You are here

Unical KONe kombi gázkazán gyakran leáll

Szép estét!
Márciusban jeleztem a szerelőnek, hogy havi egy alkalommal leáll a kazán. Kijött a  szervizelő tisztítgatta az 5 éves kazánom(a lángnál matatott vmit. - nem az egészet) Abban maradtunk hogy 1 hónap múlva karbantartás tisztítást eszközöl.
Sok hivogatás után meguntam, hagytam a fenébe.
Miután hozzányúlt rendszeressé vált a leállás.
Gyakorlatilag nem tud belobbanni a láng, 2x3 alkalommal is újra kell indítani mire sikerül. 
Ez az egy darab hírhedten megbízhatatlan szervizes van(megyeszékhely) Senki  más szerelő nem akar hozzányúlni. Azt javasolják vegyek újat. (Szomszéd megyéből sem akarnak átjönni utazási kts térítés mellett sem)
Az itt hozzáértők szerint ez a "nem lobban be, leáll probléma" indikálja hogy újabb 8-1M-ért kazánt vegyek? Vagy küzdjek még és lasszóval fogjak egy szerelőt?
Köszönöm. 

Comments
prosem
prosem picture

Üdvözlök mindenkit!

Kis segítséget szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól.
Lehetőségem lenne vásárolni egy keveset használt de részben hibás Unical Kone kazánt.
Nyilván az ára töredéke lenne az új árának, és a hőcserélő miatt,- ami tolerálja "koszos vizet" régi rendszerben- nekem pont jó lenne.
IF. hibaüzenetet produkál, amit többek között (ahogy utána olvastam) hálózati feszültség ingadozása és külső zavarok is okozhatják.
Homor.hu oldalon azt olvastam, hogy van egy mérnök emberük, aki javítja ezeket a hibákat és szoftvert is tud frissíteni. Kérdés, hogy milyen áron?
Bár egy új vezérlő  sem olcsó.
Érdemes lehet-e egy ilyen kazánt megvenni elektronikai hibával, javított már valaki ilyet?
Köszönöm!
 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

AzzA
AzzA picture
*

0

mpisti
mpisti picture

Tudod, kinek a pap kinek a papné. Akkor amikor az Unicalt választottam, semmiképp nem akartam lemez tűzteres kazánt, mivel az nagyon kényes a fűtővíz minőségére, a fűtési rendszeremet pedig nem szeretném emiatt átszereltetni. A Viessmann-t nem értem fel anyagilag, az Unical pedig jó választásnak tűnt, tökéletesen működött is ez év november közepéig, a fogyasztása pedig több mint meggyőző volt 23 fokos lakáshőmérséklet mellett. De az nem volt bekalkulálva hogy 3 év után bedobja a törölközőt.

0

AzzA
AzzA picture
*

Persze kinek a pap kinek a papné, ezt nem is vitatom.
Ez csak egy szubjektiv tapasztalat volt.
Nekem elsőre egy francia Chaffoteaux kazánom volt fali kombi, ami.. hát nem akarok hazudni kb 14-15 évig ment.
Közben ugye míg nem volt vele probléma fű alatt megszűnt a márkaképviselet elérhető közelségben, és mikor elromlott(bypass szelep vagy ...valami áteresztett mert a fűtéskörbe 2-3 óra alatt a nyomás felment a hálózati víz nyomására) nem volt se szerelő, és ami a legrosszabb se anyag hozzá.
Valahol Debrecen tájékán találtam egy embert aki ezzel a márkával foglalkozik, ő szívesen eljött volna, de csak az 40.000Ft, és még csak becsengetett. Ok, nem a sarkon lakom hozzá képest hanem az ország másik felén. Szóval erről a kazánról lemondtam, és kerestem egy márkát aminek szélesebb körben van szervize és anyaga is, valamint azért van némi neve is a piacon.
Most ez a kazán 12 éve megy, a vízminőség miatt egy hőcserélőt cseréltettem, ezt nem érzem a kazán hibájának. Ettől függetlenül egy köhhenés probléma nem volt vele.
Nem tudom mit értesz lemez tűztér alatt, de ennek gyakorlatilag ugyanolyan a primer hőcserélő kialakítása mint a többi átfolyós kazánnak amit láttam eddig.
A fűtővíz minősége pedig nálam normál csapi víz. Van egy iszaptalanító vagy mi a szösz, azt kétszer már megnyitottam, de vizen kívül más nem jött ki.
Úgyhogy merem ajánlani bátran.
Fogyasztást sosem számoltam, de főzéssel, melegvízzel és fűtéssel az évi gázelszámolás vége 2-3 fővel, 122.000Ft volt. 

0

mpisti
mpisti picture

"Nem tudom mit értesz lemez tűztér alatt," A lemez tűztér alatt azt értem, amin keresztül a melegítendő víz találkozik a gázlánggal. Ezt a tűzteret időközönként tisztítani kell, mivel az égéstermék a kondenzáció miatt lerakódik a tűztér falára, emiatt aztán egy idő után -mivel az égéstermék nem távozik úgy ahogy szeretne- hibajelzéseket dobál a kazán. Az Unical öntött alu, a legtöbb viszont préselt lemez, és ma már nem ritka a 0,4(!) mm-es falvastagságú sem. Na ezt csak egyszer,vagy egyszer sem lehet tisztítani. Mivel úgy kalkuláltam hogy 15-20 évig jó lenne vele fűteni, 3 évente viszont a tűzteret minden kondenzációs kazánnál illik tisztítani, így az öntött alu tűzteres kazán talán jobb választás lesz. Hát, mondjuk a tűztérrel még -eddig- nem volt baj...

0

AzzA
AzzA picture
*

jaja.. egy tisztitás, ellenőrzés évente ráfér minden kazánra.
Legfeljebb a tisztitás mértéke változik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Üdv!
Próbáld meg az alábbi fórumon, van pár hozzáértő srác ott:

https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9054448&la=160414596

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Valami hibakódot nem ír ki, amikor leáll? 
Nézd meg, hogy kap-e rendesen levegőt? Lehet, hogy a madarak eltömték azt a csövet, amin a levegőt kapja.
Üdv: lizakl

0

mpisti
mpisti picture

Nekem KoNm van, és ugyanezt a hibát produkálja. A kijelzőjén jobb felső sarokban "nincs láng" jelzés, a rádiós termosztáton 04 hibakód, ami láng leszakadást jelent.
Tűztér ellenőrizve, tiszta, vezérlőkártya cserélve, hibajelenség ugyan az. Csak nálam nem havonta egyszer, hanem naponta többször, de van olyan is amikor akár 2-3 napig elmegy hiba nélkül. A kazán előlapját levettem, hátha friss levegő beszívás valahol eldugult, de a hiba ugyan az,-tehát nincs dugulás. Gázszűrőben az 50 mikronos szűrő patyolat tiszta.
Szerelő már 4-5 alkalommal volt kint, de van egy olyan érzésem, hogy úgy fél ettől a típustól mint ördög a szenteltvíztől. Találgatásra nincs kedvem kifizetni 2-300 ezer Ft-ot, mivel a kazánom garanciája már novemberben lejárt, így esély sem nagyon van a garanciális javításra. 1 hónapja fával tüzelek, mert a szervizes ellátogatott a lányához Angliába. Homor azt mondja hívjam az illetékes szervizest. Nagykanizsai Hőcentrumos titkárnőnek az első kérdése az volt hogy ki helyezte üzembe, mert ha nem ők, akkor nem hajlandóak kiszállni a kazánt megjavítani. Itt tartok, szerintem magam nekilátok a hibát megkeresni. Tehát ne gondold hogy a problémád egyedi. A Homor meg elmehet a .p....a a világ legjobb kazánjával...
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha ilyenkor is gyújt, csak nem marad meg a láng, akkor lehet, hogy nem érzékeli azt. Itt együtt van a gyújtó és az ionizációs lángőr elektróda. Ha az elektróda körében van egy kontakt hiba, attól még gyújt, mert a nagyfeszültség áthúz. Viszont az ionáram nem tud megbízhatóan kialakulni, vagy nem érzékeli ezt a kazán. A lángőr elektróda a porcelánban van összekötve a panelre menő vezetékkel. Előfordul, hogy itt keletkezik oxidáció és ez okozza a hibát. Az elektróda el is fogyhat, legutóbb amit láttam 6-8mm hiányzott a végéből. Ha az elektróda kör a panelig jó, akkor a vezérlő panelen van a hiba. Általában javítható, de látni kéne a panelen a lángőr rész alkatrészeit, hogy tippelni lehessen. Van ahol külön transzformátorral oldják meg, van ahol kondenzátoros ez a rész.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Sziasztok,

Nekem egy Buderus öntöttvas kazánom van. (Bő 20 éves, de nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben cserére szorulna. Szerencsére a működése és a fogyasztása is kiváló. Kopp-kopp...)
Ebben van egy gyújtóláng, elektronikus gyújtással és ionizációs lángérzékelővel. Ez a láng gyújta be utána a főégőket. Ezzel is volt egy időben ilyen sporadikus leállás, amikor a gyújtóláng ugyan égett, de mégis hibával leállt a kazán. Volt, hogy éjszaka mentem elektródát pucolni. Az ionizációs érzékelő áramkör a gyújtóláng fúvókáján keresztül záródik a test felé és itt bizony volt, hogy a fém alaktrészek között nem tudtam vezetést mérni, ezért ebben az irányban próbálkoztam, de feleslegesen.

Végül kiderült, hogy ugyan ránézésre a gyújtóláng jó volt, de a fúvókájában és a hozzá vezető csőben is egyértelmű lerakódások voltak. Ezek tisztítása után szemre ugyan nem lett változás, de a készülék azóta stabilan működik. Szóval ha ilyesmi rendszerű a kérdéses kazán is, akkor javaslom a fúvóka ellenőrzését.

0

mpisti
mpisti picture

Ebben a kazánban nincs őrláng, a gáz-levegő keveréket ventilátor fújja a tűztérbe, begyújtáskor a ventilátor fordulatszáma és a gáz mennyisége a begyújtáshoz van optimalizálva. A te kazánod hagyományos, nem modulációs égővel van szerelve, a működése is teljesen más mint az Unical kondenzációs kazánoké. Egy dolog ami közös, a földgáz, még az ionizációs lángőr is teljesen más rendszerű, pont ezért nehéz a működését ellenőrizni, hiszen a nagyfesz elektródát használja e célra. Szerintem túl korszerű a kazán a szerelők felkészültségéhez mérve, vagy a gyártó kevés információval látja el őket. Nem tudom mi is lehet az igazság.

0

proba
proba picture

Ezt olvasgatva, a kazán konnektoros? Ha az, próbáld meg fordítva bedugni. A lángőrnek esetlegesen nem mindegy a fázis helyzete.

0

mpisti
mpisti picture

Mivel online szinuszos inverterről megy új korától fogva, nem gondolom hogy a probléma ebből adódna, mivel novemberig jól működött.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szerintem túl korszerű a kazán a szerelők felkészültségéhez mérve,

Ebben igazad van, de a megoldás, már a 70-es években is ismert volt, igaz, csak ipari méretekben. 50t/h-ás kazánvezérlésben volt dolgom ilyen lángőrrel.

Kalex

0

AzzA
AzzA picture
*

Vagy túl korszerű, vagy inkább kapufa ez a megoldás.
Pap ide oda, a rendszer problémás, és nem sok lelkes szerelő van hozzá.
 

0

hcs
hcs picture

Vagy egyszerűen képzetlenek a szerelők. Nem másznak bele kellő mélységig a probléma megértésébe/megoldásába. Szerintem az alapismeretek egy része is hiányzik néhány esetben. Egyre inkább elmegy ez a világ is abba az irányba hogy nem elég a gázszereléshez érteni, hanem minimum elektroműszerészi ismeretek is kellenek a sikeres diagnosztizáláshoz/javításhoz. Ez meg nem megy mindenkinek. Következmény: küszködik vele, fél tőle ahelyett hogy utánamenne mi a gond.
A másik dolog hogyha az ember kiállít egy papírt hogy megoldotta a problémát akkor onnantól kezdve felelősséggel tartozik az elvégzett munkáért. Ha megint előjön ugyanaz a hiba azt már garanciában kell(ene) megoldani.
A felhasználói oldal is problémás. Szeretnek elfelejtkezni az előírt karbantartásokról... többek között.

0

AzzA
AzzA picture
*

Nem másznak bele kellő mélységig a probléma megértésébe/megoldásába. 

Feltételezem rengeteg infó nincs egy egy új tipusról, amit persze össze lehetne szedni önerőből. Vitathatatlan.
De, gondolkodjunk egy kazános szerelő fejével, ha van 6 gyártó / tipus ami jól és tartósan javítható, és van mellette 3 tipus ami meg nem, akkor ha napi szinten ebből a 6 tipusból javít 3 helyen, és  tisztít még 5 helyen, miért érné meg neki egy "macerás" kazánnal órákat tapogatni.
Egyszerűen nem éri meg a foglalkozást, nézz meg egy autószerelőt, nem fogja  a BMW suvodból kivenni a motort, és dugattyút cserélni, mert jobban megéri féket javítani, meg pár gömbfejet kicserélni. Mire kiveszi a motorod le megy a nap és nem keresett semmit. Öszintén, igaza van, helyében te sem akarnál hős lenni, inkább pénzt keresnél mint ő.
Nem utolsó sorban én még nem láttam gázszerelőt akit keddről szerdára meg tudsz hivni egy kis javításra, mert hónapra előre meg van napi szinten hova megy.
Szóval azért mert van valamid ami elromlik, nem feltétlen van hozzá ember aki hajlandó vele foglalkozni.
 

2

lizakl
lizakl picture
*****

Erről eszembe jut a régi ÉTI T25-ös kazánunk, ami úgy a '90-es évek közepén beadta az unalmast. Ez már őrláng nélküli, elektronikus gyújtású kazán volt. Én sajnos nem voltam otthon,  mikor ez történt(kedden) hanem csak pénteken tudtam hazajönni. Szegény feleségem agyon telefonálta magát, hogy valakit szerezzen a kazán megnézéséhez, aminek az volt a baja: Nem gyújtott be. Nem talált senkit. Mindenki azt mondta, hogy nem ért a kazán elektronikájához. Mikor pénteken este hazaértem már csak 16 fok volt a lakásban. Gyorsan szétszedtem az elektronikát, minden jó volt benne, aztán összeraktam és láss csodát utána még 20 évet működött hibátlanul, egészen addig amíg le nem lett cserélve egy kondenzációsra. Csak valami kontakt hibája volt szegénykémnek. Sok esetben, csak egy ilyen apró dolog zavarja meg a működést.

1

mpisti
mpisti picture

"Egyszerűen nem éri meg a foglalkozást, nézz meg egy autószerelőt, nem fogja  a BMW suvodból kivenni a motort, " Igen, ez hozta a szép új világot, ahol nem kell érteni ahhoz amit csinálsz, hanem panelt cserélsz oszt jóvan. Nem az a bajom hogy a kazánszerelő nem tud azonnal kijönni, hiszen van alternatív fűtési lehetőségem- hanem az, hogy amikor kijön, akkor sem tudja mihez nyúljon, mert kommersz kazánokból rendelkezik csak ismeretekkel -de a neve ott van az Unical szervizesek listáján! Nem kell elvállalni ezt a típust ha nem érzi magát felkészültnek, és akkor az ember nem nyaggatja a problémájával. Az autószerelős hasonlatodról miszerint fék és gömbfej cseréből is meg lehet élni, a néhai főnököm jut eszembe, aki egyik kollégámat csak egyfázisú villanyszerelőnek nevezte, mert a felkészültsége csak biztosítócserére volt elegendő. Nem szeretném ha ilyen felkészültségű "szakik" nevezhetnék magukat kazánszerelőnek, mert az a szakma szerintem ennél nagyobb felelősséggel terhelt. Szerintem kellene hogy legyen egyfajta hivatástudat és szakmaszeretet is azokban az emberekben, akik szerviz tevékenységre adják a fejüket, hiszen ez nem csak és kizárólag a pénzről szól. S végül, -mivel jómagam is szerviz tevékenységet (is)folytatok,pontosan tudom mivel jár ez a munka. Azt viszont talán joggal várom el hogy ha valaki magát az adott márka szervizeseként jelöli meg, akkor képes legyen a megjavítására is.

4

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az egyik kérdés az, hogy maga a kazán részegységeinek hibáját fel tudja-e tárni a tudása alapján. Ha igen, akkor már jó szerelő, nem az alapján cserélget alkatrészt, hogy mostanában melyik részegység szokott elromlani az adott típusban. De pl. kazán vezérlőpanelt szinte egyik sem fog javítani, több okból sem. Hiába 1, vagy pár darab filléres alkatrész a bűnös, és ráadásul kommersz, elektronikai boltokban kaphatóak.
Hasonló ez az autószereléshez, rengeteg műhelyben még a Ladákon nevelkedtek, egyszerű jármű, mint a faék. Ezek a mostaniak már kicsit komolyabb tudást követelnek meg. Még a hibakód kiolvasó sem segít rajtuk igazán, csak bemennek vele az erdőbe. Ha akarok látni egy jó autószerelést, akkor megnézek egy a Bosch doktor epizódot a Totalcaron. De ilyen valószínűleg országrészenként ha 1 van, hiszen több szakmának (elméleti és gyakorlati tudásának) kell egy emberben megfelelő szinten kiteljesednie.
Egyszerűbb azt mondani, ha nem indul az autó, hogy rossz az akku, mint megnézni, hogy miért is van ez. (10 ilyen esetből 8-9-nél nem az akku miatt)
A másik dolog, hogy a márkaszerviz által elfogadott javítási módszer a részegségek gyárira való cseréjében van meghatározva. Ezek a fő részegség cserék hasonlóan egy autóhoz, kortól és hibától függően közel gazdasági totálkárt jelentenek. Én akkor még csak az az egység újult meg, a többinél várható a korból adódó meghibásodás.
Olyasmi ez, mint ahogy tendencia az, hogy egy akkus szerszám akkucseréje vetekszik az új eszköz árával, pedig eredetileg még volt egy szerszám is a dobozban, meg töltő, meg egyéb szerelvények. Érdekes, hogy ez nem izgatja a környezetvédőket...

2

proba
proba picture

Érdekes, hogy ez nem izgatja a környezetvédőket...

Mint ahogyan az sem, hogy árulnak 10 perces elemet, a sarokig működő műanyag kacatot, funkcióját sohasem ellátó szerszámokat, eszközöket. Miért pont a javíthatóság lenne fontos.  

0

AzzA
AzzA picture
*

Azt viszont talán joggal várom el hogy ha valaki magát az adott márka szervizeseként jelöli meg, akkor képes legyen a megjavítására is.

Ez pontosan igy van, aki vállalja a márkát az legyen képes.

Én azokról beszéltem akik oda sem mennek mert nem vállalják, vagy oda mennek és eljönnek nagyon gyorsan.
Én is ismerem a szervizt, két oldala van, amikor magánzó vagy és azt fizetik amit megjavítasz, meg amikor nem vagy magánzó és kifizetik a 8-10 órádat megjavított darabszámtól független.
Az első esetben bármennyire is szakmaiatlan, a hivatástudatért nem adnak kenyeret a boltban.
Itt tart a világ egy ideje, kazános kijön, 20 percben porszívóz és tisztítgat (11.000Ft ) egy nap 5 ilyen az 55.000Ft Ez persze más szerviztevékenységre is igaz.
Tedd mérlegre az 55eFt-ot meg a hivatástudatot .

Az, hogy valaki vagy valakik nem foglalkoznak hosszú időt igénylő hibák feltárásával nem feltétlen jelenti, hogy idióták a szakmájukhoz.
Csak anyagilag nem éri meg.
Te megfizetnéd ha egy szervizes három napig keresgéli a készüléked hibáját 5000Ft-os órabérben, és a végén összeadja az erre szánt időt ?
És az 5 ezerrel elég baráti voltam wink

Sokan úgy képzelik el a szervizt, hogy jön a szaki, csiribú csiribá, újra jó a készülék, már sosem romlik el, és nédda 3 ezresből meg is állt. 
Aztán ha valami szutyok havonta rottyan maga alá, akkor a szaki a topa.
De ki kérdezi meg a gyártót, hogy miért tesz piacra egy szutykot ?
Miért, haszonért.

 

1

mpisti
mpisti picture

Tipikus olasz. Az ötlet megelőzi a korát, de a megvalósítás.....

1

AzzA
AzzA picture
*

Ja majd egyszer talán kiforrja magát, csak bosszantó, és az átlag nem kapkodja le a falról a kazánt pár évente sok százezerért.

0

mpisti
mpisti picture

Azt elfelejtettem írni, hogy a gyújtóelektróda is cserélve volt november végén, a szervizes először azt cserélte, s aztán pár nap múlva a kártyát is- gondolván hogy már csak az lehet a probléma. Az én kártyámon HF trafó van a gyújtásnak. A kazánom 2018 novemberében volt üzembe helyezve, hát nem sokáig bírta. A korábbi Thermo ÖV az üzembe helyezés után 30 évig szolgált, sose látta szervizes. Csak hát az kétszer annyi gázt fogyasztott mint ez.
 

0

gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Indulás után mennyi idővel áll le?

0

mpisti
mpisti picture

Volt hogy simán ment akár egész nap, aztán ha leállt,akkor általában a kazánhoz szoktam menni és a rádiós termosztát segítségével törlöm a hibát. A hibatörlés után az újraindulás 3-szori próbálkozásból állt, s aztán újra kidobta a hibát,miszerint sikertelen gyújtás történt. Szikra bizonyosan lehetett, mert hallható volt a nagyfesz pattogása a szikraközön. A ventilátora nem zajos, nem rázkódott, nem gondolom hogy azzal gond lehetne. Mivel az unokám októberben született, ezért áttértünk a folyamatos fűtésre, tehát éjszaka is nappali hőfokra fűtjük a lakást, ez jól ment amíg a kazán hibátlanul működött. A fiamék éjszaka most klímával fűtenek-jobb híján.

0

Sponsored links