You are here

Autóvillamossági speciális sarúhoz krimpelő fogót keresek

35 posts / 0 new
Last post
sánta jozsef
sánta jozsef picture

jó napot a fent nevezet speciális sarúhoz krimpelő fogót keresek a képeket feltöltöttem.
Előre is köszönöm a segítséget

Comments
TonyStark
TonyStark picture
***

Milyen gépben/hova kerülnek beszerelésre ezek a saruk?
Csak azért, mert ha gépjárműben, autóban lesznek vezetékvégre, harnessek végére szerelve, akkor eszedbe ne jusson forrasztani a sarukat.
A forrasztással az a probléma, hogy az ón a vezeték erei közé behatolva kialakít egy merev/hajlékony határt, ami rideg lesz és rezgés/mozgás miatt
erősen hajlamos a törésre.Valamint a forrasztásnál visszamaradt folyasztószer maradványok a légnedvesség, pára hatására korróziót okoznak.
Tehát gépjárműelektronikához kizárólag préskötés.Ami egyfajta hidegkötés, megfelelően választott saru,és présszerszám használatával. (Vagy UH hegesztés, de az ugye otthon nem jellemző)
Ezért is kérdeztem előzőleg, hogy tudod-e a pontos típusát, gyártóját a sarunak, mert a gyártó (AMP és Tyco biztosan) adatlapján közölni szokták a hozzá való présszerszám adatait, típusát.
Remélem segítettem valamit ezekkel az infókkal.

Üdv!  Tóni

5

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Forrasztottam már sok alkalommal, soha nem volt még problémám. Vörös réz kábelt, a sárgaréz anyagú saruhoz. A folyasztó szer a forrasztó ónban van, miért okozna korróziót? Egyedül a négyütemű Trabantban láttam vasból, eme alkatrészt, az be tud rohadni rendesen. Honekker bosszúja.

0

Inhouse
Inhouse picture

Este 8-kor másztam ki a kocsi alól, a préselt kötést kellett javítanom. A korrózió a nyitott sodrott réz vezetékbe belebújik, mert a hajszálcsövesség miatt szépen felkúszik a nedvesség. A forrasztás legalább kitölti a levegős részt és meg akadályozza ezt. Autóban a vezeték forrasztás nélkül is eltörik, ahol mozog, sőt ott is ahol nem gondolná az ember.
Persze egy ilyen soklábú, nedvességtől talán jól elzárt csatlakozónál ez talán nem gond.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem állítottam hogy a préselt kötésekkel nincs gond.
Van. Főleg a régi kötésekkel, azokon a helyeken, ahol a lezárásoknál még nem alkalmaztak a konnektorokban szilikongyűrűs lezárásokat.
Hogy miért nem szabad forrasztani ezeket a kötéseket, már leírtam az előzőekben.
Egy jó préskötés évtizedekig kitart, egy forrasztással elrontott meg megnézheted meddig.
Nézz utána, egyetlen kábelkonfekciót gyártó cég sem forrasztja a saruit, pinjeit. sőt minden automotive cég kerüli ezt a kötésmódot.
Persze mindenki azt csinál amit akar.
Láttam már elég sok tróger javítást harnesseken, a kontár autóvillamossági Józsi 1.0-ás "szakik" imádnak forrasztani. 
Tudod, ott az a lényeg hogy átvételkor menjen a kocsi meg a funkció, fel lehessen markolni a lóvét.
Ha 2 hónap múlva törik a vezeték, vagy egy év múlva szétrohad a forrasztás nem érdekes.
Lehet így is.Meg lehet profin, krimpelve, vízmentesen/hermetikusan lezárni, ahogy kell.
A technológia megvan, van aki érti, és használja, van aki meg forrasztgat, meg szigszalagozik.

 

7

Inhouse
Inhouse picture

Van ahol lehet préselni és van ahol nem. Ennyire nem rossz a helyzet, pár évig szereltem autóriasztót, központi zárat, erősítőt, mindent forrasztottam, mint bárki más, egy sem jött vissza, hogy nem működne. A bárhol eltört vezetékeket is forrasztással hoztam rendbe. Persze nem a töréspontra került a forrasztott kötés, hanem a mozgatott részen kívülre. Ahol lehet zsugorcső, ahol nem, ott vásznas szigetelő szalag. Préselt csatlakozást sokkal többet javítottam már kontakt hiba miatt, mint forrasztott kötést.
Az itt említett csatlakozónál teljesen oké a préselés, csak minden forrasztott kötést ne temessünk el.

4

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Vitatkoznom kellene, de csak közlemenynek szannam:
Crimpelni igenis mindenütt lehet, CSAK MEGFELELö PRECIZITASU (oda valo) SZERSZAMMAL KELL!!
Azonnal modositom is; minden NAGY MEGBIZHATOSAGU RENDSZERBEN (auto ipar/ür jarmüvek & raketa technika meg egyeb KATONAI KESZüLEKEKNEL) a  vezetekek csakis preselendök, vagy esetleg wrappelhetök-de megfelelö szerszam es max 2 evente minösitett tudasu szakemberek kellenek hozza-ennyi!
Ha pedig extrem vibracios környezetben van a csati: a szalakat atkell egy lemezen/nyàkon 2x bujtatni-egyenkent!
De tulkeppen ezt irta le Tony is-kisse maskent szövegezve. Ha valaki nem hiszi jarjon utana; az üveg hegyen tul megmondjak a MIL/NASA & ESA stb  szabvanyok okait laugh
Kari
 

2

Inhouse
Inhouse picture

Nincs mindenhol ilyen nagytudású szakember és megfelelő szerszám, de az élet ott sem áll meg. Én értem, hogy mi lenne jó, meg ti meg is tudjátok talán csinálni, de nem fedi le a működésetek a való világ java részét. Megint messzire mentünk, csak úgy éreztem általánosítás volt a forrasztás temetése, és nem csak erről a csatlakozóról volt szó. Ha mindent ennyire sarkosan vennénk, akkor a világ jelentősebb része nem működne. Nem azokról a barmolásokról beszélek, ahol berakják feszülő kábellel a fordított polaritású akkut az autóba, mert elnézték, de nehogymá', meg 1mm légrés szigetel a kaszni és a + sarok között, vagy az összecsavart vezetékek lemálló szigszalaggal, vagy anélkül...
Jellemzően a meglevő vezetékrendszer csapolásakor kell megbontani és forrasztani (lásd az említett utólagos készülékek beszerelése), majd szigetelni. Egy sarunál, főleg, ha nagyáramú vezeték, természetesen préselés a saruba, de én utána le is forrasztom, hogy kitöltsem a légréseket az elemi szálak között a saruban, főleg, ha külső helyen van, ahol érheti pára.
A gyár az más, ők sok mindent megtehetnek, és kötelességük is.
Mindenki vigyázzon magára és másokra is! Köszi!
 

4

TonyStark
TonyStark picture
***

Tényleg végszóként:

AUTÓVILLAMOSSÁGI SPECIÁLIS SARÚHOZ KRIMPELŐ FOGÓT KERESEK

Ez volt az EREDETI kérdés, amire a topicindító több választ is kapott, konkrét típusokkal.
Természetesen mind ahogy lenni szokott, itt is elment a téma hogy "le lehet azt forrasztani is".
amire reagálva írtam, hogy automotive használat esetén tilos, sőt veszélyes, ami szerintem nem képezheti vita tárgyát,
rengeteg villamos, biztonsági, életvédelmi szabvány leírja a miérteket.Ha ez a sarus csatlakozó mondjuk egy gépbe telepített fix tápegységre menne, akkor azt mondom, szódával elmegy a forrasztás.(Habár a munkájára valamit is adó szaki esetén még ott sem....)
Te felhoztál saját példákat, megcáfolandó az elmondottakat.
Semmi gond, ez a Te véleményed, Te így csinálod, forrasztod.Ez nem jelenti azt hogy az úgy jó.
És nagyon rossz üzenet ez egy szakmai fórumon.
Volt, és remélem még van is olyan generáció aki nem a hobbielektronikán szocializálódott szakmailag, és képes korrekten hozzáállni a szakmához.
Semmi gondom a hobbistákkal, meg az autodidaktákkal, de legyen annyi szakmai alázat az emberben, hogy nem ír, nem tanácsol 
olyat, ami problémés, esetleg veszélyes.A gépjárműelektronika tipikusan ilyen, mindennek tétje van.
Nem vitázok veled a krimpelésrről, meg a forrasztásról, mindegyik technológiába képviseltetem magam.
Tudod, ha egy gyári krimpelésnél a 19 elemi szál közül egy kimarad a préskötésből, az a vezetékszál selejt lesz.
Ha egy krimpelt kötésről metszeti képet készítünk találomra kiválasztva, és az nem megfelelő kitöltési arányra.(Laza krimp)
akkor az a műszaknyi vezetékszál selejt.
Mindez azért, hogy a kocsidban ne legyen probléma a harnessel.

 

Jellemzően a meglevő vezetékrendszer csapolásakor kell megbontani és forrasztani (lásd az említett utólagos készülékek beszerelése), majd szigetelni. Egy sarunál, főleg, ha nagyáramú vezeték, természetesen préselés a saruba, de én utána le is forrasztom, hogy kitöltsem a légréseket az elemi szálak között a saruban, főleg, ha külső helyen van, ahol érheti pára.

Ennyi erővel a Wago vezeték összekötőket is leforraszthatod otthon  a kötődobozokban.smiley
Vannak ilyen célra Y elosztók, pl:AMP, ahol még vágni, blankolni sem kell, a kötőhüvely a szigetelés átvágásával létesít kontaktot, és egyben tehermentesít.
A nagyáramú saruk forrasztásával is hibát köveetsz el, már leírtam párszor, miért.Sajnos ezzel a "légréses" dologgal erősen tévúton jársz.
A krimpelt kötés hidegkötést hoz létre, amit forrasztással nem tudsz helyettesíteni. A pára/ víz ellen speckó vízmentes zsugorcsővel (Raychem, 3M)
a kötés tökéletesen zárható.
Erről ennyit.

 

Mindenki vigyázzon magára és másokra is! 

Ezzel egyetértek, főleg ha komolyan is gondolod.

 Üdv!  Tóni

5

Inhouse
Inhouse picture

Nem akartam már írni neked, elmondtam amit akartam, és nem írtam, hogy nincs igazad, csak árnyaltam a képet. De nem mehetek el a végszavad mellett egy utóiratot nélkül és tényleg nem a kötekedés miatt. Aki tud, az préseljen ahogy bír.
Itt konkrét kérdés volt, de a te válaszodban úgy tűnt általánosságban kitiltottad az autóból a forrasztást. Csak ezért írtam, nem tanácsoltam semmit senkinek. Ha szétnézek a környéken és a neten látható megoldások között, nyoma sincs ekkora profizmusnak.
A Wago-s példa nem értem hogy került ide. Autóban nem láttam még Wago-t, illetve a nagyobb mennyiségben használt normál nem oldható kivitelbe nem is tudod belerakni a sodrott erű vezetéket. Forrasztani meg egyáltalán értelmetlen és lehetetlen. Jellemzően elég kevés tömör vezeték van autóban. Vagy most eltértél a tárgytól?
Ezekkel a szigetelés átvágós kötőelemekkel az a baj, hogy nem mindig figyeli a user a vezeték átmérőt és gyakran csak kárt csinálnak vele.
Nem írom, hogy végszó, de nem szándékozom én sem tovább ragozni. Igazad van, persze, aki megteheti kövesse a gyári ajánlásokat, kár, hogy ez csak egy elenyésző szám ebben a szegmensben, mert a gyakorlatban ez legtöbbször nem fér bele.

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gyárban a forrasztott kötés többszörös költségű lenne,, a  préselt kötés meg kibírja 4-5 évig, utánuk az özönvíz. meg az oxidáció az erek és a csatlakozók között, hiába van sok gumiharangos vagy félig zárt csatlakozóház
Számoljunk a vezeték csatlakozások számával

Bálint

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Bálint, könyörgöm, ne írj valótlanságot.
Egy profi, krimpelt kötés a megfelelő lezárásokkal évtizedekig problémamentes.
Akkor van oxidáció az erek között, ha beázik egy kötés, ami egyébként akkor is problémát okozna ha forrasztva lenne.(Sőt, akkor nagyobbat!)
Egy sima RSA K9K vezérlő 256 pinen csatlakozik (Csak példa!)
szilikonos lezárásokkal a csatlakozóban ,és még külön erenként szilikonos lezárásokkal.
És ez csak egy motorvezérlő.
Ha nincs rálátásod a mai gépjárműelektronikára, a vezérlők, egységek számára, a harnessek bonyolultságára, akkor inkább ne szólj hozzá, minthogy valótlanságot írj.Tájékozódj, ingyen van.

6

agressiv
agressiv picture
*

Egy profi, krimpelt kötés a megfelelő lezárásokkal évtizedekig problémamentes.

Na ezt azért ne....
Mi konkrétan forrasztunk és krimpelünk is autóba szánt kábeleket és éppen negyvenezres darabszámban megy az átválogatás a szar krimpelés miatt. A kevencem a klasszik saru, ami nagyobb áramra, melegedésre azonnal kontakthibássá válik, az ellenőrzőgépeken  meg a krimpelt gyűrűkontaktokat kellett forrasztanom, mert kiesnek a kábelek bellőlük rezgésre, pedig megfelelő szerszámmal vannak krimpelve, de a mozgást nem bírják. A WAGO rugalmasan szorít, egészen más,mint a krimpelés.

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: te meg számolj

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tökéletesen igazad van, bár a krimpelt kötések azért nem csak 4-5 évet bírnak. Javításnál meg csak arra kell figyelni, hogy a forrasztásnál ne legyen igénybe véve a kötés. A krimpelés ugye fogja a szigetelést is. De az én autómban is van forrasztott kötés közel tíz éve, kutya baja. Tartósság szempontjából  mindegy, de gyártási költés és pontosság szempontjából sokkal olcsóbb a krimpelés.

2

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint !
( 1. A " gyárban "' a krimpelt kötéseket gép csinálja.
A kézi saruzófogós krimpelés pl. a szervizre jellemző. Ezért. Van lehetősége a hibának . Rosszul elvégzett  krimpelés .
A gépi krimpelésnél nincs.
2. A krimpelés olcsóbb mint a forrasztás .
A tömeggyártásnál még a (mángorolt)  csavarok száma is mérnöki számitás feladata .
3. A krimpelt saruknál olcsóbb pl. a ponthegesztés . Alkalmazzák is pl. a vasalók tömeggyártásánál. )
Ha magamnak csinálom meg legfeljebb Anyukámnak akkor a sajtolható sarut ólmos ónnal beforrasztom . (Mint technológia számomra a legegyszerú
űbb.)
Van piros-kék-sárga saruzó fogóm.
LAN kábelhez is van sajtoló fogóm .A telefon csatlakozóhoz is van sajtoló fogóm.
Berg hüvelyhez is vettem . (Kicsi-nagy) 
A szalagkábel csatlakozókat préssel-szerszámmal sajtoljuk fel . Ha ez nincs valakinek megértem hogy satut használ.
Ezért én lágyforrasztás párti vagyok.
Gázos pákája van a szerelőknek . Ha vezetéket kell cserélni,toldani ez tökéletesen megfelel . Zsugorcső kerül rá
szigetelésnek .)
Ennyit erről. Üdv Varga Jano

 

3

atis76
atis76 picture

Szia!
De jó kis fórum :-)

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Nyugodj meg Bálint,

szerencsére már nem a 80-as éveket írjuk és az autók tele vannak (jujj) forrasztott cuccokkal és nem wirewrap csatlakozásokkal. Persze nem is cél, hiszen egy új autó, jó ha 5 évre készül... Jah és én is dolgoztam autóipari cégeknél, nem a levegőből beszélek.. ;-)

A

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Számolok, te meg értsd meg végre, hogy a kínai csipogós játék, meg a mosógéppanel más kategória mint az automotive cuccok.
Ha nem dolgoztál ebben a szegmensben, akkor felesleges hozzászólnod.
Csináljatok amit akartok, a tények azért makacs dolgok. 
Részemről több időt nem pazarlok erre a témára, van aki aki érti miről van szó, van aki meg nem.

6

agressiv
agressiv picture
*

Ha te jelented ki tények. Há világos. :)

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Maximálisan igazad van, Kari Bátyám!
Azt már csak érdekességképpen írom le, hogy '80-as évek végén kezdtem az ipart Itthoni multiknál, ebből 
egy évtizedet autóipari kábelkonfekció gyártásban (BMW/JCB/VW vonal), a többit meg az automotive rendszerek világában eltöltve.
Én már nem vitatkozom senkivel, semmiről, nincs semmilyen megfelelőségi, bizonyítási kényszerem.
Egyszer leírom a véleményem, tanácsom, aztán mindenki azt von le belőle amit akar.
Azt viszont nem szívlelem, ha valaki terjeszti a veszélyes, káros , a szakmai vonallal köszönőviszonyban sem lévő dolgokat.
Erre mondják azt hogy "kibicnek semmi sem drága". Na de mindegy is .....

Rengeteg profi szakirodalom van a krimpelt kötésekről, meg kell látogatni az AMP (TE Connectivity) 3M 
vagy Wire  Wrapping (Imádom!) esetén a Cooper Tools, OK Technologies oldalait, ott van a lényeg, el kell olvasni, ennyi. 

4

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Nem áll szándékomba forrasztani a prés szerszám amibe a sarú megy pontosan kell össze nyomni mert ha túl van préselve a sarú nem megy bele a foglalatba.

File csatolás: 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Oké, rendben. yes
Látom szereted a korrekt megoldásokat.

5

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha ez az a nagyon pöttöm saru, amit alig lehet megfogni, akkor ismerős. Mikroszkóp alatt beleforrasztottam a drótot. Vékony csipesszel meg kell fogni a közepén, hogy ne folyjon előre az ón. 

0

glmikc
glmikc picture

Hello.Sima 3-as szigeteletlen sarúzó fogó jó hozzá.300PR4.Üdv.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia !

Jó lenne tudni a saru pontos típusát is, meg a vezeték paramétereit, ami belemegy.
Az alapján már lehetne ajánlani.
Elvileg az Engineer PAD-11 jó lehet hozzá.(Vagy ezzel megegyező préselőfogó)

 Üdv!  Tóni

4

sánta jozsef
sánta jozsef picture

köszönöm a válaszát és pótlom a vezeték külső átmérője 1.8mm a típus belinkelem az az oldal ahonnan szereztem be a sarut.
http://www.ripca.hu/termekek?CID=11146
cikkszáma:3-5515

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ismerem, jó cuccaik vannak....
Még présfogók is:

http://www.ripca.hu/termekek?page=3&CID=11100

Üdv!  Tóni

4

sánta jozsef
sánta jozsef picture

A TN73 cikkszámú az jó lenne ehhez a sarúhoz.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Biztosan tudsz itthon vásárolni hozzá présfogót.
Első körben a helyedben a RIpca-nál kérdeznék rá, biztosan tudnak segíteni.

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Tehát? smiley

0

Joe
Joe picture

Hali!

Minden villamossági boltban kapsz. Olyat vegyél ami 3 méretet tud!

Ezt találtam kapásból:

https://kutyubazar.hu//18444-saruzofogo-6pk-230c.html?gclid=CjwKCAiAh_GN...

0

proba
proba picture

Ilyenem nekem is van, a kérdéses saru szerintem ezekhez túl picinyke. Normál és annál eggyel kisebb autóvillamossági saruhoz jó, de a piciket sajna én is laposfogóval bohóckodva nyomon rá. Amit még nem próbáltam komolyabban, egy megfelelő keskeny pofájú fogóba beleköszörülni egy megfelelő kiképzést. 

0

hcs
hcs picture

Szerintem ez lenne az igazi, de a gond hogy várni kell rá. Amit autóvillamossági boltban árulnak az nem mindig elég pici. 

https://www.aliexpress.com/item/4000591013804.html

SN2549-et vettem kifejezetten autóhoz, nagyon hasonló a saru mérete mint a képen láthatónak, köszörült a szerszám.

https://www.aliexpress.com/item/4000931199030.html

Ha csak pár saruról van szó és budapesti vagy akkor küldj egy mailt.

0

Sponsored links