You are here

Praktiker akkumulátoros fúrógép/csavarbehajtó probléma - MEGOLDVA

11 posts / 0 new
Last post
rat
rat picture

A tárgybéli fúrógép úgy került hozzám, hogy nem működött. Akku rendben, de gombnyomásra semmi sem történik. Szétszedés után a viselkedése megváltozott. A gomb elengedett állapotában rövidrezárja az akkumulátort, benyomva rendben működik. 
A készülékben két elektronika van: az egyik a gomb panelje, ahol az indítás és fordulatszám szabályzás van. 
A másik panelen (nevezzük akku panelnek) van egy mikrokontroller. Egyik funkciója az, hogy leállás után még égjen a LED egy ideig. Van rajta két párhuzamosan kötött mosfet, sorban a motorral. Ez nem tudom milyen funkciót szolgál. Esetleg az akku hőmérsékletét figyeli a uC és kikapcsol ha túl magas. Valaki meg tudja mondani?
Amikor a gombot elengedem, a gomb panelen (az érintkező?) rövidrezárja a motort, hogy így gyorsan megállítsa. A probléma, hogy a rövidrezárás továbbmegy az akku felé is. Nem tudom, hogy ez most a nyomógomb érintkezőjének vagy másnak a hibája. 
Mielőtt szétszedem (kicsit macerás) gondoltam megkérdezem valaki ismeri-e ezt, esetleg van kapcs. rajza róla.
Köszönettel
EM.

Comments
rat
rat picture

Elnézést, kicsit pontatlan volt a megfogalmazás, az "akku panel" nem az akkuban van, hanem a készülékben, a töltésnél nincs az akku közelében sem. Valószínűleg védelmi funkciója van. A kapcsoló panelt szétszedtem. A kivitele olyasmi mint amiről a youtube-ról leszedett kapcsolási rajzot csatoltam, azaz van egy érintkező mely teljes fordulathoz a FET-et söntöli. Ez a kontaktus össze volt égve. Rendbehoztam, mindent megtisztítottam, összeraktam és jól működik. A motorral párhuzamosan kapcsolt túlfeszültség levezető fizikailag egy tárcsa alakú valami. Polarításfüggő, talán zener. Nem mértem ki a paramétereket, de lassú fordulatról való leállás esetén nem nyit ki, akkor lassan pörög le a motor. Gyors fordulatról való hirtelen leállításkor kinyit és gyorsan megáll a motor.
Még most sem látom át mi okozta a zárlatot, de rendben működik.
Mindenkinek köszönöm a segítségét.
 

1

lacoka
lacoka picture

Szia
Az akkuban levő panel az akkuk töltés szabályozását szokta végezni feladata hogy az akku cellák ne tudjanak túlságosan lemerülni és ne tudjanak túltöltődni egy feltöltött litium ion cella max feszültsége 4.2V
ha a 2 fet párhuzamosan van kötve akkor az az akku kisütéséért felel mivel ezek a gépek terheléskor 15-20 A is képesek felvenni töltéskor viszont elég nekik az 1-2A

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A párhuzamosan kötött fetek végzik a fordulatszámszabályzást. Ha a fetek le vannak kapcsolva, akkor akár rövidzárlat is lehet a motor helyett, bár elég durvának tűnik a megoldás. 

0

rat
rat picture

Nem azok végzik, hanem a nyomógomb panelen lévő FET.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Jaca !
Azért zárja össze a motor kapcsait hogy megáljon a motor a kézifúrógép .( Lásd emg plotter ,rajzgép,rajza .

0

varga jano
varga jano picture
*****

e~g 79814 x-y író
e~g 79815 plotter

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Janó!

Igen, ezt tudom, követelmény a forgó gépeknél, hogy adott idő alatt megálljanak. De ezt váltó kapcsolóval szokták megoldani, nem pedig úgy, hogy az áramforrás felé is csinál rövidzárat. Bár bátor mérnököktől minden kitelik, a nyomógomb potmétere bizonyos állás alatt kikapcsolja a kimenő fetet, és ezután már már jöhet a rövidzár.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Mérd át a kapcsoló/szabályzó paneljén azt a TO220 tokos fetet, rendben van?
Ezt a mondatot próbáld meg szakszerűbben:

Amikor a gombot elengedem, a gomb panelen (az érintkező?) rövidrezárja a motort, hogy így gyorsan megállítsa. A probléma, hogy a rövidrezárás továbbmegy az akku felé is. Nem tudom, hogy ez most a nyomógomb érintkezőjének vagy másnak a hibája. 

Az akkut semmiképp sem "zárhatja rövidre", és ahogy tudom, a motort sem szokták....
Mérd át a fetet, utána megyünk tovább....

Üdv!  Tóni

2

rat
rat picture

Igazad lehet, nem kell rövidrezárni, ha van egy dióda az elvégzi a feladatot. lásd a mellékelt képet. Van ahol valamilyen túlfesz levezetővel oldják meg, lásd a másik képet.
A FET- nek milyen hibája okozhatja, hogyha nyomom a gombot akkor rendben megy a gép, de amint elengedem átmegy rövidzárba? Ha a FET szakadt, akkor semmikor sem megy, ha zárlatos akkor mindig megy a gép. De a táp felé a FET hogyan tud rövidzárt produkálni?
El fogok kezdeni méricskélni, csak szét kell hozzá bombázni.

0

Jaca
Jaca picture
****

de amint elengedem átmegy rövidzárba?

Például nincs, ami kisüsse a GS átmenetet. Vagy rajtahagyja a feszültséget. Kikapcsolás után  egy 100 Ohmos ellenállást tegyél a GS-re, és utána mérd meg a FET-et.

0

Sponsored links