You are here

iwatsu ss-5121 halvány kijelzés (eltérítés/cső hiba?)

7 posts / 0 new
Last post
LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok,

Segítséget/ötletet szeretnék kérni a fent nevezett készülék (100MHz, 3 csatorna) "halvány kijelzés" hibájában.
A szkópot 11 éve kaptam, akkor még működött, aztán bekerült a raktárba. Most elővettem, viszont alig lehet látni a jelalak megjelenítését (A képen a 0.6V 1kHz kalibráló jel látszana). Továbbá vízszintesen nem lehet a képernyő közepétől balra eltolni az ábrát (hogy az egészet kitöltse). Mintha az időosztással is gond lenne mert a középső tárcsát bármilyen irányba forgatva nem változik a jelalak (bár lehet változna csak nem látszik).
Műszerezettségem nem túl magas (dvm, oszcilloszkóp ami van, leválasztóm nincs), és igazából lelkesedésem de leginkább időm nincsen vele foglalkozni. Most szét van szedve az asztalomon takarítás végett, és hátha valami egyszerű baja van, de igazából nem tudom merre kellene elindulni mérni.
El is adnám, de működőként (többet érne mint hibásan)...

Szóval ha valakinek van még csöves meghajtásról naprakész infója és véleménye szerint érdemes nekikezdeni az kérem ne tartsa magában.

Köszönöm!

Ui: Magánban jöhet ajánlat is ha valaki lát benne fantáziát.

File attachment: 
Comments
LittleSV
LittleSV picture

UPDATE

Mivel azóta sem jutottam el odáig hogy akár a műhely közelébe kerüljön a szkóp, a párom helyiségében viszont nagyon foglalja a helyet és ezt sérelmezi, így jelképes összegért megválnék tőle. Mármint a szkóptól :)
GLS országon belül bárhová elviszi (csomagautomatába nem tudom mennyire férne be), alternatívaként Aug 15.-én budapesten (3-2 ker. + Budaörs) leszek...

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Szabadna kérni egy távolabbi képet a gépről?
Számomra úgy tűnik, nagggyon szét lett kapva a gép.
A gép akkor járna a legjobban, s talán Te is ha elfogadnál
egy korrekt ajánlatot.
Tájékoztatásul: egy hibátlan, patika tiszta 200Mhz-es SS6200 -as
Iwatsu-t 40 000 HUF -ért vettem meg.
A többit a fotó után.
P.P.
 

0

LittleSV
LittleSV picture

Persze. Este, telefonnal ezt tudtam produkálni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Nekem 200 MHz-es Iwatsum van, de kinézetre és az összes kezelőszerv hajszálra pontosan megegyezik. Meg merem kockáztatni, hogy belül is azonos, csak az áramköröket jobban kikompenzálják, hogy elmenjenek magasabb frekvenciáig.
Sajnos belül van néhány rejtélyes Iwatsu feliratú fekete hasáb (vastagréteg kerámia hordozójú analóg erősítőre tippelek), emiatt hiba esetén a javítás szinte reménytelen. És van benne legalább 100 apró trimmerpotméter. Semmi felirat, hogy melyik mire szolgál. Egyébként is olyan sok félvezetőből és passzív alkatrészből áll, hogy ember legyen a talpán, aki ebben hibát tud keresni. Nem egy Tektronix, az biztos.
Az én szkópomban jobboldalt van egy ventilátor, ami eléggé zajos. Sajnos nem olyan PC-kbe való, hanem egy nagy DC motor sok vezetékkel. Nem fogom tudni halkabbra cserélni. A te szkópodban is van ilyen ventilátor?

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nekem is Iwatsum van. Egy korábban működő szkóp az állásban csak úgy tud elromlani, hogy az érintkezők beoxidálódnak. Mivel rengeteg ezüstözött érintkező van (csúszó és forgókapcsolók), én ezeket tisztítanám meg először, ami nem kis munka. A kenéssel csak óvatosan, mert a nagyfrekvenciás áramköröket elhangolja.

Ha még mindig fennáll a probléma, akkor a következő lépés a tápfeszültségek ellenőrzése, kivéve a kV nagyságrendű feszültségeket.

Ha ezek is rendben vannak, akkor van egy szerviztrükk: Attól függően, hogy a vízszintes vagy a függőleges eltérítéssel van gond, össze kell zárni a tranzisztorok kollektorát, a katódsugárcsőtől visszafelé. Mindig középre kell ugornia a sugárnak. Ahol nem ugrik középre, ott van a hiba (a következő fokozatban). Mivel alaphelyzetben a függőleges erősítő (és X-Y üzemmódban a vízszintes erősítőnek is) kollektorain azonos potenciál van, az összezárás nem okoz zárlatot.

Ha a fényerő kevés, akkor a ks. cső katód vagy rácsfeszültségével lehet gond, feszültségeket kell mérni. A katód- és a rácsfeszültség kV nagyságrendű, itt vigyázni kell! A gyorsítófeszültséget nem szabad mérni, veszélyes és felesleges!!!

Ha a vízszintes sugár nem megy végtől-végig, akkor be kell vetni a fenti szerviztrükköt. Ha úgy rendben van, akkor a fűrészjel generátor környékén lehet hiba.

Üdv, lcsaszar

2

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Ha a fokusz nem szabalyozhato elesebbre akkor brummot is lathatunk!
Elsöre nem kontaktus kencezessel vacakolnek, hanem sürgösen lemèrnèm az összes tapot,
a hiba oka lehet elko kiszadaras s esetleg tantal zarlat is-man ha van benne...
A tranyok rövidre zarasanal azert komolyabb a tapok ellenörzese :-)
Kari

2