You are here

Adott egy 150 wattos napelem 59 voltos kimeneti feszültséggel .egy 55 amperorás akku milyen töltésvezérlö kellen hozzá?

25 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdv  Mindenkinek.Egyik ismerösömnek szeretnék segiteni de nem dolgoztam még ilyesmivel ezért kérem a tanácsokat a tapasztaltabbaktol.Adott egy vilanypásztor  ami 0.2 és 1 amper közt fogyaszt müködés közben . Plusz  ledes világitás ami 1,7 ampert eszik.  és egy 55 amperorás 12 voltos munka akkumulátor.Eddig egy 50 vattos 22 voltos uresjárási feszültségü  napelemmel müködött kb 8évig.A gazdája azt mondja hogy nem régiben vette ezt a maszek gyártmányu villanypásztort .ezelött egy gyárit használt.Annak nem tudom menyi lehetett a fogyasztása de most az a panasz hogy az akiu kétnaponta lemerüll más akuval probálta de ugyanaz a helyzet.Egy LandStar LS 0512EU tipusu töltésvezérlöt használt idáig alább csatolom a képet is rola.Mértem a napelem uresjárási feszülétsége 22 volt ha bekötöm a töltésvezérlöbe akkor ez a feszültség 12.3 voltra esik a töltésvezérlö és az aku közé egy amperméröt  tettem, és azt tapasztalom hogy a töltöáram csak 0,3 amper.Az aku feszültsége pedig 12 volt alatt van, semmilyen fogyasztot nem kötve az akura.és ebben az esetben is csak századokat emelkedik percek alatt a feszültség.A hely is elég kedvezötlen , egy szük völgyben van keveset éri a nap a napelemet  a környezö fák miatt. Most olcson hozzájutott egy 150 wattos 59 voltos uresjárásu kapocsfeszültségü napelemhez és ehhez jo e a régi töltésvezérlö vagy mást kellene vásároljon ,vagy hogyan tudjam eldönteni hogy hol a hiba?12  Volton 5 amperrel tud tölteni a vezérlö.a vezérlöt külön elvitte egy szakihoz de az azt mondta hogy nincs baj vele.Elöre is köszönöm a segitö szándékotokat üdvözlettel dddemeter.
 

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
A napelemtől sem kell csodát várni, kicsit kedvezőtlen helyzetben 10-50W-t várnék ettől. A maximum ,tavasztól őszig is csak napi  4 óra szokott lenni.

A töltésvezérlőn és az akku Ah -n múlik minden. Ez nem on-Grid -azaz hálózatra tápláló eset,ahol a hálózat bármennyi energiát felvesz , szinte bármikor.
Tehát  az a világitás nem biztos ,hogy hiányzik ennek a kapcsolásnak.
Természetesen lehet venni töltésvezérlőket 150V -s bemeneti feszültségig ,csak drágák., ezenkivül PWM-s legyen .Az MPPT ekkorafeszültségkülönbség esetén nem megfelelő.

Nálam a 2db 250W "névleges " panel a napi 300-700Wh tudja leadni . Ősztől -tavaszig meg  a 0-50Wh  akkumlátorra !

 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.Persze csodát nem tud tenni egyik napelem se , de engem nem hagy nyugodni hogy ha idáig "élt" a rendszer évekig 50 wattos 22 voltos panelel akkor egy 120-150 wattos panellel is kellen müködjön ugyanolyan körülmények közt nemde,? A töltésvezérlökröl elég sokat olvastam mostanában és nekem az jön le  hogy a pwm tipusok nemcsak olcsobbak hanem hatékonytalanabbak is 15.20 százalékkal .plusz a napelemtöl jövö feszültség is kisseb  kell legyen PWM  esetében Mig MPPT  jobban hasznositja a napelem energiáját nagyobb bejövö napelem feszültség mellett is, a napelem maximális  müködési munkapontjának a   megkeresése által,ezt egy videon is demonstrálta valaki Ugyanazon napelemmel MPPT vezérlövel  nagyobb aku toltöáram alakult ki mint PWM esetében .Itt ugy gondolom  minden kis wattocskára szükség lessz a rossz környezeti viszonyok miatt is szük völgy árnyékolo fák  ,stb  gondolom a napelemet a nem lehet több száz méterre tenni a dombra a vezérlötöl ...Eddig ugy tudtam hogy ha nagy a fesz külömbség az aku és a napelem feszültsége közt akkor ajánlatos MPPT használni , ha a két feszültség  kozel van egymáshoz akkor PWM  ,de hatásfok szempontjábol akkor is az MPPT nyeri a versenyt ...legalábbis igy olvsagattama dolgokat a neten....persze ha valakinek van tapasztalata az  biztosan többet tud mondani ezzel kapcsolatosan...üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A PWM és az MPPT két teljesen különböző dolog. Olyan nincs, hogy PWM töltésvezérlő, meg MPPT töltésvezérlő. Mindegyik PWM-mel dolgozik. Olyan van, hogy MPPT, vagy MPPT nélküli.
A napelemeknek az adatlapján fel van tüntetve, hogy mekkora besugárzás mellett milyen árammal kell terhelni, hogy a a lehető legnagyobb teljesítményt vegyük ki belőle. A napelem ugye áramgenerátoros, és van egy árammaximuma adott fényerőnél. Pl legyen 5Amper. Nagyon nem mindegy, hogy ezt közvetlen egy akkura kötve 12V-on adja le, mert úgy csak 60W, vagy 40V-os kimenőfeszültség mellett, ahol 240W.
Az egyszerű töltésszabályzó egy olyan kapcsolóüzemű tápegység (DC-DC konverter), aminek bemenete a napelem, a kimenő feszültsége pedig 14,3V, max egy áramkorlát. A szabályzás a kimenetre történik
Az MPPT  a napelem áramát és feszültségét figyeli, hogy azok a katalógus lapban leírt teljesítménygörbén legyenek, vagy az okosabbja próbálkozik, figyelve az U X I szorzatot, hogy változik.
 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ezekből mennyit szedtél szét ? ----A szürke az MPPT  nevű -de a belseje nem az !
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a baj, hogy a marketing behozott egy elnevezést, aminek semmi köze a valósághoz. Volt már erre példa. Például a LED TV-k, amik ugyanúgy LCD tv-k, és ezen logika alapján a korábbi modelleket CCFL Tv-k nek kellene hívni.

A kettő közti alapvető különbséget már leírtam: az első az akku feszültségét figyeli, és azzal szabályozza a töltő elektronikát. A második a napelem feszültségét és áramát figyeli. Mindkettő valamilyen PWM szabályzással működik, különben sokkal nagyobbak lennének, mert valahol disszipálni kellene.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
 A kinai  MPPT ben nincs feszültség konverzió!  Mint a sima lineáris táp ,csak négyszögjellel vezérelve .Tehát egy ilyennél jobb a PWM.
Van amelyiknek a neve az MPPT --nem az üzemmódja !Igaz csak 4-8000 Ft ba kerül.
Az IVT , Victron, Epever  MPPT töltők azért sokkal jobbak. Persze 60 000 Ft feletti árban.

Ráadásul nagyon nem mindegy hogy  12V napelem-12V akku,24V napelem--12V akku,  36-96V napelem --24V akku esete forog fenn.

A legegyszerűbb legjobb jó megoldás a 6-9V napelem --12V akku ---de hát nem ez az eset van.

Sajna ezt kevés helyen irják le rendesen --talán nem véleltlenül? 
Mint ahogy az 1KWp  napelem hálózatra táplálőban 1 egység Ft, ugyanez  akkusban  3--5 egység.
 

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok Végülis ezt a töltésvezérlöt sikerült beszerezni  mert mire kifizettem amit szerettem volna megvenni , akkor derült ki hogy már nincs mert állitolag "nem jöttek a hajok kinábol" :-) szoval igy megy ez nálunkfele  , elméletileg van raktáron, gyakorlatilag meg nincs .A tesztet még nem hajtottuk végre rossz idö miatt de gy gondolom hogy amit megsporolt a napelem panelen  merthogy bontásbol kapta potom áron  azt rá kell költse elöbb vagy utobb nagyobb akura mert a nagyobb panelhez, nagyobb áramu tültéshez  nagyobb kapacitásu aku is dukálna  ugy olvastam   majd elválik a probán mindenképpen köszönöm a segitségeteket sajnos semmiböl semmit lehet csinélni és nem akar akura is költeni....üdv dddemeter..

File csatolás: 

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia dddemeter!
Tulajdonképpen itt minden le van írva a számodra, de leírom mégegyszer.
1. Az új napelemről 59V-os feszültség is lejöhet, ha süt a nap. A te töltésvezérlőd pedig maximum 32V-ot dolgozhat fel. Tehát így ez nem jó. Olyan vezérlő kell ide, amelyik TÖBB mint 59V-ot is feldolgoz.
2. Kaptál egy tanácsot: FELEZD EL. (A napelemed millió kis cellából áll. Ezek SORBA is vannak kötve. Egy szaki megnézhetné, hogy a napelem celláknak van-e egy fél feszültségű pontja. Ott el kell vágni az összekötéseket, így lesz kettő darab 29,5V-os cella rendszered. Ezt a kettőt pedig PÁRHUZAMOSAN kell kapcsolnod. Ez így "keletkezett" napelem már csak maximum 29,5V-ot ad le, de dupla áramerősséggel. DE NEM VAGYOK BIZTOS ABBAN, HOGY EZT MEG TUDOD CSINÁLNI!)
3. TUTI MEGOLDÁS: veszel egy több mint 59V-os töltésvezérlőt.

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok   Köszönöm a segitö szándákot mindenkinek azt hiszem megtaláltam a megfelelö kontrolleret ehheza napelemhez,XTRA 2210N tipusra gondoltam..Még csak egy kérdésem lenne ,nyernék vagy vesztenélk hogyha a másik 50 wattos napelemet ezzel párhuzamosan tenném 22 volt az üresjárási feszültsége..Ez lenne az uj npanel vagyis ez is használt de nekünk uj lenne:-)

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia dddemeter!

1. Párhuzamosan SEMMIKÉPPEN nem kapcsolhatod!
2. Legfeljebb SOROSAN! DE CSAK abban az esetben, ha a két különféle panel KIMENŐ áram erősség adatai PONTOSAN megegyeznek egymással.
(A töltésvezérlőd, ha XTRA 2210N lesz, az elbírná, ha a 2. pont megfelelő.)

0

Jaca
Jaca picture
****

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia . Ennek csak 55 volt a max bemeneti  és PWM  azért olcsobb....

0

S_D
S_D picture

A linkelt pdf írja, hogy max 30 volt a bemenőfeszültség (8~16 volt)
Akkor az 59 volt az sokk
DC/DC konverter? 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv,Igen olvastam én is  hogy 30 volt a max bemenö  de a 24 voltos uresjárásu  ,50 wattos panelenel is amikor rákötöttem a vezérlöt leesetta feszültség felére az üresjárási feszültségnek , ezért gondoltam hogy vajon ha leesik ennek is akkor  már határra kerülne nagyjábol,vagy nem 59/2=29.5v...Dcc dc nincs egyelöre ...

0

S_D
S_D picture

Ha meg nem, akkor túlfeszt kap.
De nem úgy műxik ez a töltésvezérlő, hogy 8~16 volt bemenőből csinál 13,4 ~ 13,8 voltot az akkunak? 
Ez így lenne logikus... 
Nem? 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.Én ugy tudom hogy a toltésvezérlö az akut tölti és amikor eléri a feszültsége az akunak a teljes  töltöttséget akkor leállitja a töltést és átkapvsol karbantarto  vagy csepp töltés szerüségre , belehe tállitani neki hogy milyen tipusu akumulátort akarsz tölteni  de ha 12 volt vana bemenetén a  kijmenetén levö szintén 12 voltos akut szerintem csak nagyon  sok idö alatt tudja feltölteni és itt az idö is számit mert ha napközben nem tudja fedezni az éjszaka  kivett töltésmenyiséget,  plusz a nappali fogyasztását a pásztornak ,akkor folyamatosan merül lefele.... többet nem tud tölteni szerintem annál mint ami a bemenetére érkezik....MPPT töltésvezérlö talán megoldaná a problémat azoknak nagyobba bemeneti feszültség értéke...üdvdddemeter.

0

S_D
S_D picture

Akkor miértt 8~16 volt a bemeneti fesz?
Próbáld ki! 

0

Jaca
Jaca picture
****

Mivel a típust megadta, meg kellene nézni a specifikációit.:

  • Model: LS0512EU.
  • Nominal system voltage: 12V.
  • Rated charge current: 5A.
  • Rated discharge current: 5A.
  • Battery input voltage range: 8~16V.
  • Max. PV open circuit voltage: 30V.
  • Equalize charging voltage: Gel: ----, Sealed: 14.6V, Flooded: 14.8V.
  • Boost charging voltage: Gel: 14.2V, sealed: 14.4V, Flooded: 14.6V.
  • Float charging voltage: Gel / Sealed / Flooded:13.8V.
  • Low voltage reconnect voltage: Gel / Sealed / Flooded:12.6V.
  • Low voltage disconnect voltage: Gel / Sealed / Flooded:11.1V.

A 8-16 a battery input, napelemtől 30V-ot fogad.
 

0

S_D
S_D picture

Oks.
Annyira nem olvastam át. Nem az enyim. 
Akkir ez csak lefele tud szabályozni. 
Amúgy azt tudtátok, ha csak 1 cella is árnyékba esik, kiesik az az egész sor!?! 

0

Jaca
Jaca picture
****

Kivéve, ha vannak benne Bypass diódák.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az akkut 13,8V-tal kell tölteni, 4-6 Amperrel,12-14 órán keresztül
A napelemet el kell felezni és párhuzamosan kötni

Bálint

1

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Bálint .hogy érted hogy elfelezni ?  :Ketté lehet választani ,még nincs elöttem a panel ....

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szervusz!

Várd meg amíg az asztalodon lesz a napelem modul.Addig felesleges feltételezésekbe bocsátkozni.
Ne felezgess semmit, ez nem sütemény.
Ha megvan a napelem, a típus alapján nézd meg az adatlapját, mit ajánlott hozzá a gyártó.(Vezérlő)
A legkorrektebb dolog a megfelelő töltésvezérlő megvásárlása.

 Üdv!  Tóni

1

Sponsored links