You are here

Vestel (Alien) 9 klíma Probléma megoldva

7 posts / 0 new
Last post
peugeot605
peugeot605 picture

Sziasztok!
Mikor áll meg egy klíma természetesen a legnagyobb melegben, bekapcsoltam és már csak a 4 LED villog és ennyi. Lekapcsolom a hálózatról és nyomom a Reset gombot és visszakapcsolom akkor csinál egy tesztet végig gyújtja a LEDeket  vissza áll az elsőre a kültéri ventilátort egy pillanatra elindítja a mókus kereket forgatja kb 10-15 másodpercet és leáll és újra a 4 LED csak villog. Onnantól kezdve semmire nem reagál csak a csipogó jelez a távirányító parancsra, de kikapcsolni sem lehet. Letöltöttem az EEPROM tartalmat és írtam egy EEPROMot de az is ugyan azt csinálja, remélem nem procihiba lesz. A kültéri egységet  nem figyeli semmi Ha valakinek van ötlete azt meg köszönném.
Üdv. Imre

File attachment: 
Comments
dino71
dino71 picture

Találkoztam ilyennel. A kondi cserék megoldották, vagy a beltériben lévő NTC cseréje.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szkópold meg a proci táp lábát.. Nincs tele szmötyivel?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Keress jeladókat! Lehet, a mókuskerék forgását is figyeli. A hőmérsékletérzékelők jók?

1

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Két hőmérséklet jeladó van, nem tudom beazonosítani hogy milyen jel legyen a csatlakozásnál. Nem ellenállás jellegű. A mókus keréknek van forgás érzékelője ahogy néztem egy három pólusú csatlakozóval, a szabályozást egy tirisztor vezérli a proci segédletével. Azon kívül más kontroll nincs. Egy nagyon egyszerű elektronika van benne, a proci 68HC9XX széria. Holnap alávetem komolyabb vizsgálatnak.
Imre

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Járt már nálam ilyen panel. A kvarc kondija volt oda. 10 vagy 22pF. A tápra is érdemes ránézni, vagy kapásból cserélni az elkókat. De a hőmérő álltalában termisztor szokott lenni, szobahőmérsékleten 10k. Próbaként tegyél helyettük 10k-s ellenállást.

2

peugeot605
peugeot605 picture

Sziasztok! Nem adtam fel a probléma megoldást, meghozta a gyümölcsét a kitartó keresés. A HE oldalon végig bogarásztam a klíma fórumot és megtaláltam a megoldást. Más is ugyanígy járt és nem adta fel és felrakta a fórum rovatba a probléma megoldást. Nagyon egyszerű a javítás nem kell mindenféle hókuszpók kb 2 perc alatt megoldódik a probléma mindenféle belső beavatkozás sem kell hozzá. Pusztán a távvezérlőt kell újra indítani a plusz és mínusz gomb együttes nyomásával és akkor szervíz funkcióba áll a távírányító és be pötyögni a 12 darab bytot és a kikapcsológombot meg nyomni és beíródik a prociba a kód. Majd bekapcsolni a készüléket és ha mi sem történt volna hibátlanul üzemelni fog a készülék. Ezekről a készülékekről ott is azt írták hogy a legigénytelenebb és megbízhatóbb készülékek nincs bennük elromlandó proci mint az újjakba és inverter amik általában tönkre mennek és a csere annyi mint az új. Nekem is 20 év után felejtett a proci ami pillanatok alatt orvosolható, a 20 év alatt volt egy indító kondi csere 1000 bFt-ért, ezt írják hibának ezekről a készülékekről de ez aprópénz és könnyen orvosolható. A régi Samsung klímáknak is ilyen hibájuk szokott lenni azok hasonlóan javíthatók. Azokról is van volt fenn ilyen javító kód. Szívesen felrakom ide is hogy csak nem tudom milyen néven, ez egy rtf fájlba van, senki ne dobja kik a készülékét ilyen apró hiba miatt, még klíma szerelő sem kell hatalmas pénzért a javításhoz. Mint fentebb írtam a hibajelenséget ha olyan akkor simán javítható, villognak a LED-ek és nem totál halott a készülék. Sok sikert. Szívesen segítek bárkinek ha kell. Imre

File csatolás: 

2