You are here

Acer Aspire akku töltési anomália

13 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Adott egy Acer Aspire laptop, amiben elöregedett a gyári aksi és utángyártottra lett cserélve. Gariba visszavittem az utángyártottat és egy másik utángyártottat kaptam, amivel azonos a jelenség:

Csatlakoztatás után elkezdi tölteni, majd amint feltölti, onnantól kezdve többé nem hajlandó tölteni és bár folyamatosan a töltőn van, az aksi durván 2-3 hét alatt lemerül (3 nap után 72%-on van). Működik akkuról, tehát ki lehet húzni a töltőt, de visszadugva nem tölt semmit.
Próbáltam a készülék alján az akku reset gombot, de semmi eredménye.

Amint szétszedtem és lehúztam az aksit, majd visszadugtam, ismét töltötte. Ezt úgy is el tudtam érni, hogy AC módban 0%-on leállítottam a rendszert, lehúztam róla a töltőt 5-10 percig (kikapcsolt állapotban volt) és visszadugva elkezdte tölteni.

Merre érdemes nézelődni az alaplapon?

Illetve egy töltési anomália is előállt: töltötte durván 54%-ig, majd hirtelen telinek jelezte és megállt a töltés. Ezt megfigyelve vártam 2 hetet, míg ismét lemerült és most monitoroztam végig a töltési folyamatot.

Az akku lemerült állapotában 15,662V-ot ír, feltöltve 16,724V.
A második teszt esetében a töltési (lila) érték (~13,6W) 20%-os (narancs) töltöttség mellett elkezdett csökkenni, mintha csepptöltésre váltana át, majd egy hirtelen váltással 28%-nál befejezte a töltést... és az addig durván 40 perces várható üzemidő felugrott 3 óra 25 percre (a piros grafikon).

Olyan, mintha újra kéne kalibrálni az aksit, de ezt már megtettem a többszöri töltés - teljes lemerítés formájában.

Win alatt és kikapcsolt (OFF) állapotban sem tölt rendesen, tehát nem szoftver probléma, csakis hardveres és az aksi a csere miatt már kizárható.

Képek folytatódnak...

Comments
AzzA
AzzA picture
*

Amig egy valóban bele való akkuval nem tudod megpróbálni a töltésed, nem lehet eldönteni.
Legfeljebb azt lehet feltételezni a gyakorlat alqpján, hogy ez az utángyártott tipus nem jó neked.
Volt már ilyen, lesz is még. Nem egyedi eset.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Narancs az akku szintje (%)
Lila a töltési erősség (W)
Piros a várható futásidő (óra:perc)

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Estleg kipróbálhatod ezt a progit is hátha segít valamit van törés is hozzá
BatteryMon by PassMark Software
https://www.passmark.com/products/batmon/
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=BatteryMon+by+PassMar...
én szétszedném azt az akkut és megmérném a cellánkénti feszültséget
ezeknél az akuknál csak cellánkénti feszültség figyelés van ha valamelyik cella előbb feltöltődik vagy lemerül akkor lehetnek ilyen problémák

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem programfüggő, mert kikapcsolt gép mellett sem tölt rendesen... a mellékelt képeken látható programot több éve használom és nincs vele gondom.

Nem cellagond, ha már a második új akku van benne, ami az első töltés után ezt csinálja.
Az akku garis, nem igazán buknám el a szétszedésével.

És 1 cella hibája miatt gyorsabban merülne, de tőltőt csatlakoztatva nem merülne tovább, hanem tőltődne.
Írtam: amint eléri a 100%-ot, többé nem tölt. Ki kell húzni HOSSZABB IDŐRE a tápot a gépbő (fél perc kevés, akku reset gomb kevés) és visszadugva megint tölt. Így nem gyanakszom cellaproblémára, főleg már a második új aksi esetén.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Vidd be egy helyi szervizbe, ahol van gyári vagy másfajta utángyártott akku. Ha ott jó, kérd vissza a pénzed.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Helyi szeriz nincs, kis faluban lakom, bevittem oda a gépet a korábbi aksival, ahol az aksit vettem, ők cserélték benne az aksit egy másikra, amivel ugyanazt csinálta (megéztem, tényleg kicserélték). Azaz ugye rádugva egyből elkezdte tölteni (ha lehúzom és visszadugom, nekem is elkezdi), tehát az aksi jó... de ezt már írtam is!

Az aksi feltöltődött, az mindegy, hogy grafikon szerint hogyan fejezte be, de utána maga a gép (nem az aksi) nem ad ki rá töltőáramot, ezért kezd merülni. Ahogy látható is volt a lila grafikonon, hogy pár perc alatt leesett a töltés, vagy rádugásnál felmegy és azonnal esik is vissza, tehát a töltést a gép nem adja az aksira és nem az a gond, hogy az aksi nem venné (mert max a feszültsége nem emelkedne, ha az aksi lenne rossz).
Most 97%-on van és azt írja: Charging, de a Power nulla, ahol még csepptöltésen is 1-2W-nak kéne lennie.

Gyárit nem veszek bele, mert annyit nem használom aksiról, hogy 20e Ft-ot adjak ki a semmire. Csak röpke áramszünetekre kell az aksi bele, mert itt sűrűn van és pihentetem a gépet (standby), nem lépek ki csak 1-2 havonta 1x. Másfajta utángyártottjuk nincs és pénzt vissza nem adnak, főleg ennyi idő után. Teszteléshez eleve az új aksit teljesen fel kell tölteni, majd töltőt rajtahagyva lemeríteni (ami most fél nap után 3% minusz). Azaz hetekig, de legalább napokig ott kéne hagyni a gépet tesztelésre. A régi gyári is hagyta magát lemerülni, de nála hetekig tartott 90%-ig leesni, majd onnan töltötte vissza 100%-ra.

0

Jaca
Jaca picture
****

Tehát eddig jó volt a géped, aztán tettek bele egy X gyártmányú utángyártott akksit, amivel hibás a töltés. Utána kicserélték egy ugyanolyan X gyártmányú utángyártott akksira, amivel ugyanaz a jelenség. Ezért kellene megnézni egy valóban működő akksiva (gyárival, vagy egy ismerős gépéből kivettel), hogy jó-e a géped, vagy egyszerűen csak X gyártó nem tud akksit csinálni. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: több helyen olvastam, hogy  a laptop akkukat 80%.ra kell tölteni, mert úgy a leghosszabb az élettartama, feltöltést 20-30%-nál kell kezdeni

Bálint

0

Onionshed
Onionshed picture

Akkor az akkumulátor 50%-át használod ténylegesen? Ha belegondolsz ennek nem sok értelme van.Én is azt tapasztaltam mint V . A teljes ciklust tartani a legjobb. Mindig flagship telefont veszek lassan 2 éves az oneplus 8T-m 40 perc alatt tölti fel magát 0-rol 100-ra és még semmi gyengülést nem tapasztaltam.Ha lehetséges mindig tartom a teljes ciklusokat holott nem ezt mondják hanem ,hogy töltögesd állandóan , ne hagyd lemerülni.. stb.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nekem az előző aksi több, mint 8 évet bírt 100%-on tartással és egy Asus laptopban is van egy 10 év feletti még gyári aksi (állandóan 100%-ra töltve) és még fél órát megy róla, szóval ez a 80%-ra töltés parasztvakítás, főleg mivel a Li-Ion akkuk 90%-ig gyorstöltést kapnak (ami hamar le is merül), majd a maradék lassuló és csepptöltéssé alakuló konzerválja. Tehát 80%-ig töltve egyszerű számokkal elmegy 60-70 percig, 100%-ra töltve elmegy 120 percig is.

Saját tapasztalatok is vannak mobillal, ami 90%-on levéve (mert siettem) kb. 1 napig bírja, 100%-on levéve 1,5 nap felett bírja azonos használat mellett... (2 naponta teljes éjszakán át volt töltve... gyári töltési idő 6-8 óra, 6A aksi, 1A max töltés) 4 éves aksival, mindig tele töltve és mindig 20% alá merítve (többnyire 5-15% között kezdem tölteni).
Szóval sokmindent lehet olvasni, de a tapasztalat számít inkább. Ha te a 80%-ot tapasztalod hosszabb élettartamnak, akkor töltsd úgy, de gondold végig józan paraszti ésszel azt is, hogy ha az jó az aksinak és van benne töltőelektronika, akkor miért nem az elektronika állítja le 80%-nál? Hiszen az a feladata, hogy optimális töltést adjon a cellának. 81-100%-ig nem lenne optimális? Miért hagyná akkor addig tölteni? Miért állítják be úgy, hogy (esetemben mobilnál) 90%-tól kezd csökkenni a töltőfeszültség? 80%-nál hol van még a csepptöltés, ami a Li-Ion akkuknál is fontos, hiszen feszültség meglesz benne, de a leadható teljesítmény jóval kevesebb, mint rendesen feltöltött állapotban?
A Win10 újítása volt ez, hogy ilyesmi is beállítható rajta, de hány éve gyártanak Li-Ion aksikat? Hány éve tölthető 100%-ig (és működik évekig)? A Win10-et támogató gépek még mindig tölthetőek 100%-ig... vajon miért nincs még gyárilag 4,1V helyett 3,9V vagy 4V megadva az aksi elektronikájába leszabályzásra?

Vissza a témára, másik reakcióra:
Az előző gyári aksi elektronikája kuka, mert furcsa módon gyorsan merült az aksi, noha telit írt ("wear" sem volt 10-20% felett), majd szétbontás nélkül (de gépből kiszedve) egyesével kezdtem terhelni 1db 6V izzóval a cellákat és egyik sem esett vissza terhelésre, hogy rossz lenne... 20 perc merítés után pukkant valami az elektronikában (holott a cella volt közvetlenül merítve), így nem tudom mire kéne cserélni az alkatrészt beazonosíthatatlanság miatt, tehát a gyárival nem tudom kipróbálni... de már eszerint az akkori töltéssel is gondok voltak, ha a cellák még jók voltak.
Később már bontva a cellák tesztelve lettek és mind rendesen működött, egyik talán 10%-al gyengébb volt, de nem zárlatos és 3,7V felett mind. Tehát már a gyárinál lecsökkent a teljesítmény indokolatlanul. Lehet már ott sem töltötte fel, csak akkor még nem nézegettem, hogyan is tölt vagy nem tölt.

Tehát ha lehetne tudni, mi ment ki az előzőben egyenkénti cella merítés alatt, akkor az előző gyári elektronika, sőt akkupakk is talán még életre kelthető lenne, bár mivel a cellái jók voltak, terhelhetőek, az is a gép hibájára utal.

Nem egyedi az alaplapi töltésmeghibásodás, mert a másik Asus laptopban 90% alatti aksi esetén a "töltő csatlakoztatva", majd 1mp után "töltő leválasztva" váltakozik, így azt kizárólag kikapcsolt állapotban lehet tölteni. 3 különböző (nagyobb terhelhetőségű) töltővel is tesztelve, mindhárommal azonos a jelenség. Kikapcsolva az akku 1-1,5 óra alatt feltöltődik, tehát rendesen működik és 10+ év után a 30-40 perc üzemidő (a gyári 1,5 órához képest) teljesen elfogadható. Na ott sem az aksi a hibás, hanem az alaplap, ami hol tölt, hol nem, de ott ezt másodpercenként váltja (rendszertől függetlenül, tehát BIOS alatt is), itt Acer esetében meg töltési ciklusonként hülyül meg. Asus-nál arra tippelek, hogy a töltés és a működés már túl sok egyszerre egy elöregedett alkatrésznek a táp szabályzó részében, de szaktudás hiányában inkább kikapcsolva töltöm és utána használom, amíg megy aksiról. (Az csak autó (gáz ECU) programozására van leginkább használva, mert már öreg és lassú, de arra még jó és fél óra bőven elég a programozáshoz, amit az aksi bír.)

Melléklet:

Charging... tehát tölt, ehhez képest a Power azaz teljesítmény 0W és a grafikonon látható, hogy közben meg 1%-ot merült.
Ha a gép (alaplap) szerint fel lenne töltve, akkor nem azt írná, hogy "töltés", hanem azt, hogy "AC" vagy "Charged".

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 80% az akku teljes élettartamára vonatkozik, nem a napi használhatóságára

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

10+ év egy laptop aksi esetében (Asus) szerintem nem egy rossz élettartam, pedig 100%-on volt tartva. Lehet nem 30 percet, hanem 40-et bírna MOST, de akkor korábban nem ment volna 1-1,5 órát, hanem csak 45-70 percet a 80%-ról.
Ez csak döntés kérdése, hogy MOST szeretnéd hosszan használni 2 töltés között, vagy 10 ÉV MÚLVA +10 percet szeretnél két töltés között, de 10 éven keresztül meg fél órákat veszítesz minden töltésnél. És lehet 10 év múlva már nem is ez a géped lesz, mert sebesség vagy oprendszer miatt nem tudnád arra használni, amire kéne.

Mivel én telefont is 10-15 évente cserélek (mostani is 5,5 éves), én a MOST-ra szavazok és ha rosszul tettem, még mindig 5-8e Ft-ért kapok bele másik aksit, nem feltétlenül erőltetném 10 évig, ha csak fél napot bírna már, mert 100%-ra lett töltögetve. (Sűrűbb töltés = plusz 230V-os fogyasztás, plusz csatlakozó meghibásodás (kivéve QI töltésnél), összegezve kb. ugyanott lennél villanyszámla + csatlakozócsere + töltőkábel törés után, mint aki 2 naponta tölti tele és esetleg új aksit vesz félidőben. De eleve a többség 1-2 évente cserél mobilt, ha másért nem, mert betört a kijelzője, így javarészt ez már nem is kérdés, hogy az aksi meddig bírja. Laptopnál még igen.)

0

Sponsored links