You are here

Hogyan lehet Lidl a akkunál a 72 Wh-t 80 Wh-ra emelni nagyon olcsón?

48 posts / 0 new
Last post
kferi
kferi picture

A megoldást a kici kínai tudja.....
 

80 Wh vs 72 Wh
Képfelirat


 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: felemás tapasztalatom van töltőkkel is (uP-töltők)
Van, amelyiknél több vagy kevesebb a töltési végfeszültség (0,1-0,2 V)
A töltés vége jelzés után levéve majd újra rátéve az akkut, újra tölt, volt amelyik fél órát is
A töltőáramok is néha esetlegesek

Bálint

0

kferi
kferi picture

Arra mindez az egész jó volt, hogy kaptam egy ötletet. Öreg KTV teszterben igy lesz majd a 2Ah akkupakkból helyettesítő akku.

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha 1 tized Volttal mélyebbre engedi a kisütést, az hány Wattal több kivehető teljesítmény?

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!

Sehogy... Ebben 10 db li-ion cella van, 2000mAh-sak. 5-5 sorosan és ezek párhuzamosan,( illetve pontosan kettesével párhuzamosan kötve, majd sorba). Ez 3,6V-tal számolva csak 18V-os!! Ekkor 18V×4Ah=72Wh
Ha a feltöltött feszültséggel számolunk, ekkor 20V-os a cella: 20V×4Ah=80Wh.
Ennyi. Ezekben a 20V a csalás, ami valójában csak 18V!!!
Vettem már ilyen akkut más célra, szétszedtem, csak az akkuk kellettek belőle. 10db van benne.

3

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Thomas !Akár hogyan számitod A Li-ion cella feszültsége kezdetben 3,7v feltöltés után (5x3,7v=18.5v).Terhelve csöken ez a feszültség egész a megengedet gyártó által megadot feszültségig ez szokot lenni pl.3v és 2,8v között,nagyon fontos az értéke.Van pack amely ki is mutattja a hátralévö teljesitményt a feszültség megmérésével.Mivel a feszültség csökkenö-változó , a teljesitmény Wh pontos meghatározásáhóz a terhelö áramot kell konstansan tartsad és az idöt mérjed.Ha a megengedet minim feszültség kissebb (gyártoi adatlap)ugy a le terhelt idö hosszabb ,vagyis a leadot Wh teljesitmény nagyobb lesz .Szerintem csak ugy szorozgatni félrevezetö .üdv.Jóska

0

Jaca
Jaca picture
****

 A Li-ion cella feszültsége kezdetben 3,7v feltöltés után

Szia!
Az összes BMS 4,2-nél határol, és a hónapok óta feltöltve álló LiIon celláim is 4,1V-on állnak. 

2

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca !A Li-ion akkuk megengedet tölltö  feszültsége is a gyártó adalapján megtalálható ,pl. 4,2.v.Ha a packot  kihúzod a töltöböl  rövid ideig terhelés nélkül igen 4,2v cellánként  de ez terheletlenül is lassan de beáll 3,7v-ra.üdv.Jóska

0

vision61
vision61 picture

Szia!

...de ez terheletlenül is lassan de beáll 3,7v-ra.

Elég sok 18650-es cella járt már nálam, de ilyet még nem tapasztaltam. Megmértem most 10 db 2500 mAh-ás Samsung, kb. 6 hónapja feltöltött, de azóta nem használt akkut. 4,05 V - 4,1 V a kapocsfeszültségük, és egyiknél sem esett 4 V alá pár perc 200 mA-es terheléssel sem.
Még a notikból bontottak is 4 V fölött tartják a feszültségüket, amennyiben hibátlanok.

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Ilyen akkukal én is találkoztam amelyek feszültsége magasabb volt 3,7v-nál.Elöbb én is ugy gondoltam hogy ez helyes de mikor a pack többi akkuja viszont 3,7v volt ,kerestem valyon miért .A nagyobb feszültségü (4v)akku az nem állta a terhelést ,hamarább lemerült ,söt hamarább elérte a 4,2v-ot töltésnél és lekapcsolta a pack töltését.Ez volt a pack hibálya ,az akku cseréje után helyesen viselkedet.Szerintem a megnöveket belsö ellenálás miatt viselkedett igy.Az akku gyártói adatlapja az amely tartalmazza a helyes feszültség értékét.üdv.Jóska

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Szerintem ezt ne erőltessük, a gyakorlat/tapasztalat mást mutat. Új, márkás, valós kapacitású, kis belső elelnállású celláknál sem áll be a töltés befejeztével egy idő után a 3,7V . Mindíg 4V körül (inkább magasabban) marad feltöltve terhelés nélkül. Többszáz litium akku, többféle töltővel való tesztelése alapján. Ami lecsökken állásban mondjuk pár nap alatt 3,7V-ra annak túl nagy az önkisülése.

8

josef.48
josef.48 picture
*

Üdv.Biztos  téves  a gyártói feliratozás.

File csatolás: 

0

lacoka
lacoka picture

Szia
A gyártói feliratozás részben igaz ezek a feszültségek amit megadnak az a tárolási feszültség a gyártó nem tölti fel gyártáskor teljesen az akkukat és így megfelelő körülmények között évekig lehet tárolni így kisebb az önkisülésük
a lítium akkuk egyik nagy előnye az alacsony önkisülés ha feltöltesz egy litium akkut 4.2V-al az terhelés nélkül
még 1 év után is tartani fogja a 4V-ot
ami a kapacitást illeti az több esetben nem valós értéket adnak meg egy 18650-es méretű akku valós kapacitása 2500-3500 mAh lehet ettől nagyobb kapacitás fizikailag nem fér bele ebben a a méretben súly 45-48 gramm

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Itt egy gyári adatlap.A 6. oldalon van a kisütési karakterisztika. 1C-s kisütésnél a kapacitása felénél éri el a névleges feszültséget. De a 4. oldali táblázat is érdekes lehet számodra.
Nem fér fel a méretkorlát miatt.
https://www.google.com/search?q=inr18650-30q+pdf&client=firefox-b-ab&sxs...

Ezt keresd a találatok közt:

2

qwerty4455
qwerty4455 picture

Általában a kivehető teljesítmény függ a terhelőáramtól is. Az adatlap 7. oldalának alján a táblázatban szerepel is: 20A-->Energy(Wh)=9.33 valamint 5A-->Energy(Wh)=10.27 (nyilván ez nem a Parkside-os cella adatlapja). Szóval a kapacitás attól is függ, hogy mekkora árammal méred, meg persze, hogy milyen mélyre sütöd ki.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Nekem nem érdekes ,már irtam ezt én is .üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Érdemes lenne tanulmányoznod a BMS áramkör működését, illetve azt is, hogy viselkednek a sorbakötött akkuk töltés közben, ha ez egyik láncszem gyengébb.
A fenti példádnál az az akku túl hamar elérte a max feszültséget töltés közben, és leállt a töltés, míg a többiek épp csak töltődtek. Ezért tapasztaltad azt, hogy annak az egy akkunak magasabb a feszültsége. Ugyanúgy viselkednek, mint a sorbakötött kondenzátorok. Ha a csere és a feltöltés után ismét megmérted volna a feszültségüket, láthattad volna, hogy bizony mind 4V felett lett volna, és az egy szem új akkunak, aminek vélhetően magasabb volt a többinél a kapacitása, annak lett volna a legkisebb a feszültsége.

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Nem tudom mit kéne tanulnom,megtalálttam a hbás cellát ,külön leteszteltem .De megtaláltam az okát is hogy miért nöt meg a belsö ellenálása.Hasonló hibával 1 cellás akkunál  is  találkoztam.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azt írtad, azért volt hibás, mert 4V volt a feszültsége, míg a többié csak 3,7. Következtetésed szerint a 3,7V a jó akkufeszültség, mert a 4V-os cella volt a hibás. Ha jó lett volna az akkupakk, minegyik cellának 4V-nak kellett volna lennie. A fenti esetben a többi az egy hibás cella miatt nem tudott erre a feszültségszintre töltődni.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Lehet ezen vitatkozni, de nem érdemes. Az akkuk névleges feszültsége 3.6V. Ha feltöltöd, leveszed a töltőről teljesen töltve, berakod egy dobozba a fiók aljára, akkor 1 év múlva is a jó akkunak 4V felett kell lennie. (Más kérdés, hogy nem jó teljesen töltve tárolni, mert csökken az élettartama....)

Ami 4V alá megy az kuka. Mind. 

Írom ezt úgy, hogy jelenleg is közlekedik olyan elektomos autó, amiben bontott laptop akkukból kiszedett 18650-es cellákból készült akkupack van, és.bőven 20e km felett teljesített eddig.  Itt válogattam az akkukat, és építettem a packot. Ami fél év alatt 4.05V alá esett felöltött állapotból, nem került bele.

És ezek még elemlámpába se jók, mind hulladék.

Ne mutogass már nyilvánvalóan kínai szemétnek gyártott akkuk mellé írt feszültség értékeket, mert irreleváns...

Ha Te ezeket használod, és így, szíved joga. De hülyeségeket ne tülkölj már.. ez nem savas autó akku.

2

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Nem is érdemes vitatkozni.
Ide írom a hozzászólásom, bár inkább Jóskának szól.
Sajnos találkozott valamikor egy ilyen esettel és egy rossz következtetést vont le belőle.
Ez a következtetés lehet igaz vagy hamis, de az ő kis világában ezt ő igaznak tekinti és mindaddig kitart mellette amíg, és itt jön a hangsúly:  saját maga meg nem tapasztalja ennek az ellenkezőjét !
Leírhatjuk mi itt százan is, hogy ez badarság, mert egy jó Lítium akksi feszültsége nem fog illetve nem is eshet feltöltött állapoban való tárolás esetén 4V alá, úgysem fogja elhinni. Ám, valamennyire helyre kell tenni a dolgokat, (is) mert arra ( is ) kell gondolni, hogy ezt mások is olvashatják.
Szóval, mindenki nyugodjon le.

Én személy szerint - Jóska - neked azt ajánlom, hogy menj el a boltba, vegyél egy új akksit, vidd haza, töltsd fel 4,2V-ra és tedd fel a polcra.
Minden vasárnap mérj rajta feszültséget.
Ha hamarabb mint egy fél év lecsökken a feszültsége 4V alá akkor add meg a cimed és én küldök neked egy zsugor sört !
Talán ez kizökkent a mostani állapotodból :)

A legjobbakat.
István.

5

josef.48
josef.48 picture
*

  Szia ! Igazad van ,eltérés hogy én nem a szekrénybe tárolom  az új akkukat .  a legjobbakat  Jóska

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát.. ha több, mint 4000 celláról, amik különböző életkorúak, gyártmányúak, és bontottak, ezekről kellene megmondanod.hogy jók, vagy nem, és ehhez egyszerre csak 48 darabot tudsz tölteni, kisütni,  és paraméter szerint válogatni, akkor hidd el, vennél Te is egy nagy szekrényt a projekthez, ami vasból van, tűzálló kifele :)

Én ezt tettem. :)

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!.
Érdekes, mikor teszteltem, nem így tapasztaltam.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ilyesmivel vagy hasonlóval érdemes

https://www.ebay.com/itm/201855113923?_trkparms=aid%3D1110006%26algo%3DH...

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én olyan parasztosan csináltam csak, 500mA-es áramgenerátorral terheltem, és 10 percenként mértem. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az akkuk feszültségét nem szoktuk terheletlenül mérni

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!
Ja, epp ugy nem mond sokat mint az igy mert trafoke sem...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Miért számolsz 3,6-tal? Feltöltve 4,2, lemerítve 3,6. Átlagban 3,9. Feltöltve teljesen pedig 21V. 

0

thomas123
thomas123 picture

Jó, kicsit tévedtem, 3,7V a névleges feszültsége, nem 3,6V. De ez nem a lemerült feszültség!  2,5-2,8-ig biztosan engedi meríteni a védelem. A 4,2 meg a max töltőfesz, ami terhelés alatt gyorsan lemegy 3,7-ig.
Autóakkunál is 14,4v az általánosan elfogadott max töltőfesz, mégsem azt adják meg.
Találtam egy képet a netem, kisütési görbéjéről. Valaki már tesztelte. Nem sokáig marad 4V a feszültsége...

 

File csatolás: 

0

lacoka
lacoka picture

Szia
volt már nálam is ilyen akku mértem őket tudják a 2000 mAh-t meghalt benne 2 párhuzamosan kötött cella cserélni kellett őket nincs balanszer benne csak feszültség figyelést végez töltéskor és kisütéskor
ezeket az akkukat 2.5 vagy 2.75V-ig lehet kisütni cellánként max töltési feszültség 21V 5 soros cellánál
az akkupakk teljesítményét lehet javítani nagyobb kapacitású cellák cseréjével 2500 vagy VTC6 3000 mAh-ás cellákkal
most az aliexpress-en 750 FT körül van egy 2500 mAh cella 20 db rendelése esetén
ha valakinek van ilyen rossz Lidl-es akkupakkja és megválna tőle akár akkuk nélkül csak a panel legyen benne a csatlakozók miatt az érdekelne

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Amit elbontottál, abban milyen típusú cellák voltak? Milyen gyártmány? Gondolom 18650, de pontosan? (Vegyek -e donornak...)

Köszi!

0

thomas123
thomas123 picture

Közben volt kéznél egy, itt a képe:

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na, ilyet se láttam még :) saját márkás cella... Tényleg nem kis tételben gondolkodnak...

Köszi!

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!
Vettem nemrég egy újabb akkut. ( most is csak a cellák kellenek belőle, gépem nincs hozzá ) . Ebben más cellák vannak, de ugyanúgy parkside felirattal. Érdekes, szerepel rajta a 3,6V és a 4V is!!! ( súlya kb 45g ) Egyéb módon nem tudom tesztelni. Töltés és kisütés ideje alapján a 2000mAh kb valós lehet.
A töltőáramkör is más, csatoltam képet a régiről és az újról is. Az új doboza szerint balancer is van benne, de ebben kételkedek az áramkör alapján. De hátha más jobban ért hozzá....

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Engem érdekelne az a 2 akku ha megvan még cellák nélkül ha nincs rá szükséged

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Pedig ott a kiegyenlítő áramkör... A 6 labú smd biszbaszok felelnek érte.

0

thomas123
thomas123 picture

Na akkor nem kamu. Ezért írtam, hogy hátha valaki jobban ért hozzá, mint én...

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!

Holnap lefényképezem. Igen, 18650-es méretűek. Rendesen távtartóval, ponthegesztve, balancerrel.
Parkside felirat volt a cellákon is, de a számok lehet többet mondanak...
Nem kamu cellák, súlyuk 47-48g volt.

U.I: csak érdekességképpen: ha jól emlékszem, belül a cellákon pár hónappal frissebb dátum volt, mint a külső tokozáson.

 

0

ty
ty picture

Nem olyan bonyolult, csak kicsit számolni kell.
20V*4000mA * 12 = 80 Wh
Ez a névleges értékekből számolt érték, amit ha szakmaibb szempontból nézünk, hamar kiderül, hogy helytelen.
A másik érték (72Wh) - nyilván az akkupakk katalógus adata - amely figyelembe veszi az akku kisülési görbéjét, így közelebb áll a valósághoz.

Valakinek feltűnt, hogy hibásan van feltüntetve az érték, így javították.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a nyomdafesték sokat elbír, vagy felfelé kerekítettek, vagy újabb, jobb paraméterű, újabb javított konstrukciójú akku került bele

Bálint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Feri !Egy Li akku teljesitménye Wh az áramtól és a minimális lemeritö feszültség ideéig van számitva.Egyes akkuk (1 cella)minimális lemerülö feszültsége pl.2,7v a gyátrói adatlapon más akkuké pl.3v.Szerintem ez  teljesitmény Wh külömbséget hozhat ( hósszabb idö),ha az akkuk többi paramétere megegyetö.Tudomásommal a  Lidl elekteromos termékei paraméterjeit  a  Tüv áttvizysgálja a forgalomba krülés elött..üdv.Jóska.

0

kferi
kferi picture

Ez igaz is lehetne, ...

A két csutkára feltöltött akkut sorbakötve és lemerítve egyformán merült le. Gyanítom ezen egyetlen szám sem igaz a 20 V-on kívül.

De mégegyszer leellenőrzöm kisütött állapotban őket.

0

masi11
masi11 picture

kivéve ha az akkupakban döglödik valamelyik cella...

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Feri !Ha két  akkupackot teszel sorba a 3v-os minim feszültségö meszakitja az áramkört hamarább ,a 2,7v-os minim feszültségü még üzemelne. de az áramkör nyitott.üdv.Jóska

1

kferi
kferi picture

Pont ezért lett furcsa, de majd pontosan lemérem.

A súlya a 80 Wh-nak kicsit kisebb :) de csak 10 g-al.

0

josef.48
josef.48 picture
*

  Szia Feri !Az ellenörzés az egysszerü de idöbe teliok.Lemerited az akkupackot ameddig le nem kapcsolja a fogyasztót,leméred  pontosan a feszültséget és elosztod a cellák számával .Megkapod a pontos nimimális lemeritési feszültség értékét.A másik packot is hasonlóan lemerited és megméred a feszültséget.de pontosan.A mért kissebb feszültségü az a 80Wh-os.üdv.Jóska

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kétféle kommersz Li akku van forgalomban
3,7 V és 3,8 V töltött, nyugalmi feszültséggel, 
A töltési max feszültségek  4,1 V, 4,15V és 4,2 V, ami  csak  a termékkatalógusból derül ki, amit szigorúan be kell tartani

Bálint

1

Sponsored links