You are here

SPDIF zavarszűrése

30 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Hálózati zavaroktól szeretném szűrni a digitális jeleket (mert átvitel-vesztés történik), ehhez kérnék segítséget.

A felállás:
keverő + 8m 75ohm antennakábel (éppen határeset) + vevő berendezés.

Ez alap esetben tökéletesen működik. Tudom, hogy a fénytechnikát külön fázisra szokás kötni, de van, ahol ez problémát okoz, mert csak 1 fázis áll rendelkezésre, ez történt tavaly is. A füstgép (900W) kapcsolgatásakor 1-1mp-re elment a hang, mert a vevő szerint nem állt fent a kapcsolat (digital in led kialszik). Így akkor átmenetileg XLR-en lett megoldva a dolog, de azon közel 15-20dB jelcsökkenés van, bármennyire is maximumon használok mindent, tehát a keverőből nem jön ki annyi jel, amivel a kompresszornak dolgoznia kéne, mert -20dB-nél nincs tennivalója. A kompresszor expander funkciója sem elég erre a szintre, tehát az analóg átvitel erősen szükségmegoldás csupán, ami max 70-80%-os teljesítményt biztosít.

Itthon tesztelve a digitális átvitelt azonos fázisra kötött füstgéppel nem tapasztalom a problémát.
A helyszínen 20m hosszabbítón keresztül kapom az áramot, igaz itthon a falban is van annyi, tehát nem tudom releváns-e. (Hosszabbító kitekerve, nincsenek rajta hurkok a helyszínen.)

3 megoldás van pillanatnyilag, ami eszembe jutott:
1. zavarszűrős elosztó (80-as-90-es évekbeli, hátránya, hogy nem földelt) ez elé lenne kötve a füstgép és a szűrő mögé a vevő.
2. ferritgyűrű (nem tudom milyen méretet érdemes használni: PC-tápból bontott vagy hosszúkás, vékony, stb. ...)
3. szünetmentes tápegység (elvileg nem csak átmegy rajta az áram, hanem képes szűrni is valamennyit, kb. mint egy nagy kondi)

A ferritgyűrűt az antennakábel vevő felőli végére tavaly próbáltam, nem volt elég (bár csak találomra raktam rá egyet egy másik készülék tápkábeléről).

A keverő nem igényel földelést, a vevő (kompresszor, erősítő) igen, ahogy a füstgép is. Talán a földelésen megy a zavar?

Ötleteket várnék, hogy mivel lehetne ezt a szakadást kiküszöbölni, ha az idén is csak 1 fázist biztosítanak!

Előre is köszönöm!

Comments
Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Megpróbálhatod a földhurok leválasztást a koaxon, mindkét ágban (árnyékolás és melegpont) soros pár nF-os kondenzátorral, úgy, mint a kábelTV-nél. Olcsón kipróbálható, és esetleg bejöhet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Nálam semmiféle földhurok nem volt mégis ilyen volt a koax 1.5 méter kábellel is.Ezt csak optikával fogja tudni megoldani, a foldhurok ilyet nem nagyon csinál.

Az egyetlen, ami nekem nagyjából bevált a koax esetében, az a fizikai távolság tartása minden hálózati kábeltől. De az 1 méteres távolság ellenére is előfordult, hogy jelet vesztett a DAC egy pillanatra, amikor kihúztam a konnektorból egy sima 50Hz-es trafós dugasztápot például, csak lényegesen ritkábban. Érdekesség még, hogy ha a koax a küldő és fogadó oldalán is le volt választva galvanikusan, akkor volt a legrosszabb, így a PC-én (ami földelt ugye) kihagytam a leválasztást.

Ezen zavarszűrés nem fog segíteni, mert nem a tápon van a tüske, hanem magára a koaxra kerül rá, emiatt lesz értelmezhetetlen a DAC számára az adat amit küld.

0

Julian
Julian picture

Szia! 
Zavarszűrős hosszabbítóból van földelt is, nem drágák (APC).
Ha ez nem elég, akkor a szünetmentesből az online kell és lehetőleg szinusz kimenetű. Az online olyan, hogy a cucc már az inverteren keresztül kapja a feszültséget.
Viszont emiatt a teljesítményük erősen korlátozott. 2kW-ot nem fog elbírni, hacsak nem valami nagyon drágát veszel.
Van olyan szünetmentes is, ami csak áramkimaradás esetén kapcsol át az inverterre. Ezekben általában van zavarszűrés is. De, ha csak ez lenne a lényeg, akkor elég egy ilyen hosszabbító. Vagy kettő.
Ha csak a füstgép miatt produkálja ezt a gondot, akkor lehet, hogy a füstgépnek kellene utánajárni, mert valami nem kerek nála.
Földelést igénylő berendezést nem célszerű földeletlen aljzatba dugni. Amíg nincs gond a berendezéssel, addig teljesen mindegy. Ha gond van vele, akkor meg egyeseknek megrázó élményük lehet.

Ha kéznél van az a régi zavarszűrős elosztó, én megpróbálnám a keverőt bekötni. Ha jól lesz a dolog, akkor a keverő szedi össze. Ha nem, akkor vagy az öreg elektronika nem az igazi (elosztó), vagy máshol van a gond.
Próbaképp a füstgép kivételével ráköthetsz mindent. Ha a berendezések jók, akkor talán nem lesz gond a földelés hiányával. Azért fém részhez azonnal nem hozzáérni, először fáziscerkával vizsgálni.
Volt olyan számítógépem, ami rázott egy kicsit, mert a 12V-on rajta volt a fázis is. Barkács hosszabbító, barkács táppal. A földelés nem volt meg, ahhoz meg kellett fordítanom a dugót az aljzatban. Nem életbiztosítás. Rég volt, nem én barkácsoltam.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem valószínű, hogy a keverő szedné össze, mert ment mellette 15W-os FM adó is és az nem zavarta, pedig attól még a CD-játszók is megkergültek fél méteres közelségben.
Az erősítőt nem kell szűrni, tehát az kieshet a fogyasztó körből (óriási elkók védik és analógként nincs gondja), mindössze a kompresszort kell, de analógként annak sincs gondja. Tehát ha XLR-en viszem át az analóg jelet és ő magának újradigitalizálja, ott nincs probléma, csak ha a digitális jelet kapja meg és egyből azzal dolgozik.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Ez így nagyon zavarérzékeny felállás ha a keverő és a vevő is földelt amúgy. Javaslom a koax kiváltását optikai kábellel. Két átalakító kell, ha egyik eszközön sincs optikai csatlakozó.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Plusz beruházást nem szeretnék ilyen mértékben: 8m optikai kábel + 2 átalakító.
1 kínai átalakítóm van digitről analógra, de vele a hang minősége 90%-os (dinamika, hangerő, stb. gyengébb), szóval olcsón semmiképp sem úsznám meg, ha minőséget is szeretnék tartani.
De írtam is, hogy a keverő nem földelt, csak a kompresszor és az erősítő... de ugye a kábel árnyéka ebben az esetben a keverőbe is eljuttatja a földet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Veszel egy toslink adót és vevőt, hozzá 5V táp kell, egy az egyben ráköthetet az adó bemenetére a koax kimenetet, a vevő kimenetére pedig 75ohm-al a koax bemenetre és kész is vagy.

Mellékeltem képet TME parkolóról, bruttó 6000Ft a cucc, az 5V-ot csak megoldod valahogy (dugasztáp + 7805).

File csatolás: 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Ha mégis kialalkul valahogy a földhurok, akkor a koax árnyékolásán indukált pár 10 vagy 100mV feszültségimpulzus hozzáadódik a digitális jelhez, és már meg is van a zavar.
Nem tudom menyit szánsz a megoldásra, de a két átalakító (SPDIF-TOSLINK oda-vissza) 8500 + egy kábel még 5V-os tápokkal együtt is megvan 15 ezer forintból. Zavarvédős elosztók vásárlása sem lesz lényegesen olcsóbb, és ott szerintem lutri az eredmény. Minőségveszteség sincs, mert ezeken digitális marad a jel, csak a médium változik rézről üvegre.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nekem az analóg átvitelt zavarta valami, amitől hangyás volt a kép a TV-n, A hálózati kábel át lett hurkolva ferrítgyűrűn (nyitható), sokat számított. Mosógépekben is van hálózati zavarszűrő doboz, azt is berakhatod egy kötődobozba, amin egy hálózati kábel és egy aljzat van.
Üdv: Jácint

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Tehát akkor nem az antennakábelt kell a 2 végén ferritezni, hanem a vevőkészülék tápkábelét a készülékhez közel?

0

Jaca
Jaca picture
****

Igen. Mivel a hálózati kábelen vannak összekötve, így azon keresztül szedik össze a zajt. 

0

S_D
S_D picture

Ott nem a hosdzabító vékony, illetve nem valami nagy induktív terhelést kapcsolsz rá?
2 hosdzabító, mégha azonos indulástól is? 
Kondis fázis javítás? 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A hosszabbító nem vékony, nem tudom a pontos méretét, de ha az enyém volt használva (ami elég vastag), azzal is ezt produkálta.
Semmi más terhelés nincs rajta, mint 4CD-játszó, 1 keverő (össz nincs 100W), mind trafós, az erősítő 2kW, de ez a max fogyasztása, illetve a kompresszor a maga 10W-os fogyasztásával. És e mellé van bedugva a 900W fogyasztású füstgép, ami 5-8 percenként ki-be kapcsolja a fűtését és ekkor hallgat el a zene a digitális átjátszás miatt.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A füstgép fűtését mágneskapcsoló , vagy relé kapcsolja?

KN

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Egy sima bimetál. Ha hideg, be van húzva, ha felmelegedett, elenged.

0

kovacsna
kovacsna picture

Ez okozhat ilyen gondot, mikor az ~1kW-os fűtést kapcsolja. 
Az biztos, hogy ívet húz a kontaktus, ami simán megjelenik a hálózaton, mint tranziens jel.
Ezt ellenőrízned kellene.

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Viszont a kontaktusra rakha egy 220 Ohm 22nF soros tag, ami már jelentősen csillapítja a zavart. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Ezt ki kell számolni, illetve ebben az esetben mindig fog valamekkora áram folyni a fűtésen.
De ez is egy megoldás és annyiban szerencsés a helyzet, hogy rezisztív a terhelés.
Én előbb a hiba forrását keresném, aztán lehet gondolkodni a megoldáson.
Ezt egy szkóppal simán nyakon lehet csípni.

De nekem az S/PDIF átvitele is aggályos. Eleve kics jelszinttel dolgozik. (500-600mV pp). Max 10m-t ad meg a speci a kábel max. hosszára.
Talán a optika szerencsésebb valóban. Mert ugye most kiiktatjuk mondjuk a füstgépet, mint hibaforrást,
de mi van ha a következő rendezvényen, majd valami egyéb, nem a felszereléshez kapcsolódó eszköz okoz hibát?

Hangosítottam sokáig, bár akkor még a digitális jelátvitel nem volt ilyen szinten.
De az általános tapasztalat, hogy nem lehet megspórolni bizonyos dolgokat, amik biztosítják a hibamentes működést.
Azaz lehet, de annak mindig szívás a vége.

KN
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1 év után ez az első melóm... nem halmoznak el vele, szóval azért írtam már az elején, hogy újabb befektetést semmiképp se szeretnék, mert akkor hol marad a bevétel? Most csak nyomott áron lehet ilyesmit "eladni" a megrendelő felé.
Egy régi Techincs dekkben láttam, hogy a főkapcsolóra egy kondit kötöttek (ellenállás és minden más nélkül). Elég lehet, ha egy ilyet rakok a bimetál 2 szála közé?
Illetve a zavarszűrős hosszabbítóba inkább a füstgépet vagy inkább a kompresszort dugjam?

Amúgy a sok átalakító miatt a hang is késne, ami mikrofonos beszédnél elég zavaró. Én egy fél mp-es késébe már bele tudok zavarodni, ha úgy hallom vissza magam, márpedig minden konverzió időbe telik, illetve ahogy a kolléga is írta, még plusz 2 táplálás is szükséges hozzá, tehát már túl lenne bonyolítva.

0

S_D
S_D picture

Sajnállak, hogy ilyen kevés a meló!
A füstgép bimetál szikra oltásra a legegyszerűbb és egyben a leg energia takarékosabb megoldás a fűtőszállal sorbakötött izzó! A kívánt időben azt az izzót zárja rövidre a bimetál.
A cél az, hogy a bimetál kikapcsolásakor az izzón kb a hálózati feszültség fele legyen és maximum 100 mA follyon át rajtuk. az kb 22 watt állandó fogyasztás, amiből a fűtőszálon van 11 watt.
Pluszba még szikra oltó kondikat is rakhatsz, ártani nem árt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Inkább RC tag legyen. Most néztem, egy ipari gép, ami induktív terhelést is kapcsol, ott a relé érintkezői közé 100Ohm 2W és 10nF X2-es kondenzátor van.( A másik panelen meg 22 Ohm 5W és 330nF X2 kondi) Viszont érdemes kipróbálni, hogy ugyanabból az elosztóból táplálod az adót és a vevőt is. Tehát a keverő mellé odateszed az elosztót, ebbe dugod a keverőt, meg egy hosszabbítóval az adót, de abba a hosszabbítóba már mást ne dugj. Így a hálózaton érkező zaj egyforma lesz a két készüléken. Esetleg a bedugás irányával kell még játszani. A keverő melletti elosztóba még bele lehet építeni valamiféle LC szűrőt, mint ami pl a PC tápokban van, vagy mint említettem, a mosógépekben szokott lenni.
https://www.tme.eu/html/HU/halozati-zavarszuro-fb-sorozat-tulmelegedes-e...
https://www.conrad.hu/hu/halozati-szuro-hidegkeszuelek-aljjal-250-vac-6-...
https://www.tme.eu/hu/details/fyt16ta-m8/zavarszurok-egyeb/qlt-power/yt1...

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Az induktív terhelés más! Ott energia halmozódik fel, így a kikapcsolás pillanatában áram fog folyni ugye. Más méretezés kell a snubber taghoz. Néha nehêz is számolni. Pl egy mágneskapcsolónál, aminek 230-as a tekercse.
A PC tápokban pedig a bemeneti szűrő kötelező tervezéskor, hogy ne szemetelje tele a hálózatot, a kapcsoló frekivel, meg felharmónikusaivál. Persze a bejövő zajt is csillapítja.

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

De az a szűrő mindkét irányban működik, így a keverő felé sem engedi a hálózatról jövő zajt.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Persze, mindkét irányba működik, csak nem az a cél, hogy a bejövő zajt szűrje.

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Viszont ide meg pont az kell, hogy a hálózatról jövő zajt szűrje.

0

agressiv
agressiv picture
*

Semmit sem fog elérni a hálózatról érkező zaj szűrésével, mivel a koax szedi össze a zajt, ráadásul a készülékek betáp oldala gyárilag is meg van szűrve éppen eléggé.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sejtem, hogy mire gondolsz. A koax árnyékoló harisnyája antennaként viselkedik, és a két végén már különböző a feszültség, míg a belső szál két vége egyforma. Dupla árnyékolású kábellel kellene próbálkozni, ha jól tudom, létezik ilyen.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Végül megint élesben, de meglett a probléma, ami nem a felsorolt eszközökben volt.
Nagy fogyasztású dolgokra gondoltam, így itthon ezekkel is teszteltem, de valójában egy kb. 20W-ot fogyasztó LED-es "par lámpa" okozta a problémát. Bizonyos színnél (RGB-ből a R) a kapcsolóüzemű beépített tápja enyhén sípol (tehát már valószínűleg egy kondi értéke változott), maga a készülék így is működik, ám ha ez egy fázisra kerül a hangtechnikával és ekkor akad más kapcsolgató fogyasztó (pl. füstgép), akkor ezzel már bezavarja a digitális jeleket.
Azért a biztonság kedvéért 1-1 ferritgyűrű volt az antennakábel végeinél, de ezt a zavarforrást az sem tudta kiszűrni.
A lámpát így nem használtam és a jelkimaradás megszűnt, azaz a 10m kábel sem okozott problémát, ha nem volt lámpa.

1

Jaca
Jaca picture
****

Gratulálok, élmény megtalálni az ilyen hibákat.  Már vagy 20 éve olvastam egy esetről, mikor egy erősítőn kb másodperces ütemben megjelent valami zaj. Hosszú méregetés és pár percnyi csend az utcáról hozta a megoldást: a kattogós Weller páka trafója alá bekerült egy nagyobb alátét, és mikor bekapcsolt a páka, a trafó odavonzotta a fémdarabot, ami a zajt keltette.Azóta én is tapasztaltam ezt a jelenséget, mikor a pákám alá bekerül valami csavar.

0

Sponsored links