You are here

Ugró kódos autóriasztó táviba szeretnék trimmer kondit cserélni. Help MEGOLDVA

16 posts / 0 new
Last post
Piteee
Piteee picture

Tiszteletem!

20 éve használom ezt a Mega 700+ riasztót és imádom,nem szeretném másikra cserélni. Sajnos a távik már rossz állapotba vannak.
Sokszor csak kopogtatásra vagy rosszabb esetbe csak a trimmer poti megmozgatása után akar működni. Vásároltam hozzá alkatrészt de nem tudom hogy álljak neki a cserének. :( Azzal van problémám hogy hogy fogom én az új trimmert a régi értékére állítani! 5pF-os,sajnos a DMM-em nem tudja megmérni ezt a kis értéket. A multin kívül van még egy 200kHz-es zsebszkópom,sajnos más műszerrel nem rendelkezem. Az a módszer nem működik hogy kicserélem a kondit és utána addig tekergetem míg nem kezd el működni mert hamarabb felejti el a központ a távit minthogy eltaláljam a trimmer állását. Ezt már egyszer megszívtam,3 napig próbálkoztam 2 távival mire összejött.

Várok minden ötletet!

Köszönöm!
Üdv.

File attachment: 
Comments
Piteee
Piteee picture

Uraim, a TV-s módszer tökéletesen bevált!

Találtam a feladathoz egy megfelelő készüléket, hamar megleltem a frekit, a behangolás is gyorsan ment és elsőre jó lett, nem is kellett korrigálnom az autó mellet állva.

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm!

További szép estét!

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Örülök, hogy sikerült.

0

macsek2000
macsek2000 picture

Szia! A riasztóban megtalálod a vevő panelt. Azon egy telefon hallgatóval betudsz hallgatni a vételi frekvenciába. A trimmert  pedig a maximális hangerőre állítod. és kész. A  hallgatóval sorba köss egy 10uF- kondit az egyenáram leválasztására. Arról is jó volna egy kép, akkor könnyebb volna megmondani, hogy hol lehet belehallgatni a sávba.

0

macsek2000
macsek2000 picture

Szerintem ez nem ugrókódos. A másik oldalról nincs képed?

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Piteee ! A 433MHz-es vevök a detektálásig mind alkalmasak a vételre ,a detektált kód a mérvadó .A detektor kimenetén jelenik meg pl.a kód amely amplitudóját a meglévö szkopon láthatód és a trimert max. amplitudora állitod ,esetleg szigetelt csavarhúzóval( pl.nyák rúdból) A leg egyszerübb egy supreg vevö ,lehet van a házban ,akkor szerencséd van.Teszek egy 1 tranzisztoros vevö rajzot ,hová teheted a skopot.A müködése egyszerü ,a gyengén oszciláló 1 tranz.oszcilátor(433mhz) vételkor a kolletor áramát a moduláló jel változásra kényszeriti ,demodulálja ,aluleresztö szürés majd (pl.)erösités a dekoder részére.csak egy ötlet.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha nem barmolják szét a trimmert, nem igazán szokott tönkremenni. Repedt forrasztás, megszakadt furatgalván, elkorrodálódott vékony vezetősáv, mikrokapcsolók, kontakthibás DIP kapcsolósor, átmentek rajta autóval, beesett a vízbe, stb., ezek szoktak a jellemzőbb hibák lenni.
Egy régi TV-t UHF sávba kapcsolva megnézed, hogy hol látod a fekete/fehér sávokat és jellegzetes hangot, amikor jól működik a távirányító, és felírod. Később erre kell állítanod. Csak olyan TV jó, ahol adóhiány esetén mákot látsz. Így lesz egy "műszered" 433MHz-re. Persze ez azon nem segít, ha elvesztik a szinkront az ugrókódos egységek, de erre lennie kell módszernek, ami visszahozza.

0

Piteee
Piteee picture

Szia!

A jellemző hibákat kizárhatjuk. Én bontottam ki a riasztót,én szereltem be és csak én használom a kocsit. Vigyázok a távira mint a szemem fényére.
Több ilyen riasztót beszereltem és a tapasztalat azt mondja a távi a gyenge láncszem és a trimmer adja meg magát mindben. Ha a freki stimmel akkor már könnyen összehangolom.
A TV-s módszer nagyon tetszik,este ki is próbálom!

Köszönöm szépen!

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az üres antennaaljzat közelébe tartsd a távirányítót, nyomd a gombot és keresd a frekvenciát. Azoknál egyszerűbb, ahol nem csak a csatornát, hanem a frekvenciát is be lehetett ütni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: izoprpropyl alkohollal mosd le a panel mindkét oldalát,  majd fújd meg langyos hajszárítóval
A trimmerre cseppents egy fél csepp TUNER600-at vagy alkoholt, az állás megjelölése után forgasd meg párszor a trimmert

Bállint

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem fog segíteni. A zsebben a por, szösz belejut, azt ki nem mosod. Egy palack Tuner600 ára meg kb. 5db tanítható táv  ára kínából. Aki nem RF dolgokkal foglalkozik, és nem rendelkezik műszerrel sem, az nem tart otthon tuner600-at.

0

hcs
hcs picture

Szia!

Rákerestem a Tuner 600-ra, összetétele a következő MSDS szerint (itt nem szabad hazudni).
pentán 30-60%
CO2 5-10% (hajtógáz)
hidrogénezett nafta 30-60%. (CAS 64742-49-0, petroléter, c5-c7-es n-alkánok, izoalkánok keveréke), forrpontja 40-60°C. 

Foltbenzinnel kellene próbálkozni helyette ha nem akarsz rá sokat költeni.

0

hcs
hcs picture

Inkább a kapcsolók szoktak elfáradni, nem a kondenzátor. A lábak körül meg körbereped a forrasztás, és hiába nyomod erősebben nem kapcsol. Ez erős nagyító alatt látszani szokott.

0

Piteee
Piteee picture

Szia!
3 távim is van hozzá,sajna már mind ezt csinálja. Elfelejtettem leírni: kapcsolókat már többször cseréltem, mindent átforrasztottam, a visszajelző led minden nyomásra világit. 
Köszönöm!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia. ilyen van a boltban, állítanod ezt is kell

https://www.hqelektronika.hu/hu/trimmer-kondenzator-keramia-smd-2-6pf-np...

Bálint

0

Piteee
Piteee picture

Szia!
Mint írtam,az alkatrész megvan.
Köszönöm!

0

Sponsored links