You are here

BGA átmelegítése

17 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture
*

Sziasztok , akinek már sikerült megjavítani egy BGA "láb" kh-t melegítéssel , megmondaná hogy kell azt csinálni , meg mennyire tartós .
Ami érdekelne , hogy flux befolyik e az ic alá ,ha mind a 4 oldalról  ecsetel adagolom , menyi ideig és hány fokkal kell felül melegíteni és menyivel kell alul előmelegíteni , meg elég e a BGA saját súlya ?

Comments
BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

HP nyomtató BGA uP-át sikeresen újraéélesztettem hőlégfúvóval megfelelően körbemaszkolva, azóta is működik. Nyilván nem minden esetben használható a technika, de ha minden mindegy alapon megy akkor tesztnek kiváló lehetőség...

0

zamatőr
zamatőr picture

Üdv!
Laikusként és így "javítottam" egy videokártyát és egy alaplapi BGA-t. Alul felül becsomagoltam laza három rétegű alu fóliával úgy, hogy a chip teljes felülete szabad maradt és alul is az alatta lévő terület. Sütőlapra diónyi alu fólia galacsinok a panel 4 sarka alá.  A chip-re hőmérő szenzort tettem lassú felfűtéssel 219  °C -ig melegítettem kb 30-35 perc alatt értem el a hőfokot.Folyasztó szerként  Hestor-os gyanta -alkohol oldatot használtam.Nem használtam leszorítást . Kb egy éve működik. Megjegyzem ha nem sikerült volna az akció nem lett volna nagy veszteség CSAK KISÉRLETI CÉLLAL.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
..ez is csak egy vélemény lesz: szerintem kár "házi" megoldással játszadozni. Nem véletlen találtak ki hőprofilokat és technológiákat. Persze "vaktyúk is talál szemet" alapon lehetséges némi eredményt elérni, de.. szóval inkább keress valakit akinek van gépe hozzá. 
Üdv, Z.

1

mosomedve
mosomedve picture

Miért nem bízod "szakemberre" akinek van BGA rework állomása? Ne mekkelj, mert úgy jársz majd vele mint Mekk Elek a mindenhez is értő kecske! Csak rontani fogsz a dolgon. Hallottam már olyat is, hogy valaki betette az egészet a sütőbe é föltekerte 200°C-ra és csodálkozott, hogy nem megy vagy rosszabb lett mint volt. Igaz hallottam olyat is, hogy ezzel a megoldással megjavított egy alaplapot. Az amit belinkeltél az LED sorok javítására találták ki, amikor egyenként cserélték a ledeket és alulról fűtötték a csíkot.
László

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szervusz, üdvözöllek!

Még új vagyok a fórumon, de megpróbálok segíteni.
Nem tudom milyen készülékről van szó, amennyiben alulról is elő lehet melegíteni kb:100-120'C-ra akkor ez mindenképp előnyös, felülről pedig 
hőlégfúvóval melegítsd, ha ólmos akkor kb:320, ha ólommentes akkor 360-380'C-on.
Használj folyékony flux-ot, vagy ha az nincs akkor a zselét előmelegítés után folyasd be a BGA alá.
Mindenképp No-Clean típust használj.
Motorvezérlőknél ez bejön, persze a komolyabbakat BGA géppel javítjuk, de otthon a hőlég is megteszi, kis gyakorlat után.
ESD -re figyelj, házilagos javításoknál gyakori problém a hiánya.

 Üdvözlettel: Anti

Ui: ha a BGA mellett sok az SMD kondi, és egyéb alkatrész akkor kapton fóliaszalaggal érdemes körbemaszkolni, nehogy lefújd őket, tehát a légáram erősségére is figyelni kell.
 

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia , köszi a választ , egyelőre próbálkozni akarok , van egy ilyen  alsó melegítésre , igaz ez 260C-re van temperálva ,
https://www.aliexpress.com/item/4000177198047.html?af=646624&utm_campaig...
RF 800 flux , meg egy állítható hólégfúvó . Menyi ideig kell melegíteni kb 1,5X1,5 cm fém tetejű Ic-ét , alulról meg akkor megpróbálom a melegítő felet tartani , egy pár mm-re , egyébkén ez egy lcd tv main , és nincs sűrűn körül pakolva alkatrészekkel .

0

agressiv
agressiv picture
*

Az LCD TV alaplap (és a többi többrétegű nyák is) annyira el fog görbülni melegítés közben, hogy ezt sima házibarkács megoldással nem lehet megcsinálni. Ami a tartósságot illeti, arra jó lesz, hogy megbizonyosodj a hibáról (ha beválik, de görbülő nyák mellett nincs is értelme befelyezni) és a többi alkatréssz működőképességéről, ha már TV-ről van szó, de kíméld meg a piacot az ilyen televíziók árusításától, vagy inkább önmagában az ilyen javítástól, mert nem megoldás, inkább gányolás. Régebbi kijelzők T-CON-jainál működhet a dolog például, jó nagy ólmos golyókkal, szemmel látható kontakthibák mellett.

De, ha már elkezded, akkor mérd is a nyák hőmérsékletét az ic tövénél (a fortyogó flux hőmérséklete jól mutatja hol jár a nyák), különben csak el fogod égetni.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Jó minőségű FR4 hordozónál minimális a deformáció.
Habár nem vagyok otthon TV javításban, de 2006 óta a ROHS direktívák alapján gyártanak Consumer elektronikát, tehát TV-nél szinte fehér holló az ólmos BGA.
Autóiparban is egyre inkább az ólommentes megy, kivéve a safety egységeket.

1

Jaca
Jaca picture
****
 

Jó minőségű FR4 hordozónál minimális a deformáció.

Az egész felületet kell melegíteni, lassan, egyenletesen, 180 fokig. Utána mehet felülről is a meleg.

0

agressiv
agressiv picture
*

Nekem mondod... Ez nem minőség függő, a rétegektől és az SMD alkatrészek számától, na meg elhelyezésétől függ inkább, hogy mennyire görbül a nyák a meleg hatására. Ha egy nyákon kétoldalt van SMD az még akár jó is lehet de az egyoldalra szerelt alkatrészek mellett a vandonatúj nyák is már görbe (TV main, PC alaplap stb.).

0

mosomedve
mosomedve picture

Nekem IR8500 rework állomásom van, de a egyes Philips vékony paneljainak melegítésekor pluszban be kellett tennem két szorító sínt ami a panel közepét szorítja le az alátámasztó csúcshoz, hogy ne púposodjon fel a közepe. Mivel ez teljes időtartam alatt külön programozható az alsó, felső és az előmelegítő fűtő egységek könnyebb az ember dolga, mit valami kézi megoldásnál. Így is az előmelegítő dolgozik elsőre ami felmegy 200°C-ra 2°C/mp fűtési sebességgel és csak a vége felé kezdenek dolgozni a közvetlen alsó és felső melegítők és azok is több lépcsőben, amíg elérik a golyók olvadási pontját.
László

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha hajlik a panel, még mindig gyors az előfűtés.

0

agressiv
agressiv picture
*

Egy SMD-vel telipakolt, pláne vékony panel akkor is hajlani fog, ha 2 évig fűtöd fel.

1

agressiv
agressiv picture
*

Elhiszem, azért mondom házibarkács módon ilyesmit csinálni semmmi értelme.

Amit gyakorolhatna a kolega és valódi haszna is lenne szerintem, az szimplán a meleglevegős páka használata, SMD alkatrészek cseréje különböző nyákokon legyen akár kissebb IC, MOSFET stb.

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem ismerem ezt a linkelt Plate-et, én másfélt használok, van rajt egy hőelem , amit fel lehet ragasztani a PCB megfelelő területére,és beálítható a hőfok.
De ez is jó lehet, csak ne tedd rá a PCB-t, hanem valamilyen távtartókra, hogy ne érje közvetlen a hő, csak a hőáramlás.
Azt hogy meddig melegítsd az IC-t, azt látatlanba nem tudom megmondani, de ha melegíted hőléggel, látni ha kicsit megrogynak a forraszgolyók, esetleg egy picit
megmoccanik a BGA, de csak óvatosan.
Ha van valami hasonló hibás panel, azon esetleg végezhetsz "próbaforrasztást".

1

ityvity
ityvity picture
*

Köszi , igen próbáról van szó mert van egy jó tv ami ki tudom próbálni , meg egy bele való pangó rossz panel , azt hátha jó lesz , siker élmény reményébe megakarom próbálni  , de ahogy olvasom nem sok értelme .

0

Sponsored links