You are here

Hangtechnika hidegben (szabadtéren) történő működtetésénél mire érdemes figyelni?

32 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Szilveszteri szabadtéri rendezvényt kell lebonyolítanom, alapjában véve nem szabadtérre (ilyen időjárásra) tervezett hangtechnikával.
A CD-játszókat biztos, hogy valamelyest fűtenem kell, és a lemezeket is, mert párásodnak már a tokból kivéve is, kézmelegtől is), de pl. az erősítőt érdemes "bemelegíteni"? Tehát üresen járatni, vagy esetleg azt is külsőleg melegíteni, még a max hangerő ráadása előtt?

Tehát a legfőbb probléma a páralecsapódás, így tudom, hogy érkezés és kipakolás után 1-2 órát nem célszerű bekapcsolni semmit, de esetleg egyéb más óvintézkedés szükséges még ezen kívül?

Leírásaik alapján...
CD-játszó +5 fok alatt nem üzemeltethető
Erősítő -5 fok alatt nem üzemeltethető
Keverőn nincs jelezve

Comments
gyimi1
gyimi1 picture

Amúgy meg ha nem működik a cd, akkor ott a laptop meg a youtube, aztán gyia.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nálam nincs soha laptop, a tube meg 96kbps minőséggel 2kW-on... sajnos voltam már olyan buliban, ahol tube volt a zenei alap, nagyon gagyi a hangzása egy rendes hangtechnikán, ráadásul bár nem igazán használom, de úgy tudom, hogy most már a reklámok sem kivédhetők, csak droidon, így a közönség reklámot hallgatna zene helyett?
Köszönöm, de nem. A CD, az biztos a saját CD-immel, amit felírás előtt rendesen előkészítek (normalizálás, eleje-vége szünet nélkül, stb.).
Ráadásul a jogdíjak előtt el kell küldeni a lejátszható zenék listáját (azaz az összes CD tartalmát), tehát egy tube bejátszás máris 100-200e Ft bírság lenne, ha épp ott egy ellenőr.

Szóval aki ezt nem csak hobbiból csinálja, hanem szakma szinten, annak van egy szint, ami alá nem megy. Nálam a tube már jócskán alatta van.

Ja igen és egy tube zenét hogy lehetne ütemre keverni a másik zenével? Na itt dőlt meg az egész elmélet, mert én nem csak lejátszom egymás után a számokat, hanem mixelem is. Lejátszani tudná az éjszakai fürdőzésre kihelyezett mp3 lejátszós hangfal is és akkor nem engem hívnának.

0

Julian
Julian picture

Droidon hogy véded ki a reklámokat?
Nekem még nem sikerült, ezért sem hallgatok telón YT-t.
Böngészőben nem gond, a jobb reklámblokkolók kiszűrik nekem.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A Vanced féle változatú lejátszó droidon úgy védi ki a reklámot, hogy az adott reklám ideje alatt némít és képet sem jelenít meg.
Sem HOSTS szinten sem uBlock segítségével nem sikerül lassan 1 éve kiszűrni semmit, így én semmit nem nézek online. Ha pl. egy videó érdekel, akkor ha látom a hosszból, hogy kb 8-20 másodperc csak, akkor az reklám lesz, így gyorsan kimásolom a linket, majd bezárom az oldalt, mielőtt betöltene rendesen. JDownloader-be berakom a linket és az letölti a videót (nem a reklámot) és offline nézem meg.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Bocsánat, hogy megkérdezek valamit, mert felfigyeltem pár mondatodra. Azt mondod, te a jogdíjat amikor így dolgozol, akkor megfizeted, mert bejelented előre, hogy milyen szerzeményeket fogsz azon a rendezvényen lejátszani. Ha ez igaz, akkor miért nem veszed meg azokat a termékeket, és abban a jogdíjat ki is fizeted. Azokban nem lesz reklám, és ráadásul a minőség is olyan, amivel nyugodtan kilehet állni.
Tibi

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1. Nem azt jelentem be, hogy mit fogok lejátszani, hiszen az a közönségtől függ, hanem azt, hogy mi lesz nálam fizikailag (melyik előadó melyik száma melyik remixben). Ez a nyári lista alapján akkor 4 táskányi CD: 11855 zeneszám volt, ami épp nálam volt a strandok éjszakáján. Ezt a listát kell leadni a Mahasznak és befizetni a díjat, onnantól legális, csak az adott napon és csak az adott helyszínen.
Attól, hogy MEGVESZEM a terméket, tehát nem írt CD-t játszok, hanem gyárit, attól még csak a magáncélú felhasználásra van kifizetve az árában a jogdíj, ha DJ-ként ezt lejátszanám valahol, akkor bele kell tennem a fent említett listába és perkálnom kell az adott napra szóló jogdíjat.

2. Ez CD-re vonatkozik, amit használok és durván 12e Ft/alkalom.

3. Ha ugyanezt HDD-re kérném meg, annak az ára sokkal borsosabb, de a HDD teljes zenei tartalmát ugyanúgy fel kéne sorolni.

4. Online lejátszásra NEM LEHET JOGDÍJAT FIZETNI ! ! ! ...csak és kizárólag fizikailag a DJ-nél fellelhető zenei anyagra. (Átalánydíjat lehetne fizetni kb. évi 150e Ft és akkor minden buli végén össze kell írni, hogy mi hangzott el. )Ebben az esetben ELKÉPZELHETŐ, hogy lehet játszani online anyagot is, de soha nem néztem utána.) Ezt egy laptopos meg tudja csinálni, de aki CD-ről dolgozik, annak nincs lehetősége számonként jegyzetelni, főleg ha egész nap zenél reggel 7-től éjfélig. De évi 2-4 fellépés miatt kb. 12 fellépésnyi jogdíjat előre ki akarna kifizetni?)

Az Artisjus felé maga a hely tud ilyet fizetni, ha pl. webrádió szól náluk, de a hely mindig az Artisjusnak fizet, a DJ mindig a Mahasznak, így a kettő nem keverendő!

Ha a saját klubomban csak én zenélek, akkor nem fizetek a Mahasznak, de gyakorlatilag az Artisjus-nak fizetek azért, hogy ott a helyen zene szól, és mivel saját magamnak "válogatom" a zenéket mint tulaj és nem mint DJ, akkor a Mahasz kihagyható. Ez persze ritka kiskapu, de törvényileg 2x nem fizethet az ember ugyanazért és ebben az esetben mint tulaj (és nem mint DJ) én 2x fizetnék, ha mindkét helyre menne a zsé. Ez a kiskapu lényege. De ez ilyen vendégfellépés esetében nem alkalmazható.

A zenéimet 320kbps mp3 vagy wav formátumban szerzem be és írom CD-re, amit a tube továbbra sem érne el még prémium vásárlásával sem, illetve lehet elérhető a számnak mondjuk 5 remixe a tubén, de nekem meg 25 másik van és azt játszom, ami jobb és nem ismerik.

De az írásaidból látom, hogy te laptopdj párti vagy. Sajnos miattuk hígult fel a szakma, mert se vizsgájuk, se tudásuk (hiszen a gép mindent megcsinál helyettük), se szakmai tudásuk (mikor kell felpörgetni az embereket, meddig, mikor kell lassítani a tempón, hogy a vendéglátósok is keressenek, a táncolók is pihenhessenek), stb.

Legutóbbi tartósabb helyemről jó 6-7 éve egy olcsóbb laptopdj miatt kellett eljönnöm. Negyed annyit kért, mint én, ám a fellépők műsorát nem tudta berakni, amit pendrive-on vittek neki, mert még laptopja sem volt, csak egy mobil. Az éjféli fél órás fellépős műsor fél 3-kor kezdődött. A fellépők mesélték, hogy ez így ment még 3 hétig és bezárt a hely végleg, mert nem várták meg a vendégek a fellépéseket és a játszott zenék sem oda illettek. Spórolni akartak? Így jártak. Én a hozott anyagot az ottani PC-n rendbe hoztam (normalizálás, stb.) és még kezdés előtt készen állt a fellépők zenéje este 10-re.
(Mielőtt bárki belekötne, a fellépők zenéit a fellépőknek kell jogosítaniuk, hiszen DJ-ként az ember nem tudhatja mit hoz a fellépő!)

1

Julian
Julian picture

Ez is már haladás, ha nem is tökéletes.
Én böngészőkiegészítőt használok. Korábban az AdBlock vagy AdBlock Plus volt, most az AdGuard aktív.
A böngésző meg Chrome. De elvileg Firefox-on is van.
A lényeg, hogy YT-n semmilyen reklámot nem jelenít meg. Mostanában gyakran van egy üres hely is az ajánlatok között. Vagy a reklám helye vagy a YT nem tudja megfelelően kezelni a videótiltást és odatenné, de nem jeleníti meg.
Sajnos telefonon a Chrome-ban ez nem működik. Így ritkán netezek rajta.
YT-hoz meg ugye külön app van, így ott teljesen felejtős.
Van alternatív megoldás, csak nem tudom, hogy mennyire biztonságos. Bár azt sem tudom, hogy a jelenleg használt mennyire biztonságos. Ami biztos, hogy eddig így még adatomat nem lopták el.
A lényeg, hogy meg kell változtatni a router-ben a DNS kiszolgálót egy olyanra, ahol tiltva vannak a reklámok. Így a router-re csatlakoztatott eszközökön nem jelennek meg.
A dolog működik, a telefonon is jól szűri, YT reklámmentes és az oldalak is.
Aztán olvastam olyan aggályokról, hogy a DNS cím szolgáltatója hozzáférhet kényes adatokhoz. Így visszaállítottam az eredeti kiszolgálóra. Majd egyszer alaposabban utánanézek a dolognak.
Vagy beszerzek egy OpenWRT-s router-t, amin be lehet tenni az adblock-ok által használt tiltólistát és ezzel a probléma letudva.
A jelenlegi router-em max 500 sort képes befogadni és nem is kezeli a scripteket. Egy ilyen tiltólista meg több ezer sor, cím, meg script.

0

imrus101
imrus101 picture

Egyszerű: elő kell fizetni.

0

Julian
Julian picture

Ezt tartom a legnagyobb hülyeségnek. Olyanért fizessek, amit nem akarok nézni. Köszi nem. A gépeken ezért megy a reklámblokkoló.
De már megfordult a fejemben, hogy beszerzek egy olyan routert, ami képes a blokkolásra, így leszedem a terhet a böngészőkről és a gépekről, valamint a telefonokon sem fog megjelenni semmilyen hirdetés. Nem csak YT-n, máshol is nagyon zavaróak.
De a témától eléggé eltértünk már.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

https://github.com/jerryn70/GoodbyeAds/blob/master/Formats/GoodbyeAds-Yo...
3,8MB reklámblokkolóba való tube címlista, de van belőle hosts formátum is az adott oldalon.
Nekem ez is szerepel a HOSTS-ban, mégis próbálkozik reklámokkal, szóval nem igazán hatásos.

0

Inhouse
Inhouse picture

Voltak ilyen YT lejátszók, amik így szűrték ki a reklámot. Letöltik a videót a háttérben és azt streamelik neked, így nincs benne a reklám. Mind ígéretes volt elsőre, aztán elbutultak. Azt nem tudom, hogy most van-e ilyen működő.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Mint említettem a Vanced féle droidos megoldás nem mutat reklámot. Beúszót egyáltalán, videó előtt pedig némít, megvárja a skip gomb megjelenését és "megnyomja", majd akkor mutat képet és hangot.
Nekem régebbi változatom van, ott írja, hogí a videó betöltése sikertelen, de ezt a reklámvideóra írj, majd betölti a valós videót.

...de ez már tényleg egy másik fórumtéma.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nálam üzemel pi-hole, banIP, Adblock plus, böngészőbe épített reklámblokkoló, de a YouTube reklámokat egyik sem fogja meg. Őket sem ejtették a fejükre.

Üdv, lcsaszar

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Biztos van rá megoldás ;) nekem van. De véletlen. És nem tudom, reprodukálható-e.. régi android box van a hálóban. Lassú, mint a dög. Gyakorlatilag használhatatlan másra, de a youtube reklám mentes. Nem tudom az okát, de amikor reklám jönne, nyekken egyet, mint ha hiba lenne a streamben, majd megy tovább. Meg időnként dobálja, hogy buy premium ;) 

Hátha valakinek ez támpont...

0

bélás
bélás picture

"Szóval aki ezt nem csak hobbiból csinálja, hanem szakma szinten, annak van egy szint, ami alá nem megy."
A mondat másik fele már lényegtelen, az nem tesz fel ilyen kérdést.

0

Udvaros
Udvaros picture

Mindenkinek jó napot kívánok

Néhány szót szeretnék hozzáfűzi ehezz a témához.
Én 50 éve foglalkozok hangosítással. A tapasztalatom azz most, hogy kezdik bevezetni az 5G intrnetet a mobilhálózatok ezért helyenként már most
olyan erős a zavarás 700 MHz körül főleg felfele. ezért én a felejtés felé hajlok. Úgy ahogy néhány koléga már ellőtem megírta.
Tudtommal a legalacsonyabb freqencia sáv közepe az 5G re 700 MHz.

Továbi szép napot kívánok mindenkinek . Udvaros

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szervusz Udvaros!
Szerintem a hozzászólás ehhez a témához tartozik:
https://elektrotanya.com/content/radio-vevo-athangolasa-37mhz-rol-800mhz...
Üdvözlettel
Tamás

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Egy valamire érdemes figyelni: a buli végén ne felejts ott semmit... ja és fizessék meg a szolgáltatást .yes

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Strandon lesz, ahogy írtam (termálfürdő) és már sokadszor (2. éve) dolgozok náluk alkalmilag... csak tavaly a vírus miatt bezártak év végére, pedig akkorra is hívtak még nyáron.
És tavaly ottmaradt egy DMX vezérlő a nagy kapkodásban, úton hazafelé már telefonáltak is utánam, 1 héttel később mentem érte és még megvolt.

Szóval ez nem egy kocsma, részeg tanya. Nem is várnak túl sok embert. A nyári strandok éjszakája rendezvény kb. 2500 fője után most az 50 fő már telt háznak számít majd szerintem... mert hány fiatal vagy idős tölti a szilveszter estéjét egy szabadtéri strandon, ahol a jó meleg vízben ülve esik majd a fejére a hó.

0

csakyt
csakyt picture

szia. 23 évet dolgoztam a médiánál. hangtechnikus voltam, de nekem ilyenek soha nem fordultak meg a fejembe. Kimentünk, mindenki a saját eszközét össze állította, csináltunk egy próbát és mindent bele.  Gondolom otthon nem a hűtőben tárolod ezeket az eszközöket. Gondolom nem talicskával tolod ki a helyszínre, hogy útközben minden megfagyjon.  Én még nem hallottam olyan, hogy ezeket úgy kellene bemelegíteni, mint a forma egyes kocsik gumijait.
 Tibi

1

gyimi1
gyimi1 picture

Szia.
Így van, nem kell semmi extra felhajtás meg melegítés. Sátorban lesz a buli, így se hó, se eső nem éri. Nem lesz velük semmi gond. Páralecsapódás mint már írták csak hidegből melegre menve van.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Próbâlj már előző nap "költözni ." Szerintem .

0

agressiv
agressiv picture
*

Mitől lesz jobb, ha nem üzemelteti, hanem egy napig még fagyassza az eszközöket? Oda kell menni, be kell üzemelni, lezavarni a bulit, majd mindjárt összepakolni és még melegen bevinniés akkor utána sem lesz páralecsapódás például.

3

agressiv
agressiv picture
*

A páralecsapódás akkor történik, amikor a kihűlt készüléket viszed a melegbe.

0

domeattila
domeattila picture

Szia. Ha melegből viszed hidegbe, nem lesz pára lecsapódás. Csak fordított esetben. A keverő és lejátszó környékén szokás némi hősugárzó, csak hogy tényleg ne fázzon a kéz. Az erősítőt bekapcsolás után néhány perc alatt érdemes az üzemi teljesítményig fokozatosan emelni, azt is inkább a hangszórók miatt. Sok sikert kívánok!
Üdv D Attila 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: két oldalról tennék két ventilátoros  1000 W-os melegítőt, akkor nem kell kesztyűben matatni a gombokon

Bálint

 

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
Ha jól értem a szabadban kell majd használni a cuccot.
Melegítsd elő beltérben.
Ha szobahőmérsékletű a cucc,mikor kiviszed,akkor nem lesz páralecsapódás.
A 0 fok körüli hőmérsékletet meg bírniuk kell.
esetleg a lemezek ne tudjanak totál kihűlni.
Az eső/hó nyilván kerülendő ,hangszóróilag is.
szerintem.

Óvintézkedésként:
A pia és a piás legyen távoltartva a keverőtől és egyebektől.
A népbe dőljön,ne a keverőbe...:)
Ezt a legnehezebb kivitelezni,kisebb rendezvényeken,főleg ismerősökkel.

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Pia nincs a közelben, strandon lesz, sátor alatt.

0

mosomedve
mosomedve picture

Ha nem fagy be a strand vize, akkor a hangtechnika is bírni fogja!

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha befagy, akkor is bírni fogja. Korcsolyáztam már zenére laugh

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Termálfürdő (36) és fűtött élménymedence (26), szóval nem fagy be.

0

Sponsored links