You are here

Rádió vevő áthangolása 37MHz-ről 800Mhz-es sávba lehetséges?

29 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Adott egy minőségi mikroport vevő piacról mentve fillérekért (Sennheiser EM 1005 - https://www.manualslib.com/manual/567993/Sennheiser-Em-1005.html ), viszont adó nincs hozzá.
Adott egy másik mikroport (névtelen), aminek frekvenciája 800MHz felett van, viszont a vevője elég gagyi, így pl. sóhajnál, levegővételnél darabos a hang. Emiatt cserélném le egy minőségi vevőre. Azt a (rossz) vevőt 1x szedtem szét és meglepve tapasztaltam, hogy vagy 20 vagy 40MHz-es kvarc van benne (már nem emlékszem) és nem pedig a valós frekvencia érték, mint a legtöbb fix csatornás vevőben. Ezen elv alapján gondoltam, ha az meg 20x-ozza vagy meg 40x-ezi a kvarc frekijét, megoldható lenne-e ez a Sennheiser esetében is?
A gagyiban semmi tekercs nincs, míg a másikban 8db állítható és a 3 frekire (36,7 - 37,1 - 37,9) 3 külön kvarc:
47400,00
47800,00
48600,00

Tudom, hogy ez nem annyi, hogy egy FM rádió tekercseit elpiszkálva már a reptér adását lehet hallani, mert az csak néhány MHz. A kérdésem az lenne, hogy 1-2 alkatrész cseréjével ez megoldható lenne, vagy ekkora különbségnél egy teljesen más felépítmény szükséges (50-80% alkatrész cserés, tehát felejtős)?

Comments
Imitome
Imitome picture

Szia!
Csak egy ötlet.
Annak idején az antennák közösítése problémás volt, valamint sok TV nem volt ellátva UHF vételére alkalmas tunerrel, ezért az Orion legyártott af 239 tranzisztorral egy konvertert (UE 100), amivel a VHF 4. csatornán venni lehetett az UHF 24. csatornán sugárzott jeleket. Későbbiekben, mikor többféle  UHF frekvencián volt vételi lehetőség, ezért ezek a konverterek át lettek hangolva a Hirschmann táblázat szerint UHF-ről VHF csatornákra, amelyeket már VHF sávú szűrőkkel közösíteni lehetett. 
Kérdés, hogy nem lenne-e célszerű egy ilyesmi  konverteres megoldás, ahol a mikroport frekijét lehangolná a vevő frekijére szétosztva, mivel diversity rendszerű a vevő.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Mr._V.!
Röviden: NEM!
(Ha Tőled azt kérném hogy egy IBM PC-XT átalakítható-e LENOVO THINKBOOK 15-re, mit mondanál?)
Én felhívnám a BASYS Kft.-t. Mivel ez egy betiltott frekijű, régi darab, (XT!) hátha van nekik egy fiók alján, normális áron megkapható mikroportjuk hozzá.

Például ez lehet egy hozzávaló mikroport:
https://www.radiomuseum.org/r/sennheiser_mikroport_sk2012.html

0

josef.48
josef.48 picture
*

 Szia ! A bemetre kéne egy konvertert tenni amely a 37MHz-hez hozzá  adna hétszáz valamenyi MHz-et .800MHz sávot irtál ,kéne pontosan tudni az értékét ,vannak SAW szürök, biztos lehetne stabil oszcilátort késziteni.Ird meg pontosan a sáv középsö frekvenciáját ,akkor kereshetek ,hátha találok valami többszörözésre alkalmas quarzot vagy saw szüröt.Üdv.Jóska

1

Kari
Kari picture
*****

Joska;
 Meglehetösen stabil oszcit lehet eccerüen kesziteni SAW nelkül is-csak nem igen ismerik az emberek!
Volt, hogy kellett 1-1 szintezeres müszerbe pl. 810MHz-en, ill. 540-en is jo s elegge kis oszcikat epitenem= fogtam
egy darabka barna teflon koaxot (nem ugrik be, de asszem RG174 volt) a kb D=2mm-evel, s majdnem Lambda/4-re  vagva,
rövidre zart vegevel kapta az oszci a tekercse helyett.
Kondik mellett hangolhato a köpeny hosszanak valtoztatasaval is, a
kapcsolas köre hajlitva raforraszthato a nyàkra a harisnyaja == bomba biztos, s stabil-max a kondikkal TK kiegyenlithetsz,
de ezt manasag a fejlesztök el szoktak feledni/nem ismerik_ennyi. aztan örülsz mert tuti müxik s nem valtozik.
üdv, Kari
 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Kari ! A magasfrekvencia még mindég izgat de sajnos az idö n.gyorsan telik.... .Sikerült vennem régen  ezüstözött  banánhüvelyt ,levágtam a hosszából ,két teflon dugot a végükre ,közepén lyukkal,majd ezüstözött huzalt duktam bele.De volt hogy egy máik huzalt is mellé duktam csatolásnak.Igy készültek a csö rezonátorjaim .A hangolt körök pontos behangolására külön készüléket készitettem .A behangolt tekercs készités nem volt probléma ,a hangolt köröket berezgettem  nagyon gyenge csatolásal és frekvenciát mértem.Ismert C kapacitásal L induktivitást is rezonanciával mértem és forditva L induktivitásal  C imeretlen  kapacitást .Reál frekvencián a mérés a legg pontosabb.Kösz !!! üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Joska!
Nagyo jo volt a kivitelezesed; pont ezt teszik egyebkent az UHF Q-mérök is, gratula!
Igen, a valos frekin merhetnenk velük a tekercsek-rezgökörök dolgait; ha nem feledtettek volna el az emberekkel. :-(
Nekem meggyözödesem, hogy egy valamire v alo RF laborbol ma sem lenen szabad hianyoznia, erre az ujabban vegzettek
altalaban megcsak nem is hallottak rola...
Tovabbi eredmenyes ügyködest!
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ezt sztem helyböl felejtsd el!
Egy rendszert hasznalhatoan a 20-szoros frekire (lehetöleg egyszerüen) at alakitani kb = azzal a kijelentessel, hogy "nincs nagy baja a dobozomnak, csak cserelje ki benne a biztositekot-mondta a szomszed"-mint szagembör...
Nem megsertödni, de ez aligha aktualis/követendö szamodra.
Jokat!
Kari
 

2

zus
zus picture

A 800 MHz környékén működő adód az milyen ? Oszcillátoros ? Szintézeres ? DDS, PLL ? Pl. a PLL-eknél vannak mindenféle leosztások, amik lehet, hogy programozva vannak valami okos IC-ben az adóban (vagy fixre nyákvonalakkal behuzalozva). A kristály, amit láttál az adóban, nem referencia kristály egy ilyen PLL-hez mondjuk ? Ha a kvarc valami referenciához tartozik és azt kicseréled, akkor borul a rendszer. Lehet, hogy a hozzá tartozó VCO már be se indulna.

Az adóban nincs egy ilyen magas frekire hangolt rezonátor esetleg ? A kapu- vagy a kocsi távirányítóknál pl. rezonátorelemeket használnak (315, 433, 898, stb. MHz-eken). Igaz, hogy azok nem hangot visznek át, de sok érdekes arc működik az elektronika világában. Akár még ilyen elevetemült dolgot is kitalálhatnak. Annál is inkább, mert pl. nekem van egy olyan rezonátorom, talán 200 MHz-re, ami ugyan távirányítóhoz való digitális jelek átviteléhez volt valahol felhasználva, de mégis modulálható frekvenciában. Ha már keskeny FM-et tud a rezonátorom, akkor már egy telefon minőségű hangot elő lehet vele állítani.

Aztán illene lenniük az ilyen gépekben bemeneti és kimeneti szűrőknek is (a Sennheiserben biztos van). Már csak a felharmonikusok elnyomásához, meg a megfelelő sáv vételéhez. Még a DDS-es gépeken is vannak sáváteresztő szűrők.

Lehet, hogy ez az átalakítás tényleg felejtős. Bár mindig vannak olyanok, akik keresik a kihívásokat (gondoljunk csak arra, hogy jó 10-15 éve a Nokia 740-es NMT-ből a neten valaki 70 cm-es kézi amatőrrádiót fabrikált, vagy még korábban a Motorola NMT-kből).

0

macsek2000
macsek2000 picture

Hello!
Valószínű, hogy nem olyan gagyi az a vevő, mint aminek látszik. Tekercseket azért nem látsz benne, mert SMD-k és úgy néznek ki, mint a smd kondik. Vagy kerámia szűrőkkel van ellátva. Biztosan PLL rendszerű, ezért a benne található kvarc értékéből nem lehet kitalálni a frekvenciát. Általában van egy titkos programozási üzemmód (pl. egy jumper áthelyezése), melyben be lehet állítani a kívánt frekvenciát az adónál is, meg a vevőnél is. A készüléket nem ismerem, ezért konkrétumot nem tudok írni.
Üdvözlettel: Tibor

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Így tudod használni ? Ugye nem .
Értesz hozzá ? Szerintem igen .
Próbáltad már ?
Én a helyedben megpróbálnám .
Úgy látni hogy a műszerezetséged meg van hozzá .yes

0

atis76
atis76 picture

Hello!
Fotót kérhetünk az eszközökről?

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Igen . Kérjünk belsö fotókat .smiley

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Mellékelve az adó fotója.
24.000 a kvarc, ha nem látszana rendesen a csillogástól.

A freki, amin dolgozik 863,05 MHz, fix, nem állítható külsőleg.
Lényegében az is megoldás lehet, ha a még "használható" frekire lehetne állítani (pl. 827,5MHz), mert arra van 4 mikis vevőm. A 863 már tiltott a DVB-T miatt, de ahol használtam, arrafelé ez a sáv szabad volt.

File csatolás: 

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Mr._V.!
1. Magyarországon (https://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng.htm) a DVB-T hálózat sehol nem használja a 827,5 MHz frekvenciát!
Ésmégha a jövő évezredben erre sor is kerülne (nem hiszem) akkor sem tud ez a kis mütyür semmilyen hatást okozni.

2. A 863,05 MHz mitől lenne tiltott? A DVD-T 62-es csatornájának frekvenciájából, (lásd:https://www.frekvencia.hu/dvb-t.htm) is kiesik.

3. A képen is látható KT0623 IC egy millió helyen használt, kifejezetten UHF tartományú (400-900 MHz), bárhová programozható, 16 csatornás, speciálisan mikrofonokhoz tervezett (q-jó) IC. Nem látom a kis IC-t. Lehet egy EPROM? Abban lehetnek a frekik.
Mi van ráírva?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezen nár látszik a másik IC felirata is.

A tiltott freki esetében pedig én tévedtem, bocsi... csak annyira körbelőtték a 800-as részt, hogy úgy emlékeztem... de megnéztem és valóban tévedtem.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

A 24C02BN az egy 256 szavas-8bites- soros EEPROM, mint Benyo is sejtette-alighanem a szintezer beallitasi ertekeivel megtöltve...

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Tehát az áthangolás (programozó és tudás hiányában) felejtős.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Mr._V.!
Van-e itt a tanyán aki vissza fejtené a beírt adatokat?
Még mindig nem beszéltél az általam már említett céggel?
Mivel neked van egy vevő rendszered, ha jól értem, ezen az UHF frekin, akkor a magányos mikrofonod lehetséges 16 csatornáját a te meglévőd frekijeidre kell át programozni. Én megkérdezném őket erről is.
Mit mondtak?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Van-e itt a tanyán aki vissza fejtené a beírt adatokat?
Személy szerint nem ismerek senkit, aki olvassa ezt, még egyik sem ajánlotta fel.

Még mindig nem beszéltél az általam már említett céggel?
Minek beszélgessek cégekkel? Nekem nem MÁSIK mikroport kell, hanem egy minőségiBB vevőegység a mostanihoz.

Mivel neked van egy vevő rendszered, ha jól értem, ezen az UHF frekin, akkor a magányos mikrofonod lehetséges 16 csatornáját a te meglévőd frekijeidre kell át programozni.
Az egész nem ér annyit, hogy utána rohangásszak, aztán vagy sikerül, vagy nem.

Mivel VAN egy készülékem, ami minőségi (Sennheiser vevő), csak épp adóm nincs, gondoltam, hogy a minőségi vevőt hangolom hozzá a gagyi adóhoz és egy közepes minőséget érek el és a régi profi vevő ismét használva lesz. (Erről is szól a téma megnevezése és nem az adó piszkálásáról.)
Mivel ez ezzel a 2 eszközzel a leírtak alapján megoldhatatlan (drágább a leves, mint a hús), ezért nem akarok vele tovább foglalkozni.

Működik így is, csak nem profi... ennyi. Alapzajjal nincs gond, hangzással szintén nincs, csak az említett levegővétel közbeni szakadozó hang zavaró, de majd úgy rakja a fejmikrofont a használó, hogy a szája mellett legyen és ne előtte.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A programozó megépítése nem nagy durranás. Ponyprog a kulcsszó rá, soros vagy párhuzamos port kell hozzá. Meg ajánlott a külső 5V. Az IC adatlapja megvan? Mármint a vevőjé, nem az eepromé.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Nincs, de ennyire nem akarok belemenni, mert még a végén ez sem lesz, ami most van. Ezért akartam inkább egy teljesen más vevőt elpiszkálni és nem a meglévő/működő dolgokat csesztetni, mert ha rosszul sül el, akkor meg már nincs visszaút.
De ha a Sennheiser vevő áthangolása macerás és az adóhoz meg én nem nyúlnék, akkor a téma le is zárható.

1

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Ha mégis, akkor itt van egy csomó infó:
https://github.com/xytoki/kt06xx
Adatlap, eeprom fájl, konfiguráló program, stb. Mind kínaiul, de a google lens a telefonon sokat segít.
imrus101

0

varga jano
varga jano picture
*****

Nagyon köszönöm
Üdv

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szerintem felesleges, Kari pedig elmagyarázta a miértet.

https://elektrotanya.com/users/mrv
 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a KF probléma is bejátszik

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello Tóni !
Akkor nemsmiley

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, hogy az adó frekijével könnyebb lenne játszani, én azt a lehetőséget is megnézném. Hátha valami opcionálható IC van benne.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Felejtős.

3

Sponsored links