You are here

SONY CDP-XE210 nem ismeri fel a lemezeket

Jó napot, érdeklődöm, hogy mi lehet a baj SONY CDP-XE210 cd lejátszó nem ismeri fel a cd-ket.
Eredetit és írott lemezt sem.
Köszönöm a választ!
 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: javaslom a pontos beállításhoz, ellenőrzéshez a szemábra használatát

https://elektrotanya.com/search/node/szem%C3%A1bra

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
POR... mármint a hiba forrása szerintem. Mivel ebben KSS-213 fej van, nincs is értelme "szórakozni" vele, vagyis pl. ultrahangos mosás, stb. Egyszerűen csere és mehet tovább. (ha mindenképp tekergetni akarod, akkor a potin kb. 1-2mm óramutatóval egyező irányba.)
Üdv, Z.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

2-3 év állás után, vagy pedig túl sok használat után szokott ez előfordulni. Itt sokakkal volt már vitám, így gondolom most is lesz, miszerint szerintük poros a lencse, a tükör, stb. Szerintem nem.
Nem egy CD-t, DVD-t javítottam már és a lézerfej oldalán lévő potival kicsit erősíteni kell a lézererőt és a lejátszó ismét működik tovább.
Műszerrel meg kell mérni az aktuális értéket, ez széles körben változik:
750, 650, 450, 300, 250, 100 azok az értékek, amik általában gyári állapotban leolvashatóak. Ezt a számot kell csökkenteni.
Csak az egyik lábhoz és a középsőhöz lehet mérni, így ez némileg segítség.
Ha 750, 650, akkor simán egy 100-assal lehet kevesebb. 450-től lefelé 50-essel érdemes lépkedni.
Ha már valamilyen lemezt olvas, akkor mindenképp kell egy másikat is próbálni. Tehát pl. ha van gyári (nagyon világos, tükrös), és van valami régi (20 éves sötétkék/sötétzöld hordozófelületű), mindkettővel működjön. Az 50-es lépkedést kb-re írtam! Tehát amikor már finomhangolás van, hogy mindkét lemeztípust jól olvassa, ott 10-20 ohm-os lépésekkel kell haladni. Úgyis általában 2K a poti, tehát nagyon pici mozdításra elég nagyot változik.
A lejátszók néhány %-ában ez a poti elképzelhető, hogy nem a fejen van, hanem a főpanelon, de ez elég ritka.

Korábbi írásomban részleteztem, hogy ha serceg, ha sípol, stb. akkor épp merre felé kell állítani, ezáltal "fülre" be lehet szabályozni minden féle műszerezettség nélkül... persze 1db 500Ft-os multiméter elengedhetetlen.

Ha a poti már most 100 alatt van, vagy a beállítás után 100 környékére kerül, akkor még egy állítást már nem fog kibírni, tehát 1-2 év élettartammal lehet számolni és cserés lesz. Ez típustól függően Kínából 2-5e Ft, itthon 5-15e Ft.

0

agressiv
agressiv picture
*

2-3 év állás után

Poros, pucolni kell, a lézer áramának növelése is segíthet rajta, de ebben az esetben ez nem a jó megoldás.A nem használt lézer nem igazán használódik el.

túl sok használat után

Elhasználódott a lézer, az áram növelésével lehet egy darabig korrigálni.

A két eset közel sem ugyanaz, ha nem érted a különbséget, nem csoda, hogy folyton vitatják, amit írsz... Gondolom, ha porosodik a televíziód képernyője olyan mértékben, hogy már alig látni, akkor plusz háttérvilágítást teszel az LCD mögé és nem lepcuolod a képernyőt. laugh

2

Mr._V.
Mr._V. picture

A tévé képernyője kívül van, míg egy lézerfej többnyire egy zárt térben, ami felülről vagy ajtóval zárt, vagy elöltöltős esetében a mechanika van körülötte, tehát ha nem egy porfelhőben van tartva a készülék, vagy állandó huzat közepén, akkor a fej porosodása olyan mértékben, amit a lemez felpörgetésekor keletkező huzat nem vinne le, elég valószínűtlen. És míg a tévé képernyője statikusan töltött, ezért húzza magához a port, addig a lézerfej nem.
Szóval még a hasonlat is sántít... és én tapasztalatokról beszélek.
DVD íróval napi 1-2 óra felvétellel 1,5 év után nem a port kellett törölgetni, mert nem volt benne, hanem a fejet állítani.
DJ-CD-játszókkal (jelenleg már 6db van) sem a port kellett soha törölgetni, pedig a tánctéren, szabadtéren száll rendesen, hanem egész egyszerűen öregszik a fej.
Arra még én se találtam magyarázatot, hogy állásában miért öregszik, de nem 1 hifit hoztak, hogy 2 éve még jó volt, nem használták, eladnák, de már nem olvas. Náluk sem por volt, csak állítás.

Tehát a saját tapasztalataim alapján írom, amiket írok. Tudom, manapság a második válaszoló elve alapján javítanak mindent; elromlik? kuka, nem javítjuk, cseréljük. Én még hiszek a javításban és abban, hogy ne rohanjunk egyből vásárolni, hanem oldjuk meg a problémát.
Gondolom a kérdező sem úgy tette el hogy már nem olvasott a lejátszó... de a legegyszerűbb dolog bizonygatni, hogy kinek van igaza, maga a kérdező.
Kezdje azzal, hogy megpucolja a fejet, miután nem lesz eredménye, folytassa az én leírásommal és ha az sem megoldás (pl. mert már határon van a poti, amit említettem is), akkor a csere. Ha működik a készülék, írja le, hogy kinek a megoldása segített és ezzel lezárulhat ez a felesleges vita.

0

S_D
S_D picture

Dehogy zárt! Te kevered a profi lézer interferométert a kozonséges home cd lézer fejjel...
Az első tényleg zárt, strapabíró.. Az utóbbi, eldobandó. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Jézusom. Tényleg nem érted. Az álló, piszkos fejes leírásomat a sokat használt verzióval próbálod alátámasztani. Ne ossz tanácsot légyszives, mert nem vagy kompetens.
A poros lencse nem azt jelenti, hogy sárkupac alól kell kiszabadítani, hanem annyit, hogy nem szép fényes a lencse... A lézer áramának állítgatásával kezdeni baromság, ne ossz ilyen tanácsot pláne laikusoknak!

Persze tapasztalatokról beszélsz, de nem tudod felfogni, hogy a mechanikailag akadályozott lézerfényt is az áram növelésével akarod megoldani, ha nem tisztítod meg!

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igen.... Ezt mondják az iskolapadban. A valóságban én még nem láttam poros lézert. De mondjuk, hogy erősen bagós a tulaj, és a cigifüst az évtizedek során rárakódik a .... mire is? Hát a lézerre - szokják rávágni.
A CD lejátszóban a lézer távolsága a lemeztől fix. Ami a fókuszálás során mozog, az egy pici lencse, egy merülőtekercs mozgatja. A szokásos tisztogatás során ennek a lencsének a tetejét érjük el, onnan tudjuk lesöpörni a port, nikotint, kátrányt. De magának a lézernek a kilépő felületéhez és a kis mozgó lencsének az aljához nem férünk hozzá. Persze amit egyszer összeraktak, azt szét is lehet szedni, ez egy kicsit macerás művelet.

Ez kicsit olyan, mint a fényképezőgép objektívjén a por. A képen nem lehet észrevenni, mert nem a fókuszban takar, és a kitakart felület elhanyagolható a lencse összfelületéhez viszonyítva. De azért lelkesen tisztogatjuk a lencsét, mert hogy néz már ki porosan.

A szemábra nézegetése is tanulságos - ha már felismeri a készülék a CD-t. De a cím nem erről szól.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: láttál már dohányos által használt CD-játszót?
Mire való a kefés CD tisztító lemez, miért nem csavarhúzót árulnak helyette
A tekergetés az utolsó utáni művelet
Egy készülék javítását mindig portalanítással kezdem

Bálint

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Azzal kezdeném, hogy egyáltalán világít a lézer? Ezt CD nélkül is lehet látni (persze nem szemből, habár a sugár a lencsétől pár mm-re fókuszál, onnan széttart, de jobb a biztonság). Tehát van a lencsén piros fényfolt?
Második lépés, hogy talál-e fókuszt? Ezt CD-vel lehet megnézni, ha megtalálta a fókuszt, akkor felpörög a tálca motor, forogni kezd a CD, és a szánmotor a CD elejére azaz legbelülre viszi a lézert.
Csak ezután jön a TOC beolvasása, ami után kiírja a számokat a kijelzőn.
Ezután megint leáll a forgatás, ami csak a lejátszás gombot megnyomva indul újra.
Én a lézeráramot szabályzó poti találomra történő tekergetése helyett (ami biztosan le fogja rövidíteni a lézer élettartamát, de az ügyfél boldog lesz, hogy megint működik - ki tudja meddig) inkább elővenném a szervizkönyvet. Megkeresném a lézer áram mérőpontot (általában egy ellenálláson mérhető feszültség), összehasonlítanám a gyári értékkel, és max. 5%-kal növelném, ha tányleg kell.
A lézer áram gyári értéke a Sony lézereken magára lézerre (a potméter környékén) rá van írva. Olyan 50 mA körüli érték. Először azt kell megnézni, hogy a mérőponton ettől durván eltér-e.
Nem tudom, a kérdező szakember-e vagy szimpla felhasználó, milyen műszerezettséggel, mert attól is függ, hogyan álljon hozzá.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy régi készülékeknél (ez 1997-es kiadás) kiszáradhatnak az elkók. Minden javítás a tápfeszültségek ellenőrzésével kezdődik, de ezt ugye felesleges volt leírnom)

Üdv, lcsaszar

2

Sponsored links