You are here

Fűtés elvi kérdés

18 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Az a kérdésem, hogy mitől lesz levegős a radiátor? Honnan szívja be a levegőt? Azt gondoltam hogy a fűtésrendszer zárt.
A másik talán kapcsolódó kérdésem, hogy miért kell időnként feltölteni vízzel a rendszert? A kazánon van egy nyomásmérő, be van jelölve az ajánlott nyomás 1 és 2 bar között. A szezon kezdetére le szokott esni 1 bar alá. Ilyenkor kinyitom a feltöltőcsapot, szépen megy fel a nyomás. 1.5 bar-nál megállok, elzárom a csapot. Ekkor a nyomás elkezd visszaesni, és megáll valahol 1 bar környékén. Megint ráengedek, felmegy, elzárom, visszaesik. Ez mitől lehet, még mindig levegős?
Esetleg segítene egy automata légtelenítő szelep? És ha igen, hova szereljem? A ház legmagasabban levő radiátorára? Vagy többet különböző helyekre?

Üdv, lcsaszar

Comments
lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
A vízben elnyelt gázok vannak amik a hő hatására kiválnak belőle, ezért kell a legmagasabb helyre aut légtelenítőt rakni az előremeneő és a visszatérő ágba.
A hidroakkumulátorban a nyomást évente ellenőzizmi.
Ha a nyommmás leesik, akkor bizony valahol ereszt.
Ha nincs rajta légtelenítő akkor a fene tudja mekkora légbuborékok kóvályognaka rendszerben és ez ráadásul egyenlőtlen fűtést okoz

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Épp ma gondolkodtam, hogy kéne nyitnom egy szinte ugyanerről egy topikot, hogy ötleteket tanácsokat kapjak. Nálam is az a gond, hogy ez emeleti kört pár havonta légteleníteni kell, míg a földszinten lévőhöz 21 év alatt még nem kellett hozzányúlni. 

Amire viszont rájöttem és talán neked is segít:
- ha zárt, membrános (egy nagy piros gömbszerű) kiegyenlító tartályod van, abban egy légbuborék egyenlíti ki a nyomást. A tetején a műanyag kupak alatt van egy autós szelep, azon keresztül lehet felfújni (és évente ellenőrizni a nyomást!) Ebből tud szökni a levegő, ami nyomásvesztést okoz. Ha ezt vízzel pótolod utána, akkor előbb-utóbb a légbuborék eltűnik, a tartályban csak víz lesz és nem tudja ellátni a nyomáskiegyenlítő feladatát. Én anno leszedtem a tartály, kiengedtem belőle a vizet és megoldottam, hogy legyen benne légbuborék. Ha ezek után a rendszerből a víz nem szivárog, akkor a nyomást a tartály pumpálásával kell pótolni.
Vizet csak annyit engedj a rendszerbe, amennyi a radiátorok légtelenítésénél óhatatlanul kifolyik. Feltéve, hogy nincs vízszivárgás!

Azt én is olvastam, hogy bizonyos nyomás alatt gázosodni tud a rendszer és bizony itt már számít, hogy a vízoszlop magassága, amit számoltál. Valószínűleg nálam is ez okozza a levegősödést, habár a mértékét sokallom. A strangok tetején vannak automata légtelenítő szelepek, de azokat elzártam, mert csak több gondot okoztak. Ezek nem csak ki hanem befelé is tudják engedni a levegőt ha olyanok a nyomásviszonyok.
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Azért ennek van egy rendje, 
Szabad kifolyást engedsz a  membrános tágulásiból és 0.9 - 1 bar nyomásra pumpálod fel levegővel.
Utána a vizkörbe 1.2 - 1.5bar nyomást hozol létre.
Ha sokszor rövid idő alatt esik a viznyomás először ellenőrzöd a vizkört, utána a tágulási levegő nyomást.
Valamelyik pontot meg lesz a hiba.
Ha minden jó és évenként 1-2 alkalommal a viznyomás 0.2 - 0.3bar-t esik nem a tágulásiba kell levegőt fújni, hanem a vizet pótolni.
Mert hogy a tágulásiba meg van kellő levegő mennyiség.  (0.9 - 1 bar)
A tágulási nem lufi wink

1

Sakos2
Sakos2 picture

Köszönöm a leírást. Mérnök fejjel valami hasonló módon csináltam, hogy jó "munkapontba" állítsam a kiegyenlítő tartályt.
Nekem jellemzően nincs nyomásveszteségem egész évben. Viszont meggyőződésem, hogy ha víz nem távozik a rendszerből, akkor a nyomásveszteséget nem vízzel kell pótolni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha egy meleg fűtéskör csatlakozásán távozik a víz, azt nem lehet észrevenni. Elpárolog a víz nyom nélkül.  

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na itt a baj. Abban a kübliben egy gumizsák van. Ha a szelepen víz jön ki, akkor Te a levegőt a fűtéskörbe pumpálod ;)

Az a küblinhermetikusan zárt. Benne van egy autógumibelső szerű labda. Abba fújod BELE a levegőt. Ez nem keveredik a vízzel, hanem kiszorítja azt a vas kübliből, mivel a gumizsák rugalmas. Ha nem a szelepen ereszt (nyál teszt, mint a biciklinél) akkor a gumi lyukas, kiszúrta a belső falon kialakult rozsda. Akkor biza minden belefújt levegő  megy idővel az emeletre ;)

Ha lyukas, kell új. De nem a kazánba szerelt típus, mert az arany árban van, hanem bármilyen a vizes boltból, bárhova a rendszerben, amit nem zársz el soha.

És a levegő nem hülye, tudja a fizikát, az biza mindig a tetőtérbe megy ;)

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Elnézést ha félreérthetően fogalmaztam. Természetesen nem a szelepen engedtem le a vizet, hanem a vízcsatlakozón, és azóta tökéletesen működik a kiegyenlítő. 
A két fűtőkör a szuterén szinten válik ketté és külön megy fel a két szintre. Annyira azért nem okos a levegő, hogy tudja melyik cső fog felmenni az emeletre és csak abba megy bele. 

0

mosomedve
mosomedve picture

Elnézést, hogy bele kotnyeleskedek. alapból kellene egy kicsit értani a fizikához, közlekedő edények, stb. Ezt annak idején tanították fizikából még az én időmben. Pláne ha a rendszer nem "szakember" építette annak idején, vagy át lett alakítva nyitott rendszerről zárt rendszerűvé. Az összes olyan helyekre kellene automata légtelenítőt szerelni, ahol magas pontok vannak és valóban a radiátorok végeire is manuális légtelenítőket kell tenni, ha még nem lennének. A radiátoros fűtés rendszer jóval magasabb hőmérsékleten dolgozik, mint egy padlófűtéses rendszer. Hiába van zárt rendszer, tágulási tartály a rendszer képes a benne keringő vízből "levegőt" előállítani, mely aztán beragad a csövekben vagy a radiátorokban. Ezért kell a rendszer legmagasabb pontjára kézi vagy automata légtelenítőket szerelni. De az időszakos utántöltés nem fogod tudni elkerülni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Köszönöm a válaszokat. A radiátorok végein vannak manuális légtelenítők. Akkor nem is kell automata légtelenítő? De van régi radiátor is a padlástérben, ami le van zárva. Akkor lehet, hogy abban van a légzárvány. Mindig van egy kicsit rossz érzésem, amikor kinyitom a feltöltőcsapot, mert megy befele a víz, de soha sem telik meg. Még soha nem mertem megpróbálni, hogy rányitom a csapot, és megvárom, meddig megy fel a nyomás. Mert mi van, ha szétrobban surprise 2 barnál meg szoktam állni, de ha elzárom, visszaesik 1.2 .... 1.5-re.
A nyitott rendszerű az olyan, hogy legfelül kifolyik a víz? Nem látok kifolyócsövet a padláson.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Felrobbanni nem fog. A cirkóban van buztonsági szelep, ami leengedi. Maga alá fog pisilni, majd elzár. De ne próbáld ki, mert bemegy a biztonsági szelep alá a mocsok, és csöpögni fog ezt követően.

Automata légtelenítő a lusták fegyvere ;) pár évig jó, de aztán csak szívni fogsz velük..

Kézzel ki kell légteleníteni, és jó lesz...

0

AzzA
AzzA picture
*

Mivel a levegő a víz tetején van, ezért ha van levegó a rendszeredben az jobbára a padláson lesz.
Ott kellene egy légtelenítést csinálni. Automata légtelenítő nem kell.
A rendszer tele van, ha nem lenne tele, nem lenne nyomás.
Az 1.2 - 1.5bar nyomás teljesen jó, nem kell több.
Lényeg, hogy 1bar alá ne nagyon menjen mert akkor kavitálhat.
A töltésnél azért látsz magasabbat mer egy közel 3bar-os nyomással töltesz egy alacsonyabb nyomású rendszert, és van némi tehetetlensége az órának is.
A nyitott rendszer amikor a padláson van egy kiegyenlítőtartály, amibe belelátsz.
Ilyen csak a nagyon régi házakban van - volt. Az volt a fő ismertető jele,hogy amikor télen még hideg volt, ezekbe rendszeresen belefagyot a viz

1

AzzA
AzzA picture
*

Levegő a feltöltéskor jut a rendszerbe, minél lassabban eengeded fel, annál kevesebb.
Ha lassan engedet fel a nyomásmérőn sem fogsz nagy különbséget látni.
2, 3 évente ha membrános tágulási van, azt érdemes ellenőrizni, hogy jó legyen légnyomása.
Minden tél elején nálam is, meg másoknál is rá kell pótolni vizet.
Ha nem 1000 éves a fútőtest, akkor van a végében légtelenítő csavar. Ha nincs, akkor a legmagasabb pontra tegyél egy légtelenítőt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Levegősödni bárhol tud, ahol tömítetlen. Akár egy felakadt automata légtelenítőn keresztül is.

Gyakori, hogy nem levegősödik le, hanem a levegő beleoldódik a vízbe hosszú idő alatt. Valamelyik, mondjuk törölköző szárítós radiátorban van egy légbuborék. 5 év alatt szépen a levegő beleoldödik. A vízbe. Ettőlncsökken a nyomás.

Ha régi padlófűtés csövek vannak, az is ilyen. Lassan lassan a beton fele engedi a vizet.

Ami még tud gondot okozni, ha a gumizsák lyukas a cirkóban. Emiatt nem látja el a feladatát, és a víz, ahogy tágul szépen elmegy a biztonsági szelepen. De gyakori, hogy csak a feltöltő autos gumiszelepen engedi a levegőt.

Automata légtelenítőt oda kell rakni, ahonnan nem tud kijutni a levegő. Rendszeresen ott gyűlik fel. Ilyen a szárító, álló radiátor teteje.. pl.

De sokat nem érdemes rakni, mert ahogy öregszik, a vízkőtöl fel tud akadni, amikor indul a kazánszivattyú, levegőt tud berántami, stb.

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az idén kellett javítanom a fűtést, mert hasonlóan elment a nyomás.
Nálam a falban levő felmenő cső volt a hibás, egészen pontosan a hegesztésénél lukadt ki. Ez eleinte úgy jelentkezett, hogy 1,5BAR-ról 1-2 nap alatt visszaesett 1-re, de azt tartotta. Majd rendszeres feltöltésekkel egyre hamarabb elszállt a nyomás, míg egyszer csak már akkora lett rajta a luk, hogy az 1BAR-t sem tartotta és láthatóvá vált, hogy hol folyik a fal mögött. Bontás, teljes vascső ki, cserélve 5 rétegűre. A teljes anyagköltsége durván 50e Ft volt új csatlakozókkal. Szakembernél is érdeklődtem az elején, ő 120-140e közötti összegért vállalta volna.
Azóta a 3. utántöltés volt az, ami óta tartja a nyomást.
Padlófűtésről van szó, így 4 légtelenítő van csak a 2 szinten. A fentiek mind kézik, mert fél év alatt beszart az olasz automata légtelenítő és nem zárt rendesen, ott nagyritkán (max havonta 1x) picit megnyitom és ha csak víz folyik, már zárom is.
Tehát az automata légtelenítő sem csodaszer, ráadásul amíg működött, addig is mozgatni kellett az elzáró (kifújó) részét, hogy dolgozzon, pedig a nyomás megvolt.

Az, hogy mitől buborékosodhat... pl. attól, hogy nem desztillált vízről van szó.
A bojlert is 1 éve pucoltam ki, ennek ellenére melegvizet nem tudok úgy engedni, hogy az ne legyen fehér. De még 2 emelettel arrébb is az, illetve buborékos, mondhatni pezseg a víz. (Áttetsző a zuhanyfej, lehet vele játszani, hogy ne legyen levegős, majd bő fél perc után már megint az, konkrétan látszanak benne a buborékok.) A hideg nem.Tehát nálunk olyan ásványi anyagokkal lehet tele a víz, ami melegítésre habosodik, vagy nem tudom. De nem a bojler szelepe remeg ennyire és nem is felforralt vízről van szó, csak melegítettről. Viszont amikor a fűtés lett légtelenítve (szerelés után), az első fél órában ott is ilyen fehér pezsgő vizet engedtem ki folyamatosan.
Ilyenek miatt tud elmenni a nyomás. Amióta elmúlt ez a pezsgés, a nyomás is megmarad.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Köszönöm neked és mindenkinek, sokat tanultam. Ha jól tudom, 10 méter vízoszlop nyomása 1 bar. A ház amiben lakok, nincs 10 méter magas, tehát csak túlnyomással jöhet ki az 1...1,5 bar. De mivel a víz nem összenyomható, kell valami a rendszerben, ami összenyomható. Ez vagy a légzárvány, vagy a tágulási tartály - ezt szűrtem le az eddigiekből.
Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nyitott rendszernél igaz, amit írsz a nyomásról (10m 1 bar), zárt rendszernél ez nem játszik. Alapból a tágulási tartály egyik felét felpumpálod levegővel a kívánt nyomásra, majd a csapból a vízoldalon is megcsinálod ezt a nyomást a zárt rendszerben.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Igen, a víz földi körülmények között nem igazán összenyomható (azért elenyésző százalékban itt a Földön is, mégis), a tágulási tartályban levő levegő miatt van nyomás a rendszerben jó esetben. Egyébként az űrben fekete lyukak energiájával, óriási nyomás alatt még a víz is összenyomható valamennyivel jobban, állítólag.
Fogsz egy orvosi fecskendőt, teletöltöd vízzel, légtelenítve. Befogod a végét és megpróbálod összenyomni, nem fog menni. Ha kinyomsz belőle némi vizet és levegőt szívsz a helyére, így már menni fog valamennyire.

0

Sponsored links