You are here

Mosógép"szerelő" próbálkozása Electrolux mosó-szárító géppel...

Kedves Hozzáértő Fórumtársak!

Egy ismerősömnek egyik pillanatról a másikra begöglött az Electrolux mosó-szárító gépe. Hívtak egy szerelőt, aki elvitte a panelt, majd visszahozta, hogy megjavította, de a gép még mindig nem indul és jelenleg áll a tudomány. Nem vagyok hozzáértő, de gondoltam, hátha.... Van egy USB-s mikroszkópom, ami alá betettem a lapot és elég érdekes képek fogadtak. Az LNK... IC-t biztos kicserélte, meg egy ellenállást is, viszont az IC egyik lába nincs odaforrasztva a laphoz.(?) Ettől lehet a "se kép, se hang" hiba? Illetve, még azt vettem észre, hogy 2 db dióda 2-2 lába meg van olvadva, ezt nem kellett volna / kellene kicserélni? Az egyiket kivettem, megmértem, nem zárlatos, csak az egyik irányba "enged", tehát "csak" olvadt... :) Ha mégis csereérettek lennének, akkor miként tudom beazonosítani, hogy milyet vegyek helyette? Ami szerepel rajta: STTH 102 903, teszterrel mérve: Uf = 544mV és C = 19pF, dióda vizsgáló részébe téve Uz = 494mV. Kondikat is kivettem 1-1 db-ot, mindkettő a ráírt értékek alatti, a 400V 22uF helyett 19.71uF Vloss = 1.1% ESR = 2.9 ohm. A másik 35V 220uF helyett 213uF Vloss = 0.6% ESR = 0.15 ohm.

A képek ezen a linken érhetők el.

Tudtok nekem egy kis iránymutatást adni, vagy pedig menjek a fenébe? :)

Köszönettel:
Kiss Sándor

Comments
sandorkiss
sandorkiss picture

Sziasztok!

Electrolux EDH3674PW3 a típusa, nem mosó-szárító, csak szárító, de gondolom ez nem lényeges.
Köszönöm szépen az eddigi segítséget, megpróbálok boldogulni a kapott információk alapján.

Üdvözlettel:
Kiss Sándor

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Egy dolgot még mindig nem tudunk: a táp hibás, vagy csak fogja valami a szekunderen, mondjuk egy zárlatos mikrokontroller? Kéne mérni...amiket lentebb leírtam, mielőtt bősz alkatrészcserélgetésbe kezdünk. Ehhez elég egy multiméter....A műszerész legjobb barátja a műszer. A forrasztópáka csak a második legjobb  :)

1

primeoneplay
primeoneplay picture

Szia!
494 mV-s zener nincs. Vagy a műszer vagy a dióda rossz.
Mint írtad nem akarod hozzáértővel meg javíttatni (tehát kár ajánlani magamat), hanem te javítod.
Az LNK-val a hozzátartozó sallangjait és a szek. szűrő elkókat is cseréld.
Az kb 4~5 elkó, 1~3 ellenállás, 2~4 dióda, 1 db induktivitás..

Az a X2 kondi ott csak zavarszűrő! Ne hallgass olyanokra, akiknek lövésük sincs, miről is van szó.
Vagy nekem mindegy, cseréld, de attól nem lesz jobb, legfeljebb kevésbé fogja zavarni a szokolrádiódat. De a ledes teskós égőd úgyis zavarja. Tök mindegy...

Remélem ennyi tanáccsal elboldogulsz, ha meg mégsem a vez. javítás 20 ezer ft. + áfa.

4

ityvity
ityvity picture
*

Szia " 494 mV-s zener nincs" , pedig multiméter dióda állasban kb. ennyit mutat minden jó zeneren ,  nyitó irányban ,  ez nem a z letörési feszültség.

3

primeoneplay
primeoneplay picture

A 2 volt alatti "zenerek" valóban nyitóirányú diódak.
De a fenti dolog ellenére sincs 494 mV-s zener. Egyszerűen nincs.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
Igaz, Zenert nem így mérünk, hanem tápról, előtétellenállással, feszültségmérővel
Az LCM-4 nálam 700 mV (hamis)értéket mutat, 3,9 V alattinál kiírja zener feszültséget is, két szembekapcsolt dióda jellel,   fölötte a kis mérőfeszültség miatt csak egyszerű diódára hajazó értéket mutat
Tanulság:LCM4 nem erre való

Bálint

0

sandorkiss
sandorkiss picture

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat!
Sajnos ma későn jutottam gép elé, úgyhogy csak holnap tudok foglalkozni az alaplappal.

Bálint: A fekete hasábról tettem fel képet, ha kell kiforrasztom, rámérek és megírom az értékeket, köszi! Az adatlapot is! :)
István: Akkor visszaforraszthatom a diódát? A többi lábai nem ilyenek. :( Nem szeretnék másik szerelőt - van itt valaki Diósdi? :)
Attee: Megnézem a tápot, köszönöm a tippet! Ha rossz, akkor mindenképp keresni foglak!
ityvity: Köszi a linket, már szemeztem ezzel, de nem voltam biztos magamban. Szerintem kicserélem a diódákat, nem nagy tétel.

Üdvözlettel:
Kiss Sándor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  a  képen X2 típusú, 0,47 uF(470nF)AC275 V-os,  kondenzátor van, (előtét impedanciaként szolgál., fontos, hogy a kapacitása elérje a 470 NF-et
Ha kisebb, cserélni kell azonos  X2 típusra
Pl:
https://www.hqelektronika.hu/x2-kondenzator-470nf-275vac-10-rm-15-lab-7E...
https://www.hqelektronika.hu/x2-kondenzator-470nf-275vac-10-rm-15-lab-7E...

(beépítés előtt ellenőrizni kell az értéket, mostanában gyakran találkoztam tűréshatáron kívüli kapacitásúval, lehetőleg ne legyen  440-450nF alatt)

Bálint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Az inkább a bemeneti szűrőhöz tartozik, hogy a kapcsitáp ne termeljen vissza mindenféle csúnya zajt a hálózatra...Legalábbis a világ legfeleslegesebb dolgai között lenne soros előtét kondi kapcsitáphoz. Szerintem.

 

0

sandorkiss
sandorkiss picture

Szia Bálint!

Megmértem, feltettem a képek közé: 442.9 nF. Inkább csere? Ez a tép mérés hogyan menne egyébként? :) Vagy inkább ne kísérletezgessek? István említett egy leválasztó trafót....na az nincs, csak multiméter.

Köszönettel:
Kiss Sándor

0

Attee
Attee picture
*

Látsz két elkót. Legegyszerűbben azok lábain mérj, az egyik az 5V-hoz, a másik a 12V-hoz tartozik. Ha nincs semmi, (esetleg némi lüktetés) akkor mérj zárlatot rajtuk. Ha az 5V-os ág drót, akkor esélyes, hogy kuka a mikrovezérlő.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:az még maradhat
A gép  típusát nem írtad,  hátha lesz hozzá valakinek rajza

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Kapcsolós táp mellett ritka a soros kondi. 

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha a  képen az IC-től jobbra a fekete hasáb (C27 ?) kondenzátor, akkor kiforrasztva mérd meg a kapacitását, egyezik-e a ráírttal

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Sajnálatos, hogy ennyit tudott a szerelő.

A diódáknak semmi baja, csak felfutott rajta az ón.
Az IC lábát forraszd be, de nem az lesz a gyökérok.
Hálózat alatti méricskélést én nem ajánlok, mert nincs leválasztás, ha csak nincs neked egy leválasztó trafód a mérések idejére.
A kondenzátorok jók, ugyanis, mint minden alkatrésznek, ezeknek is van toleranciájuk és mostanában már ( az értéke ) inkább kissebb mint nagyobb :)

Jótanács: keress másik szerelőt.
Üdv. István.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ha jól látom, az az egyik source láb a sok közül. Ha a többi forrasztása jó, ettől még működnie kéne. Persze átforrasztani akkor is át kell, mert a hőleadás egy része is ezen keresztül megy.A diódákon nem látok semmi extrát.  A tápot tudod külön is ellenőrizni, mérj a szekunderen, hogy nincs-e zárlat. Ha nincs, meg kell jelennie az 5 és 12V-nak. Ha nem megy, az IC-vel együtt röppen a védőellenállás, ez olyan 47ohm körüli, az AC bemeneten. Ránézésre nem mindig látszik, hogy megszakadt, lehet, hogy a "szerelő" elfeledkezett róla. Továbbá, ritkábban, de előfordul, hogy a trafó is megszakad. Ha kell, sztem nekem van...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: forraszd be az IC lábát, a többi forrasztást ellenőrizd, az olvadtat újra kell forrasztani, eltávolítva a régi ónt
A képen LNK364-et látok

Bálint

Az IC adatlapja

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/527591/POWERINT/LNK364G...

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , rajz nincs , használd az ic adatlapját 
https://www.google.com/search?q=lnk305&tbm=isch&chips=q:lnk305,online_ch...
A STH102 meg 
https://www.elpro.org/gb/stmicroelectronics-stth-series/45641-stth102.html
Gép nélkül is kellene a tápnak működnie , ha nincs meg a 5V , 12V , mérj rá kis feszültségű kondenzátora , nincs e zárlat , ESR lehet akár jó is .

0

Sponsored links