You are here

Erősítő és ohm számok - duplázható a teljesítmény? ...és az hallható is?

19 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Csak egy rövid kérdés, egyszerű válaszra várva:

2kW erősítő 4ohm-on, 1kW 8ohm-on).
Jelenleg van egy pár hangfal rajta (max 1,2kW zenei /db), ami 8ohm-os (2db 16ohm-os hangszóró van párhuzamosan kötve benne), így max 1kW (2x500W) jön ki, tehát a hangfal tudásának fele van kihasználva.

1. Ha szereznék még egy pár 8ohm-os hangfalat és párhuzamosan kötném (így 4 ohm-ossá válna a kör), akkor kijönne a 2kW, vagy a nagyobb terhelés miatt halkabb lenne?
2. Vagy ha a mostani hangfalakat monóban használnám hídban (azaz párhuzamosan kötve a híd 2kW kimenetre kötve) lenne észrevehető hangerő/hangnyomás különbség?
3. Ha nem egymás mellett lennének a hangfalak, hanem távolabb, akkor nagyobb hangerő-érzetet adna 2 pár hangfal esetében? (Tudom, hogy az 1-2kW között hallhatóan nincs nagy különbség, de ha több helyen van "megmozgatva a levegő", talán hangosabb érzetet adna a nagyobb hangnyomás.)

Nem szükséges technikai levezetés, csak elméletben érdekel, hogy a + hangfalak jobb hangzást eredményeznek-e, illetve nagyobb hangnyomást.
Illetve hogy az erősítőnek így is "kellemes" a 4ohm oldalanként 4db hangszóróval összehozva, mint oldalanként 1-1 hangszóróval kivitelezve?

A válaszokat előre is köszönöm!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hangfalak tengelyének a valós hallgatási  tér végén kell metszeni egymást
Az impedanciáról: kis impedancia esetén vastag kábel kell, az ohmos ellenállása (oda-vissza számolva)az impedancia tizede alatt(10% veszteség)kell legyen a sodrott vezeték ereinek ellenkező sodrásúnak kell lenni

Bálint

0

steewi
steewi picture

Szia.
 Ez egy idézet mástól.

Hangosítás technikában szokás a hangszórókat zenei terhelhetőség közelében járatni, mivel igyekeznek minden decibelt kifacsarni a szórókból. Ehhez tapasztalat, szakmai hozzáértés kell, hogy egy hangtechnikus tudja, hol a hangszóró vége. Azért egy ezer watt RMS mélynyomót 2 ezer watt zenei terhelhetőség közelében járatni nem kis felelősség, mert ha olyan effekt van a lesugárzott anyagban, ahol ki kell tartani egy sub hangot akár több 10 másodpercig is (pl. rap zene, dubstep 25-35Hz közötti effektjei), nem fogja kibírni a hangszóró, ha 2 kilowattal van hajtva.

Üdv.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Azért gondolom, hogy ilyen kW-os rendszereknél már van egy jól beállított limiter is a körben.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem limiterként használom, hanem compressorként. T.C. Eletronic C300
Az előzőre is reagálva: az erősítő adatlapja szerint 40Hz az alja, így 25-35Hz eleve nem fog megszólalni.
Diszkózenét szoktam játszani, nem rap és dubstep stílust, illetve beszédnél a mikrofonnál a mély mindig vissza van véve, hogy tisztábban szóljon, hiszen a hangfal eleve mélyít rajta.
Effektezni meg én nem szoktam (flanger és társai), max echo és brake.

0

AzzA
AzzA picture
*

Ezt lehet két szóban is igen, nem, de egyik sem lesz igaz.
Hangszóróknál impedanciáról beszélünk, a 4-8 ohm egy névleges érték, plusz a hangszóró érzékenysége is számít.
Tehát ismeri kellene a hangszóró paramétereit, mert vannak olyan hangszórók aminek impedanciája drasztikusan csökken egy adott frekvencia felett , vagy tartományban.
Szóval ha lehet ne úgy képzeljük el az egészet mint két párhuzamosan kapcsolt 8 ohm-os ellenállást egy feszültségforrás végén.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Elméletileg igen.
De.
A gyakorlatban próbáld ki .
"A puding próbája az evés"

0

bluemoon
bluemoon picture

Gyakorlatban viszont szubjektív a megitélés, nem tudod megmondani, hogy valami 2x, 3x stb hangossabb vagy sem, ehhez már dB mikrofonos mérőszonda kell. Abban igazad van, hogy ki kell próbálni,

üdv

0

varga jano
varga jano picture
*****

Igen. Füllel . Szubjektiv a hangosság megitélése .

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

2kW 4 Ohból számolva 90V a kimenő feszültség, ezt tudja kiadni az erősítőd. A megadott adatok alapján nagyon kicsi a kimenő ellenállása, legalábbis nem összemérhető a hangszórókéval. Tehát ha egy 8 Ohmos hangfalad van rajta, akkor az 1kW-tal szól, ha mellé kötsz mégegyet, akkor az is 1kW-tal fog szólni, mivel a feszültségek azonosak lesznek rajta. Az erősítő meg értelem szerűen dupla akkora munkát végez a két hangszórón.

Arról viszont nincs tapasztalatom, hogy mekkora a különbség, ha egy hanfal szól egy 1kW-tal, vagy ha két hangfal szól 1-1 kW-tal, vagy 1 hangfal szól 2kW-tal. Az biztos, hogy a nagyobb felület miatt nagyobb lesz a hangnyomás. Köss mono jelforrást sztereo erősítőre, és kapcsolgasd az egyik olldalt :)  Az erősítőnek meg mindegy, ő csak azt látja, hogy 4 Ohm van a kimenetén, hogy ez 1db  4 Ohmos, vagy  10db 40 Ohmos, azt nem fogja tudni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Mivel senki nem szólt hozzá, én megteszem. De én sem vagyok nagyon otthon a hangosításban (PA rendszerek).
Szóval: az erősítőd 8 ohmos terhelésen kb. 11 A-t, 4 ohmra kb. 22 A-t fog leadni. Valószínűleg ez a maximum, amire méretezve van. Tehát ha rákötsz párhuzamosan még egy pár 8 ohmos hangszórót, akkor az eredő 4 ohmos lesz, és elméletileg kijön a 2000 W.
Ha hídba kötöd, akkor lényegében a hangszórókra jutó feszültséget kétszerezed. Tehát négyszeres kimenő teljesítményt fogsz kapni. A hangszóró impedanciáját pedig felezni szokták a további teljesítmény növelés érdekében. Pl. autóhifinél, ahol a 12V táp miatt korlátozott a kimenő feszültség, hídban egyből kétszeres, és gyakran 2 ohmos hangládát használnak jó nagy árammal meghajtva. De nem minden erősítőt lehet hídba kötni. A végfoknak bírnia kell a 2 ohmot, azaz az előbbi példában 44 A-t, ami csúcsban 60 A felett van.
Hogy meghallod-e a többlet teljesítményt? Az átlagos emberi fül 3 dB növekedést, azaz kétszeres teljesítményt éppen érzékel, de nem hallja lényegesen hangosabbnak. Ha a jelenlegi 1000 W-os felállás a torzítás vagy a csúcsok levágásának határán működik, akkor talán érdemes 4 ohmra váltani. Vagy akkor, hogy ha maguk a hangszórók torzítanak a túlzott meghajtástól. 1000 W már koncert hangosítás.
A teremhangosításra tervezett hangdobozok lényegesen eltérnek az otthoni hifi célra tervezett hangszóróktól. Általában tölcsér, labirint rendszerűek. Maguk a benne levő hangszórók is mások. Tehát ha "hifi" hangszórókat használsz, hiába van rájuk írva 1000 Watt zenei csúcs, felejtsd el. Torzítani fognak, és előbb-utőbb tönkre fognak menni, mert nem erre tervezték azokat.
A több hangszóró egymástól távolabb (ugye mono műsorról van szó), szerintem jó ötlet. Pl. a színpad két szélén, vagy a terem hosszabb oldalának két végén enyhén a közönség felé fordítva.

Üdv, lcsaszar
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az erősítő adatai:

Operation modes:
Stereo operation
Normal operation mode of an amplifier, in which every channel gets its own signal. The most commonly used mode of amplifiers is stereo-operation at 4 Ohms. Make sure that the operation-mode-switch is correctly set.
Calculation number of speakers – impedance
E.g. 1 speaker à 8 Ohm = 8 Ohm
2 speakers à 8 Ohm = 4 Ohm (parallel)
2 speakers à 8 Ohm = 16 Ohm (in line)
3 speakers à 8 Ohm = 2.66 Ohm (parallel), only for amplifiers capable of handling 2 Ohms
2 speakers à 8 Ohm = 24 Ohm (in line)
4 speakers à 8 Ohm = 2 Ohm (parallel), only for amplifiers capable of handling 2 Ohms

Parallel operation
Possibility to run the amplifier in mono-mode, i.e. via one input channel. In parallel operation mode, the voltage remains the same, the current is doubled. Consequently, the output impedance is limited to the minimum value of one individual channel.

Bridging
Possibility to run the amplifier in mono-mode, i.e. via one input channel. In bridged operation mode, the voltage is doubled. Consequently, the output impedance is doubled.
For stereo-operation, 2 amplifiers are needed.

Power consumption (max.): 3500 W
Momentary music peak power at 1 KHz: 2600 W / 4 Ohms
Maximum power output: 2 x 1160 W / 4 Ohms
Nominal power output: 2 x 1000 W / 4 Ohms

Power output sine:
Stereo 4 Ohm 2 x 1000 W
Stereo 8 Ohm 2 x 625 W
8 Ohms bridged 1 x 1875 W
Frequency range: 40 - 40 000 Hz, ± 3 dB
Damping-factor: > 400
Distortion factor: 0.01 %
Signal to Noise Ratio: 90 dB
Channel seperation (at 1KHz): 70 dB
Min. input sensitivity: 0.77 V/26 dB/1.4 V
Input impedance: 20 kOhms (balanced)
Output impedance: > 0,02 Ohms
Slew-rate: 60 V/µsec

Hangfal:
Rated power: 600 W RMS
Program power: 1200 W
Frequency range: 30 - 18000 Hz
Sensitivity: 101 dB (1W/1m)
Impedance: 8 ohms
Speakers: 2 x woofer (15") approx 38 cm, 1 x horn, 2 x Piezo

Azaz hangfal jelenleg az erősítő szinuszos maximumán (1kW) túl van méretezve (1,2kW), tehát a hangfal még max hangerőn is torzításmentesen működik... jelenleg, ami ugye a 600W-ot nézve is csak 500W-os meghajtást kap. De valójában zenei és nem szinuszos jelet nézve pedig 1200W helyett csak 500-al megy. Ezt a "pocsékolást" gondoltam kiküszöbölni. Viszont diszkózenénél a sztereó hatás sok esetben sokkal szebb hangzást biztosít, igaz ez mivel aránylag irányhangfalról van szó, a besugárzott mondjuk 30x30m közepe, ami egy 5x5m-es rész. (Nem csak ledobni szoktam a hangfalakat, hanem a tánctér (strandon medence) közepére hangolom a legtisztább hangzást.) Tehát kb. ez az 5x5m-es közönség hallja a sztereót kizárólag... hogy ezért (és a tisztább hangzásért) érdemes-e maradni a sztereónál, vagy váltsak monóra, ez már egy nagy kérdés.

A "tesztelgetés" évi 1-2 alkalommal adott csupán, amikor a helyszínen csinálok egy hangpróbát. Itthon a szomszédok el is küldenének a p...ba, lakáson belül meg a 3-as hangerő is már sok, üveget sem szeretnék kitörni.
Ezért is kérdeztem az elméletet és a gyakorlatot.
A leírtak alapján ha xdB-től alig emelkedik az észrevehető hangerő, akkor miért nem gyártanak csak xdB-ig működő rendszereket és max a nagyobb hangnyomás érdekében többet kötnek össze. Tehát pl. egy koncerten nem 2-4kW-os erősítőkkel dolgoznának, hanem csak 500W-al, de sokkal. Súlyban (hűtőborda/táp) nem sokkal lenne több, ha 1 kiesik, kevésbé feltűnő, tehát sok előnye lenne, mégis mindenből a nagyot használják, de akkor miért, ha nem is hallható? Vagy alternatív hallhatóság, azaz "ott" a helyszínen/tánctéren nem tűnik fel, de mondjuk 200m-ről hallgatva már érezhető az általam vázolt teljesítményduplázás?

0

AzzA
AzzA picture
*

Ez a lényegi rész
Sensitivity: 101 dB (1W/1m)
Ha ezt duplázod kapod meg a hangnyomást
2W 103dB
4W 106dB
8W 109dB
16W 112dB
32,64,128.......hangfal /hangszóró max

Az, hogy hogyan rakod össze a hangfalat és mi lesz annak érzékenysége ki tudod számolni jó eséllyel.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igen, érdemes számolgatni:

Sensitivity: 101 dB (1W/1m)
10W : 111 dB/1m
100W: 121 dB/1m
1000W: 131 dB/1m
1000W: 125 dB/2m
1000W: 119 dB/4m
1000W: 113 dB/8m
1000W: 107 dB/16m
1000W: 101 dB/32m

Tehát 32 méter távolságban az 1000W pont olyan hangosan fog szólni, mint 1W-al meghajtva 1m távolságban. Ez azért elgondolkoztató...

Üdv, lcsaszar

0

AzzA
AzzA picture
*

A távolságot le kell küzdeni laugh és ez egy jó hangfalnak számít 101 dB (1W/1m)
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Arra vagy kíváncsi, hallható-e, hogy egy 500W-os láda szól, vagy kettő. Azt állítják, hogy a kétszeres teljesítményt alig hallja meg az emberi fül, tehát ennek igaznak kellene lennie 10W és 20W-ra is. Tedd egymás mellé a két hangfalat, és tekerd 1-esre a hangerőt, majd kapcsolgasd ki-be az egyik hangszórót.

Amúgy érdekes ez a hangerőállítás is. Logaritmikus potit használunk, de ez ugye feszültséget szabályoz. Vagyis a kimenő teljesítmény nem logaritmikusan fog emelkedni, hanem ennek a logaritmusnak a négyzetével.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A 2x-es teljesítményt nem ilyen kis értéken értik...
Ha a fül 100%-ot hall, de a hang 120%-al jön, akkor ezt a 20%-ot már nem tudja értékelni. Pont mint a pohár. Ha 5 decis, hiába töltesz rá 6 decit, csak 5-öt tudsz kiinni belőle, mert többre nem képes... de 1 cent, 2 cent különbsége még látható.
Épp ezért a 10-20W még a hallható tartományba esik, 1000 felett már csak 1 része. Szerintem csak a "hatótáv" emelkedik.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Ez bántóan laikus megközelítés. Remélem nem ara utalsz, hogy nálad fájdalomküszöb feletti a hangosítás.
Javaslom tanulmányozni: https://vik.wiki/images/e/eb/Biofiz_gyak_audiometria.pdf

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

akor én is hozzászólok. A fül érzékenysége loga, a leadott teljesítmény a két bekötés között kb 2 az arány és a matek szerint 10xlog2 az 3dB. Szóval az emberi fül a 3dB-elt mint a kolega említette alig érzékeli. De annyit segít a párhuzamosítás 4Ohm-ra, hogy egyenletessebben oszlik szét a teljesítmény.

üdv

0

Sponsored links