You are here

Technika T43FHD-278-17 nem ad semmi életjelet

42 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott a címben szereplő tv Vestel 17ips12 táppal szerelve. Tulaj elmondása szerint vihar után halálozott el, pedig elvileg nem durrogott a közelben. Tápban minden mérhető alkatrész jónak tűnik, bizti is jó, sehol nincs zárlat mégsem világít még a stand by sem. Próbából egy másik típusú elvileg jó Vestel tápból áttettem a táp IC-t, de azzal sem indult. Van értelme ezzel további köröket futni, vagy main hiba lesz?

Comments
imrus101
imrus101 picture

Hali!
Amit még megpróbálnék, az a ST_BY-t kapcsoló tranzisztor és a soft start áramkör leválasztása, azaz D109 és D101 felemelése. Az 5V_STBY-t előállító Q104 tranzisztort is kivenném próbából. A 24V-ot a trafó lábának kiforrasztásával választanám le. A 12V-os ágban próbára átkötném az L100-as tekercset, hátha szakadozik.
Hátha valamelyik bejön...
imrus101

0

djhalasi
djhalasi picture

D101, D109 csak fel van szitázva a panelra, de nincs ott semmi, ezek szerint több félét gyárthattak ebből. Q104-nek is csak a helye van meg,de nincs ott semmi. 24v-ot úgy választottam le, hogy kiemeltem a 3 diódát, ami a trafó kivezetésére megy.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Akkor, az 5Vstby mi gyártja le ?

0

djhalasi
djhalasi picture

Ez jó kérdés. Talán a main állítja elő? Egyébként már elengedtem, a próbára kapott táp került bele, megbizniszeltem. Ettől függetlenül jó lenne 1x életet lehelni bele, hogy legyen egy tartalék, de most egyelőre elég volt belőle.

0

djhalasi
djhalasi picture

Újabb fejlemény. Kaptam kölcsön próbára egy másik szintén technika TV tápot, ami ugyan nem teljesen ugyan ilyen, de a csatlakozók és a feszültségek ugyan azok, ezt rádugva a mainra elindul a tv és működik. Tehát biztosan táp hiba, csak nem tudom mi okozza, mert már szinte mindent elkövettem. Közben átmértem az elkókat is, mind jó, felesleges cserélni, de ezt sejtettem is.

0

balage
balage picture

Helló! A szekunder oldalon a párhuzamosan kötött nagy diódák szoktak ezeknél bezárlatosodni.

0

djhalasi
djhalasi picture

Azok jók! Azzal kezdtem, hogy átmértem az összes diódát, meg megnéztem nincs-e zárlat valahol.

0

guriga
guriga picture

Szia.
A FET és az IC a lényeg, ha ezek jók akkor működnie kell. Ne méregesd cseréld, az IC már új így marad a FET..
grg.

Ha már van jó tápod akkor azon mérj feszt, írd le, és nincs más dolgod csak összehasonlítani. smiley

1

djhalasi
djhalasi picture

Fet cserélve, találtam egy ugyan ilyet egy bontott, de működő tápban, azzal sem megy.

0

djhalasi
djhalasi picture

Próbálok keríteni egy hasonló paraméterű N csatornás fetet valamiből, aztán próba. Bár elvileg a teszter szerint jó, aztán a fene tudja mennyire megbízható. A működő tápból nem akarok áttenni semmit, nem szeretném tönkretenni, mert vissza kell adnom.

0

guriga
guriga picture

Nem azt mondtam hogy pakolj át cuccokat, csak azt hogy mérd a jót és utána a rosszat. Ahol a különbség, ott a hiba.
Szárazon is összehasonlíthatod, de az kidobott idő.
grg.

1

djhalasi
djhalasi picture

Megmértem a két tápon a feszültségeket a kimeneten main nélkül. A jó tápon csak 12V mérhető, illetve 2,2V a PWM dim lábon. A rosszon nincs meg a 12V, valószínűleg ez a gond, csak az okát nem tudom még. Néztem a táp ic-t is, a 8-as lábon megvan mind a kettőn a 322V, a 6-os lábon 8-16V között ingadozik mind a 2, tehát ez így jó.

0

djhalasi
djhalasi picture

Továbbra sincs meg a 12V, az okát nem találom. Ami érdekes, hogy ha bedugom és azonnal rámérek a 12V helyén 7-8V körüli feszültséget találok, ami szép lassan csökken, gondolom míg a kondi ki nem sül. tehát valószínűleg egy pillanatra elindul, de valami letiltja. IC, Fet, Optocsatoló új, már a kondikat is kicseréltem biztos ami biztos alapon, diódák jók, zárlat sehol. Innentől tanácstalan vagyok, pedig nem egy bonyolult szerkezet, jó lenne életre kelteni.

0

balage
balage picture

TL431?

0

djhalasi
djhalasi picture

Most cseréltem a TL431-et, találtam azon a panelon, amiről a fetet is bontottam, ez egy működő táp volt. Így sem megy. A c111 1000uF 50V elkón tudok mérni egyedül 8,8V-ot, de a kimeneti csatlakozón továbbra sincs semmi, illetve egy pillanatra megjelenik a 12V helyén valami, de egyből visszaesik, tiltja valami. Tényleg nem egy bonyolult szerkezet, de hogy így megszivasson...

0

guriga
guriga picture

Leírom mégegyszer!
Van két tápod és nincs más dolgod csak összemérni a kettőt!
De remélem két IC-t vettél mert kell a másik is.
grg.

1

djhalasi
djhalasi picture

Mit kellene mérni a feszültségeken kívül? Ráadásul nem is teljesen egyforma a két táp. Feszültségeket mértem, amit mérni tudok a jó táp kimenetén, azt nem tudom mérni a rosszon, az ic-nél lévő feszültségek viszont azonosak, szóval az elvileg szépen dolgozik, de mivel nem találok hibás alkatrészt, így nem tudom mi okozza a problémát. Hozzáteszem csak amatőr szinten javítgatok. Valószínűleg egy bontott táp lesz a megoldás, mert ez az egész nem ér annyi, mint amennyit eddig szívtam vele.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Szakítsd meg a 24V ágat, mit csinál?

........vagy bevittél már egy műhibát........
 

0

djhalasi
djhalasi picture

Megtörtént, de ugyan az. 24v és 12v is megjelenik 1 pillanatra, ahogy bedugom, de már tilt is. Led driver ic-t levettem meg a fetjét is, de akkor is. Sehol nem mérek zárlatot sem, nem értem...

0

djhalasi
djhalasi picture

Fan6300 a táp ic, ha erre gondolsz. Egyébként fent van itt a táp rajza. A típusát megtálod a korábbi hozzászólások között.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
A 24V megvan a FAN- rol, csak a 12V nincs? Az alaplap jó a másik tápról, igaz?
Akkor mi fogja a tápon a 12V ??? Nem a led driver?
Egyébkét ha lehúzod a maint  tápról, és nem virít; háttér,a LED vagy driver hiba....
Egyébként az U100 fesz. ref. ugyn olyan sanszos ahogy balage kolléga irta

0

djhalasi
djhalasi picture

24V sincs, semmit nem tudok mérni a táp kimenetén. A másik táppal tökéletesen üzemel a tv szóval biztos, hogy táp baj. A jó tápon main nélkül áram alatt csak a 12v mérhető, ez hiányzik a rossz tápon ugyan ebben az állapotban, vélhetően ezért nem indul. Kérdés mi tilthatja, mert nem találolm az okát. Talán a led driver, ahogy írtad? De azt hog tudom kiszűrni. Leforrasztom az ic-t? Nem igen láttam még ilyen hibát. Általában táp fet vagy táp ic és elkók, ezek szoktak lenni a probléma okai, de itt egyik sem.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Mi van meg? A C175  400V megvan
??
Ez  FAN táp olyan egyszerű mint a faék 
A HV lábon a 400V rol berugódik, és indítja a FET-et, majd a táptrafóról a 6 lábon megkapja a folyamatos tápot, és a 5 lábon szépen vezérli a tápfetet.
Ha ez nem történik meg annak oka lehet,
hogy nem jut a 400V a HV pinre,
vagy halott as FAN, vagy a környékén egy félvezető
vagy fogja valami a tápot ,
vagy ahogy balage kolléga írta, a tl431
(a sorrend nem a valószínűség esélyét tükrözi)

0

djhalasi
djhalasi picture

A pufferen 323V-ot mérek, ezt megkapja az ic is a 8-as lábán, 6-os lábán pulzáló feszültséget tudok mérni. A multiméter szerint kb 8-16v között ingadozik. Ic új, fet is cserélve. Valami fogja az biztos.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

https://elektrotanya.com/comment/473057#comment-473057
???????????????????????????????????????

0

djhalasi
djhalasi picture

Azt még nem cseréltem, holnap megnézem hátha találok valamelyik bontott panelon, mert új biztosan nincs itthon. Most már képben vagyok, megnéztem a rajzon miről van szó, hátha ez lesz a hunyó.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kiforrasztva kapacitást, ESR-t és szivárgást is mértél?

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Kiforrasztva mértem egy ilyen kínai csodával. Esrt és kapacitást tud mérni. Még azért a Fetet cserélem, mert más már nem lehet, 100x átmértem a diódákat, meg mindent, ami mérhető. IC új benne.

0

djhalasi
djhalasi picture

Cseréltem táp ic-t újra, sajnos még csak most jött meg, de a hiba ugyan az. Kivettem a tápfetet is, kínai alkatrész teszter szerint jó, nem szakadt. A táp kimeneti csatlakozóján méregetve semmilyen feszültséget nem tudok mérni, csak a 12V-os ágon 2V körüli feszt, ami szépen tizedenként esik lefele. Kezdem feladni. Optocsatolót nem cseréltem még egyedül, de az nincs is itthon ilyen. Bármilyen jó lehet, ami hasonló tápból bontott? Puffereken 323V mérhető, amit egy ellenállás osztón keresztül meg is kap a táp ic.

0

djhalasi
djhalasi picture

Közben beletettem egy másik tv-ből bontott optocsatolót, de semmi. Ha a táp rá van dugva a mainra, akkor még a 12V-os ágon sem tudok mérni semmit, még azt a 2V-ot sem, amit lehúzott állapotban. Még annyit rászánok, hogy kiveszem az elkókat és megmérem mindet, hátha csak az szivat valamelyik, bár kétlem.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ha a tápon mérsz feszültséget és mégsincs semmi, akkor jó eséllyel a main fogja. Milyen van benne??

Üdv, Z.

0

djhalasi
djhalasi picture

A main típusa: Vestel 17MB211S. A táp kimenetein semmilyen feszt nem tudok mérni a cserélt IC-vel sem, pedig elvileg működőképes tápról tettem át. Lehet nem bírta ki az átforrasztást, mert visszaraktam próbából arra a tápra, amiről levettem és most az sem megy. Rendeltem bele újat a Compateltől, de egyelőre még nem reagáltak.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Gondolom main nélkül is mértél és úgy sincs semmi... a sec.oldal diódáit (zárlat) nem említem, mert vélhetően ellenőrizted a passzív alkatrészeket is.
Üdv, Z.

0

djhalasi
djhalasi picture

Igen, sehogy se lehet mérni feszt sehol sem. Minden dióda és egyéb, ami ilyenkor ellenőrizendő átmértem.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Ne szenvedj nem alaktrészhiba hanem firmware hiba, usbrol probalj uj software-t folrakni..

0

djhalasi
djhalasi picture

De usb-ről hogy, ha semmi életjelet nem ad?

0

mosomedve
mosomedve picture

Ne foglalkozz vele, a hozzászólásból látszik, hogy nem ért hozzá.A tápok általában nem igazán érzékenyek az optocsatolóra. (Kivétel természetesen ha speciális kialakításról van. szó. Ha négylábú, akkor szinte próbára bármelyik fiókban levővel kipróbálhatod.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Hi!
Ennyi alkatrész csere után már szinte az egész tápot átforrasztottad, de még nem mindent. Próbáld meg áttaknyolni, hátha megjavul. Elég, ha pl. az opto kh-s és már nem is indul, hiába jók az alkatrészek.
Üdv.

0

djhalasi
djhalasi picture

Opto is volt már cserélve, kb csak az smd ellenállások és kondik nincsenek átforrasztva. Egyébként valszeg túlfesz intézte el, mert egyszerre ment tönkre a másik szobában lévő tv-vel vihar után, de a másik egy zárlatos tápfet meg 1 dióda csere után indult is, ez meg nem akar, pedig sehol nincs zárlat, minden alkatrész ami ilyenkor tönkre szokott menni cserélve van és így is azt produkálja a táp, mint mielőtt bármit is cseréltem volna benne. Szóval rejtély, de már elengedtem.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Az a rejtély, hogy mi csinálja az 5V stby-t.....???

0

djhalasi
djhalasi picture

Ez tényleg az, de nem is mélyedtem nagyon bele, mint mondtam már belekerült egy másik táp a tv-be, ez inkább tartalék lenne csak, ha sikerülne feléleszteni. Van jópár smd alkatrész a rajzon, ami a panelon nincs rajta csak a helye meg a pozíciószáma. Ez is érdekes. Nem lehet, hogy a main állítja elő a 12V-ból az 5v stand by-t? mert nekem a main rajza szerint úgy tűnik. Ez a main típusa Vestel 17mb211s

0

Sponsored links