You are here

Westen Star Master kazán melegvíz programhiba

Szevasztok. Van egy Westen Star Master kazánom. A melegviz hőfoka 40 fokra van beállitva, de mostanság felmegy 50-55 fokra is. Levettem a programon 35 -re a hőfokot de igy is 48 ig felmegy. Mi lehet az oka? Köszi a tanácsokat.

Comments
poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.
Itt az NTC cikkszáma: 8435360
Ne akarj ellenállást mérni, mert megvezethet. Tanács. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább hívj szerelőt! Jó pár más hiba is okozhatja, ezeket 14év után illő átnézni, illetve egy karbantartást elvégezni!

Üdv.
PZ

0

Gergely
Gergely picture

Szia poczkodi77.Köszi a jó tanácsot. Kérdés? Hol kapok ilyen NTC-t? Ami a karbantartást illeti. már irtam róla az előző topikokban. Ha tuti az NTC hiba, akkor azt  ki tudom cserélni, tekintettel arra, hogy a gáz- részén kivűl már minden részét szétszedtem és kitakaritottam. Köszi a választ.

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia, igen. Ennél  típusnál az esetek 70%-ban fordult elő ez a probléma, legalábbis nálam. Sajnos, nem olcsó! Én a helyedben először kérnék egy használt, jó állapotút kipróbálásra, ha van gázszerelő ismerősöd (Többek között azért is használtat, mert együtt öregszenek az alkatrészek. Tehát, nem ártana az összeset cserélni... (Erre nem kérek kommentet!) Megjegyzés: A Gázszelepet kizárhatod, mert akkor nem modulálna fűtésnél sem...
Itt van egy-két link, ahol rendelhetsz, kérésedre.
https://gazkazanalkatreszek.hu/termek/8435360-baxi-westen-ntc-erzekelo-szenzor-csore-pattinthato/

http://www.ep-shop.hu/Westen-Baxi-homerseklet-erzekelo-NTC-kek-8435360#

Szép estét kívánok, Sok sikert a javításhoz!
Üdv.
PZ

0

Gergely
Gergely picture

Szia poczkodi 77 Köszönöm, hogy válaszoltál, tanácsodat megfogadom. Legyen szép napos a vasárnapod.

1

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Utólag is köszönöm, viszont kívánom!
Még egyszer sok sikert kívánok!
Tisztelettel:
PZ

0

attila.p
attila.p picture

Általában kell lennie a melegvíz (réz) csövön egy rátett (és valami csattal rögzitett) vagy fixen csavarosan beépített NTC hőmérőnek.
ezt ellenőrizd.
ha idős már a készülék szokott gond lenni vele. 
(sajnos ZSIVÁNYOK, van hogy nem az egyszerű 1kOhm /10kOhm NTC-t teszik bele, hanem saját gyártmányt )

üdv attila.p

DE JANÓ mondataiban is sok igazság vagyon, bár nekem rossz tapasztalataim  (IS) vannak a "vizsgázott szakemberekkel"  kapcsolatban

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Hívjál szerelőt!
Amióta eu van csak vizsgázott és a típusból is vizsgázott szerelő nyúlhat hozzá!

0

Mozgay Gergely
Mozgay Gergely picture

Szevasztok. Köszönöm a gyors válaszokat. Az NTC értéke a viz hőfokváltozásával változik, ha jól tudom.Hogyan tudnám ezt működés közben megmérni és pl. hány ohmnak kellene lenni 40fokon? Egyébként az NTC kivűlről nem nagyon elhasznált, de a kazán 14 éves. Köszi a további tanácsokat.

0

AzzA
AzzA picture
*

Általában az a hőmérséklet amit a kazán kijelez nem a kifolyó melegvizet mutatja hanem a kazánba keringő viz hőmérsékletét.
A kifolyó melgviz még egy hőcserélő után van.
A kifolyó viz hömérsékletén is észre veszed ezt a magas hőmérsékletwt vagy csak a kijelzőn látod?
Ha igen akkor a kazantér nagyon vizköves , szabályzás nem tudja követni megszalad a viz hőmérséklet.
Szoval elöször az a kérdés szerintem. hol a hömérő ?

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Az ntc-n van valamilyen felirat? Márka jel? Milyen ellenállásúnak méred most?

0

Mozgay Gergely
Mozgay Gergely picture

Szevasztok. Köszi a sok jó ötletet, de kérek egy kis időt a megválaszolásukra. A kijővő viz hőfokát meg tudom mérni semmi perc alatt, de az NTC olyan szűk helyen van hogy  ha hozzá akarok férni, akkor le kell szednem a kazán bel oldali burkolatát. Holnapra talán meglesz a kért válasz. Az NTC még az eredet. talán a robbantott ábrájából kilehet deriten.a tipust. Arra gondoltam, hogy az NTC az elektromos panelhoz csatlakozik, a csatlakozót kihuzva, a csatlakozóban talán sikerűl ellenállást mérnem. Majd jelentkezem.

0

Gergely
Gergely picture

Szevasztok. Na, mondanám sorra a válaszokat. A  beállitott melegviz hőfoka 35 fok. Folyamatosa teljesen kinyitva a melegvizcsapot-csövek is átmelegedjenek- a kifolyó melegviz csapnál mérve 45 fok-ezt az értéket motatja a kijelző is. Az NTC tipusa ST 11 NL. Ezt egy hivatásos szaki mondta, mert nem mertem szétszedni a kazán oldalát és igy mérni sem tudtam ellenállásértékeket. Az NTC állapota a rézcsövön  tiszta, nem rézszulfátos. Véleményem az, hogy estleges panelhiba, mivel megpróbáltam levinni 35 fokról a programot, de nem reagált. Hát ennyit tudtam. Ti mit tudtok tanácsolni? Esetleg azt, hogy jó a 45 fokos melegviz, hiszen jönnek a hűvösebb idők. Köszi a válaszokat.

0

AzzA
AzzA picture
*

Az NTC tipusa ST 11 NL.

Akkor rossz NTC-t nézegetsz mert az a fűtéskör kazántest kifolyócsövén van.
A melegvíz NTC a hőcserélő melegvíz elmenő csövébe van beletekerve.
Azt látnod is kell mert majdnem középen van a kazánban a gázbetáp mellett.
És ami a lényeg, ez általában csak hőmérő és a szabályzáshoz nincs köze.

ST11NL 10K 25C
Ez lehet probléma akár ha a szabályzás ezt figyeli.
De ez a kazán fűtés ntc. 

0

Gergely
Gergely picture

Szevasztok. Azza,   az  ST 11 NL NTC a kazán  fütőcsövén van kapszlis csatlakozóval , de nem férek hozzá. A másik NTC a nyomáskapcsoló mellett van betekerve a kazán vizes  blokkjában. Kérdésem: melyik lehet a rossz? Mert az én véleményem az, hogy a melegviz NTC a fűtés-melegviz átkapcsolásnál játszi szerepet. Ezt egyszer már cseréltem, mert  nem akart átváltani.  ST 11  NL - mi a gond ? nem fejtetted ki pontosan. Eredeti, nem volt cserélve. Fél éve egy nagytudású, hivatásos gázost elhivtam, hogy nézze át a kazánt. Nem csinált mást, mint kiszerelte az égőrészt, kifújta, kicsi megkefélte, kiporszivozta, beállitotta a gázmodulációt, össz 20 perc 15.000Ft! Nem rossz órabér. Nem csak hozzám jött, a házban még 3 helyre ment, tehát a kiszállási költséget vagy csak nekem vagy mindenkinek elszámolta.  Júliusban kivizköveztem  hideg-melegviz hőcserélőt. Ennyi javitás volt a kazánon. A váltószelep tőkéletesen működik, mert a melegviz használatakor nem melegszik a fűtésvezetékben lévő viz.Hát ennyi.

0

AzzA
AzzA picture
*

Azt kell mondanom, a szerelő teljesen korrekt volt, mást egy működő kazánban nem kell csinálni csak kitakarítani.
Az, hogy ez 15eFt az más kérdés, de nem elrugaszkodott általánosságban ennyiért végzik el.
A fűtés / melegvíz átváltást az áramlásérzékelő kapcsolja nem NTC.
A melegvíz ntc a hőcserélő kifolyási oldalán van és ha 45°C fokot látsz a kijelzőn, és annyinak is méred a kifolyó vizet, akkor azzal nincs probléma.
Nem mondtam, hogy gond van a másik NTC-vel, csak azt, hogy a vízhő szabályzása inkább onnan megy, de ez is esetleges pontossággal.
Ha hosszú idő után vizkövezted a hőcserélőt, akkor most azt érzed, hogy működik. :) A lángtér tisztítás is hasonlóan növeli a hatásfokot.....stb 
Majd félév múlva már tekered feljebb ha vizkövesedik, meg koszosodik.
Én egy számmal nagyobb hőcserélőt építettem be a kazánba, azóta minimum állásban van a vizhőfok, és a hidegvizet kell kevernem a kifolyó meleghez, hogy megbírja a kezem.
Évente 1x a kazánt illik kitakarítani, gázmodulációt elég 4-5 évente ellenőrizni !
Ezt az NTC-s dolgot meg engedd el, idétlenség.
Ha nagyon pörget a dolog továbbra is keress egy szerelőt.

 

0

Gergely
Gergely picture

Szia AzzA. Nagyon korrekt a megjegyzésed, és pontossan ez történt, mert a vizkőtlenités  után következett be ez a hőfok "eltérés" Tehát az elmondásod szerint   ez a folyamat természetes. Jól van. Köszönöm, megnyugtattál mert ua. hidegvizet kell keverni a meleghez, hogy a szőrőm ne perzselődjön.Ezzel a tanáccsal-amit megfogadok- azt gondolom, hogy a támát le lehet zárni. Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt, Szevasztok.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem találok ilyen típust

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint !
A "szaki" mondta neki a típust (?)
A "szaki" azt nem mondta hogy 20fokC-on milyen ellenállású ?
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Ígérted hogy az NTC-t a panelen lévő csatlakozónál megméred
Mikor volt az utolsó vízkőtlenítés?
 

0

Gergely
Gergely picture

Szia Jano. Nem tudtam megmérni. Mint már emlitettem az NTC olyan szűk helyen van, hogy lekellene szednem a kazán jobb oldalát. Ezt nem vállalom. A másik megoldás az lett volna, hogy a csatlakozóját kihúzom a panelrészből és ott mérek, de a multiméter mérőzsinórjának a végei  túl vastagok a tűhegynyi nyiláshoz. A vizkőtlenitésről már irtam. Most ötleteket kérnék. Köszi.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Fogsz két tűt . Beledugod a csatlakozóba . Utána a mérőzsinórral rámérsz a tűkre .

0

Sponsored links