You are here

Zanussi-Lehel LOK3004 kombinált hűtő Ranco K59H2840 termosztátja meghibásodott, MEGOLDVA

4 posts / 0 new
Last post
petyesz
petyesz picture

Sziasztok!
Ugyan találtam ezzel foglalkozó topikot: https://elektrotanya.com/content/zanussi-lok3004-termosztat-csereje-mas-... de ott nem tudok hozzászólást írni, ezért itt szeretném feltenni a kérdéseimet.

Anyu fenti hűtőjének a fagyasztó része rendben működött, de a normál nem, be sem indult a kompresszor. A jelzett topik vezetett nyomra (eddig a hűtők nagyon távol álltak tőlem), kiszabadítottam a termosztátját. A csatlakozók lehúzása után (természetesen feszültségmentes állapotban) a betáp és a kompresszor kivezetései között 81,2 kOhm-ot mértem.

Nem ismerem a hűtő termók működését, felépítését, de feltételezem, hogy ez nem nagyon OK??
(Magát a termót nem boncoltam fel, így nem tudom, hogy ez az érték a belső kontaktusainak az oxidosságából eredhet-e, vagy esetleg van beépítve benne egy ellenállás, és azt mértem.)

Ezután a fagyasztó részt kikapcsoltam, majd a lehúzott betáp-kompresszor csatlakozók közé áram mérőt iktatva feszültség alá helyeztem. Nagy örömömre azonnal beindult a normál kompresszor, a kezdeti 3-4 A-es áramfelvétel néhány másodperc múlva 620 mA környékén állapodott meg, és érezhetően hűteni is kezdett.

Szerencsére kapható a benne lévő Ranco K59H2840 termosztát, így holnap szakember tetemre hívása nélkül is meg lesz oldva a probléma.
Csak a saját tisztánlátásom miatt azért még egy kérdés...
A hűtő termosztát lent, a párologtató lemezre rögzített kapillárissal a -x fok alatt szükséges kikapcsolást, fent, magában a termosztátban pedig a +y fok felett szükséges bekapcsolást érzékeli, valósítja meg??

Elnézést a talán láma kérdésekért, és előre is köszönöm a válaszokat!

Comments
Attee
Attee picture
*

Üdv!

A kapillárisban levő gáztöltet nyomása változik a hőmérséklet hatására. A termosztátban van egy rugalmas membrán a kapilláris végén. Alacsony hőmérsékletnél lecsökken a kapillárisban levő nyomás, a membrán összehúzódik, az érintkező bont. A hő emelkedésével a membrán tágul, zárja az érintkezőt. A termosztát szabályzójával az előfeszítést variálod. Kb. ennyi. 

0

petyesz
petyesz picture

Szia, köszönöm!
Amikor lebontottam a termót feltűnt, hogy fent, ahogy a kapilláris kilép a műanyag alagútból, ott két, szinte derékszögű hajlítás van rajta, kb. fél cm-en belül. Nem tudni, hogy volt-e már cserélve az eltelt 25+ év alatt, vagy gyárilag ilyen, de majd igyekszem figyelni rá, és elkerülni az ilyen hajlítását.

De még egy kérdés a beépítéssel kapcsolatban...
Lent, a kapilláris vége egy "rátolható" acéllemezzel van a párologtató lemezhez rögzítve, a kapilláris rejtve, hátul van. Nem szedtem le, csak oldal irányban próbáltam mozdítani a rögzítőn, elég szorosan állt a helyén, de sikerült arrébb húznom.
Ennek a rögzítőnek a belső (tehát a nem látható) felén van esetleg valamiféle horony, fészek kialakítva a kapillárisnak??
Így első ránézésre úgy érzem, sokat segíthetne a sérülésmentes felhelyezésben, ha lenne...

0

petyesz
petyesz picture

Sziasztok!
Beszereztem az új termót, még a típusszám utáni /001 is egyezik a kiszedettével.
A kapilláris rögzítése sem okozott gondot, mert a párologtató lemez alján van egy vályú, az eredeti is abba feküdt bele.
Viszont fent, a műanyag alagútból való kilépésnél kellett egy lépcsőt hajlítanom a kapillárison, mivel olyan szerencsétlen a műanyag kialakítása, hogy nem tud egyenesen kijönni belőle.
De a lényeg, tegnap este óta ismét működik a normál hűtő is, anyu nagy örömére.
És persze az enyémre is... :-)

Ui.: Azért ha lesz egy kis időm, majd felboncolom a kiszedettet, kíváncsi vagyok a belsejére, no meg a hiba (81,2 kOhm) okára is.

0