You are here

Hőmennyiségmérő más szóval költségmegosztó fűtés elszámolás.

28 posts / 0 new
Last post
sánta jozsef
sánta jozsef picture

Jó napot a fent nevezet címbe szeretnék egy ki segítséget kérni. A panel lakásba a fűtés elszámolását  idáig átalány díjba történt ,majd a közös képviselet a lakok 50% meg szavazta a fűtés korszerűsítését egy úgy nevezet költségmegosztó fűtés elszámolásával,az volna a kérdésem hogy a ház kívülről nincs leszigetelve és a nyílás zárok még mindig az 1977-ben beszerelt nyílás zárókkal rendelkezik többnyire a ház,ebben a költség megosztó rendszerbe a lakok lakásonként menyire fognak jól járni mint az átalány díjas elszámolásba.
Előre is köszönöm a segiíséget.
 

Comments
csakyt
csakyt picture

Szia
 Semmit nem fogtok vele elérni. Édesanyám radiátora kilyukadt és leszedtük róla a radiátor cserénél. Nem szereltük vissza, hanem kíváncsiság végett betettem a hűtőbe. Ugyan annyit fizet, mint előtte. Semmit nem jelent. A társasháznak egyedi fűtésre kellene átállni, mert a távhő az borzasztó drága és semmit nem ér.
Tibi
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ravic
Ravic picture

Üdv!
Az alapvető kérdés az, hogy egy vagy kétcsöves-e a fűtési rendszer?
Nem minden panel készült egycsöves rendszerrel, inkább a régebbi tízemeletesek.
Ha egycsöves, akkor kevésbé egyszerű és olcsó a költségosztás megvalósítása.
Ha viszont kétcsöves, akkor sokkal olcsóbb a dolog, érdemes belevágni.
Biztosan csökkenni fog az épület össz hőfogyasztása, mert amikor láthatóan "zsebre megy" a radiátorszelep állása, vagyis a lakás hőmérséklete, akkor az addig 26-27 fokot kedvelő lakók, hirtelen elkezdik kevésbé kedvelni a meleget. :-)
Vagyis letekerik a szelepeket, vagy akár el is zárják. És érdekes módon, elkezdik kedvelni  a 20-22 fokot!:-)
Ez azt eredményezi, hogy a központi hőmennyiségmérőn lényegesen kisebb fogyasztás jelenik meg, amit fel kell osztani a lakások között. Már ez önmagában kevesebb fűtésszámlát fog jelenteni a lakásokban.
Nyilván a szélső, felső lakások - szigeteletlen épületnél - kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek, mint a belső, körbefűtött lakások, de ezt kompenzációval figyelembe veszik a költségosztós elszámolásnál.
Tökéletesen nem lesz igazságos a rendszer, mert akik a belső lakásokban alig fűtenek, vagy elzárják a radiátoraikat - mert akkor is elég meleg a lakásuk -, azok fokozott fűtésre kényszerítik a szomszédos, hidegebb, külső lakásokban lakókat. Ezért náluk többet fognak mérni a költségosztók, mert nagyobb a lakásuk hővesztesége a nem szigetelt, hideg falakon keresztül.
De összességében, mégis megéri költségosztást bevezetni kétcsöves fűtési rendszereknél!
Egy 70/30-as költségosztás már kellő takarékosságra ösztönzi a lakókat, ezért mindenképpen csökkenni fog a felosztandó hőmennyiség.
Ez azt jelenti, hogy az épületbe bejövő és hőmennyiségmérővel megmért havi hőmennyiségnek a 30%-a egyenlően lesz felosztva a lakások között, a fennmaradó 70% pedig a költségosztók által mért értékek alapján.
Szóval a költségosztás nélküli számlákhoz képest, biztosan kevesebb lesz a fűtésszámlája a többségnek.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Ha a társasház egycsöves rendszerű akkor nem éri meg a költségmegosztó beszerelése ,és az egycsövesrendszernél miért jobb a kétcsöves rendszer.

0

Vote up!

You voted ‘up’

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Egy olyan házban élek, amit nyugodtan lehet állatorvosi lónak nevezni.
Az x lépcsőházból 1db lakói teljesen ellenálltak a kétcsöves rendszerre való átállásnak. Végül született egy hibrid megoldás. x-1 db lépcsőház 2 csöves, lakásonként mérhető (ki/be lépő vizhőm. és átfolyás mérés egy célkompjúterbe, ami GJ-ban méri a hőfogyasztást), radiátoronként termosztatikus szelepekkel.
Az 1 db kuruc lépcsőház maradt egycsöves, saját keringető szivattyúval.
Nekünk töredékére esett le a fűtés költség. Kb. 4xeFt-ről 2xeF-ra téli hónapokban. A kicserélt nyílászáró az nagyon fontos, de még fontosabb, hogy a szellőztető rendszert is korszerűsíteni kell. Ha nincs folyamatos légáramlás, penészedik a lakás. Ezt tapasztaltuk. Amikor a szellőző motor ki lett cserélve Grox rendszerre (ha szél van, akkor az forgatja a szívó ventilátort, ha nincs szél, akkor motor), azóta nincs penész.
És akkor a kuruc lépcsőház. Hozzák a formájukat. Folyamatosan marják egymást, elzárosgatják egymás elől a fűtést (melegük van), kicserélik önkényesen a radiátorokat (fáznak), de ezt egy egycsöves rendszernél nem lehet a többiek kára nélkül megtenni, mert az elszámolás továbbra is légköbméter alapú stb. Most már lassan 20 éve használjuk a kétcsöves rendszert, és mostanában kezdenek ébredezni, hogy jó lenne nekik is. Mivel nem tartják be a szabályokat, nem is lehet párologtató alapú elszámolást bevezetni. Aha...
És ez a legnagyobb baj a párologtatós rendszerrel. Valaki gondol egyet, kicseréli a radiátort egy nagyobb hatásfokúra, és azonnal kevesebbet fog fizetni a többiekhez képest, ha marad ugyanaz a lakáshőmérséklet, akkor is. Azt ki fogja ellenőrizni?

Egy szó,mint száz: Vagy kétcsöves rendszerre átállni, vagy felejtős. Szerintem...

Gábor

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

Fűtési költségmegosztó volt a lányoméknál is felszerelve, más probléma nincs vele, csak ha mondjuk mosol egyet télen és a levegő párásabb lesz a te mérőd többet fog mérni mint a szomszédé aki tolja a fűtést orba szájba, csak éppen szárazabb nála a levegő.
Én mikor panelben laktam a 80-as években, egy négyemeletes középső lakásban, 4 radiátorból egy nem volt elzárva, és úgy is 24°C -volt folyamatosan ha kint -20°C.
Ha fújt a szél, az ablakokon libegett a függöny, de úgy is dög meleg volt.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
Alkalmatlan, és örök veszekedés tárgya lesz. Annyira egyben vannak ezek a lakások, hogy nem lehet őket függetlenül mérni. A szomszédos (alsó felső, jobb bal) lakások között nincs hőszigetelés. Ha valakinél levágnák a radiátorokat, akkor sem fagyna meg, mert lentről, oldalról körbe van fűtve. Volt, ahol olyan különbségek voltak, hogy visszaálltak az átalányra. Cserélj nyílászárókat, a plafonra meg tegyél 5 centi nikecellt, így  a fölötted lévő is kénytelen lesz fizetni, ezáltal a te rezsid csökken.

1

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Egy értelme biztosan van, a veszekedésen kívül. Az emberek megpróbálnak takarékoskodni. Ha a szomszédban  22 fok van, az a te szobádat nem valószínű, hogy felfűti. Az a fajta pazarlás, ami abból jött, hogy tulajdonképpen nem számít, lehet a lakók rájönnek, hogy nem az ablakot kell kinyitni, ha meleg van, hanem esetleges opció az épületbe bejövő vízmennyiség csökkentése, ( vagy a saját radiátorszelep zárása )  és pufixet lehet tenni az ablakkeretre, ami már rezsicsökkentés.. Ha egyénileg nem is biztos, de a természet legalább jól jár.

0

Vote up!

You voted ‘up’

guriga
guriga picture

Egy kis fagyi spray nem segít a dolgon az kéznél van, csak cseppeket kell fújni a kütyüre. smiley
grg.

De már illene valakinek kijavítani a címben ezt a "másszoval", mert borzalom!

1

Vote up!

You voted ‘up’

lujzika82
lujzika82 picture

Szia 
Tájszólás

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Elzárja azt az egyet, amin a mérő van. Az egész lakóközösségnek meg kellene értenie. De a mai automatizált világban már nem a lakóknak kellene tekergetni a szelepeket, hanem egy vezérelt szivattyúval tolni a meleget egy termosztát alapján.

0

Vote up!

You voted ‘up’

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Én szerintem ha ez egy jó dolog lenne és nem lenne valami bujtató a dologba ,a magyar jó szokás az hogy hogyan lehessen átverni a fogyasztót ,ha ez egy jó dolog lenne a lakásonkénti hőmenyiségmérés akkor mindenütt ezt alkalmaznák az igazságos elszámolás miatt, mint a lakásonkénti vízóra mérést .

0

Vote up!

You voted ‘up’

guriga
guriga picture

Gondolom szavazás előtt volt tájékoztatás, vagy vakon szavaztatok? Azt ne mond hogy nem szavaztál, mert akkor tárgytalan az egész. Ha nem fűtesz jól jársz. smiley
grg.

1

Vote up!

You voted ‘up’

sánta jozsef
sánta jozsef picture

vakon szavasztak a lakok  még a szavazás körülményeit is kifogásolom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

guriga
guriga picture

Akkor támad meg az Alkotmánybíróságon!
Itt csak vígasztalást kapsz igaz az ingyen van. Megszűnik a kényelem a meleg, oda kell figyelned hogy ne izzadj nagyon.
grg.

1

Vote up!

You voted ‘up’

sánta jozsef
sánta jozsef picture

nem volt a korona virusra fogták a dolgot

0

Vote up!

You voted ‘up’

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Az volna még a kérdésem hogy ez a költségmegosztó készülék hogyan működik én úgy tudom hogy méri a radiátor hőjét és a szoba hőmérsékletet és ebből a két értekből lesz egy szám és mi van akkor ha a radiátor fűtési szezon alatt le van kapcsolva de a szoba hőmérséklete eléri a 22c fokot ebben az esetben van hő leadás a szobába a szomszéd által és így fizetni kell a szobába lévő hómenyiségéért. vagy nem hogy működik a dolog.

0

Vote up!

You voted ‘up’

S_D
S_D picture

Átfolyásmérő? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

vision61
vision61 picture

Nincs.
A radiátor, és a szobahőmérséklet alapján számítja ki, illetve az alapján, hogy van-e éppen fűtési szezon.

0

Vote up!

You voted ‘up’

S_D
S_D picture

Kb mintha lottózna.. Kb...

0

Vote up!

You voted ‘up’

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Mi van akkor ha a fűtési szezon alatt a radiátor szelepe ki van kapcsolva de a szobát más alternativával fütöm fel pl légkondival vagy elektromos hősugárzoval vagy ki lakás esetén a sütö ami felmelegiti a lakást ebben az esetben mivel, hogy a radiátor lévő méröegység méri a szoba hömérsékletét fizetni kell-e.

0

Vote up!

You voted ‘up’

vision61
vision61 picture

Még nem tudjuk a hőmennyiségmérő típusát. Ha az egyszerű radiátorra "tapasztott", akkor minden egyéb fűtés esetén is rosszul jársz anyagilag. A távfűtés számlát is fizeted, és az elektromos, gáz számlát is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

guriga
guriga picture

1

Vote up!

You voted ‘up’

vision61
vision61 picture

Köszönöm Emese! Ülj, le egyes!
Ezt nem nekem kellett volna linkelni. Én nem az internetről összebogarászott információkat szoktam megosztani, hanem saját, kollégák gyakorlati tapasztalatait. Több mint 15 éve kezdtek nálunk fejleszteni ilyen eszközöket. A megyeszékhely lakótelepeit szerették volna felszerelni lakásonkénti hőmennyiségmérőkkel, illetve hogy az eredeti egy csöves fűtési rendszer "kis" mértékű lakáson belüli átalakítással (amellett, hogy a többi lakás szabályozhatóságát ne befolyásolja) alkalmas legyen erre.
A fejlesztés sokadik (gyakorlatban is kipróbált, 10 emeletes panellakásban) verziója után az maradt, hogy amit még megfizethető áron el lehet adni, az az egyszerű kétpontos mérés, esetleg kiegészítve radiátorcsappal, kerülővezetékkel.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002
Csaba1002 picture

2014-ben a panelprogram keretében, leszigeteltettük kőgyapottal a 10 emeletes házunkat, a nyílászárókat lecserélték korszerübre, a radiátorokat már egy önkormányzati program keretében szabályozhatóvá tették, és rádióval kiolvasható. Harmadára esett a fűtésköltség. Pár év alatt megtérült a beruházás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

S_D
S_D picture

Szigetelés, nyílászárók cseréje a kulcs szó! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Egyik jól jár, a másik nem. Most fog kiderülni, hogy mekkora különbségek vannak hőfelhasználásban, a lakások között elhelyezkedés, nyílásazárók elavultsága, ki milyen hőfokot szeret... Eljön az igazság pillanata. Eddig is fogyasztás szerint fizettetek, a központi hőmennyíség mérő szerint, lakásonként lakásonként leosztva. Ezentul a valódi fogyasztás szerint osztják el a főmérő által mért hőmennyiséget. Nálunk előfordult, hogy visszakaptam 8-10ezer forintot, a szomszédnéni meg harmincat ráfizetett, mert az ő radiátorai totál nyitva vannak, szereti a meleget.A lakógyűlésen nagy veszekedés lesz, az első teljes elszámolás után, a sokat fizetők követelni fogják hogy állapítson meg a gyűlés különféle szorzókat, amivel kevesebbet fizetnének. Nem szabad belemenni.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

vision61
vision61 picture

Szia!

Mindenképpen azok járnak jól, akiknél legalább már a nyílászárók ki lettek cserélve. Pl. egy sarkon lévő földszinti, alápincézett lakás, ha még az ablakok is rosszak, sokkal több hőmennyiséget fog használni, mint egy "minden oldalról" fűtött új ablakos emeleti lakás.
Ehhez még az is költségnövelő tényező, ha a radiátorokat továbbra sem lehet szabályozni, nem szereltek fel csapokat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content