You are here

[Megoldva] Tanmese !! Cooler Master RS-430-PMSP táp

9 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo picture
**

Udvozlok mindenkit!
Ime a tanmese:
Egy harmadik szemelynek elromlott a Cooler Master RS-430-PMSP (400W-os) ATX tapja es elvitte valami ismerosehez hogy az megnezze illetve mejavitsa. Az a "mester" megallapitotta hogy nagy a baja tonkrement egy nem beszerezheto alkatresz meg tonkrementek a tirisztorok!!! Aztan a gazdaja odaadta egy masik ismerosnek aki azt mondta hogy ismer o valakit (engem) aki lehet hogy megtudja javitani..

Ez elhoza nekem.. az ATX-re kivulrol ra volt ragasztva vastag ragasztoszalaggal az a ritka alkatresz plussz még egy papir hogy rosszak a tirisztorok is.Na mondom neki jol van megprobalom megjavitani, es magamban gondolom na ennek is véres a torka, ha mas nem berakok a dobozaba egy sz@r JNC "400W"-os tapot oszt vigye..Es így allt nalam egy hetig ..
Megnezem hat az ismeretlen alkatresz egy lapos graetz, kinyitom hat meglatom benne a Viper22 chopper IC-t, na mondom csak az ne nyirodjon ki mert azom most nincsen, meg nagytoku mosfetek a szekunder oldalon, na gondolom en azok se lesznek olcsok..
Elkezdem merni a mosfet-eket azok jonak neznek ki, megmerem a kis diodakat, hat jok, na hat akkor megmerem mar a "rossz" gretzet hogy zarlat volt vagy szalkadas, erre kitunt hogy a gretz is jo..ezutan megkeresem a biztositekot a halozati zavarszuro panelon, hat a biztositek is jo..na mondom hurrá a primer rész jó. Szekunder oldalon meglatok egy pupos elkot az 5V stby reszen C212 (1000uF/10V) kicserelem es jon az elso proba soros 60W-os egon keresztul a 230V-on.Megjon a zoldon az 5V, lilan az 5V. Elinditom a tapot (zoldet masszara), de a ventilator csak egyet fordul es megall semmi feszultseg nincs.Ego nelkul szintén.Na mondom valami még kiégett atmerem a szekunder oldalon az osszes diodat, kistranzisztort semmi hiba .Elkezdem az ellenalasokat merni: semmi hiba, atnezem alaposan a kontakthibakat: semmi. Na mondom akkor a speci szekunder IC valamelyik tapfeszultseg hianyara kikapcsol, beadok neki kulso tapbol 3.3V..5V..12V..-12V de a tap nem indul..kezdek mar bezavarodni..hogy mi is van most? minden jo es mégse jo, kifáradtam masnap folyatom a javitást..Masnap: talan az optokoplerok? Es akkor veszem eszre az "agyamban" hogy van egy 200ohmos trimmer poti is..Lemerem a trimmert is jo, de DEEE 5ohm-ra van allitva!! Es akkor ugrott be hoppá, miert raktak volna 200ohmost ha 5ohm-ra allitjak gyarilag..
Es elforditom a trimmert a kozepere es a tap beindul!!! Azutan csak a finom allitas kovetkezett.
Tanulság több is van, de a lényeg: hogy ha másnál volt valami készülék akkor figyeljunk mindenfele tekerheto trimmerekre, mert vannak még barmok a világon akik szerint csak utána kell hangolni, de ha mégse akkor meg szerintuk maradjon ugy a trimmer mivel igyse meg ugyse mukodik.
Na jo éjszakat..

Comments
Shizo
Shizo picture
**

:)

0

Vaki75
Vaki75 picture

Sziasztok! Nem számítógép, de aránylag friss az eset. Kedves utcabeli autóguru ismerősöm jött, hogy van-é kölcsönbe akksitöltőm. Gondoltam, hogy mindenféle hozzáértést is mellőzzünk, kezébe nyomtam a ruszki fullautómatát és visszlát - ne is hátráltassuk egymást... Kis idő múlva megint megjelenik és közli, megadta magát a technika. Rövid vizsgálat eredményeként megjegyzem, a tőltö kifogástalan, de csak erősködik nekem a srác, hogy dugjam be és nézzem meg, hogy a másik vége nem szikrázik. "Váóóó! Ember! Mit csinálsz!" Képtelen voltam megértetni vele: amig nincs rajta az akksi, addig ebből a kütyüből egy hangyányi energia sem fog távozni. :) A végén feladtam az elveimet, átcipeltettem vele az akkumulátort és feltöltöttem neki. :)

0

szoke
szoke picture

Szia Vaki75!
Látod ő megtalálta az ingyen energia forrását!
Igaz Te fizetted a feltöltés költségét, de őt ez nem érdekli!
Üdv: Szőke

0

lordsithlord
lordsithlord picture

Nem tagadom, ennyire mélyen nem értek az elektronikához, szóval ilyesmit én már nem tekergetek.

Azonban vannak sokkal egyszerűbb esetek is, pl. mikor az okostojás ügyfél vesz egy vinyót vagy egy DVD-t és aztán csak úgy simán belevágja a gépbe, majd jön nagy dérrel-dúrral, hogy szart adtunk el neki. Beteszem tesztgépbe, gond nélkül megy. Az ügyfél megnézi, hazaviszi, majd pár óra múlva visszajön, hogy bizony én nem azt a meghajtót adtam oda, amelyiket teszteltem, mert az az ő gépében nem megy. Nosza, akkor hozassuk be a gépet, megnézem, tele van egyéb meghajtókkal, persze egy secondary hely szabadon. Na akkor egyből leesett, hogy a tisztelt, nagyon hozzáértő ügyfél nem jumoerelte a cuccost.

Másik ilyen móka, mikor valóban jól jumperelte az ügyfél, de közölte, hogy záratos lehet a cucc, mert mikor beletette a gépbe, az bizony nem indilt el. Nosza, teszt, gond nélkül megy. Behozatom a gépet, beleteszem, hát tényleg be se indul. Mindent végignéztem, mi9nden okés, a vinyó nélkül tényleg megy a gép. Kínomban ránéztem a tápra, hát kisült, hogy egy közel 5 éves 300 W-os táp volt fullosra telepakolva, agyonosztogatva, szóval csoda, hogy egyáltalán elindult a gép.

3. eset: kedves ügyfél lejelszavazta a gépét, majd elfelejtette a jelszót. Valamelyik okos ismerőse benyögte, hogy BIOS reset, amit rendben meg is csinált, majd behozta a gépet, hogy ő ugyan resetelte a BIOS-t, de azóta állandóan elfelejti a beállításokat, ráadásul minden újraindításnál "valamit kiír a gép". Beindítottam, hát nem azt írta ki a szegény gép, hogy rossz állásban van a BIOS kapcsoló, tegye normál állásba...?
Kisült, hogy az ürge úgy gondolta, hogy reset után úgy kell hagyni a jumpert, mert különben ismét kéri a gép a jelszót :D

És akkor az utolsó:régi gépbe a tisztelt ügyfél új procit vett. Nem is lett volna probléma, csakhogy arra nem gondolt, hogy azt nem csak bele kell tenni, hanem az alaplapon a jumperelést át kell állítani. Jó hangosan hözöngve becsörtetett, hogy hogy gondoljuk, hogy őt átverjük, mert a proci nem olyan, amilyennek árusítjuk, ráadásul a gép is hibásnak jelzi. Szerencsére ő egyből behozta a gépét is, merthogy lássuk, hogy ő szabályosan tette bele a gépbe az alkatrészt és nehogy azt mondjuk, hogy ő rontotta el. Nos, bekapcsoltuk a gépet és mi volt az első, amit kiírt? "Nem megfelelő processzorbeállítás, kérem kapcsolja ki a gépet és állítsa be a jumpereket."

Ja és egy utolsó, ami nem informatikai: régebbi videónál a tulaj rárakta a tévére. Sehogy nem akart menni, kihúzta, megtalálta rajta a frekvencia hangolót a hátulján. Azt szépen becsavarta, mondván hogy túl laza a csavar. Ezzel szerencsém volt, igencsak feltűnő volt, hogy az egyik külföldi adónál mit ad isten belátszik a videó tesztszignálja. És mikor magyaráztam neki, hogy mi volt a baj és megmutattam, hogy működik a készülék, na ő még akkor is azt magyarázta, hogy ez így nem jó, mert az a csavar nem lehet laza :D

Nos, csupa olyan helyzet, mikor egyesek nagyon tudják, hogy mit hogyan kell beállítani, de persze azért is meg akarják mutatni, hogy ők értenek hozzá :)

"A felhasználó szerint soha nem a felhasználóban van a hiba." - Általános Rendszergazda Hitvallás, 1. pont
"Ha egy gép elromolhat, biztos lehetsz benne, hogy a legrosszabb pillanatban fog elromlani." - Murphy

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Lordsithlord! :)
(Köszönéssel szokás megtisztelni az olvasókat.) :yes:

Írásod tartalmával teljesen egyetértek, sajnos ilyenek az emberek. :(

Köszönjük, hogy megosztottad velünk is tapasztalataidat! :bow:

Neked is javaslom, igen nagy tisztelettel, hogy beküldés előtt olvasd át, amit leírtál.
(Akkor talán nem maradnak benne a roppant zavaró gépelési hibák.)

Üdv:
Fülesmester

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Teljesen egyetértek veletek, azzal a kiegészítéssel, hogy ma már olyan szintű általános műszaki alapképzés sehol nincs, amilyen régebben volt.
A mai "hályogkovácsok"-nak fogalma sincs arról, hogy hogyan is működik, amibe beleturkálnak. :szetver:

Még egy apró kiegészítés Shizo írásához (a kritika szándéka nélkül):
"Elinditom a tapot (zoldet masszara)"

Ez azt jelenti, hogy a zöld vezetéket földre (L logikai szintre) kötötte. :)

Üdv:
Fülesmester

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Shizo!
Bizony ez egy elég régi jelenség!
Amikor a kedves ügyfél, a javításra hozott SOKOL rádió mellé közölte, hogy a laza csavarokat Ő már meghúzta, akkor lehetett is indítani a szignálgenerátort, mert a KF szanaszét lett tekergetve. Ezek a dolgok nem változnak. Csak a készülékek! :D
Üdv:
exGelkás

0

Reuter
Reuter picture

Szia exGelkás!
Nagyon megmosolyogtattál!
Eszembe villantak a régi szép idők :D ( Sokol kf)
Hozzánk tartozott a garanciális javítása, ami mindig maximum a potija (nem póti! :rohog: )volt. De nemegyszer tényleg elő kellett venni a szignált is, amiért a "régi szabású" műhelyfőnök mindig megrótt egy kicsit, de aztán rájött, hogy nekem lett igazam, tényleg feszesre húzták a csavarokat :D
Üdv Reuter

0

Sponsored links