You are here

Index lámpa 12v-os ki/be kapcsolgatásából lehetséges folyamatos 12v-ot előállítani?

36 posts / 0 new
Last post
austin
austin picture

Helló!

Szeretném megkérdezni a hozzáértőket, hogy lehetséges lenne az Index lámpa 12v-os ki/be kapcsolgatásából folyamatos 12v-ot előállítani egy elektronikával?
Ha igen, kaphatnék erre egy megoldást?  Egy szalag ledhez kellene , ami képes indexelni, de csak folyamatos 12v-al képes erre.
Az index lámpáról leszedett szaggatott 12voltal nem képes.

  

Comments
S_D
S_D picture

Persze. Ha integrálid megfelelő időállandóval... 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a kérdező 6 napja nem reagál

0

grofzero
grofzero picture

Szia!
Esetleg ez segít?
Vagy ez a video?

 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Még mielőtt belevágnál bárminemű átalakításba,mit akarsz átalakítani, mire? Ugye tudod, hogy forgalomban részt vevő, érvényes műszaki vizsgával ellátott járműveken nem lehet csak úgy bármit egyet gondolván átalakítani? Az, hogy a hamutartó nem tetszik, kicseréled, egy dolog, senkit nem érdekel. Ha ragasztasz hátra a csomagtérajtóra egy kisebb matricát, az sem. De ha üzemi, jelző, biztonsági, stb. berendezésen alakítasz, (pl. fékrendszer, fényszóró, index, légzsák, motortuning, sőt, karosszéia, stb)az engedély és vizsgaköteles lesz...

"A Magyarországon már forgalomba helyezett gépjármű, mezőgazdasági vontató és ezek pótkocsijának átalakításához, megváltoztatásához előzetes engedély szükséges. Az ilyen irányú kérelemhez a tulajdonosnak csatolni kell az elbíráláshoz szükséges műszaki dokumentációt, amelynek a megváltoztatásra kerülő egységek, paraméterek leírását alátámasztó számításokat is kell tartalmaznia. Az engedélyben az eljáró hatóság feltételeket határozhat meg. Az előírt feltételek teljesítését a forgalmi engedélyben az engedély záradékolásával igazolja."

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha hiszed, ha nem, a helyzet jogilag ennél is kritikusabb. Jogilag a hamutartót se. Ha kinyitod, ott van benne az E jelzés. Abban is. Még egy 5W izzót se, csak ha az új is E jeles... Az, hogy a vizsgán nem szólnak a plüss kocka miatt a tükrön, nem azt jelenti, hogy lehet. Mozaik utcában ha rossz napja van a Mesternek, szól. Nekem gyári cikkszámos, E jeles gyári kipuff miatt is szóltak, mert nem úgy nézett ki, mint a többin... Persze, hogy nem, mert rozsdamentes dob, skandináv területre gyártották. De gyári alkatrész... Nem tudtam szerezni papírt hozzá, mert nincs. Ezzel jött ki a gyárból. De mivel a mozaikos emberke még nem látott ilyet, nem volt stempli... Le kellett szedni, venni rohadósat..de mivel honosítani kellett, vagy mozaik, vagy vass gereben utca... Kolegám mitsubishije ausztriában vizsgázik. Mert itthon nem megy át. Nem lehetett forgalomba rakni hivatalosan. Pláne nem bevállalva, hogy a kpm megállítja.. Fura mi? Pedig igaz. Semmi szabálytalan. Egy gyári evo 9, csak... Gyári. És mivel aminek akkora a kipufogója, mint egy elefánt orrmánya, az nem gyári. Pedig az. A toronymerevítő is, stb.. itthon nem megy át. A sógoroknál, ahol minden szigorúbb, és szög egyenes, ott igen. Így kevésbé szabályosan, de osztrák rendszáma van. 

Ilyenkor azért az agyam eldurran, amikor romokat, meg sufnituning vackokat látok az utakon.

​​

1

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Ez az ország egy agymenés. Én csináltam két tengelyes utánfutót saját terv alapján. MInden számitás megvolt, de nem azt nézték, mert akkor számolni kellett volna, hanem azért nem ment át, mert ilyen még nem volt. Itt a vizsgán nincs ember, aki meg tudja állapítani, hogy alkalmas-e a forgalomba helyezésre, vagy nem. Mindenféle ürüggyel visszaküldik, mert nem képesek eldönteni, hogy alkalmas-e forgalomba. A németeknél a VW bogár mehet repülőgép csillag motorral a seggében, mert el tudják dönteni, hogy biztonságos vagy nem.Ezek nálunk minden fejlődés és kreativitás gyilkosai. Csak a leírt szabály mert abból nem lehet baj. Fő az állás.
Csal ámulva nézem a neten az amcsi műhelyeket, hogy milyen gépeket építenek roncsokból. Akkor mi 100 évvel le vagyunk még mindíg maradva??

2

zsugori
zsugori picture
***

Szia
nincs semmi biztonság
Ez egy más bolygó
nem mindegy?

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ez csak az érem egyik oldala. A másik az említett "sufnituning", ahol bontószökevényeket alakítanak át, vagy csak "hoznak vissza az életbe" amatőr módon a tákolás legmélyebb poklában. Ezek a "művek", amellett, hogy sokszor hajmeresztően rondák, még életveszélyesek is. Ez az érem másik oldala.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Az érem másik oldala, hogy az átalakított autókkal (amerikáról beszélek) addig mehet forgalomba, amíg nem okozol valami gebaszt. Addig legális (persze ez is állam függő). Ha bajt csináltál, akkor viszont nincs mese, leülöd kamatostól. Ezért ott nem vagánykodásra építik az ilyeneket. kicsit több eszük van annál... talán... remélem...

Gábor

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Gábor
Azt hiszem otthon csak pénzre megy ki a játék, nem a biztonságra. Itt Iowában nincs műszaki vizsga, téli gumi nyári gumi ??? Befizeted a stemplit felragasztod a rendszámra és mehetsz tovább egy évig. ha az autód birja. Szeretném látni hogy egy biciglist megállít a rendör mert nincs rajta csengö. 
Üdv  Gyuri

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyuri!
Nyugodt lehetsz: EZ NEM MAGYAR "sz@rakodas"--EUropa legtöbb allamaban még sz@rragobbak is az utak jàrgànyaival frown ...
Jobbat, Kari

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Hát nemtom...azért egy bizonyos mértékig én nem bánom. Ha én pl. szabályosan közekedek egy gyalogos-átkelőhelyen, aztán jön ezerrel egy idióta a bontószökevényével, és kiderül, hogy fék a fasorban sincs rajta....Hát köszi szépen, hogy leültetik a fószert, ha én már csak a felhő szélén ücsörögve nézem a tárgyalását....Vagy normálisan közlekedek, aztán egy roncs frontálisan ütközik velem, mert teszem azt, pont akkor hullott szét a futóműve... 

Amúgy pl. Indiában sem foglalkoznak ilyen "apróságokkal", mint a gépjármű műszaki állapota, ott ráadásul a KRESZ is csak dísznek van....Egy nagyobb városban meg állandó életveszély eljutni A-ból B-be....

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Röhögni fogsz. Engem meg is büntetett rendőr, mert nem volt csengőm, és a hátsó kerékről hiányzott a küllőprizma. 5+5e Ft. 2017-ben.

A bringa egy közel 350e Ft értékű Trek.. 

TIsza tónál történt

.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
De tisztában voltál vele, hogy kötelező tartozék?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Persze.

Neked mindig van nem lejárt mentőláda a kocsiban? Mindegyikben?  Meg kulás mellény, háromszög, meg minden vacak? Biztos. Nekem is. De őszintén. El tudod képzelni azt a helyzetet, hogy valaki élete attól függ, hogy a fertőtlenítő, vagy a gézlap le van járva, és csak Te vagy ott? Csengő nélküli ember köztörvényes bűnöző..

Már vagy 8-10 éve xenonos autóval jártam, amikor azért kellett hurcibálni izzókészletet, mert  kötelező tartozék volt.

A d2s pilács cseréhez le kell venni a lökhárítót, kiszedni a lámpatestet... Életszerű az út szélén.

Most van csengőm. Sosem használom. Sosem kellett. Erdőben, tó körül minek? Megdobálni vele a rókát??  Miben jobb a csengő, mint egy hangos "heeeejjjjj"

Küllőprizma volt, de elhagytam...előtte nem sokkal.. lehet, aznap. Fel se tűnt, hogy nincs. 

Teljesen arányos büntetés.. menj végig vidékn. Van, amin nyereg sincs. Nem hogy lámpa, meg küllőprizma...

Ott álltak a sünök a bringaút mellett, és halomra büntettek mindenkit.. de alvázszámot egyet se néztek, mert ha lopott lenne a bringa, akkor dolgozni kellene.. valóban köztörvényes bűnöző, aki nyáron, délután 2-kor csengő nélküli bringával jár vidéken, bringaúton, lakott területen kívül?

Buzonyára..

​​​​​

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: találtam a  lomok között egy kerékpárcsengőt, a kertkapura szereltem fel
Energiatakarékos

Bálint

1

pluto63
pluto63 picture

Hali
Energiatakarékos mint a kapura szerelt egérfogó

0

Kalex
Kalex picture
*****

A kérdésedre a válasz: lehet, de minek! Írtad, hogy az irányjelző kapcsolón akkor van feszültség, ha üresben van. Akkor mi a probléma? Beteszel egy relét, aminek a nyugalmi érintkezőjéről táplálod meg a LED szalagot. Működés:
1. Kapcsoló középen - relé meghúzva, az érintkező elbontja a 12V-ot
2. Kapcsoló jobbra -relé elenged, a nyugalmi érintkezőn keresztül a LED világít folyamatosan
3. Kapcsoló balra - relé elenged, ........stb.
Mit szeretnél még elérni?

Kalex

1

Sakos2
Sakos2 picture

Csak halkan megkérdezem, hogy mégis minek a LED szalagnak 12V amikor nem kell világítania? Ha kap feszültséget világít, ha nem kep nem világít.
Ha van is benne valami logika (futófény vagy ütemvezérlő) annak is illene azonnal elindulnia amikor tápot kap, tehát megintcsak nincs szükség állandó 12V-ra. Sőt az lenne a legrosszabb, ha minden lámpahely fix 12V-ot kapna amikor indexelni kell, aztán mind a maga ütemében össze-vissza villog.

Habár ez így is úgy is szabálytalan átalakítás lesz, amivel nem szabadna a forgalomban részt venni.
 

3

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Csak halkan jegyzem meg, hogy teljesen félrérted a problémát.
Olvasd el amit írtam. Figyelmesen!

Kalex

0

Sakos2
Sakos2 picture

Nem neked szántam a megjegyzést, hanem a topiknyitónak.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: gépkocsiban gyakori megoldás , hogy a fogyasztó állandóan kapja a  +12 V-ot, bekapcsolása  test ráadással történik

Bálint

1

proba
proba picture

Alternatív megoldás a ledszalag egyszerűsítése/cseréje olyanra, ami nem villog.Az autót biztos békén hagynám.. / bár az sem járható, mert a fogyasztás nem stimmel...

0

Balázs
Balázs picture

Szia 
Az összeset ilyenre cseréled? Első. hátsó,oldalsó, esetleg tükörben lévőt is? Ha valamelyik régi izzós marad az folyamatosan fog világítani.

Üdv
Balázs

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Arra gondoltál, hogy ha egyszerre működik majd a kétféle index, mi lesz a szinkronnal? Mert biztos vagyok benne, hogy nem lesz azonos az ütem.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Milyen LED szalag ez és hol akarod használni?
Ugye nem egy közúton használt gépjárművet akarsz szabályalanul átalakítani?

0

AzzA
AzzA picture
*

Amikor indexelsz az indexrelé folyamatos 12v kap.
Ha az indexrelé helyére kötöd be a ledes " index relét" megoldottad amit akartál.

2

austin
austin picture

Szia!  Utána néztem ennek. Sajnos jobb, bal index-be kapcsolva a kapcsolót , nem 12volt van a kábelen ami a kapcsolótól eljön, hanem pár volt. Ki kapcsot állapotban van rajta a 12volt!
Épp fordítva, ahogy kellett volna nekem. Így ezt nem tudtam felhasználni.  

0

AzzA
AzzA picture
*

Ne a kapcsolót nézd, hanem az indexrelét. Az indexrelé csak akkor működik ha +12V-ot és testet is kap.
A kapcsoló kapcsolhat negativot(testet) is.

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Én két sorba kötött DC/DC táppal oldanám meg közöttük egy nagyobb puffer elkóval.
Kérdés, hogy van-e akkora helyed, ahova egy nagyobb méretű elektronika is elfér ?!

István.

0

austin
austin picture

Helló!  köszönöm neked is a tippet. Esetleg tudnál linket adni , hogy hol tudnék ilyen tápot venni, és elég kicsi is legyen? Mekkora elkót tegyek bele? 
Előre is köszönöm!

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Step-up és Step-down invertereket vagy az eBay-ről vagy elektonikai boltból többszörös áron, kb 2.500 - 3000 Ft-ért tudsz beszerezni.
Az elkó nagyságát kísérleti úton fogod tudni belőni. 
Jó esetben az egész beleféregy normál cigarettásdobozba.
A kolléga által említett dióda - kondenzátoros megoldás esetében sokkal nagyobb elkót kéne használjál mint ebben az esetben.
Itt azzal játszunk, hogy az energiát nagyobb feszültségen tároljuk ami hatására a P=UxI szorzóból csökkentjük az áramot.

Írd meg, hogy mire jutottál.
István.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1. A bajuszkapcsoló egy időzítős relét kapcsol. Tegyél be egy másik relét is a körbe, ami nem időzítős és arra kösd a ledeket.
2. Dióda után köss egy nagy elkót (3000-8000uF) és ez hajtsa meg vagy a ledeket, ha kisfogyasztásúak, vagy egy relét, ami után a ledek vannak.

Mindkét megoldás egyszerű és csak pár alkatrészes, ezért kisebb a hibalehetőség, de én az elsőt javaslom inkább.

0

austin
austin picture

Helló!  Nagyon szépen köszönöm a tippeket! 

0

Sponsored links