You are here

Érintős bankkártya ismétlődő meghibásodásának okai

69 posts / 0 new
Last post
clarke2001
clarke2001 picture

Kedves Kollégák !

A címben jelzett esetek okozó tényezői aggasztanak, saját kártyákról van szó, a bankot most nem említeném.

Fél éve kaptam az elsőt, dombornyomott hitelkártya, MasterCard. Végig érintésmentes (CONTACTLESS) fizetést végeztem vele, és 3-4 hónapig rendben működött is. Aztán az NFC-mód (Near Field Communication) kezdett "kihagyni", a POS terminál egyáltalán nem reagált, a kijelzőjén a felszólító szöveg és az összeg volt látható, ahogy azt ismerjük. Szóval ilyenkor be kellett dugni a POS terminálba, és kódot beadni. Ezzel mindig rendben lement a fizetési tranzakció. Amikor már egy hónapja egyáltalán nem ment az érintőmentes fizetés, új kártyát kértem, (sajnos csak teljes áron lehetett, nem ismerték el jótállási ügynek).

A második kártya egy hét után hagyta abba az érintőmentes működést, a bedugásos mód itt is használható maradt.
Most várom a harmadik kártyát, na ennél megigérték, hogy ingyen lesz.

Külső behatást - ami rajtam múlott volna - elképzelni sem tudok, a kártyát nem adtam ki a kezemből, a használati és tárolási körülmények változatlanok ahhoz képest, amikor az első kártya hónapokon keresztül rendben működött a kezemben. Mégiscsak szakmabeli volnék, és vigyázok a kártyára.

Rövidre fogva: vasbeton toronypanelben lakok, középtáji szinten. Szakmailag életszerű lehet-e az, hogy valamelyik szomszéd avatatlanul/felelőtlenül valamilyen extra erős berendezést helyezett üzembe, például mikrohullámon, és ez okozza az egészet ? Lehet, azt sem tudja mi az, csak működteti valaki megbízásából stb. És akkor nem is beszélve ennek élettani hatásairól.

Mert nem lepne meg, ha eme, fél éven belül harmadik kártyám is néhány nap után szintén beszüntetné az érintőmentes módot.

Még annyit, hogy voltak-vannak boltosok, kasszások, látva a meghiúsult érintésmentes próbálkozást, egyből rákérdeztek a kibocsátó bank - és ez egy igazán nagy bank - nevére. A bankban hivatkoztam is erre, persze kézzel-lábbal cáfolták, mert nekik aztán mindig gond nélkül megy minden. (Ez tehát a történet egy másik - valójában nem is az Elektrotanyára tartozó - fonala lenne, csak a kép teljessége okán említem.)

Hát ennyi volna, minden információt köszönök előre is.

Ez bizony csak beszélgetés. A kártyát nem gondolnám, hogy meg tudod javítani!

Bocsánat, de ha valaki beírja egy készülékről, hogy ez meg az, ki és mit tud ezzel kapcsolatban a saját, mélyebb szakmai tapasztalatai alapján - és erre jön egy szakmailag releváns válasz, hogy így meg fog rázni, akkor is offtopik volt az egész ? Be se kellett volna írni, inkább csapja agyon az illetőt, mint inkább "offtopikoljon" ? Világos(an le lett írva), hogy nem javításról van szó, hanem a kártya hibája egy komolyabb, akár még egészségkárosító tevékenység indikációja is lehet. Erre vagy azt írják, hogy felejtsd el, a dolog műszaki jellege miatt nem kell ilyentől tartanod. Vagy azt, hogy igen, ez gond lehet, lépned kell a magad és mások érdekében.

Bíztam a tömör és érthető fogalmazásomban, de nem sikerült.

Comments
ityvity
ityvity picture
*

Eddig tartott . 2 éve használom K&H debit master  kártyám , és most behalt az érintős funkció , csak bedugva a terminálba , pin kóddal lehet vele vásárolni . Történt , hogy mosógép javítás közben ,  feküdtem a megdöntött gép alatt , lejött egy cső azt eláztam . A nadrág térd melletti zsebében volt e pénztárca meg a telefon . Telefon megszáradt , hibátlan , de a bankkártya azóta nem működik érintésre . Kérdem mi történt vele, mikor plasztik az egész .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:

https://mnb.hu/letoltes/12-a-bankkartya-hasznalata-1.pdf

HOGYAN KELL TÁROLNI A BANKKÁRTYÁT? A kártyát lehetőség szerint úgy tárolja, hogy ne kerüljön mágneses vagy elektromos mező közelébe, ne érje hőhatás, illetve ne törjön meg! Megrongálódása esetén a bankkártya cseréje költséget jelenthet

Bálint

1

Onionshed
Onionshed picture

Üdv. Szerintem rossz minőségü a kártya. Én az enyémet naponta sokszor használom (busz, metró,vásárlás) és nem kimélem plusz a telefon tokjában is tartom. Soha nem romlott még el az élettartama alatt (2 évente cserélik) . Lloyds bankkártya

0

clarke2001
clarke2001 picture

Figyelembevéve az itteni reakciókat és a boltosok már említett tapasztalatait, szerintem is a kártyaminőségben van a magyarázat végső soron. (A nyitóban vázolt műszaki hipotézisre nem jött válasz, igazság szerint nem is számítottam rá - azért is fogalmaztam úgy, hogy "életszerű-e" stb.)

A minőség ingadozásának számos oka lehet, például hajtás az extraprofitra. Tudott dolog, hogy a szúrópróbákból adódott selejtszázalékoktól függ, hogy egy gyártási széria valami márkás, vagy éppen noname termék beszállítása lesz-e. A gyengébb sorozat meg nyilván olcsóbb valakinek a láncban. (Mert az is érdekes kérdés, hogy a bank tudja-e egyáltalán, hogy gagyival szerelik a kedves ügyfelei kártyáit.) Namost ez a bank sajnos elég nagy ahhoz, hogy ne izgassa magát az ügyfelei mindennapi csalódásai miatt. (A legtöbben úgyis túlteszik magukat rajta, és legfeljebb nyomogatják a POS-teminál gombjait.)

Hogy bankon kívüli, vagy más banktól lehet-e hitelkártyát használni, miközben a számlám továbbra is ennél van, nem tudom. Itt említettek ilyet, de bevallom, vagyok olyan földhözragadt, hogy egy helyen legyen számla, bankkártya, hitelkártya.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Az ország legnagyobb bankjától MasterCard kártyám van . Jó .
A kártya minőségével van baj . Bank váltás ? Bankkártya tipus váltás ?

0

uniman
uniman picture
***

Ha lehámozod róla a fóliát, akkor egy mezei fekete műanyag lapot találsz alatta...amit nem is az otp gyárt!
Ha a MasterCard-ot leírtad, az is reklám! smiley De abból is van egy féltucat  féle és tucatnyi magyar banktól beszerezhetők !
A topiknyitónak: A topik szövegében szereplő hitelkártya megnevezés nem fedi a valóságot!  "BANKKÁRTYA" (azaz hivatalosan "BETÉTI KÁRTYA" !

0

uniman
uniman picture
***

Újratervezés!: Már megérkeztek a fém bankkártyák !
Aztán több éve a zsebünkben lapulnak a elektronikus azonosítóval ellátott személyi igazolványok, útlevelek, stb... 
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Persze hogy veszi minden bank  a kártyát .
Az ATM gyártás is egy iparág .
Bocs Pihe ez a reklám.helye !
Az OTP a bankom . (Ha már igy rákérdeztek .)

0

Onionshed
Onionshed picture

Nem értem a kérdést. Egyébként miért nem írjátok ki a bank nevét? 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ingyen reklám ?

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nem szoktad a kártyádat a mobiltelefonod mellett tartani? A mobilok akár 2W adóteljesítménnyel is dolgozhatnak és ezt nem biztos,hogy minden kártya elviseli. Bár, nekem még nem volt ilyen problémám, de nekem is OTP-s kártyám van.
Viszont, olyan történetet már hallottam, hogy valaki a TV adótoronyból készített panorámaképeket a digitális fényképezőgépével és mire lejött a toronyból, el lehetett dobni a fényképezőgépet, mert véletlenül egy parabola antenna sugárnyalábjába került! :-(

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Semmi baja nem lesz..

A fényképezőgépes story kamu. Sosem látogatható olyan terület, ahol antenna fókuszába vagy radom elé tudsz menni. Azok a mikrók, amik picik, és pont-pont, esetleg pont-multipont mikrók, azok pici kimenő gőzzel mennek. A fejedet is beledughatod.. nem kapsz agydaganatot azonnal. :) Max seggberúgást az üzemeltetőtől.

A teljesítmény antennák, amik már érzékelhető teljesítményt tolnak ki, és EIRP-ben meg pláne, oda meg halandó nem mehet, közelbe sem. Nem látógatói terület. Üzemeltetés is csak leállás esetén. Egyeztetett munkára..

Ez HOAX.. Attól nem megy tönkre a telefonod, vagy fényképező géped, mert Kékesen lősz 5 képet a Tátráról szép időben :)

(hidd el, másztam eleget életemben..)

Amit tönkre lehet tenni, az max a drón, ha olyan kerge vagy, hogy bele küldöd mondjuk a Pécsi adó  egyik antennája elé. De akkor se attól megy tönkre, hanem mert leesik, és összetörik :)

 

3

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Idegeneknek(túristáknak) nem is, de a személyzetnek lehet! Ezt egy olyan villamosmérnök mesélte, aki a bécsi Siemensnél dolgozott 30 évet és a szakterülete az EMC volt!

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Személyzet voltam, tudtuk hogy hova lehet menni. A25kW-os porcelánnal elszigetelt torony mellett volt az antenna illesztő pi-csatoló házikó, a tetején az őr személyzet üvegezett kilátója, forgatható reflektorral a tetején. Éjszaka ávós, vagy rendőr vigyázott az objektumra. Sok éve reggel az őrt megtalálták a torony mellett megégve, halottan. A szerencsétlen vizelni akart a csatoló ház tetejéről, és pont a csupasz réz tápvonalat találta el, amelyik alatta 50 centire vitte az RF áramot a toronyba, úgy 3000V körül, KH-n. A többi őr tudta, hogy ugyanezt a másik három oldalon végezheti, balesetmentesen.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát, akkor gratulálok neki, hogy ilyen sok esze van. (már elnézést) de épeszű ember működő adó mellett nem kolbászol az antennák körül. Teszem hozzá, még tábla is van kitéve.. Még a gyengébb képességű antennás is kéri még a GSM/LTE/5G BTS leállítását mászáskor, ha a TX elé kell mennie, nem hogy kW adó mellé menjen. Arra karbantartrás időablak van, akkor lehet menni fényképezgetni. Igaz, az éjjel van, ritkán nappal. De aki nappal akar brahifényképet, meg selfit az adóval a háta mögött.. az így jár. Én mindent elhiszek, azt is, hogy ez megesett, de tapasztalatból tudom, hogy hivatalosan nem eshet meg.. Persze én is ismerek olyan kretént, aki elvágta vasfűrésszel az adóágat, mert nem tud olvasni, de attól még ez nem életszerű, és nem üzemi állapot.

Értem én, hogy a mikrosütőt is így találták fel, de azért van az embernek feje, hogy használja, és ne csak a tenyerét támassza vele a kocsmaasztalnál. BHG-ban amikor a katonaságnak készültek a mikrohullámú átjátszó kocsik, a szerelők rájöttek, hogy télen a hideg bádog hangárban ha megy az adó, jó meleg van. sokan hullottak ki pár év alatt. És nem csak az a kerge, aki bekapcsolta az adókat..

De mivel ekkora esélyt láttok hogy így tönkre lehet tenni egy kártyát, ki fogom próbálni.. Beteszem a működő kártyámat egy ilyenbe a héten ( https://www.rfshieldingbox.com/product/as404040-pneumatic-rf-shielding-e... ), ha lesz időm, és generátorral megtáplálom, ami a csövön kifér életszerű forgalmi helyzetben.. megnézem GSM, LTE, és UMTS frekiken is.. Kiderül, jelentkezem a héten, De nagy esélyt látok rá, hogy semmi baja nem lesz.

Amivel biztos ki lehet nyírni, a tesco, auchan, stb. pénztárban levő "lopásgátló" hatástalanító. Ha azon van letéve, mert épp pakol a kuncsaft, az ki tudja nyírni. De oda meg le van rajzolva, hogy "NE TEDD IDE PARASZT".... :)

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Nos. Működő OTP-s kártyám nincs, így egy unicreditest tudtam betenni. Az elrendezés az volt, hogy a box hosszabbik oldalán van egy beépített antenna (eredetileg mobilok rádiós paramétereinek ellenőrzésére használjuk, sok időm nem volt antennákat csereberélgetni, pedig illene, van egy ládányi klf frekikre... jöttem haza, ennek 
több értelmét láttam.. ) de ebben a tesztben kb mindegy is. Felépítés az volt, hogy igyekeztem 37dBm-et kitolni az antennára, minden technológián. Nem mindig sikerült a matrix miatt, de 34dBm  biztos meg volt minden esetben, rendes, élő, hálózatot emulálva. (erre jön rá a nyeresége a dipólnak a boxban..) A  kártyát betettem vízszintesen, majd függőlegesen is, 5-5 percre, egyenként felkapcsolt adókkal. Majd vettem vele egy kólát az automatából.. Jelentem, semmi baja. Volt a dobozban második körben 1db 8Mbyte SD kártya (ezt találtam, valami régi nokia telefonból) és egy 16GByte microSD is. Mindkettő túlélte. Bevallom bit szinten nem ellenőriztem le mindent, de az SD-n levő fotókat a windows megnyitja, jónak tűnnek, a micro SD-n meg volt egy avi, azt VLC játsza..

Ezzel én ezt a vitát letudtam, szerintem így is több időt csesztem el vele, mint épeszű ember tenné... :) Nem érzem, hogy bármit bizonyítanom kellene, de megadtam az esélyt, hátha...

Nem azt mondom, hogy nem lehet így bankkártyát kinyírni, de nekem unicreditest nem sikerült. Mivel 1 hónap múlva lejár, nem nagyon érdekelt volna, ha elhal.

 

3

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv!
Részemről nagyon köszönöm a munkád.

Számomra egyértelmű a konklúzió.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Érdemes lenne egyszer megmérni, hogy az indukciós főzőlapok milyen elektroszmogot keltenek maguk körül, ha egy viszonylag kicsi lábast teszek a lapra!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Elképesztő zavart tudnak csapni. Szerencsére nem divatos a házban.
 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Akkor ezek szerint arról a jó tanácsról sem hallottál még, hogy pendrájvot és mobiltelefont nem teszünk ugyanabba zsebbe?
Azt egyébként nem tudhatja az egyszerű polgár, hogy az ő kütyüje van-e és milyen mértékben EMC védelemmel ellátva! 

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na ez is egy hatalmas baromság. Gondold már végig.. Mi van az okos telefonod belsejében? Szerinted ha hívás van, az SD kártya becsomagolja magát egy faraday kalitkába? majd hívás végén kicsomagolja? A telefonban a flash külön ketrecben van?

Könyörgöm..

USB kulcsot azért nem teszünk zsebre, mert a lyukba bemegy a cigi, rágó papír, rövidzárat okozva, amikor a PC-be dugod.. Ezért adnak rá kupakot, amit mindig, mindenki elhagy.

Könyörgöm.. 2021 van. Nem 1970.

Ha így félsz mindentől, szíved joga. Akkor ki kell költözni egy tanyára, fával tüzelni, tehenet, birkát tartani, és nem pedig 1000Mbit optikán nézni a jutyúbról a marhaságokat.

Indukciós főzőlapot magad is meg tudod mérni. Az nem GHz tartomány, egy szkóp, és egy pár menetes tekercs elég detektornak. De őszíntén. Nem teljesen mindegy? Tudsz tenni ellene? Ha félsz, ne használd. Van gáz, van sima fútőbetét.. Csak másokat ne kergess félelembe tudatlansággal.

1

Julian
Julian picture

Szia!
A telefonban az SD kártya fölött van egy aranyos fém lemez, ami le van forrasztva a GND-hez. Az SD kártya alatt a foglalat egyéb részei vannak, az alatt meg több rétegben a panel.
A telefonban a flash külön ketrecben van. Ahogy kérdezted, csak ponttal a végén. A ketrecet általában sildnek (shield) nevezik. A telefon felépítésétől függően több shield is lehet rajta külön osztva a különböző részeket. Pl. Wifi-BT IC egy shield alatt a GPS IC-vel, de mégis külön elválasztva.
A proci, memória szekció szintén egy shield. Van amikor ide bekerül a táp rész is, de van amikor külön helyre megy.
Az RF rész pedig szintén egy külön shield alatt van. Gyakran különválasztva a végfok résztől.
Szerintem elég jól le vannak árnyékolva a különböző elemek.

USB kulcs tényleg tönkremegy a zsebben, kulcstartóra akasztva. És nem kell semminek belemennie a csatiba, főleg, ha nincs is háza a csatinak.
A Verbatim készített "tok" nélküli eszközöket. Egy vastagabb lap volt az egész. Meg nem hajolt, a sérülést is bírta, jól le volt lakkozva. Aztán tönkrement. Vagy ez esetben az autó kulcs lett volna a ludas, meg az immo a kocsiban?
Telefon közvetlen közelében max az asztalon járt, mert telefon mellé nem teszek kulcsokat zsebben, táskában.
Más pendrive-jaim is mentek már tönkre. Hangfalon vagy mellette tároltam őket egy zacsiban. Azt gondoltam, hogy a mágneses tér nem teszi tönkre őket. Mióta így nem tárolom, azóta több nem ment tönkre. Viszont telefon mellett, fél méteren belül jártak már párszor. Lehet, hogy közvetlen közel is voltak már hozzá.

2

lizakl
lizakl picture
*****

Már ne is haragudj, de te vagy rendkívül tudatlan! Biztosan nagyon fiatal vagy és nem éltél át olyanokat, hogy mondjuk 15 floppi lemezen hazavittél egy játékot tömörítve és otthon derült ki, hogy az egyik lemez olvashatatlan! Vajon miért? Mert egy távvezeték alatt pont akkor és pont úgy mentél át, hogy a lemez megsérült. Ilyen bizony volt, nem is egy esetben. :-(

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A floppy lemezek megbízhatósága sajnos nem volt igazán jó és még távvezeték sem kellett hozzá. Ha vigyáztál rá és csak a tokjában és minden mágneses erőtértől távol vitted, akkor is előfordult, hogy 1-1 fájl a lemezen, vagy több lemeznél 1-1 lemez nem volt olvasható. Anno egyszer egy barátom hozott el nekem egy Win95-öt 3,5" floppykon. Persze az utolsó lemezt nem tudta olvasni...ez estefelé volt és biciklivel jött hozzám. Sokat kellett győzködnöm, hogy most már ne hagyjuk így, menjen már haza egy kópiáért... 3 lemezzel tért vissza, és abból sem volt olvasható 1. De végül sikerült.
Még 8-10 évvel ezelőtt is volt egy elszigetelt gépünk Win95-el, amiről (-re) csak floppyval lehetett adatot mozgatni. Egy lemezre felraktam 5-6 könyvtárba ugyanazt, ha a lemez maga jó, akkor a fájlnak legyen több esélye. Kellett is legtöbbször, sőt másik lemez is. Meg még egy másik floppy meghajtó is volt a táskámban, ott helyben kellett mindent megoldani. Aztán egyszer rászántam az időt és csináltam rá laplinket, aztán meg azzal már felraktam egy 10Mbites hálókártyát, viszlát floppy! :)

1

lizakl
lizakl picture
*****

Sajnos igen, ez így volt! Persze a por elleni védelme egy ilyen lemeznek alig volt nagyobb a nullánál! :-(

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Igen, én tudatlan vagyok. Te pedig elektromágnes elven működő adathordozót hasonlítasz egy flash-hez. Igen. Valóban tudatlan vagyok.

biztos, ami biztos, használj vezetékes telefont, meg tábortüzet :)

(korról annyit, hogy még 360k-s floppy lemezen tároltam az első mp3 file-okat, 4kbit/sec sebességgel konvertálva, mert elfért rajta.. :) Fitatal vagyok. igen)

0

lizakl
lizakl picture
*****

A floppylemez mágneses elven működik, a flash pedig elektromos(töltéstárolás) elven! Mindkettőre sok veszély leselkedik.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Drágám!
A telefonban lévő SD kártya 5-6-7-8 cm-re van a telefon antennájától! A pendrájv szerencsétlen eseteben 0,5 cm-re van az antennától! Térerőben ez mit jelent? Gondolkozzunk, esetleg számoljunk. :-(

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Na, majd lesz időm, fényképezek Neked ilyen 5-6cm távot.. Nekem 1cm az 10mm, nem pedig női cm :) meg persze az

javaslom ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=PBAwJefeq6A

úgy.. 1:40 körül. hol a fém ketrec?

de régen sem volt nokia korszakban..

https://www.youtube.com/watch?v=8vKPDCdx_zQ

itt is lassan 20cm-re van az antennától.. Atya ég.. tévedtem.

Ja nem..

Tényleg elképesztő a tudatlanság, csak úgy tűnik, a gyártóknál is.. fiatal vagyok még, nem használtam kőbaltát :)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Mivel meggyőzni úgysem tudlak, maradjon minden úgy ahogyan volt!
Te, tedd a telefonodat a zsebedbe a pendrájv vagy az SD kártya mellé, én meg az egyiket az egyik zsebembe, a másikat a másik zsebembe teszem.
Aztán majd 20 év múlva egyeztessünk, hogy neked hány ment tönkre és nekem hány ment tönkre! :-)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Engem nem kell meggyőzni :)

Mindenki a törvényes keretek között azt csinál, amit akar. :)

Lehet szárazföldön is űrruhába járni, csak fel kell vállalni a vele járó kellemetlenségeket :)

Hopnap, vagy szerdán lesz időm, berakom a kártyákat a laborba, kiderül. De teszek mellé sd kártyát is, biztos, ami biztos :)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Hááát..... a mai Covidos és szennyezett környezet miatt, lehet, hogy nem is mondasz butaságot! Ha űrruha talán még nem is, de védőruha már nagyon sok helyen kell vagy legalább is ajánlatos. :-)

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Évekkel ezelőtt, a Tokaji tv adó sugárzói körül néhány méterre keringtek a siklóernyősök. A kollégámmal figyeltük, hogy mikor akad egy fent a tornyon. 200kW körüli ERP teljesítményt ezek szerint ki bírták. Viszont az előző munkahelyemen 25kW középhullámú adó, az ott parkoló Renault gépkocsit lebénította. El kellett tolni pár métert hogy beinduljon. A 4 ütemű Trabimat bezzeg nem zavarta.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szaisztok!

Ezek szerint meg van a technika, hogy lehet kiiktatni az oltással beadott chipet? (ha most ezután valaki felmászik egy adótoronyba, akkor csak nőni fog az átlag IQ..)

2

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
A jó öreg keletnémet technika! :-) Ez a Trabinak szólt! 

1

clarke2001
clarke2001 picture

Igen, csak itt az forgott a fejemben, hogy egy bizonyos közelségből (szomszéd lakás) valami durva elektromos fusizás EM hatása átjöhet-e ennyire.

0

ityvity
ityvity picture
*

Telefon elképzelhető ,mert a párom  flipes mobil tokban tartotta a kártyáját ,pár hétre  úgy tönkre ment , hogy az automata is vissza köpte ,  először  ki cserélték ingyen , nemsokára az új is használhatatlan lett , ezt már pénzért cserélték . Mióta nem ott tartja , jó a kártyája .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem tudom, van -e ilyen védelem, de a telefon nem NFC-s? nem lehet, a kártyák úgy vannak megkonstruálva, hogy ha egy timer, vagy counter szerint egy huzamban valami sokat cseszteti, védelemből tiltanak? SIM kártyák ilyenek, hogy hívást emulálva ne lehessen csak úgy a kulcsot kinyerni... persze trükk van, de csak úgy nem...

Párod kártyája mely bank terméke?

Nekem egy OTP, meg egy unicedit kártya van egy merev tokban egymás mögött. OTP rendszeresen hal el, Unicredit még sosem. Pedig együtt vannak 12 éve, csak a cserekor, meg fizetéskor vállnak ketté :)

0

ityvity
ityvity picture
*

K&H , előző kettő Visa volt , de most debit-et kapott , hogy most ez is közbe játszhat , nem tudom , ha bár nekem évekig volt Visa kártyám és nem volt vele probléma . Telefon NFC-és , de nem használja azt a lehetőséget , attól még lehet hogy be van kapcsolva .

0

Janszi
Janszi picture

 -Első körben azt kellene kideríteni,hogy maradandó károsodást szenved-e a kártya a hatótávolság csökkenéssel párhuzamosan,ez esetben gondolnék a rossz minőségű kapacitásokra a chipen belül,((új terminál,zavarmentes(szegény)környezet-időszak-körülmény-árnyékolás...))
-és meg kéne vizsgálni a parazita,interferenciát okozó,helyben jelen lévő jel-elnyomást,ami miatt radikálisan csökken a kommunikáció hatótávolsága,(bolt-bolt,terminál-terminál közötti differencia),
-gondolnék az előpolarizálódásra közvetlen használat előtt,ahol a kétirányú komm.hatótáv lecsökken(het),(alufóliás árnyékolás? mielőtt használnád),és a beléptető-kiléptető bolti kapu is polarizál szerintem.
Nyilván az üzlet az üzlet,én gyártok,te megveszed,pláne ha a van a két kéz között is még egy üzleti partner,akinek szintén érdeke a haszon ebből-mert akkor már ketten ülünk a nyakadon hogy vegyél újat.

0

agressiv
agressiv picture
*

Inkább rosszul tárolod és sokszor nagyon meghajlik, emiatt megtörik benne a tekercs, kezdetben kontakthibás, utána már egyáltalán nem megy..

1

clarke2001
clarke2001 picture

Felső ingzsebben volt mindig, de farzsebbe is kerülhetett ritkán, ha próbálok visszaemlékezni. Ott azért "nagyon meghajlítás" nincs, de elvben valóban lehetséges egy törés miatta a vezetőpályán. Törés és elfajuló kontakthiba magyarázat lehet az eddigiekre.

0

Jaca
Jaca picture
****

Annyira nem tudod meghajlítani, annak nyoma lenne. Ha láttál volna ilyen kártyát belülről, nem mondanál ilyen blődséget.

3

agressiv
agressiv picture
*

Kedves blőd. Láttam már ilyen kártyát és a masszív meghajlítás, meg a sokszor kissebb meghajlítás között bőven van különbség, már ami a láthatóságot illeti, viszont a végeredmény igencsak hasonló lehet. Itt az a blődség, hogy a bankhoz van kötve a meghibásodás, mintha a banknak lenne bármi köze a kártyakibocsátóhoz.

Miért kötekedsz mostanában velem, a csillagokat gyűjtögeted?

1

clarke2001
clarke2001 picture

Hát, ha a boltos - minden előzmény nélkül - egyből a bankodra kérdez rá, látva a nem működő kártyát, az csak elülteti a fülben a bogarat. A kérdéses bank egy nagyon-nagy bank, tehát sok kártyát csináltat, cserél stb. Olyankor már megéri spórolni a minőségen, vagyis valahogy azért összeállhat a kép. A minőség (vagyis az ár) meg éppen, hogy üzleti alku tárgya a kártya szállítójával.

2

lacoka
lacoka picture

Nálam is gyakran nem működik be kell dugni a leolvasóba hogy fizetni tudjak
Biztosan hibás az a bank kártya ?
nekem VISA kártyám van az Auchan- Tesco itt nem működik a Penny-ben meg simán műkszik az érintős része

0

clarke2001
clarke2001 picture

Mint írtam, gyakorlatilag vagy mindenhol, vagy sehol nem működött a végén - vagyis akkor már sehol.
De a chip működőképes maradt (bedugással mindig ment). Az antennapálya, vagy a becsatlakozása a chipbe, ott lehet a baj.

1

uniman
uniman picture
***

Ez inkább a "Borozó"-ba illő téma !
Nekünk ezidáig semmi ilyen gondunk nem volt az OTP kártyáinkkal...az utolsó 4 darab már dombornyomott volt.
Viszont a boltban a pénztárnál már találkoztam ilyen "elromlott" kártyára panaszkodó emberekkel. Ha jól láttam az egy másik bank kártyája volt...

0

vision61
vision61 picture

Szia!
Nekem is OTP kártyám van, ennek ellenére pl. a Lidl terminálok vagy elfogadták, vagy nem. A pénztáros szerint a terminál hibátlan, az én kártyámmal lehet a gond. Amióta felújították az áruházat, mindent kicserélve, azóta egyszer sem volt gond ugyanazzal a kártyával. Megjegyzem, máshol sem volt olyan, hogy ne tudtam volna így fizetni.
Ezenkívül, ha jól emlékszem, van egy olyan is a banki rendszerben, hogy bizonyos időtartamon belül, milyen összegű vásárlást lehet fizetni "érintéssel". Ha elérjük a limitet, be kell iktatni egy PIN kódos tranzakciót, ekkor nullázódik számláló.

4

clarke2001
clarke2001 picture

Az enyém vagy mindenhol működött, vagy sehol sem. Ezt váltogatta 2-3 napos ciklusokban, aztán végleg elromlott. Bedugás+PIN kód végig jó maradt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Minden hatodik pin nélküli vásárlásnál kéri a pin kódot.

0

clarke2001
clarke2001 picture

Nem erről van szó. Maga a CONTACTLESS funkció romlott el már a második kártyánál, és végleg. Ennek lehetséges műszaki oka a topik témája.

0

Jaca
Jaca picture
****

Meg kellene röntgenezni egy hibás kártyát. Bár már láttam szétszedve NFC belépő kártyát, abban meglátni a tekercs szakadását, na ahhoz elektronmikroszkóp kellene. 

0

uniman
uniman picture
***

Szia Jaca! Nevezz meg egy bevált NFC bankkártya copy app-ot...arra rá lehet tölteni a bankkártya adatait és azzal fizetgetni. Így aki félti a kártyáját, az őrizheti otthon a széfben...ott nem fog "elkopni".smiley
Az RFID mennyire más?...én mindig keverem a kettőt

0

Jaca
Jaca picture
****

Nagyobb frekin megy az NFC, és két irányú a kommunikáció. De az NFC is ugyanaz az elv, mint az RFID.

0

uniman
uniman picture
***

yes

File csatolás: 

0

clarke2001
clarke2001 picture

A témanyitó első mondata valamint az ötödik bekezdése szakmai relevanciával bír.

0

uniman
uniman picture
***

De itt most csak beszélgetni fogunk! Ezt te nem fogod MEGJAVÍTANI...amiről a topikok szólnak.
A régi kártyáidból sem műtötted ki a chippet...hogy láthassad a KeHes érintkezési hibát.

0

clarke2001
clarke2001 picture

Az oldal topikjai tapasztalatcserékről szólnak, amelyek hozzásegítenek további szakmai döntések, cselekvési irányok kijelöléséhez.

Részemről erről ennyi.

3

ty
ty picture

Hacsak nem hajtogatod, akkor ratyi a kártya.
A magam részéről az elsődleges bankkártyámat a fiókban tartom.
Ellenben rendeltem mellé egy (ingyenes) Revolut kártyát, amit kisebb összegekkel töltök fel, az elsődleges kártyáról.
Erről intézem a napi vásárlásaimat, internetes tranzakciókat, stb.
Egy fokkal korrektebb szolgáltatást nyújt, mint amit a hazai bankok esetében megszokhattunk.

0

clarke2001
clarke2001 picture

Jó, de rövid időn belül a második is elromlik ?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen. Nekem a 4. OTP-s kártyám hullott el így. Pedig merev műanyag tokban tartom.

​​​​​​Pedig semmi nem hétköznapi dolgot nem csinálok velük :)

0

clarke2001
clarke2001 picture

Bingo

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor ketten vagyunk hülyék :)

Erről az jut eszembe, amikor kulcsot csináltattam egy méreg drága mauer zárhoz, nagyonsok ezerért kódkártya, nyilatkozat, stb..  mondom a fazonnak, mit lehet tenni a zárral, mert szorul. Nehéz elfordítani a kulcsot, stb. Kikérte magának a faszi, hogy lehetetlen, ezek nagyon jó zárak. Biztos nem dugom be a kulcsot teljesen, vagy nem tudom használni.. egy zárat... Na itt elgurult a gyógyszerem, vettem abust.. ez nem szorul. Vagy megtanultam, hogy kell használni. :)

Itt is ez lesz a megoldás, mert ezek szerint nem csak én vagyok hülye egy bankkártya használatához :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyen esetben érdemes a Bankfelügyeletet  írásban megkeresni, vázolni a problémát

Bálint

2

clarke2001
clarke2001 picture

Próbáltam hasonlót, de nem náluk, hanem a koronavirus.gov oldalon. Igen, felnyomtam a bankot, mivel az egész érintéses dolgot a járvány idején államilag (operatív törzs) kezdték preferálni igazán (én is ennek hatására kértem hitelkártyát). Arra hivatkoztam, hogy a védekezési koncepciót ássa alá, ha a vásárlók érintésmentesség helyett mégis egymást váltva nyomkodni kényszerülnek a terminál gombjait. Javasoltam, hogy - mint főhatóság - vizsgáltassák ki a bankkal a helyzetet, például valóban csökkent-e a CONTACTLESS tranzakciók országosan összesített száma az utóbbi időben. Mert ha például gyártási szériahibáról van szó, ezt kimutatná.

Jött a válasz: terminálhasználat után használjak kézfertőtlenítőt, a kártyaproblémámmal meg forduljak a bank technikai részlegeihez.

nem mondom, "megértették"

2

kferi
kferi picture

Mit vártál, hogy beoltják a kártyád?

2

clarke2001
clarke2001 picture

A nagyszámú tranzakció-statisztika elemzése felszínre hozhat gyártási minőségproblémát, és a boltosok, pizzafutárok tapasztalata alapot adhat erre. De egy mezei ügyfél kedvéért soha nem tesz ilyet egy bank sem. A járványosok helyében komolyan vettem volna a jelzésemet, de nekik is vannak főnökeik, úgy látszik, megelégszenek azokkal a feladatokkal, amelyeket tőlük kapnak.

0

Sponsored links