You are here

Hőmennyiségmérő más szóval költségmegosztó fűtés elszámolás.

48 posts / 0 new
Last post
sánta jozsef
sánta jozsef picture

Jó napot a fent nevezet címbe szeretnék egy ki segítséget kérni. A panel lakásba a fűtés elszámolását  idáig átalány díjba történt ,majd a közös képviselet a lakok 50% meg szavazta a fűtés korszerűsítését egy úgy nevezet költségmegosztó fűtés elszámolásával,az volna a kérdésem hogy a ház kívülről nincs leszigetelve és a nyílás zárok még mindig az 1977-ben beszerelt nyílás zárókkal rendelkezik többnyire a ház,ebben a költség megosztó rendszerbe a lakok lakásonként menyire fognak jól járni mint az átalány díjas elszámolásba.
Előre is köszönöm a segiíséget.
 

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia József !
A másik topicba irtam választ.

0

swad
swad picture

Annyi a lényege,hogy radiátoronként kapsz egy hőmennyiség mérőt és azt fogják időszakosan leolvasni,vagy éppen behazudni az arról leolvadott értéket!
Teljesen mindegy,hogy honnan jön a hő,vagy mi a hőforrás. Ha meleg van,a hőmennyiség mérőn differencia fog jelentkezni az adott fűtési időszak végén,azaz mindegy,hogy fával,gázzal,távhővel fűtöttél,vagy csak a nap melegített,a differencia után a távhőszolgáltatónak fogsz fizetni.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz swad!
Nagyon-nagyot tévedsz! (Ezt más szavakkal szokták MOMNDANI...hihi)
A radiátorra szerelt hőmennyiség mérő CSAK a radiátor által lesugárzott hőmennyiséget méri. (Elég egyszerűen és megbízhatóan ÉS PONTOSAN!)
Tehát,
- ha feltüzeled a parkettát, akkor meg sem fog mozdulni!
- ha lehozod a csillagokat az égről és azzal melegítesz, akkor meg sem fog mozdulni!
- ha beteszel a szobába egy villanyrezsót, és azzal melegítesz, akkor meg sem fog mozdulni!
​​​​- ha netán teljesen elzárod a távhő radiátort, akkor meg sem fog mozdulni!
- ​​​HA VISZONT LEFAGYASZTOD A SZOBÁD ÉS TÖKRE KINYITOD A SZABÁLYZÓD A RADIÁTORODON, AKKOR A GATYÁDAT IS RÁFIZETED!

0

szakszlaci
szakszlaci picture

Biztos??? Vagy még MO-n még mindig a több mint 30 éves saccolásmérőket használják??
A másik topicban leírtam....

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz sánta jozsef$

Van itt olyan hozzászólás, amivel nem értek egyet.
De ne törődjük ezzel.
Maradjunk a KÖLTSÉG MEGOSZTÁSÁNÁL.
Sorba veszem:
1. HA A házatokban költségmegosztó van, akkor az összes lakó együttesen összeadott fűtésköltsége egy jottányit sem változik.
2. Aki kinyitott ablaknál szeret élni, és a radiátorai közben forrók, az sokat fog fizetni, a többiek pedig, kevesebbet.
3. Aki becsukott ablaknál sem fullad meg, és a radiátorai közben el is vannak zárva, az csak az alapdíjat fizeti, meg egy pici fűtésdíjat, a többiek pedig, többet fognak fizetni.
4. Akik egyforma hőmérsékleten akarnak élni, de még a régi fa nyílászárókkal rendelkeznek, azok többet fognak fizetni, akik meg cseréltek már, azok kevesebbet. (Igenám, de rosszabb levegőben, mert a műanyagon át minimális a légcsere.)
5. Tehát a költségek el/meg fognak osztódni. Aki otthon 25°C-ot csinál az fizet. Aki nincsen otthon és mindent elzárt, az nem fizet.
Világos, mint egy vakablak?

0

AzzA
AzzA picture
*

2,.3,4,5 pontban amit írtál szép, csak egy szó sem igaz belőle
Nyilván azért, mert nem használtad ezt a szerkezetet. 
Sebaj.

 

1

gbenyov
gbenyov picture

Szia AzzA!
Ez nem hit és politikai meggyőződés kérdése, és nem is vitafórum.
EZ FIZIKA.
(Nálunk 40 éve van. És tudunk vele bánni.)

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Köszönöm a válaszát azért kezdem evvel a témával foglalkozni mert erről nem írnak semmit,csak azok tudnak váli tanáccsal szolgálni akiknél már  be vezeték ezt a költségmegosztó rendszert.
Én még mindig igazságtalan dolognak tartom ezt a megoldást honnan is ered ez az észrevételem.
Vegyük egy 10 emeletes panel lakást pl 5-em az ötödik emeleten 6 db lakás található egyik oldalon három és a másik oldalon is .
A szélső lakások hővesztesége ,ha valamelyik fal az utcára néz ,nem mindegy hogy déli vagy északi fekvésű az a lakás, a szellőző rendszeren el távozik a hő, az ablak ajtó szigetelése elavult (Ezt a hőkiáramlását lehet mérni egy ügynevezet épület termográfiával akkor lehetne megalapítani biztosan hogy az ajtó vagy ablakok hol engedik ki a hőt ,a szélső lakások ráadásul melegedik a középső lakást még ha a középső lakás nem fűt,a fizika elve az hogy a magasabb hőmérséklet megy az alacsonyabb hőmérséklet felé tehát ha a középső lakás még ha nem is fűt körbe fűtik de ha nem elég neki rásegít a sütővel az általhány díjas, +a strang cső,nem hiszek a szorzókba se ,hogy a rosszabb elhelyezkedésű lakások vagy utca fronti lakások vagy fölinti lakások jobban járnak azokkal a lakásokkal szembe akik körbe vannak fűtve. Nem hiszek a hómenyiség mérőbe mert nem tudom hogy mennyire hiteles az-a mérés, mert egy szobába ki termitet nedves ruha lehűti a szoba hőfokát meg meg nő a pára tartalom is és mivel nincs külön ki alakítva szárító helység ezekbe a házakba ezért kéntelen az ember a lakásba szárítani a ruhát .A hőmenyiség merő két adatból dolgozik az egyik a radiátor hőmérséklete a másik a szoba hőmérséklete az se mindegy hogy milyen radiátor van felszerelve az adott szobába és az se mindegy hogy a radiátoron hol helyezik el a mérőt ,ha a radiátor le van kapcsolva akkor is át melegszik a termosztát csapon keresztül a radiátor. Továbbá az elszámolás úgy történik 70% radiátor 30% azok a helységek amiket nem tudnak felszerelni mérővel Hát egyenlőre ennyi infót tudtam össze gyűjteni a hómenyiség mérésérő.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Csak az a baj ebbe az egészbe hogy az ember leleményes és ha letekeri a lakásba az összes radiátor elzáró csapját ,marad a gáztűzhellyel való fűtés ,és bocsánat a szó ért nem szartam a kútba csak mellé nem a hő díj fog csökkenni hanem a gázszámla fog nőni ami átalány díjas.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia sánta jozsef!
Nagyon egyetértek veled, sokmindenben.jól fogalmaztad meg a "hómenyiség mérésérő" ismert dolgokat.
DE légyszíves állj a másik lábadra. Vedd ezeket is figyelembe:
40 évvel ezelőtt vagy egységes, vagy légköbméterre megosztott fűtésdíj volt.
Névszerint, konkréten tudom, kik voltak azok a lakótársaim, AKIK NYITOTT ABLAKNÁL éltek, kellett nekik a levegő! A radiátoraik q@a forrók voltak. Azt meg mi fizettük ki, persze megosztva.
Halkan kértük, egy picinykét, csak néha, csukja már be az ablakot és állítaná kisebbre a szabályzót. Válasz kiabálva: SZÓ SEM LEHET RÓLA, HISZEN AKKOR IS UGYANANNYIT FIZETEK!
Mások viszont évekig külföldön dolgoztak. MINDEN EL VOLT NÁLUK ZÁRVA! Ők is ugyanannyit fizettek. Ők meg ezért emelték fel a hangjukat.

Hangsúlyozom, te jókat írtál, De még azt sem említetted, hogy vannak legfelső emeletiek, akiknél fent is szökik a meleg. Meg vannak, akik alatt a hideg lépcsőház bejárat van, Nekik lefelé szökik a drága energia. A legdurvább az, hogy vannak, akiknek a lakása alatt, utcai átjáró van, a padlójuk tényleg az utcát fűti!
Ezekhez a durvaságokhoz képest, kisebbek a nyilván általad és általam felsorolt mértékű, de létező és meglévő anomáliák.

A hőmennyiség-méréses megoldásnál tudsz-e jobbat, ami mindent megold? Nyilván nincs. (Ma kapitalizmus van: mindenki annyit fizessen, amennyit elfogyaszt.)

És itt jön be a családi házak, paneles otthonok, FALSZIGETELÉSE! 15 cm HUNGAROCELL, PURHAB, és máris kisebb az elszökő energia.
Nameg a műanyag, tökéletesebb nyílászárók.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Pont ilyen társasházban lakom. 2015-ben kapott egy 8cm kőgyapot hőszigetelést, és a nyílászárók 90%-a le lett cserélve. Kétharmadával esett a fűtési költség. A Panelprogram állta majdnem a költségek felét. Közben EU pénzből nagynyomású gőzfűtést alakítottak ki, amit a ház hőközpontja alakít át fűtéssé. A radiátorokon szabályozható szelep, az elvezető oldalon egy elzáró csap. 6 éve minden nullára tekerve, így is 24 fok körüli a hőmérséklet állandóan. Az elszámolás a hőközponti mérő-lakás almérő a radiátoron. Ezeket rádiófrekvenciás adatgyüjtőkkel olvassák ki. A 65négyzetméteres lakásomra 736000Ft volt a teljes költség, az ablakok is benne voltak. Szerintem megérte.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Azt írod, hogy minden nullára van kapcsolva akkor csak azokra a helységekre fizec ahol nem tudták felszerelni a mérőket vagy azokba a helységek után is fizec ahol fel van szerelve a mérő de a radiátor szelepe 0-ra van le kapcsolva.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Csak a fürdőszobában nincs mérő. A fűtést, most is 24,9 izzadok, kizárólag az átmenő csövek intézik. A radiátorok hidegek. A nap nagyobbik részében nyitva vannak az ablakok.

0

AzzA
AzzA picture
*

20 évig egy középső körbefűtött lakásban éltem, egy fal volt utcafront.
4 fűtőtestből egy ment félgázon a fürdőben, és igy volt a legnagyobb hidegekben is 23°C fok.
Akkor még szerencsére nem volt ilyen mérő. 
Sajnos a lányoméknál volt.... ne moss, és ne teregess,ne csinálj párát, vagy fizetsz mint a katonatiszt ! 

0

Feree
Feree picture

Szia!

Elég szomorú,mert mással fizetetted ki a fűtésedet!! Én 37 évig 4.emeleten 4 emeletes házban sarkon laktam,akik belső lakásba laktak,nem nagyon fűtöttek .Ugyan mi a  franctól volt nekik jó hőmérsékletük?? Más pénzéből!!

                                                          

0

AzzA
AzzA picture
*

Értem amit mondasz csak egyrészt irigység, másrészt álszentséget érzek. wink
A lakást a tanács utalta ki, nem én választottam 1974-ben, több ezer emberrel együtt, azon az ajtón mentem be amire mutattak.
Nem kellett senkinek sem többet fizetni, mert akkor még egy adott összeget fizetett mindenki a központi fűtésért.
Ha ez ma lenne, akkor valóban kevesebbet fizetnék, sőt ahogy mondod más fizetné az én fűtésemet.
Na de itt vagy te velem ellentétben aki hasonló helyzetben bekopogna a két szomszédba és megfelezné a havi fűtésszámlát, barátilag fifti fifti.
Ha esetleg a szomszéd elutasítóan lép fel, akkor meg leszerelnél legalább két ablakot, hogy fújjon a jeges szél, hadd menjen nálad is a fűtés, hiszen az így korrekt a szomszédokkal, a lakóközösséggel szemben. (egy lépcsőházból vagyunk hua..huaa)
Bár lehettél volna a szomszédom. Ember az első panellakás átadása óta ilyen őszinte és odaadó szomszédra vágyik ! laugh

0

Feree
Feree picture

Tudod az a helyzet,ha 20fokra vagy amennyire akarod a hőmérsékleted ,beállítottad volna a szabályzókat,és nem csak a melletted lévők fűtésére számítottál volna akkor igazad lenne,de így...
 

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Semmit nem fogtok vele elérni. Édesanyám radiátora kilyukadt és leszedtük róla a radiátor cserénél. Nem szereltük vissza, hanem kíváncsiság végett betettem a hűtőbe. Ugyan annyit fizet, mint előtte. Semmit nem jelent. A társasháznak egyedi fűtésre kellene átállni, mert a távhő az borzasztó drága és semmit nem ér.
Tibi
 

0

Ravic
Ravic picture

Üdv!
Az alapvető kérdés az, hogy egy vagy kétcsöves-e a fűtési rendszer?
Nem minden panel készült egycsöves rendszerrel, inkább a régebbi tízemeletesek.
Ha egycsöves, akkor kevésbé egyszerű és olcsó a költségosztás megvalósítása.
Ha viszont kétcsöves, akkor sokkal olcsóbb a dolog, érdemes belevágni.
Biztosan csökkenni fog az épület össz hőfogyasztása, mert amikor láthatóan "zsebre megy" a radiátorszelep állása, vagyis a lakás hőmérséklete, akkor az addig 26-27 fokot kedvelő lakók, hirtelen elkezdik kevésbé kedvelni a meleget. :-)
Vagyis letekerik a szelepeket, vagy akár el is zárják. És érdekes módon, elkezdik kedvelni  a 20-22 fokot!:-)
Ez azt eredményezi, hogy a központi hőmennyiségmérőn lényegesen kisebb fogyasztás jelenik meg, amit fel kell osztani a lakások között. Már ez önmagában kevesebb fűtésszámlát fog jelenteni a lakásokban.
Nyilván a szélső, felső lakások - szigeteletlen épületnél - kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek, mint a belső, körbefűtött lakások, de ezt kompenzációval figyelembe veszik a költségosztós elszámolásnál.
Tökéletesen nem lesz igazságos a rendszer, mert akik a belső lakásokban alig fűtenek, vagy elzárják a radiátoraikat - mert akkor is elég meleg a lakásuk -, azok fokozott fűtésre kényszerítik a szomszédos, hidegebb, külső lakásokban lakókat. Ezért náluk többet fognak mérni a költségosztók, mert nagyobb a lakásuk hővesztesége a nem szigetelt, hideg falakon keresztül.
De összességében, mégis megéri költségosztást bevezetni kétcsöves fűtési rendszereknél!
Egy 70/30-as költségosztás már kellő takarékosságra ösztönzi a lakókat, ezért mindenképpen csökkenni fog a felosztandó hőmennyiség.
Ez azt jelenti, hogy az épületbe bejövő és hőmennyiségmérővel megmért havi hőmennyiségnek a 30%-a egyenlően lesz felosztva a lakások között, a fennmaradó 70% pedig a költségosztók által mért értékek alapján.
Szóval a költségosztás nélküli számlákhoz képest, biztosan kevesebb lesz a fűtésszámlája a többségnek.
 

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Igen köszönöm a választ de nefelejcsük el ,hogy a lakásokba lévő szellőző rendszer keresztül is ami a konyhába a wc-be a fürdőszobából is el távozik nagy mennyiségű hő vagy az ajtó ami a lépcsőházba nyílik a szigeteletlenség miatt vagy, hogy ki be járunk rajta ez függ a lakásban élők számától is.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Ha a társasház egycsöves rendszerű akkor nem éri meg a költségmegosztó beszerelése ,és az egycsövesrendszernél miért jobb a kétcsöves rendszer.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Egy olyan házban élek, amit nyugodtan lehet állatorvosi lónak nevezni.
Az x lépcsőházból 1db lakói teljesen ellenálltak a kétcsöves rendszerre való átállásnak. Végül született egy hibrid megoldás. x-1 db lépcsőház 2 csöves, lakásonként mérhető (ki/be lépő vizhőm. és átfolyás mérés egy célkompjúterbe, ami GJ-ban méri a hőfogyasztást), radiátoronként termosztatikus szelepekkel.
Az 1 db kuruc lépcsőház maradt egycsöves, saját keringető szivattyúval.
Nekünk töredékére esett le a fűtés költség. Kb. 4xeFt-ről 2xeF-ra téli hónapokban. A kicserélt nyílászáró az nagyon fontos, de még fontosabb, hogy a szellőztető rendszert is korszerűsíteni kell. Ha nincs folyamatos légáramlás, penészedik a lakás. Ezt tapasztaltuk. Amikor a szellőző motor ki lett cserélve Grox rendszerre (ha szél van, akkor az forgatja a szívó ventilátort, ha nincs szél, akkor motor), azóta nincs penész.
És akkor a kuruc lépcsőház. Hozzák a formájukat. Folyamatosan marják egymást, elzárosgatják egymás elől a fűtést (melegük van), kicserélik önkényesen a radiátorokat (fáznak), de ezt egy egycsöves rendszernél nem lehet a többiek kára nélkül megtenni, mert az elszámolás továbbra is légköbméter alapú stb. Most már lassan 20 éve használjuk a kétcsöves rendszert, és mostanában kezdenek ébredezni, hogy jó lenne nekik is. Mivel nem tartják be a szabályokat, nem is lehet párologtató alapú elszámolást bevezetni. Aha...
És ez a legnagyobb baj a párologtatós rendszerrel. Valaki gondol egyet, kicseréli a radiátort egy nagyobb hatásfokúra, és azonnal kevesebbet fog fizetni a többiekhez képest, ha marad ugyanaz a lakáshőmérséklet, akkor is. Azt ki fogja ellenőrizni?

Egy szó,mint száz: Vagy kétcsöves rendszerre átállni, vagy felejtős. Szerintem...

Gábor

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Vagy téli időszakba be kapcsolja a sütött ami átalány díjas és avval fűti fel a lakást. Sok kritériuma van ennek a költségmegosztó rendszernek nem úgy működik mint a meleg vízóra ha használod a meleg vizet fizet a mérőóra alapján ha nem természetesen nem.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Szerintem 1 dologgal kell nagyon tisztában lenni ezzel az egész megosztósdival kapcsolatban.
A szolgáltató méri a ház fogyasztását. Ennek költségét akarja beszedni maradéktalanul. Nem érdekli, ki-mit csinál vagy nem csinál. Az össz fogyasztást beszedi az összes lakásból valamilyen elosztás szerint. Pont.
Az sem érdekli, hogy a ház összfogyasztása lehetne-e kevesebb.
Ez a lakók érdeke egyenként.
Az igazságtalan ebből az, hogy az összköltséget a pazarlók emelik. Azon lehetne mindenki számára spórolni, ha mindenki tatózkodna a pazarlástól.
Ellenben a kétcsövesnél konkrétan azt fizeti az ember, amit ténylegesen fogyasztott, függetlenül a többi pazarlási szokásaitól.
Természetesen a lakások egymás felé átfűtésén ez sem segít. Ehhez teljes hőszigetelés kéne minden külső és belső falon. Azt hiszem ennek költsége nem érné meg...

Gábor

0

AzzA
AzzA picture
*

Fűtési költségmegosztó volt a lányoméknál is felszerelve, más probléma nincs vele, csak ha mondjuk mosol egyet télen és a levegő párásabb lesz a te mérőd többet fog mérni mint a szomszédé aki tolja a fűtést orba szájba, csak éppen szárazabb nála a levegő.
Én mikor panelben laktam a 80-as években, egy négyemeletes középső lakásban, 4 radiátorból egy nem volt elzárva, és úgy is 24°C -volt folyamatosan ha kint -20°C.
Ha fújt a szél, az ablakokon libegett a függöny, de úgy is dög meleg volt.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Alkalmatlan, és örök veszekedés tárgya lesz. Annyira egyben vannak ezek a lakások, hogy nem lehet őket függetlenül mérni. A szomszédos (alsó felső, jobb bal) lakások között nincs hőszigetelés. Ha valakinél levágnák a radiátorokat, akkor sem fagyna meg, mert lentről, oldalról körbe van fűtve. Volt, ahol olyan különbségek voltak, hogy visszaálltak az átalányra. Cserélj nyílászárókat, a plafonra meg tegyél 5 centi nikecellt, így  a fölötted lévő is kénytelen lesz fizetni, ezáltal a te rezsid csökken.

1

proba
proba picture

Egy értelme biztosan van, a veszekedésen kívül. Az emberek megpróbálnak takarékoskodni. Ha a szomszédban  22 fok van, az a te szobádat nem valószínű, hogy felfűti. Az a fajta pazarlás, ami abból jött, hogy tulajdonképpen nem számít, lehet a lakók rájönnek, hogy nem az ablakot kell kinyitni, ha meleg van, hanem esetleges opció az épületbe bejövő vízmennyiség csökkentése, ( vagy a saját radiátorszelep zárása )  és pufixet lehet tenni az ablakkeretre, ami már rezsicsökkentés.. Ha egyénileg nem is biztos, de a természet legalább jól jár.

0

guriga
guriga picture

Egy kis fagyi spray nem segít a dolgon az kéznél van, csak cseppeket kell fújni a kütyüre. smiley
grg.

De már illene valakinek kijavítani a címben ezt a "másszoval", mert borzalom!

1

lujzika82
lujzika82 picture

Szia 
Tájszólás

0

Jaca
Jaca picture
****

Elzárja azt az egyet, amin a mérő van. Az egész lakóközösségnek meg kellene értenie. De a mai automatizált világban már nem a lakóknak kellene tekergetni a szelepeket, hanem egy vezérelt szivattyúval tolni a meleget egy termosztát alapján.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Én szerintem ha ez egy jó dolog lenne és nem lenne valami bujtató a dologba ,a magyar jó szokás az hogy hogyan lehessen átverni a fogyasztót ,ha ez egy jó dolog lenne a lakásonkénti hőmenyiségmérés akkor mindenütt ezt alkalmaznák az igazságos elszámolás miatt, mint a lakásonkénti vízóra mérést .

0

guriga
guriga picture

Gondolom szavazás előtt volt tájékoztatás, vagy vakon szavaztatok? Azt ne mond hogy nem szavaztál, mert akkor tárgytalan az egész. Ha nem fűtesz jól jársz. smiley
grg.

1

sánta jozsef
sánta jozsef picture

vakon szavasztak a lakok  még a szavazás körülményeit is kifogásolom.

0

guriga
guriga picture

Akkor támad meg az Alkotmánybíróságon!
Itt csak vígasztalást kapsz igaz az ingyen van. Megszűnik a kényelem a meleg, oda kell figyelned hogy ne izzadj nagyon.
grg.

1

sánta jozsef
sánta jozsef picture

nem volt a korona virusra fogták a dolgot

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Az volna még a kérdésem hogy ez a költségmegosztó készülék hogyan működik én úgy tudom hogy méri a radiátor hőjét és a szoba hőmérsékletet és ebből a két értekből lesz egy szám és mi van akkor ha a radiátor fűtési szezon alatt le van kapcsolva de a szoba hőmérséklete eléri a 22c fokot ebben az esetben van hő leadás a szobába a szomszéd által és így fizetni kell a szobába lévő hómenyiségéért. vagy nem hogy működik a dolog.

0

S_D
S_D picture

Átfolyásmérő? 

0

vision61
vision61 picture

Nincs.
A radiátor, és a szobahőmérséklet alapján számítja ki, illetve az alapján, hogy van-e éppen fűtési szezon.

0

S_D
S_D picture

Kb mintha lottózna.. Kb...

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Mi van akkor ha a fűtési szezon alatt a radiátor szelepe ki van kapcsolva de a szobát más alternativával fütöm fel pl légkondival vagy elektromos hősugárzoval vagy ki lakás esetén a sütö ami felmelegiti a lakást ebben az esetben mivel, hogy a radiátor lévő méröegység méri a szoba hömérsékletét fizetni kell-e.

0

vision61
vision61 picture

Még nem tudjuk a hőmennyiségmérő típusát. Ha az egyszerű radiátorra "tapasztott", akkor minden egyéb fűtés esetén is rosszul jársz anyagilag. A távfűtés számlát is fizeted, és az elektromos, gáz számlát is.

0

guriga
guriga picture

1

vision61
vision61 picture

Köszönöm Emese! Ülj, le egyes!
Ezt nem nekem kellett volna linkelni. Én nem az internetről összebogarászott információkat szoktam megosztani, hanem saját, kollégák gyakorlati tapasztalatait. Több mint 15 éve kezdtek nálunk fejleszteni ilyen eszközöket. A megyeszékhely lakótelepeit szerették volna felszerelni lakásonkénti hőmennyiségmérőkkel, illetve hogy az eredeti egy csöves fűtési rendszer "kis" mértékű lakáson belüli átalakítással (amellett, hogy a többi lakás szabályozhatóságát ne befolyásolja) alkalmas legyen erre.
A fejlesztés sokadik (gyakorlatban is kipróbált, 10 emeletes panellakásban) verziója után az maradt, hogy amit még megfizethető áron el lehet adni, az az egyszerű kétpontos mérés, esetleg kiegészítve radiátorcsappal, kerülővezetékkel.
 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

2014-ben a panelprogram keretében, leszigeteltettük kőgyapottal a 10 emeletes házunkat, a nyílászárókat lecserélték korszerübre, a radiátorokat már egy önkormányzati program keretében szabályozhatóvá tették, és rádióval kiolvasható. Harmadára esett a fűtésköltség. Pár év alatt megtérült a beruházás.

0

S_D
S_D picture

Szigetelés, nyílászárók cseréje a kulcs szó! 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Egyik jól jár, a másik nem. Most fog kiderülni, hogy mekkora különbségek vannak hőfelhasználásban, a lakások között elhelyezkedés, nyílásazárók elavultsága, ki milyen hőfokot szeret... Eljön az igazság pillanata. Eddig is fogyasztás szerint fizettetek, a központi hőmennyíség mérő szerint, lakásonként lakásonként leosztva. Ezentul a valódi fogyasztás szerint osztják el a főmérő által mért hőmennyiséget. Nálunk előfordult, hogy visszakaptam 8-10ezer forintot, a szomszédnéni meg harmincat ráfizetett, mert az ő radiátorai totál nyitva vannak, szereti a meleget.A lakógyűlésen nagy veszekedés lesz, az első teljes elszámolás után, a sokat fizetők követelni fogják hogy állapítson meg a gyűlés különféle szorzókat, amivel kevesebbet fizetnének. Nem szabad belemenni.
Csaba

0

vision61
vision61 picture

Szia!

Mindenképpen azok járnak jól, akiknél legalább már a nyílászárók ki lettek cserélve. Pl. egy sarkon lévő földszinti, alápincézett lakás, ha még az ablakok is rosszak, sokkal több hőmennyiséget fog használni, mint egy "minden oldalról" fűtött új ablakos emeleti lakás.
Ehhez még az is költségnövelő tényező, ha a radiátorokat továbbra sem lehet szabályozni, nem szereltek fel csapokat.

0

Sponsored links