam meg.
Ez egy bevált és biztos megoldás. Ha a lefektetett csövek legmagasabb pontjáról elindulunk az esés irányába a csőrendszer végéig azonosnak kell lenni.az esésnek, amit szükség esetén sárgahomok segítségével szükség szerint be kel állítani, illetve nem árt meg a rendszernek, ha sárgahomok ágyban van és nem a feltört betonmaradék kavicsain. Ezt a beállítást elegendő egy-egy egészben lévő csőszakasz beállításával elvégezni. A képen látható toldás cseréjére ha nincs mód, akkor a rés oldali részt üvegszál erősítésű, öntapadós, 5 cm széles Tesa szalaggal célszerű betekerni. Még gumitömítés nélkül sem fog engedni.
A legfontosabb az esés beállítása a leírt módon. Ha jó az esés, akkor nem betonnal befedni a csöveket, hanem sárgahomok cement keverékkel és csak arra egy vékonyabb réteg betont az "ördög nem alszik" előrelátás miatt, mert bármi prücök előfordul, nehogy szét kelljen mindent rombolni a csövek miatt.
Mellékelem a két fotót. Ha valami nem tiszta, akkor jelezd és távsegítségben segítek. Megpróbáltam szájbarágósan leírni.
Az öntisztító esés képen a cső jobbra emelkedik, vagy ha jobban tetszik balra lejt! smiley

4

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Ritka kókány munka a csatlakozások feszülnek, még jó, hogy megnem kente sziloplaszttal
A szövön lehet hőlégfúvóval melegen ennyit hajlítani.
Ha ragyás a felfekvő felület, idővel berakodik és fúrhatod, a lejtést meg ellenőrizd le.
A cső átmérője azért kötött, hogy meglegyen a kívánt vízsebesség, mert az se jó ha túl na, vagy kicsi, mert rerakj a vitt cuccot.
Jobb helyeken az ilyen mekkmesternek eltörik a kezét

0

skorpio
skorpio picture

ez nem munka
aki csinálta nem ért hozzá
te jobban megcsináltad volna
...és ezért hatvanezret kértek forintba...
talán tegnap pék volt,de kivágták,tegnapelőtt kamionsofőr azelőtt meg tv szerelő...hi, ez csak,hogy a szakmánál maradjunk...hi
ma már vannak megfelelő profilok a hajlatok kiképzésére,miért nem használta őket
igy ne hagyd,szivárog majd,aláázik az egész,aztán penész,utána gomba
erre mondják,botvacsinált mester
mikor mestert hivunk,érdeklődünk az elvégzett munkái iránt
...sajnos ma egyre több az ilyen...de beszélni tud,tudniillik főnokképző tanfolyamra járt,meg a piacon tanulta,hogy kell eladni magát...de milyen magabiztosan beszélt,ugye
tudás persze nulla
...a kisebségeket kihagyva,a szlogen kedvéért...ez cigány munka

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egy kis segítség:
Így lejt a cső!

Kalex

1

Reuter
Reuter picture

Szia!
Hát nem túl szépen sikerült, de szerintem ez működik, nem fog ereszteni, a tisztulással sem lesz baj, de egy nagyon fontos dolog van, amit ellenőrizz, mégpedig a leejtést. AZ tényleg fontos dolog. A 110mm-es csövek ide a mosogatóhoz nem jók, mivel a zsír, meg az olaj a víz felszínén úszik, így szépen felülről dugulna el a lefolyó. Kell ez a szűk, 50mm-es cső, mert az való oda. Tapasztalatból beszélek, mert saját káromon tanultam. Én is "böszméskedtem" :) és 110 csövet tettem le a mosogatóhoz is, rendes leejtéssel, minek eredményeképpen 2 évente kellett tisztítanom. Egyszerűen nem értettem a dolgot, de megmagyarázták nekem, hogy nem mosogatóhoz való a 100-es, mert nincs meg a teljes keresztmetszetben az öblítés. Fogj egy vízimértéket és nézd végig a leejtést. A tömítettséget nagy vödör vízzel tudod ellenőrizni.Az összefűzésen látom, hogy nem lesz semmi vele, nem akad ott fel semmi, nem kel aggódnod emiatt. A sziloplasztot is jó nagy ívben elfelejtheted, mert az egész biztosan nem ragad a PVC-hez :D nagyon nem!!!!. A hozzávaló ragasztók sem mind. Csak a szürke színű, drága ragasztó a jó semmi más!!!! 2700.- 180 ml. Csak ezzel lehet normális, erős ragasztást készíteni. Ezt használják a kútfúrók is, ott nem lehet vicceskedni hogy "maj jó lesza szilóval is" :) nem lesz jó....soha! (tapasztalat) Kb 7000 Ft-ot költöttem a ragasztókra, mire megtaláltam a szürke ragacsot. Etikátlan lett volna a boltban kilyukasztani melyik az...
Üdv Reuter

0

Onionshed
Onionshed picture

Üdv. Én egy pvc cement nevü anyagot használok ,nagyon erős technokol rapid szaga van a szine is hasonló, feloldja a cső anyagát és nagyon erős nagyon gyors kötést hoz létre. 

0

mosomedve
mosomedve picture

A lefolyó rendszereknek általában 1-2 cm lejtést kell adni méterenként. Nálunk sokkal rövidebb (3 méter és lejtés is van) csőszakasz csatlakozik a 110 mm-es főághoz de így is kellett már tisztítani a lefolyó ágat. Itt ez nem áll fent mint látható. A zsíros mosogatólé rövid időn belül el fogja tömíteni a lefolyódat. És ami még bosszantó lehet, hogy nem fogsz olyan csőgörényt találni, ami végig éri majd a teljes lefolyót. Azon kívül hogy gány a szerelés (Egyébként ezt a csövet hőlégfúvóval lehet enyhén hajlítani a kívánt szögben, de ott keresztmetszet csökkenés léphet fel, ha nem megfelelően végzik) nem is értem, hogy a szerelő miért nem vetette fel azt a problémát, hogy nincs lejtése a rendszernek. Gondolom nem akarsz még szivattyút is beépíteni a mosogató alá! Keressetek másik lefolyó bekötési lehetőséget a főcsatornába. Ne hagyd így, rá fogsz fázni!
László

0

Jaca
Jaca picture
****

OKé, akkor egy dolgot tisztázzunk! 
Méterenként 3-5 mm lejtés kell a csőnek! 
"A tapasztalt szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a csatorna lejtése nem szabad több legyen, mint 3-5 ezrelék"
Vagyis  1000mm-enként 3-5mm.
Bár a köztudatban ez az 1-2 centi van, olvassatok utána, keressetek rá a gugliban. 

0

AzzA
AzzA picture
*

Azért értelmezik a szakik félre, mert az 1-2 cm /m lejtés a szilárd anyagot nem tartalmazó folyadékokra vonatkozik.
Egy házban a lefolyó szmötty nem ilyen. 

1

AzzA
AzzA picture
*

 Nálunk sokkal rövidebb (3 méter és lejtés is van) csőszakasz csatlakozik a 110 mm-es főághoz de így is kellett már tisztítani a lefolyó ágat.

Akkor nem csoda, mert maximum fél centi az az 1-2cm méterenként.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Így ne hagyd.

A törésnél belül a tokban nem találkozik a cső vége,.és a tok bele. Ott lesz  egy rés. Abban meg itt megül a szmötyi, dugulás táptalaja. Először csak a trutyi. Aztán haj, cérna. Arra a trutyi, mosószer, és tök betömül. Hamar.

Idővel szivárogni is fog. Az 50-es csőben már nem O gyűrű van, hanem a peremes gyűrű, ami ezt tartósan nem viseli el.

a betonon puklik vannak. Homok ágy mindenképp kell. És alá is. Nem csak mellé.

Lejtés rendben? Mert ha 50-es csőből 3 szál van... Ott minden baki évek múlva erős tökön lövés, és fej falba verés alapja lehet. Nincs hely, nem lehet lejjebb menni, vagy spórolás az oka?

És mindenhova 110-es KG-t tettem, nem olyan nagy pénz ez.

Ha ívet kell csinálni, akkor meg kell tölteni homokkal, úgy melegítve RÁCOK NÉLKÜL csinálni az ívet. 

Ezt így ne hagyd.
 

3

Javitok
Javitok picture

Egyszerűen ki kell egyenesíteni a sáncolást, még ha szélesebb is lesz. Nem értem miért nem vésték légvonalban .De ami még nagyobb baj, az a keresztmetszet és az esés ,abban az esetben ha konyhai mosogató lesz rákötve. 1 -2 év alatt ledugul, ha nem vegetáriánus az étrend, meg ha nincs mosogatógép.

1

AzzA
AzzA picture
*

Sőt még előbb ha fél rántott húsokat masszírozol le a mosogatón.wink
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Ott kezdődik, hogy kinek volt az az ötlete, hogy nem tud egyenes árkot vésni ?
Amúgy nem szép, de ha megkened sziloplasztal körbe, akkor 100 évig jó lesz.
Lefolyó, nyomás nincs benne, a toldó belső gumigyűrű meg elég jól tömít.
Elég esetlen a dolog, de még mindig jobb mintha 90°-os könyökök lennének benne.

1

proba
proba picture

Ami nem látszik, az sokkal fontosabb. A belső fal, ha nem sima, minden sokkal könnyebben elakad.

0

AzzA
AzzA picture
*

Nyilván.
Egyébként szólni kell a szakinak, hogy vagy vésse egyenesre az árkot és egyenesítse ki a csöveket, vagy hagyja el az épületet.
Vitathatatlanul botrányos munkavégzés történt.

0

Inhouse
Inhouse picture

Az a baj, hogy bár igazatok van, mocskosul nem szeretik a szakik, ha a laikus ügyfél mondja, meg, hogyan is kellett volna. Amit tud az ember, jobb ha megcsinálja magának, még úgy is simán jobb lehet a végeredmény, ha a józan esze mellett körbekérdez az ismerősök között és rákeres az interneten, bár tovább fog tartani a munka is. De, ha igazolni kell a munkavégzést, akkor sajnos megkerülhetetlen a "szaki".

0

ty
ty picture

Amit ennél is jobban utál a szaki az az, hogy ha műszaki ellenőrt hívsz és kártérítés fizetésére kötelezed.
A Te pénzed, a Te házad, Te vagy a MEGRENDELŐ. Elvárhatod, hogy normálisan megcsinálja, ezért fizetsz.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez az.. én azt nem értem, mi okból nem lehetett azt a gödröt egyenesen vésni. Ott volt akkor is a sárga láda, és ki kellett kerülni? Vagy mi az oka, hogy nem egyenesen megy az a cső...ja.. tudom. Mert akkor előre kellett volna gondolkodni....

Voltam egy ismerősnél. Épp a villanyász dolgozott. Tolta a horonymarót elszívó nélkül. Mint a víz, amikor a viharban hullámzik. Kis túlzással félkörívekben. Balról emelkedett a szint, majd csökkent majd megint fel, megint le.. értem hogy AC villany, de színuszan azért nem kell vezetni a gégecsövet...

Mester azt mondta, nincs elszívó, akkora volt a por, hogy nem látta, mit csinál...

0

ty
ty picture

Az építőipar kemény szakma... Nagyon résen kell lenni.
Ha építtetnék, valószínűleg felfogadnék egy művezetőt, aki a kivitelezőtől független szakember lenne.

1

uniman
uniman picture
***

Nekem sem tettszik! 
Az a 50-es átmérő is "gázos" lehet ilyen hosszan lerakva...a lejtése vajon rendben van?
További agodalmam a csöveket homokágyra illene fektetni, nem azokra az érdes kődarabokra....vagy tán be lesz öntve betonba?
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hát izé. Az utolsó képen a kép alján van egy kitüremkedés a betonban. Oda kellene leverni egy karót, meg egyet a cső indulásához, kihúzni egy madzagot, és egyenes árkot csinálni a csőnek. 110-es csövet ívesre hajlítani elég necces. Így viszont semmiképp ne vedd át a munkát. 

0

Sponsored links