You are here

Fisher RS-245, STK465 IC-vel szeretném megjavítani

Sziasztok!
A fent említett rádiós erősítő javításához szeretnék segítséget kérni.
A wanted oldalon kértem service manual-t. Remélem van valakinek és feltölti, mert a neten csak eladót találtam.
Érdekes, hogy az 5.0-ás Onkyo házimozi erősítőhöz meg simán van, de ahhoz majd külön kérek segítséget a javításához.
A Fisher RS-245 elromlása úgy kezdődött, hogy néha nem szólt az egyik oldal, aztán néha a másik oldal nem szólt és felváltva, majd mindkettő elhallgatott.
Szétszedtem kitisztítani (potikat, kapcsolókat), de csak annyira volt jó, hogy hol szólt, hol nem.
Később rájöttem, ha kikapcsolom az EQ-t, akkor szól rendesen. Sokáig így használtam, csak a loudness volt rányomva.
Egyik napról a másikra elkezdett elhalkulni és a hangerőpoti állásától függetlenül búgni.
Kicseréltem a végfok IC-t, de nem változott semmi. Jelenleg bal oldal nem szól, jobb oldal halkan szól és egy kis idő után elkezd halkulni és torzítani. Ha adok rá hangerőt, akkor nagyon elkezd torzítani.
A búgás folyamatos és akárhova kapcsolok ugyanolyan hangerővel búg. A késleltető relé működik, de ki és bekapcsoláskor olyat pattan, hogy majd kiüti a fejhallgatót.
Hangfallal inkább nem próbálom.
Szóval a bekapcsolás után csend van, amíg a relé be nem húz, aztán katt és patt egyszerre.
Kikapcsoláskor ugyanez. Kivettem a relét, amit jónak találtam és áthidaltam a lábait. Van egy kis hang rövid ideig, de nem zavaró.
A hangerőpoti elé kötöttem egy fejhallgatót. Az AUX bemenet és a rádió halkan szól rajta rendesen.
Ha bekapcsolom az EQ-t, akkor nem szól semmi. Szóval 2 különálló hiba van.
Az EQ annyira nem lényeg, de akkor teljes az öröm, ha minden jó.
Sorban ellenőriztem az alkatrészeket. Trafó, egyenirányító jó. Szűrőkondit nem tudtam megmérni, mert az én műszerem csak 200uF-ig mér, ezek meg 6800uF.
Az IC-t kivettem és szétszedtem, hogy megnézzem jó-e. Dióda/szakadás méréssel próbáltam megállapítani, de nem is tudom. Ehhez inkább tanácsot kérnék, hogyan kell helyesen kimérni és megbizonyosodni róla, hogy ez okozza-e a búgást, vagy mi más lehet?
Ez egy fura kérdő mondat lett, de asszem benne van minden.
Először is meg kellene győződnöm róla, hogy jó-e az IC. De mivel már cserélve lett és nem változott semmi, ezért meg kéne találni, hogy mi okozza a hibát, amitől kiment, ha egyáltalán kiment. Gondoltam a relé áthúz, vagy az egyenirányító nem jó, de kiszedtem és megmértem ezeket és elvileg jók.
Hogy csinálják a profik? Minden alkatrészt ki kell szedni egyesével, megmérni és ami jó az vissza, ami nem az csere?

Ha tud valaki, kérem segítsen!
Előre is köszönöm!

Comments
Zso
Zso picture

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi segítséget! Nagyrészt kicseréltem a kondikat (elő, végfok, táp). Sajnos nincs öröm. A búgás sokkal halkabb lett, de még van. Se a rádió, se az AUX nem szól, viszont a hangerőpotinak a sercegését lehet hallani, amikor tekergetem. Ha közvetlen a végerősítő bemenetre adok jelet, akkor fejhallgatóval úgy szól, mint a telefonon, csak gyengébb minőségben. A relé is pattan még, amikor be és kikapcsolom. Talán a tisztítás nem volt elég és lehet tényleg rossz, majd kicserélem. Csinálok még tesztekek meg méréseket, de most itt nyaral az unokahúgom és így lassabban halad minden. Szép napot mindenkinek!

0

Zso
Zso picture

Méregettem a lényeges pontokon és találtam egy hibás tranyót, amitől többfelé ágazik a mínusz tápága. -22,8V helyett -5V-ot mértem. A rajzon a rádió felé (az az oldal hiányzik), meg az előerősítőt és az EQ-t látja el. 2SA659, Q24 a jelölése és emlékszem, hogy ezt már cseréltem korábban. Néztem a párját, de egészen különböznek. Ez kicsi, a párja nagy és hűtőbordás. A kicsi 0,2A, a nagy 0,5A. A kérdésem, hogy mi lenne, ha a nagynak a komplementer párját raknám bele? 2SC2274 párja 2SA984, ami szintén 0,5A. 

0

Zso
Zso picture

Újra itt. Megint tudok bújni az erősítőbe :D 

Kicseréltem a rossz tranyót és akkor már a párját is (BC639-BC640). Ezek olyan nyeszlettek, hogy bekapcsolás után nem sokkal már sütnek. A (+) ágban nem az eredeti tranyó volt, vagyis nem a kapcsolási rajz szerinti. BD387 Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 25 W, a kicsiknek meg 1W. Gondolom ezért volt a nagy csak langyos. Majd visszarakom a nagyot és annak a párját fogom mellé. 

Egyébként szólt minden (AUX, rádió) és az EQ is működik, de még mindig búg. Először fejhallgatóval próbáltam, aztán rákötöttem 1-1 8 ohmos hangfalat és villantak a nagy tápegység biztosítékok. Nem igazán értem mi történt. Holnap jobban ránézek. 

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Hibás az az STK...
Először forraszd ki az STK-t, és nézd meg mit kap a bemenete.
Ha ott nincs brumm, helyben vagy.
STK helyett meg csinálj valamilyen egyszerűbb végfokmodulokat, LM3886 vagy hasonlót.
A tápfesz alapján indulj el.
Egyszerűbb mint elpuffogtatni a fake vackokat.

4

Zso
Zso picture

Közben kiderült, hogy mi okozza a búgást. A bambaságom! Mert az STK-nál a pozitív feszültséget csak a 9-es lábnál mértem. A 8-as lábra is megy egy ellenálláson keresztül, ami rossz volt, így oda nem jutott semmi. Szóval kicseréltem az ellenállást és visszaraktam az STK-t. Jó minden, hangfallal is. Boldogság van :D Köszönöm mindenkinek a segítséget! 

3

Zso
Zso picture

Köszi! Igazad van. Az STK nélkül nincs búgás. Már csak az lenne a kérdésem, hogy eredeti IC-vel megpróbálkozzak e még? Nem tudom, hogy 20 év alatt tönkremehet e magától egy IC, ha nincs használatban. Korábban zgyula írta, hogy van neki egy eredeti és megválna tőle, ha kell. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: még nem vetted meg?

Bálint

0

Zso
Zso picture

Üdv. Még nem vettem meg, mert közben sikerült megjavítani az erősítőt. Ez az utángyártott IC nem gagyi. Eddig szépen működik. 

Az a legnagyobb bajom jelenleg, hogy nem tudtam regisztrálni és minden hozzászólásom másnap jelenik meg a topikban. Jól feleltem mind az 5 kérdésre és jött az üzenet, hogy küldik az email címemre a meghívót, de azóta sem érkezett meg. Néztem mindenhol. Most meg már nem adja az oldal a regisztráció lehetőségét. 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Az a legnagyobb bajom jelenleg, hogy nem tudtam regisztrálni és minden hozzászólásom másnap jelenik meg a topikban. Jól feleltem mind az 5 kérdésre és jött az üzenet, hogy küldik az email címemre a meghívót, de azóta sem érkezett meg. Néztem mindenhol. Most meg már nem adja az oldal a regisztráció lehetőségét.

Írj Pihének az oldal e-mail címén.

Kalex

0

Zso
Zso picture

Szia!

Találtam egy email lehetőséget, de hiába kattintok rá nem reagál semmit. Gondoltam hát megpróbálok megint regisztrálni. Egy válasz ment el: 2. Mi a már kapható "LED TV" lényege? Igazából már nincs is kedvem regisztrálni. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a spam-ban nem jelent meg?

Bálint

0

Zso
Zso picture

Szia!
Nem, sajnos. Mindenhol néztem. 

0

pihe
pihe picture
*****

Az utóbbi pár hétben a gmail-es címekről sok email visszapattant. Ez lehet az oka, hogy nem kaptad meg.
Ma reggel másik email küldő modult tettem fel, remélhetőleg már nem lesz gond az emailekkel.
Írj az elektrotanya kukac gmail pont com-ra és küldök egy meghívót. 
 

1

Zso
Zso picture

Köszönöm szépen! Írtam :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: írj levelet az oldal levelezési címén   pihe- nek

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
eredeti tranzisztorok nélkül kár bele mélyedni szerintem
 

0

Zso
Zso picture

Szia

A D330 még benne maradt, de a nagy táp komplementer pár már ki lett cserélve. A (+) ágban már nem a rajz szerinti volt benne. A (-) ágban pedig rossz volt és gyárilag gyenge is (ezt nem is értem). Megvettem bele az eredeti helyettesítőjét, de az meg úgy sütött, hogy nem mertem sokáig járatni. Jelenleg BD139 és BD138 van benne (ez volt itthon), 12W-osak nem pedig 0,5W, mint az eredetiek. Ezek is melegek, de jól bírják. Arra gondoltam, hogy BD241A és BD242A kellene belerakni, mert ezek 40W-osak. Az erősítő meg 35W és nem szenvednének. Vagy ez már valamit módosítana a tápegységben? 

0

zsugori
zsugori picture
***

az a njm4558 nem eszik annyit
r241 r242 kiemelésével mérhető mennyi lett meg mennyi kéne
bd439 bd440 hűtővel

0

zsugori
zsugori picture
***

még a lemezjátszó erősítő is kap belőle ic08

0

Zso
Zso picture

2 hétig hunyorogtam a tv előtt, hogy kisilabizáljak valamit, de a végére csak előkerült a teljes olvasható rajz :D 1000 köszönet érte!

Ó tényleg, az nem is az STK IC-hez megy, hanem a többihez meg az EQ-hoz. Akkor a 12W-os elég is lesz bele. Talán elfér rajtuk egy kis hűtőborda. Az egyik nagyon közel van egy másik hűtőbordáshoz.
Most nézem csak, hogy ezt az NJM4558 IC-t 4V-18V-ig ajánlják meghajtani. Én 22V-ot mértem a 16,4V helyett, amikor még a kicsi tranyók voltak benne. Még a végén kiderül, hogy az összes alkatrészt ki kell cserélni. Vagy elég, ha magasabb értékű ellenállást rakok be? Gondolom hosszú távon nem jó az IC-nek a 22V. Jelenleg jól működik az erősítő, de megint szét kell szedjem, hogy megmérjem. 

0

Zso
Zso picture

Van 2db NJM4558 és a kapcsolási rajzot nézve a tápból a tranyó után 23V jön. Egy 4,7 ohmos ellenállás után ketté ágazik, az egyik a phono IC-be megy egy 1K ellenálláson keresztül és 18,4V lesz. Itt ennyit is mértem. A másik az EQ IC-be megy egy 4,7 ohmos ellenálláson keresztül és elvárja, hogy 16,4V legyen. Én most 23V-ot mértem, de az IC-re max. 18V mehetne. Az R241 és R242 ellenállást kicseréltem 150 ohmra és így 17V lett. Holnap már nyugodtan fogom tesztelni, meglátom kibírja e az egész napot. Azt nem tudom, hogy esetleg a nagy hangfalaimhoz mit szólna, mert azok 6 ohmosak. Az erősítőt meg 2x8, vagy 4x4 ohmos hangfalakkal érdemes használni. Ami van 8 ohmos hangfalaim azok csak hátsók egy 5.0-ás szettből és kicsit aggódom, hogy a 6 ohm jobban melegíti majd az IC-t. 

0

Zso
Zso picture

9 órán keresztül ment egyfolytában az erősítő a 6 ohmos hangfalakkal. Nagy hangerőn is járattam és tökéletesen működik. Jó az az utángyártott STK, nem gagyi. Most ezt fogom használni, mert majd a házimozi erősítőt is meg kéne javítani, amit eddig használtam sztereóba. 

Nem tudom, hogy szokás lezárni egy topikot, én nem tudom átírni a címet, vagy csak elfelejtődik?
Még egyszer köszönöm a segítséget! Minden jót! Még találkozunk :) 

3

zsugori
zsugori picture
***

majd ne áram alatt dugd be a fülhallgatót

0

Zso
Zso picture

Valahogy tesztelni kell, hogyan műkidik. A fejhallgató jól bírja, meg már amúgy nincs használatban, ha kimegy nem fog hiányozni. Hangfalat majd akkor kötök rá, amikor minden jó lesz. 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A 2SA659 helyett mehet a 2SA984.
A bekötésekre ügyelj, adatlapot találsz róluk.
A hobbis oldalon ugyanezzel az STK 465-tel szenvednek.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/stk-erositok-javitasok

Olvass bele, hátha van benne számodra is hasznos infó.

 Üdv!  Tóni

2

Zso
Zso picture

Köszi! Akkor elvileg ma meg is veszem és már nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. Találkoztam már ezzel az oldallal és fogom még olvasgatni. Van egy másik erősítőm, amiben szintén STK IC van, vagyis 2db, de majd azt ezután szedem elő. Az régebbi és a padláson pihen.

0

Zso
Zso picture

Mielőtt bevásárolnék a sok kondi cseréjére szeretnék érdeklődni, hogy mennyire kell ragaszkodni az eredeti értékekhez. Úgy értem lesz-e negatív hatással, ha pl. 10V, 16V, 25V, 35V helyett 50V lesz az új kondi értéke? Mert lehet úgy egyszerűbb lenne kérni az üzletben, hogy mindegyik 50V legyen. Megváltoztatná egyes helyeken a feszültség értékét és kárt okozna-e alkatrészekben, vagy a hangminőségben?

0

proba
proba picture

Kárt nem okoz, bajt nem csinál, max nem fér be. 

0

Zso
Zso picture

Köszi! A méretére odafigyelek, ahol úgy állnak, mint az utasok a tömött buszon. Nézegettem a webshopokat és feltűnt, hogy a mostani kondik sokkal kisebbek, mint a régiek. 

0

zsugori
zsugori picture
***

inkább ugyan olyat ami volt eredetileg is
 

0

Zso
Zso picture

Köszi! 52db kondit cserélek (a rádió részét úgyhagytam, mert működik) és árban is jobban jön ki, ha megmaradok az eredeti értékeknél. Kevesebb Volt kevesebb Forint. Majd rakok fel képeket, de most megyek vásárolni.

0

Zso
Zso picture

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Nekem van egy eredeti SANYO STK465 , több mint 20 éve vettem 3db-ot, már csak ez maradt. Ha kell megválok tőle...

0

Zso
Zso picture

Köszi! Előbb biztos akarok lenni abban, hogy ez az IC jó-e. Ha megy a kukába, akkor szerintem érdekel. 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! Ha végfok tranzisztorjai jók és van lehetőséged a mérésekhez, a kis tranyók még cserélhetők..

Feszűltségek az IC áramköreiben: https://a.fajlkuldes.com/c0dC87upAnOw.jpg

1

Zso
Zso picture

Köszi! Elmentettem. 

0

proba
proba picture

Ha hol jó, hol nem leginkább kapcsoló, vagy forrasztási hiba. Ez szerintem még nem az ólom mentes panel, így a csatlakozópontok - panel forrasztásokat nézném át először. Az IC-nek van belső kapcsolási rajza, az alapján diódaméréssel 80%-ban  el lehet dönteni rossz-e. ( kimenet a táp kivezetésekhez nem zárlatos, sok tranzisztor BE átmenete kívülről mérhető. ) Ha ezek rendben vannak, ritkán hibás az IC.

0

Zso
Zso picture

Köszi! A forrasztásokat átnéztem, mert volt mozgó alkatrész is. Azután se történt változás. Már nincs jelen a hol jó, hol nem. Bekapcsolt EQ mellett csak a búgás hallatszik, ha kikapcsolom, akkor van hang a jobb oldalon. Az IC-t "kimértem" és sehol nem mutatott zárlatot. Vagy értéket mutatott, vagy semmit. A bemenetekről bármelyikre rakva a másik tűt nem mutat semmit. Nekem ez volt a fura, de a kapcsolási rajzot nézve lehet, hogy a kondi és az ellenállás miatt nem lehet diódamérővel megmérni. A multimérőn kívűl meg másom nincs. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Zso
Zso picture

Köszi! Ezeket megtaláltam. SM hiányzik az erősítőhöz. 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ha erről a készülékről nem találtál SM-t, akkor keress valami hasonló felépítésűt.(RS-225, stb)
A végfok IC adatlapja letölthető, az is segít valamit.
Az STK-465 elég régi darab, erdeti Sanyo-t beszerezni nehéz, szinte lehetetlen, hamisítványt meg nem érdemes venni, 
vagy csak rövid ideig működnek, vagy egyáltalán nem.(A PMC gyártmányok sem túl jók.)
Ha van rá mód, próbálj meg donor készüléket szerezni, amiben a végfok még jó.
Első körben mérd meg a tápfeszültségeket, ellenőrizd a szimmetriát, ha van szkópod nézd meg az AC komponens tartalmat.
(Terhelt állapotban is.)
A tápban lévő két nagy elkót cserélném, ilyen idős kondik már problémásak lehetnek.
A végfok áramkörében lévő elkókat is kapásból cserélném.
A hangszóróvédelem reléje is szeret problémát okozni, a kontaktok néha beoxidálódnak, és fura hibákat okoznak.
Ezt is érdemes cserélni.
A "búgás" oka lehet a hibás STK, a szűretlen táp, ezt méréssel kiderítheted.
Amiket felsoroltál hibákat, általában a sok évig állt/nem használt, aztán egyből üzembe helyezett készülékek fenéje, 
de ha szeretnéd rendben rakni, akkor érdemes átkondizni, a kapcsolók kh-it megszüntetni, ha nagyon odavannak a potik, 
javítani, vagy cserélni.
A jelutakat funkció/jelgenerátor+szkóp segítségével tudod ellenőrizni, vizsgálni.

Üdv!  Tóni

 

2

Zso
Zso picture

Köszi! Az IC-ről csatolok képeket, ha sikerül. Szerintem látszólag eredeti. Kb. 7 éve rendelte nekem egy tv szerelő. Ahogy a kapcsolási rajzát nézve méregettem jónak tűnik, de nem tudom pontosan hogyan lehetne megállapítani. Sajnos nem tudok donort beszerezni, még senki másnak nem láttam ilyen erősítőt, és a multiméteren kívűl nincs más műszerem. Ki fogom cserélni az összes kondit, amiről írtál. A relé is jónak tűnik, de az érintkezőjét megtisztítom majd. Igen, elég sokat állt, de remélem rendbe lehet hozni. 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia

 el is adnak rajzot
az első bekapcsolást talán kibírja a képeden lévő, jó tápnál ha nem adsz rá hangerőt
messze van az eredetitől

0

Zso
Zso picture

Szia! 

Valahogy elsiklottam az első 2 piros szó mellett, eddig csak a többit néztem meg. Köszi a rajzot! Ha megveszem onnan, amit linkeltél, az is ilyen minőségű? Nem panaszkodni akarok, de már majd ki esik a szemem. Pedig 4K tv a monitorom, vagy lehet pont az a baj. Főleg a sötétebb részeket nem igazán tudom kivenni, ahol a mérési pontoknak az értékeit mutatja. Telefonra átmásoltam és azon nézve is homályos. 

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
biztos jobb pdf vagy a nyomtató elbír vele

0

zsugori
zsugori picture
***

 c129  -16,4V , c130 +16,5V
R282   +23V ,R286 -22,8V
C172 ( -34V)

0

Zso
Zso picture

Köszi! Úgy látom ezek a lényeges pontok.
A kép méretezésével próbálkoztam már, de csak rosszabb lett. 

0

Zso
Zso picture

Az utángyártott STK-k ennyire használhatatlanok? Néztem összehasonlító videót és működött mindkettő ugyanúgy. Próbáltam kideríteni, hogy mi a gagyi, de nem jutottam vele előrébb, mert pont ilyet is mutattak eredetinek egy másikhoz képest. A belsejét sajnos nem mutogatták. Vágom, hogy vannak összedobott olcsó szarok, amit ebay-en halomra adnak el, de ez nem olyannak tűnik. Sőt, nem is hasonlít, mert azokba nem is smd alkatrészek vannak. 

0

Sponsored links