You are here

EWT1376HLW mosógép nem engedi kinyitni a fedelet - lezárva, tervezett elavulás

21 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A gép tette a dolgát, kimosott, leengedte a vizet, kicentrizett, a motor megállt. A kijelzőn a hátralevő idő 2 perc. Kérdem én: miért? Mire várunk? És az a 2 perc miért 5 perc? Mert addig nem engedi kinyitni a fedelet.
Ugyanaz a probléma, he elindítom a mosást, de eszembe jut, hogy valamit kifelejtettem, és hozzá szeretném rakni. Megnyomom a pillanat-állj gombot, leáll a motor, de nem engedi kinyitni a fedelet, csak hosszú percek múlva.
Mi ennek az időzítőnek az értelme? És ha már muszáj, hogy legyen (biztosan valami biztonsági előírás), akkor hogyan lehetne átállítani 10 vagy 30 másodpercre? Ez valami őskori bimetállos megoldás, vagy elektronikusan kapcsolt? Mit cseréljek, és ha netán bimetálos, akkor kapható-e 10 vagy 30 másodperces időzítésű? Ha elektronikus, akkor melyik ellenállást vagy kondenzátort cseréljem?
Csak félve kérdezem: nem lehetne, hogy ha leállt a dob forgása, akkor azonnal engedje kinyitni a fedelet? Ez akkora mérnöki bravúr lenne, hogy még a német tervezőmérnökök sem merték meglépni? A felhasználó úgyis ráér, várjon a semmire.
(A régi Whirlpoolt pár másodperc után ki lehetett nyitni. Az Elektrolux-nak ezt nem sikerült megoldani).

Köszönöm a tanácsokat. Üdv, lcsaszar

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem szabvány rögníti a minimális nyitási  időt, ez a kezelésiben szerepel
Több mosógépünk volt , de egyik sem volt nyitható röviddel a forgás leállása után, csak egy-két perc múlva

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igen Bálint, csak nálam nem 1-2 perc, hanem 5.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor meg van öregedve a PTC pogácsa, vagy jobb esetben   kontakthibás az érintkezés

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ha PTC, akkor abból létezik többféle. Tehát milyenre cseréljem?

0

ityvity
ityvity picture
*

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Láttál belülről ilyent?
Szedtél szét ilyen zárat?
Egyébként a hozzáértő kolléga leírta, mi lehet a baja a záradnak, itt:
 https://elektrotanya.com/comment/473382#comment-473382

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia! Nem szedtem még szét. Attól félek, hogy ha veszek 6-8 ezerért cseredarabot, az ugyanolyan lesz. Szerintem konstrukciós hiba.
És azért gondolom, mert a kijelző panelen van egy kulcs jel, ami villog. Amikor letelik az a végtelennek tűnő 5 perc, akkor a villogás elalszik, az ajtó kattan egyet, és ki lehet nyitni. Lehetséges, hogy ezt egy bimetáll vezérli? És mivel annak az időzítási pontossága +/- 2-3 perc, az elektronika nem tudja, mikor fog kialudni a kulcsocska?

0

S_D
S_D picture

Helló!
Vágj az ajtóba egy rést, abba illeszetve szerelj fel egy lakat bilincset! Tegyél a mosógépre valahova egy vízmentes villanykapcsolót! A kapcsolóval zárod a régi zár álltal záródott érintkezést a lakatpánt/lakat kombinációval zárod a fedelet...
Oszt akkor nyitod, amikor akarod! No persze, ha elveszik a lakatkulcs, jöhet a flex!

Azt a szakbarbár mindenedet!

Be tudom szerezni szervíz áron a dolgokat, de neked nem.


!

1

Nubira
Nubira picture

Szia!
A "szakbarbár" helyett kereshetnél alkalmasabb kifejezést.
A szakbarbárnak legfeljebb azt lehet felróni hogy nem olvas Arany Jánost.

 


!

1

S_D
S_D picture

Lehet..
De ilyen egy értetlenkedőt mint a topiknyitó! (nem, nem tudom ki az, csak az írásán szörnyülködöm)
Világosan leírta neki mindenki, hogy ezek a hőpatronos zárak újkorukban kb 1~2 percesek. Aztán öregedés közben hosszabbodik a nyitási idejük...
De ő át akarja alakítani!
Az én ötletem pont működőképes, igaz randa. De akkor nyitja, amikor akarja! És ő pont ezt akarja!
Valaki másnak egy legalább ennyire működő javaslata, némileg szebb kivitelben???
Nincs? Akkor kérem a kritikát mellőzni!

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Tisztelettel nem vagyok mosógépszerelő, ezért talán joggal lehet szakbarbárnak nevezni. Nem akarom átalakítani a gépet, csak azt szeretném, hogy ne kelljen anyázni, amikor használom. Ha erre a bimetáll-csere a megoldás, akkor elfogadom. Akkor viszont ez kellett volna legyen az első tömör egy mondatos válasz a nálam hozzáértőbbektől.
A többieknek köszönöm, téma lezárva. Sajnálom, hogy egyesekben ilyen indulatokat gerjesztett, de még mindig nem érték el az én indulatomat ez iránt a nem írom le mi iránt. Így jártam egy újabb műszaki csúcstermékkel, pár év után használhatatlanná válik (az én fogalmaim szerint).

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Ha üresen elindítasz egy mosást...
pár mp múlva kihúzod a konnektorból...máris mérheted stopperrel, hogy mikor tudod kinyitni az ajtót, "elektronikamentesen".

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
De igen, tudja, az elektronika, mikor fog a kulcsocska kialudni.
Amikor kihűl a PTC, és átpattan a bimetál......pont akkor.

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia , a kh-ás pogácsa bizonytalanul , vagy be sem zár , hosszú kioldást inkább az elfáradt bimetál okozza , elveszít ruganyosságát azt nem pattan vissza , ha kihűl , de ha szoruló  retesz is meg szokta fogni a kis nyelvet , azt nem kattan a zár.

1

uniman
uniman picture
***

Lári-fári! 
A miénk azonnal nyitható, ha a mosás végén megáll a dob! Kiírja, hogy "END", kattan egyet, meg "trillázik" egy rövidet...smiley

Akinek ilyen igénye van, az vegyen olyan típust, ami így működik! devil (Márka és típus a "szerkesztőségben" elérhető)
Ha most lett volna vásárolva, akkor visza lehetne vinni a "bótba"...de ez 4-5 éves masina, csak most derül ki ez a tulajdonsága !?

Mekk-hekkelési javaslat: A zár PTC-jéhez egy vékony műa. csövecskét bevezetsz...aztán a fagyasztó sprayból belenyomsz egy adagot...és máris nyithatod az ajtaját! smileydevilcool
 

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , tapasztalat hogy ezek a percek nem mindig egyeznek meg a valós perccel , mert van mikor több , van mikor kevesebb . Ez ptc/bimetallos kapcsoló , és van mikor a bimetál már rég kiold , de az ajtó nem nyílik mert fáradt a rugó és a retesz nem old ki , ilyenkor elég megnyomni egy kicsit az ajtót , és utána meghúzni a nyitófület .Tapasztalatom , hogy idővel meghosszabbodik az ajtózár nyitási ideje , de azért még nem cseréltem zárat . Van el. mágneses zárak , azokat megállás után az elektronika nyitja , de az sem mindjárt .

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem világos a válaszod. A hallható kattanásból arra következtetek, hogy valamiféle bimetállos retesz nem engedi kinyitni az ajtót. Tehát a problémámra az a megoldás, hogy cserélni kell a bimetállt rövidebb késleltetésűre.
Marad a kérdés: honnan tudom, hogy a cseredarab hány másodpercet fog késletetni?
Arra sem kaptam választ, hogy mi szükség van erre az alkatrészre? OK, hogy forgás közben ne lehessen kinyitni a fedelet. Na de ha leállt a dob, akkor miért nem lehet egy elektromágnesről elvenni a feszültséget, hogy szabadon nyitható legyen? Aha, értem: ha centrifugál és kihúzom a konektorból, akkor a dob még forog ezerrel, és nem szabad, hogy nyitható legyen. Vegyük a centrifuga leállási idejét, legyen 15 másodperc (majd megmérem), akkor is elég lenne 30 másodperces bimetáll.

Üdv, lcsaszar

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , minden géphez tartozik egy gyári ajtó zár , de van utángyártott is , sőt van olyan gép amiben más gépből is berakható , vagy van olyan zár ami több gyártó gépébe is jó (mechanikai kialakítás , meg a kivezetések sorrendje határozza meg ).
Késleltessi idő, mind paraméter egy zárnál sem nem szerepel , konstrukcióval adott . Ezt az időt lemérheted gép nélkül az asztalon , adsz 230V a ptc saruira , utána megnyomod a reteszt , kattanni fog a zár . Fogsz egy stoppert , áramtalanítod , azt méred az időt mikor fog újra kattanni .
"Na de ha leállt a dob, akkor miért nem lehet egy elektromágnesről elvenni a feszültséget, hogy szabadon nyitható legyen? " Van ilyen gép is (fentebb már eset róla szó) ,itt az elektronika időzít mágnes zár nyit , a kijelzőn meg megjelenik, mikor lehet nyitni az ajtót . Ilyen zár program futás közben áramtalanítás esetén beragad , de szoktak egy mechanikai ajtó nyitót tenni a szivattyú szűrő nyílásához közel .
Hogy miért van erre szükség ?Biztos mások is ezen elgondolkodtak már , mert :
Aki haladni akar a korall vesz egy ilyen gépe .
https://euronics.hu/termekek/samsung-ww80t4540ae-le-eloltoltos-mosogep/p...
Ezen van egy plusz nyílás az ajtón , ahol mosás közben bedobhatsz egy pár zoknit, gatyát ...hogy ne keljen megállítani a gépet és megvárni az ajtó nyitást .

0

S_D
S_D picture

Javítottam ilyet zárhibával.
A zár kb 12 ezer bele. 

1

S_D
S_D picture

Szijja! Ha ennyire sietsz, szaladj el!
Amúgy meg hívd fel az Orczyt és kérd Szabó urat! 
Kérdezd őt! Ő tud segíteni neked. 

1

Sponsored links