You are here

Ford Escort EEC-IV ECU javítás, tanítás.

23 posts / 0 new
Last post
Mahanaim
Mahanaim picture

Tisztelt Fórum!
71004SB IC (11 láb két sorban)- hez keresek dokumentációt,de semmit nem találok róla. Az alapjárati levegő tolattyút vezérelné, de csak 12V jön ki rajta, illetve 14V mikor gázt emelem. Elméletileg 5V körüli négyszög impulzusok működtetik a tolattyút…Valakinek van valami gyakorlati tapasztalata hogyan tudnám működésre bírni ezt a részét az ECU-nak. Mert így hideg motornál nincs alapjárat, bemelegítve a motort működik, de csak a tolattyúról lehúzott csatlakozó mellett.  Előre is köszönök minden hozzászólást.
Kiegészítés:
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! A probléma úgy indult hogy egy kb. 8 km-re el kellett mennem, meg vissza. Talán az oda úton még nem érzékeltem problémát, visszafelé rángatott meg meg torpant. Próbáltam a gázzal játszani hogy ne álljon le a forgalomban. Nem állt le de az alapjárati fordulat megemelkedett úgy 2000 környékére. Haza érve már nem foglalkoztam vele. Másnap vagy harmadnap kiszedtem a tolattyút és kitisztítottam mint ahogy máskor is megtettem már… Beindítom a motort nincs változás ugyanúgy magas az alapjárat. Akkor éjszakára levettem az akku saru negatívját. Másnap csinálok egy újra tanítást, lényegesen nem változott. Vettem egy másik Ecut azzal sem állt fel. Aztán szétbontottam a kábelköteget ahol kilép a két ér a tolattyúhoz. Tőben mind két érnél lemorzsolódott a szigetelés. Lehetett egy zárlat a két ér között.. és hazavághatta a 71004SB IC ha nincs rövidzár védelme… Azért jó lenne az IC-ről valami  adat. Már van plusszban egy vezérlőm amivel megy az autó csak a hidegindítási rész nincs meg. Ha emelt fordulaton bemelegítem a motort akkor tudok közlekedni az autóval, csak a klíma kompresszort nem szereti, érhető okokból. Vagy a tanítási procedúra akár 1,5 óra is lehet? Kinek van ebben valóságos gyakorlati tapasztalata? Még egy vezérlőt nem akarok venni… Tolattyút vettem újat ,de még nem volt időm kicserélni, de szerintem nem az a baja. Bocsi ha hosszú lettem.
 

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv
Az EEC négyes motorvezérlő csak és kizárólag akkor tanítható meg az alapjáratra, ha minden környezetvédelmi működést befolyásoló érzékelő rendben van. Tehát lambdaszonda, alapjárati motor, fojtószelep állás jeladó és társai. Ha ezek közül bármelyik nem stimmel, a motorvezérlő szükség üzemmódban van, ilyenkor alapjáraton emelt fordulatszámon működik. Valójában nincs motorfék, hiába veszed le a lábad a gázpedálról akkor is 1500- 2000 körül marad az alapjárat. Nincs lambdaszonda figyelés, nincs környezetvédelem, nincs fogyasztás optimalizálás. Ha leveszed az akkusaru körülbelül fél óra időtartamra, akkor elveszíti a beállításokat és a hibatároló is törlődik. Ilyenkor újra tanítani az alapjáratot úgy kell, hogy beindítás után alapjáraton megvárod hogy üzemmeleg legyen a motor, majd elindulsz vele és különböző üzemmódokban járatod az autót: normál gyorsítás, motor fékezés, teljes gáz pedálos gyorsítás. És nagyon fontos: többször meg kell vele állni állóra, aztán kezdeni elölről az egészet, egészen addig, amíg a következő megállásnál szépen leesik az alapjárati fordulatszám a normál 800 környékére. Amíg ez nem történik meg, addig nem történt meg az alapjárati tanulási folyamat. Ha ez nem történik meg körülbelül 8 km-en belül, akkor továbbra is szükség üzemmódban van a motorvezérlő, valami érzékelő tartományon kívül van.
Hibatárolót kivillogtattad már?

Nyugodtan kérdezz, ha tudok segítek.

Gábor

0

Mahanaim
Mahanaim picture

Az elején amiket írtál az újdonság volt számomra. Köszönöm! Kivillogtatást még nem csináltam… Azt hogyan kell elvégezni? 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A 21-es láb az ISC ezen a vezérlőn- Egy TIP121 tranzisztor a kimenete az alapjáratnak.

0

Mahanaim
Mahanaim picture

A 21 kivezetést a 11 lábú IC -hez tudtam kimérni.

0

armi
armi picture

Üdv. Ugyanigy jártam jópár éve. mindent átnéztem,csatlakozó alapjárati motor stb. hidegen dadog,kormoz. bemelegszik utána jó. lambdaszonda volt. mezei négyvezetékest tettem bele. jó lett. csak egy ötlet.

0

Mahanaim
Mahanaim picture

A lambdaszondát is kiiktattam, de nem lett jó.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv! Már írtam fentebb, de akkor itt is írom: ha bármelyik környezetvédelmi üzemben szükséges érzékelőt kiiktattad, legyen az lambdaszonda, fojtószelep állás jeladó vagy légtömegmérő, akkor a motorvezérlő szükség üzemben lesz, csak emelt alapjárat, van nem optimalizálja a fordulatszámot, a környezetvédelmet és a fogyasztást sem, és nem is fogja megtanulni az alapjáratot sem.

Gábor

1

Mahanaim
Mahanaim picture

Csak a levegő tolattyú van kiiktatva, így van 900-1000 körüli alapjáratom,

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ha annyira biztos vagy a jelzett IC hibájában, akkor cseréld át a másik vezérlőből.
Így az újratanítás is kihagyható.

Szerk: Pontosabban mindkét vezérlőben hibásnak gondolod az IC-t?

2

Mahanaim
Mahanaim picture

Mindkettőben hibásnak gondolom az IC-t, mert akkor kezdtem már megvizsgálni a korbácsot mikor a másikkal sem lett jó az alapjárat. :(

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Mahanaim
Mahanaim picture

Igen ez az!

0

TonyStark
TonyStark picture
***

1

Mahanaim
Mahanaim picture

Ez már modernebb ECU szerintem, de azért köszönöm. Nem ismertem ezt az oldalt.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!
Azért azt tisztázzuk hogy az EEC4-esek sem egyformák. Van külön CFI-hez, EFI-hez. Légtömegmérőshöz, vákuum érzékelő shöz. Van immo-shoz és nem immo-shoz. 4 hengereshez, 6 hengereshez. Stb...stb. Az ECU csatlakozóján van egy betűkől álló "kód", sokszor szinte értelmes angol szó. Azonos rendelési azonosítón belül, csak ezzel lehet egyértelműen azonosítani az oda való vezérlőt.

Gábor

0

Mahanaim
Mahanaim picture

Köszönöm!

0

TonyStark
TonyStark picture
***

2

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Nincs annak semmi baja, csak akad az alapjárati motor, mert kopott...

1

Mahanaim
Mahanaim picture

Feszültséggel is van probléma, szinte fix 12V.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Szerintem H-híd lehet, régi Motorola gyártmány, maszkolva a beszállítónak.
Biztosan az IC hibás? Bontóból egy vezérlő,és csere ha más nincs.

https://www.ecumix.com.br/item/MOTOROLA-71004SB-%252d-COMPONENTE-PARA-CO...

 Üdv! Tóni

2

Sponsored links