You are here

Beag EBE035 végfok modul gerjedés [megoldva]

34 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Évekkel ezelőtt hozzájutottam két darab címben említett végfokpanelhez, eredetileg a HEC45 stúdió monitorokban használták ezeket. Kapcsolástechnikája "modern", akár egész jó hangú erősítő lehet.
Amikor megkaptam ezeket a panelokat, akkor hibásak voltak, egyenként egy maroknyi alkatrészt cseréltem bennük, főként kimeneti fokozatban voltak elégett ellenállások, stb.

Évekig pihent a projekt de most megint előszedtem mert megépítettem hozzá a tápegységet (+/-47V és +/-35V is kell neki).
Az első tapasztalat az, hogy mindkét modul kb. egyformán gerjed.
Az egyszerűség kedvéért csatoltam a kapcsolási rajzot.

Amennyire meg lehet ítélni a bemeneti részen és a feszültségerősítő fokozatban az alkatrészek eredetiek.
A kapcsolás első ránézésre kétségtelenül bonyolultnak tűnik, de műszaki szempontból igen okosan kitalált áramkör.
Több dologgal is kísérleteztem eddig de nem sok sikerrel:
Alap helyzetben a gerjedés kb. 200kHz-en van néhány Vpp amplitúdóval.
- A kimeneti tranzisztorokat kivettem. Mivel a kimenő fokozat kompozit-darlington ezért a 2N3055 és BDX18 nélkül is működhet (terhelés nélkül), de a gerjedés nem változott.
- A kimeneti fokozatot tovább egyszerűsítettem: T15 és T17 (T16 és T18) között szétválasztottam a kimenetet T15-T16 lett az új "kimenet", R44-et ketté osztottam és a visszacsatolást a közepére kötöttem át. Így ugyan a gerjedés frekvenciája kb 100kHz-re csökkent, de ettől nem lettem sokkal boldogabb.
- Játszottam a tápfeszültségek hidegítésével (kondenzátorok cseréje + kondenzátorok hozzáadása) és a földelési séma változtatásával, eredmény nélkül.
- Ha az invertáló és a nem invertáló bemenetet összezárom a gerjedés megszűnik (ez mondjuk nem annyira meglepő).

Kissé tanácstalan vagyok hogyan tovább...

Lehetne játszani a visszacsatolás kompenzációs tagjával (kivenni), illetve a differenciál erősítő munkaellenállásának a kompenzációs tagjával is, de egyelőre azon az állásponton vagyok, hogy mivel ez egy gyári panel ezért feltehetően valaha működött, tehát nem a kapcsolás megváltoztatásának kellene a megoldásnak lennie.

File attachment: 
Comments
zgyula
zgyula picture

Szia!
A kimeneti RC-tagról visszacsatolás?? Ez nem lehet így jó, mert nagy frekin a C rövidzár és nincs negatív VCS ! A visszacsatolást a kimenetre tedd !

0

Vote up!

You voted ‘up’

Nubira
Nubira picture

Szia!
Hibás a rajz minden hozzáférhető verziójának ezen részlete.
De ez a hozzáértők számára triviális.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nálamnál műveltebb emberek rávilágítottak, hogy a visszacsatolás szokatlan helyről levétele Prof. Edward M. Cherry "NDFL" topológiájú erősítőjéből eredeztethető megoldás, nem műhiba. A legrosszabb, amit lehet rá mondani, hogy ebben a kapcsolásban kontextuson kívül álló részlet, mivel, hogy ez az erősítő (az eredeti cikket elolvasva) amúgy nem követi az NDFL toplógiát.

Az erősítőt különben sikerült megjavítani anékül, hogy a kapcsoláson változtatni kellett volna. Mindkét erősítőben bújkált még rossz alkatrész:
- Az egyikben a bemeneti differenciál erősítők egyik áramgenerátor tanzisztora vezetett át C-E között.
- A másikban -az előzetes megfigyelésemmel ellentétben- a bemeneti differenciál fokozatban az egyik BC182 helyett BC184 volt bent, illetve T11 átvezetett szintén C-E között.
- Ezek után mindkét végfok bemeneti fokozatát átmértem és párba válogattam jobban a tranzisztorokat.

Javítás után véleményem szerint meglehetősen jól szólnak ezek a modulok.

1

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Érdekes módon nem csak a rajz ezen részlete hibás, hanem minden megépített panel is, na most azért a BEAG-ban gyártottak belőle pár száz darabot, akkor felmerül a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen miért és hogyan működik a többi panel?
Hozzáértők számára nyilván az is triviális, hogy ez egy LOW-TIM strukturájú erősítő, azaz, hogy a fokozatok egyenként nagyfokú saját visszacsatolással rendelkeznek, ellenben a kapcsolás egészére tekintve a nyílt hurkú erősítés viszonylag szerény. Másképpen mondva kis túlzással ez az erősítő negatív visszacsatolás nélkül is használható lenne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Nubira
Nubira picture

Szia!
Öreg hiba egy nyomdai terméket (használati) készpénznek venni.
De egy nyákot is. Sok eset volt amikor a gyári MEO ú.n. technológiai engedményt fogadott el a technologia osztálytól paraméterekben vagy egyéb, pl. gazdasági érdek miatt.
Lehet ez esetben pl. egy apró nyáktervezési hiba mely egy egyszerű fólia metszéssel korrigálható volt. Ilyen esetre többre is emlékezem.
Rengeteg BEAG-os alkatrész, részegység kering az országban amelyek még a működő gyárból "kerültek" ki vagy a felszámolás után hordtak széjjel, vesztegettek el bagóért, sok még nem is volt késztermékbe építve. Biztos csak egy működő, eladott készülékből bontott darabban lehetsz.
Nézd át a kapcsrajz kimenet környéki részét! Találsz nem összekötött pontokat és egy nem szükséges vezető szakaszt. A nyomda alá kerülő dolgokat nem feltétlenül szakemberek rajzolták.
Ez a végfok AC-t tekintve kb. tízszeres erősítésre van visszacsatolva. Nem sokban tér el e tekintetben számos más társától.
Az OPA DC-ben megnöveli a hurokerősítést, ez által a kimenet DC offsetje erősen lecsökken.De ez az OPA az AC átvitelben nem jut lényegi szerephez, a bemenetet a szimmetrikus differenciálerősítő pár képezi. Az OPA a C6 révén egyszeres erősítésre van visszacsatolva AC szempontból.
A C15-öt próbáld növelni akár 1uF-ra is. Leírhatnád, a cserélt félvezetők mik lettek az eredeti, doku szerintiekhez képest betéve. Lehetséges hogy lényegesen gyorsabbakat tettél be és ettől van a gerjedési hajlam.

4

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Értem és tudom amit írsz. Ez a panel volt használva egészen bizonyosan, nem is keveset. Fólia metszés és átkötés is van mindkét panelen, csak nem azon a részen.
Alkatrész cserékben nem tértem el a javításnál az eredetitől, főként elégett ellenállások és BC639/640-ek égtek el benne. Érdekes módon sem a végtranzisztorok, sem azok meghajtói (BC301-303) nem voltak hibásak.
Ami régen is már szemet szúrt nekem, hogy T9-T10 mindkét panelben KC639/640 tranzisztor (Tesla) a többi helyen pedig Siemens BC639/640 tranzisztorok voltak, minden esetre ezekkel a KC tranzisztorokkal nem volt probléma, de a bekötésük más, illetve úgy általánosságban a feszültség erősítőben illetve a bemeneti fokozatban sem volt hibás alkatrész. Én CDIL márkájú BC639-640-et tudtam csak venni a boltban, ami finoman szólva nem a legmegbecsültebb félvezető márka. Ha nem feltételezitek rólam, azért kiemelem, hogy minden hibás tranzisztort annak párjával együtt cseréltem, illetve azzal párba válogatva.
Egyébként a kísérletezések közepette azért csak kicseréltem T9-T10-et is az egyik modulban BD139-140-re, merthogy ezek meggyőződésem szerint csak a tokozásban térnek el, és ott a földelt bázisú fokozatban előnyösebb a TO-126 tok a disszipáció miatt.

További észrevétel volt, hogy az egyik panelemen a végtranzisztorok kollektor ellenállásai 0R22 voltak, de a papír ugye 0R33-at ír, és a másikon tényleg az is volt. Mindkettő eredetinek tűnt mert nagy barna REMIX ellenállások voltak. Jobban beleásva magamat a kapcsolásba kiderült, hogy a túláram védelem már kb. 2A-nél elkezd megszólalni. A panel elvben 50W-ot ad le 8Ohmos terhelésre, csakhogy a monitorban a mélysugárzót 2 ilyen erősítő hajtja hídba kötve, márpedig a dobozban minden hangszóró 8Ohm-os, tehát a mélysugárzó erősítői ilyen formán túl hamar leszabályoznának és ezt valószínűleg a kollektor ellenállások (nem túl elegáns) cseréjével oldották meg. Mondani sem kell a 2A áramkorlát 8 Ohmnál sem elég az 50W-hoz, noha ha csak egy középsugárzót vagy magassugárzót hajt egy erősítő, akkor így is bőven elég a teljesítménye.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Két napi kísérletezés során sikerült két megoldást is találni, ami a gerjedést megszünteti, ugye a kapcsolás elméletileg gyári és a NYÁK is, ezért kérdéses, hogy mi a gerjedés valódi kiváltója. Illetve jelenleg még bizonytalan vagyok, hogy melyik megoldás lesz a jobb.
1.) C3-C4 eltávolítása, és 100pF hozzáadása T5 bázisa és T9 kollektora közé (illetve T6 B - T10 C)
VAGY
2.) R9-R10 rövidre zárása C3-C4 megnövelése 10nF-ra.

Szóval a téma még nincs lezárva...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Sajnos növelésével romlik a határfrekvencia felső tartománya..

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ez igaz, viszont a -3dB pontot így is 150KHz-re mértem :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Annó 220V-on működött.
Mivel hogy mindkét erősitő egyformán viselkedik nem-e a megnövekedett tápfesz. miatt van?

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: trafós vagy kapcsolóüzemű tápról megy?
Minden táp szűrőkondenzátorára szoktam tenni 100nF kerámia kondenzátort, csakúgy, mint a stab.kockák lábaira

Bálint

1

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Hi!
Mindkettő egyformán gerjed? Nem valami földhurok probléma?

1

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

igen, nagyságrendileg egyformán gerjed mindkettő.
A földeléssel is játszottam, de a legkisebb változást sem láttam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

 Labortáppal mit csinál?

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!
Nincs ennyi labortápom :)
A +/-47V stabilizált (zenerrel elemelt stabkocka), szkóppal nézve zaj mentes. A nagyáramú tápon sem látszik semmi (toroid + 2*22000uF). Mivel még kísérleti fázisban van a panel, ezért a nagyáramú rész egyelőre 27-27 Ohm soros ellenállásról megy, de kipróbáltam direktben is, nem számított az sem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Ha csak az egyiket táplálod, külön is gerjednek a csatornák?
Ha hajtod őket akkor csak, vagy ha üres a bemenet?
És ha leföldeled a bemenetet?
Mit csinál? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Most egyszerre csak egy modult járatok. Ha bemenet üresen van gerjed, ha kötök rá forrást akkor is...

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Én valami földhutok problémára szavazok.......A védőföldet kösd le a hálozatról. Mit csinál?

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia:R53 és C22 tagokat ellenőrizted?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia Bálint!
R53 pontos, C22 tömbösített styroflex, külsérelmi nyom nem látszik, nem akarom molesztálni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Na de a kapacitása mennyi ? Szerintem méréssel zaklassuk !smiley

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Minek zaklatni? Az említett két tag egy aluláteresztő szűrő 723kHz-es törésponti frekvenciával. Ha kapacitást veszt -az amúgy egyik legstabilabbnak tartott- styroflex kondenzátor akkor ez a törésponti frekvencia feljebb tolódik. Ám a gerjedés frekvenciája jóval ezalatt van most is, tehát ez a szűrő olyan mintha ott se lenne a gerjedés szempontjából, akkor se ha a kondenzátor értéke névleges.
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
Elnéztem a számolást, mert 22nF-al számoltam, (10nF helyett) a törésponti frekvenciát. A helyes értékekkel átszámolva 1,5MHz a törésponti frekvencia! A kondenzátort továbbra sem vettem ki megmérni, cserébe kötöttem vele párhuzamosan egy 100nF-os kondenzátort (amit viszont tényleg megmértem előtte :o)), így elvben 150 kHz környékére került a szűrő. Jel nélkül így nem gerjed, de ha ráadok pl. egy 1kHz szinuszt, akkor begerjed (és úgy is marad). Eddig a gerjedés maga szinuszos volt, ezzel a módosítással valami intermodulált ocsmányság jön ki a kimenetre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
C9,C10 mekkorák? Be vannak ültetve egyáltalán?
C7,C8 elkók rendben vannak?
C6 elkót és C2-t ellenőrizted?
R29,R30,C5 körben minden rendben van?
Ellenállások közül nincs-e valamelyik megnyúlva valahol?
Öreg alkatrészekkel bármi lehet.
Sok sikert!
Üdv
Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

C9, C10: 100nF kerámia
C7, C8 cserélve 470uF-ra (47uF helyett, mérve az eredeti is rendben volt)
C6 cserélve.
C2-t nem ellenőriztem, mert rövidrezárt bemenetnél is gerjed, ilyenkor C2-nek nem sok szerepe van.
R29-R30 mérve jó, C5-öt kivettem, majd 47pF-re növeltem, egyik sem változtatott a dolgokon.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
Csak pár megjegyzés:
Ha gerjed a cucc, mit látsz az IC1 kimenetén?
C2-nek is lehet szerepe, mert leosztva kapja az IC1 kimenetet.
Szerintem érdemes lehet a tranyók munkapontjait is ellenőrizni.
(Gondolom a többi RC elemet is ellenőrizted.)
Üdv
Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! Mivel sikerűlt egy olyan beállítást csinálj amikor jel nélkűl nem gerjedt, a csatolmány remélem segíteni fog a múnkapontok ellenőrzésében:

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszönöm, egyébként nagyjából tényleg ezeket mérem.

Megj: a rajzodon D7 és D8 fordítva van, bár nem sokat számít a munkapontok szempontjából.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szívesen!

Ez van mikor nem ellenőrzöm.
Lényegtelen, de a diódákat jónak látom?. Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Bocsánat, elírtam: D5-6.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!

Igen. Sok sikert a többihez

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Hi!

Pedig meg kéne mérni......mert pont  gerjedés gátló RC tag a neve, minden ilyen jellegű hibánál alap mérés....

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

A névleges értékekkel számolva a törésponti frekvancia 723kHz 1,5MHz, a gerjedés ez alatt van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content