You are here

Mosogatógép főszivattyú rossz irányba indul el :o

24 posts / 0 new
Last post
pipas1964
pipas1964 picture

Üdvözlet Mindenkinek!
Adott egy WHIRPOOL ADP500 mosogatógép, ami a sajátom és alapvetően meg vagyunk elégedve vele. Volt benne szivattyú cserélve, mert a forgórész állandó mágnese elrepedt. Lett beletéve egy ASKOLL M219 szivattyú amivel szépen dolgozott idáig ( 14 hónapig ). Most hol elmosogat hol nem. A motor hangját lehet hallani, de vagy nyomja a vízet rendesen vagy csak alig alig. Gépet szétkaptam vízjáratokat átnéztem, terelőszelep rendben, lerakódás dugulás nem volt. A rapszodikus mosogatás maradt. A szivattyút újra kiszedve és szárazon meghajtva azt vettem észre, hogy hol egyik hol másik irányba indul meg a motor. Így már világos lett hogy miért volt vízmennyiség csökkenés esetenként.
Valaki találkozott már ilyen problémával?

Mivel lehet ezt orvosolni?

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jól olvastam, akkor az új szivattyú motorjának felépítése más, mint a régié. Nézd meg, hogy van vezérelve egy olyan gépben, amibe tényleg ez a szivattyú való. A kollégák biztos tudnak ilyen típust mondani.

0

pipas1964
pipas1964 picture

Csereszabatosak egymással. Mind a kettő mehet az ADP500-ba. Mind a két típussal működött. Az eredetije a kéttekercses volt aminek az alu tekercselés forrasztása adta meg magát és hét évvel ezelőtt még nem tudtam normálisan újra forrasztani. (Most is macerás) Az új szivattyú M219 két év után adta meg magát a forgórész repedése miatt. Helyére megint egy M219 ment ez idáig szépen dolgozott. 

0

dino71
dino71 picture

Vagy a kondezátor rossz rajta, vagy a segédfázis szakadt. Cseréld ki a kondit a ker. szivattyún!

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Eredetileg ebben egy állandómágneses motor van, az Askoll M219 meg kondis... Ebben a gépben nem Yoda panel van? Fűtött a kondis ASkollal egyáltalán a gép...?

1

pipas1964
pipas1964 picture

Igen YODA paneles a gép. Az M219 is állandó mágneses forgórészes csak négy tekercses és van rajta egy 3,8uF kondi is (amit kimértem és OK). A fűtéssel nem volt semmi probléma normálisan működik. Az eredetije az két tekercses kondi nélkül. Az M219 is működött több évig (3-4?) míg a forgórész el nem repedt. Utána is M219 ment be. Ami szintén ment több mint egy évig és alapvetően nem láttam rajta semmit ami indokolná, hogy ne dolgozzon. A tekercselését nem bogarásztam ki, hogy miért van benne és hol a kondi de kimérve patent.
A panelt is kiszedtem és igaz nincs hozzá (nem találtam pedig jó lenne) manuál de a reléket kiszedtem és kimértem nehogy a kontaktus szivasson (már láttam ilyet). Bogarászás közben nem láttam, hogy közük lenne egymáshoz a fűtésnek meg a szivattyúnak de kétoldalas a NYÁK és nem arra koncentráltam.
Van egy zsír új két tekercses szivattyúm is de azzal is ugyan ezt csinálta.

0

dino71
dino71 picture

Ha  az M219 megkapja a 230 V ot  és a szivattyú és bizonytalanul indul(jobbra-balra), az kondi vagy seg.fázis szakadás. Ha egy új szivattyúval is ugyan ezt csinálja én a  triak cserét próbálnám még meg.

0

AzzA
AzzA picture
*

Mit tud, vagy nem tud az a triak amitől egy motor forditva indul meg ?
 

1

dino71
dino71 picture

Emlékeim szerint a moci hátúljában van egy elektronika is. Azt kellene megvizsgálni.  Bár ha egy új szivattyúval is ezt produkálja akkor szerintem csak a bemenő feszültség lehet kevés.Azt meg az a fenti elektronikából jön. Lehet be van égve a relé.

0

pipas1964
pipas1964 picture

Az M219 hátuljába van nyák de csak a tekercseket kötözgetik rajta, meg a hővédelmet.

0

dino71
dino71 picture

pl. ott is elengedhetett a forrasztás.

0

pipas1964
pipas1964 picture

Ez igaz!
De a forrasztásokra rá lehet látni és pipecek, melegedésnek nincs nyoma.

0

dino71
dino71 picture

Hát az ránézésre semmit nem jelentsurprise

0

pipas1964
pipas1964 picture

Szétszedtem, megmértem, átforrasztottam. A tekercsek 35,4ohm darabonként.
A szétszedésnél összerakásnál két kampóka bánta de maradt még hat.
Az egy mással szembelevők sorbakötve plusz az egyiknél kondenzátor sorosan. Az egyik betápon hővédelem.

0

dino71
dino71 picture

És ha adsz neki 230V ot akkor indul hátározottan jó irányba?

0

pipas1964
pipas1964 picture

Ezt még nem próbálta!
Ez lesz a következő lépés.
Most a törött forgórészes állórésze van bent.
Tegnap este volt egy “ 95%” teszt üzeme. Ma még nem borítottam fel az asztalra, adok neki még egy próbaüzemet.
Ha nem jön be akkor holnap este szétborítom és cserélem a képen látott állórészre és új “ teszt”.
 

0

pipas1964
pipas1964 picture

Relé működteti!

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Ja, ki van kopva a motor...

0

pipas1964
pipas1964 picture

Beszereztem egy vadi újat is, és az is ugyanazt csinálja!

0

proba
proba picture

Mosógép szivattyú nekem is csinálta, (Boldog voltam végre megvan a hiba, szivattyú csere). De jobban megnézed, a működése nem forgásirány függő. Nekem attól javult meg, kiszedtem azt a műanyag bogyót a kiömlő műanyag egységből ami néha néha elzárta a víz útját ( és boldogabb időben egy kabát alkatrésze volt). Persze mikor próbáltam mindig jó volt, ha ott hagytam pár nap után újra jött a hiba ... (az új szivattyúval is) 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

A lúgszivattyú valóban nem forgásirányos, a keringtető viszont igen. Látszik a lapátokon... 

1

pipas1964
pipas1964 picture

Ez így igaz! A keringetőiek ívelt lapátja van. A víz alapvetően ráfolyik és fordított forgásiránnyal töredék vízmennyiséget szállít.
Ezért a szivattyúnak egy irányba kéne elindulnia. Elméletileg a vasmag kialakítása biztosítaná az indulás irányát. A vasmag nem sérült! A tengely nem kopott. A porvasmag anyagához hasonló csapágyban a tengely nem kotyog, szabadon fut. Hasonló elven működnek mint a mikrók tányérforgató motorjai (gyakorlatilag azon az elven). A tányérforgatók ha megakadnak akkor irányt váltanak. Szabadon forog a tengely és az zsír új motorral is megcsinálja a rapszódikus indulást.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A mikrosütő motorokban is van egy opció, hogy egy irányba tudjon csal elindulni. Van egy kis kinincs szerű valami, ami visszafele megakasztja, és kénytelen jó fele indulni. Ilyen motor van pl a mechanikus kapcsoló órákban is (régi mosógép program kapcsoló) vagy egyes jégkészítő gépek, stb...)

Ebben a motorban nem volt ilyen retesz? nem lehet, hogy letört, elgörbült, stb..

0

pipas1964
pipas1964 picture

Semmi ilyesmivel nem találkoztam benne. Én is gondolkodtam rajta de nincs hova kialakítani ilyen kiegészítést.

0

Sponsored links