You are here

Gázkazán vásárlás /Köszönöm a javaslatokat!/

123 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!
Jelenleg Eti 25-ös gázkazánunk van, amelyik úgy tudom, hogy nem tartozik a gazdaságos kazánok közé. Gondolkozunk egy modernebb, talán kondenzációs kombi kazán cserén. 
A fő kérdésem, hogy milyen mértékű hatásfok javulást várhatok a cserétől, és milyen mértékű gázfogyasztás várható, hasonló felhasználás mellett. Tud valaki segíteni, aki már hasonló cserét végzett, javult-e, és ha igen, akkor mennyi százalékkal lett kisebb a gáz felhasználása egy szezon alatt? 
Tehát, megéri lecserélni a régi kazánt, és ha igen, akkor melyikre? 

Szerk: 

A  hozzászólásokból ezen elsődleges feladatokra jutottam: kazán csere átgondolása, (kondenzációs kazán csere csak a teljes fűtési rendszer cseréjével lenne gazdaságos), ház külső szigetelése, pincében csövek szigetelése, keringető szivattyú beépítése,  láng nagyságának gazdaságos beállítása, és a fűtött hőmérséklet csökkentése 1-2 fokkal...  

Köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált a gazdaságos megoldásban.

 formasu 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

1

Teac
Teac picture

Hello

Valaki nagy vonalakban elmondaná, mennyi a fogyasztás megtakarítás %-ban  egy címben szerepnlő Eti, egy Fég K24, ami sok szerelő szerint 2000 előtt    messze a legjobb volt az AKKORI nyugati kazánoknál, - Grundfos szivattyú, Mechatronika magasan képzett mérnökgárda által tervezett elektronika -  kivéve talán a Vailant,  és egy modern kondenzációs kazán között. Persze nyilvánvalóan a kondenzációs kazánok se egyformák a franciával,  savinyon, az ismerősömnek évente gondja van, már a fele alkatrész - hőcserélő -  kicserélte, a  a kazán árának  a 1.5 szeresénél tart javításban, úgy hogy ő  szereli.
 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:keress egy aktív hőerőgépészt, méresd fel a házat, a kazánt és hozzávalóit
Talán  jóslást tud adni a változtatások utáni hatásfok változásra

Bálint

1

formasu
formasu picture
*

Szia Bálint! Bocs, de az én kérdésem sem a válaszodra vonatkozott, és a fenti sem, amire válaszoltál.

A kérdés kimondottan a kazánokra vonatkozik, /a kazánok hatásfokára, és nem a hőerőgépész véleményére!/ és engem is elsősorban ez érdekelne. Ettől (is) függhet, hogy lecserélem-e az Eti 25 kazánt C 24-re. Abban már itt megállapodtunk, hogy olyan elavult az én régi rendszerem, hogy nem lenne gazdaságos csak kazánt cserélni, hanem komplett rendszert kellene, amit már nem vállalok be.

0

AzzA
AzzA picture
*

Nagyvonalakban tizedre megmondja bárki, hogy 26,2%.
Azt megtudja mondani valaki, ha a kisujjam 4mm- el hosszabb lenne akkor szebben zongoráznék ?

 

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Bocs, hogy nem értek egyet veled...

Én úgy emlékszem, hogy egy kazánnak, amikor gyártanak, meghatározzák, valamilyen módszerrel megmérik, (régen is így volt, úgy tudom...) hogy mennyi hatásfoka. /Az autóknál is megmérik, hogy mennyi a teljesítménye, valamilyen módszerrel/

Én is többször megkérdeztem itt, hogy megtalálta-e valaki, hogy ennek a két gyári kazánnak (C24 és Eti25) mennyi a gyári mért v. számított hatásfoka? Az Eti25-nél volt egy gyári módosítás az égéstérnél, befúvós lett, három dűznin, ill. fúvókán keresztül, azzal mennyit változott a kazán hatásfoka? Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok erre, mert ez sokat segítene abban, hogy "érdemes lenne-e, gazdaságos lenne-e" lecserélni az Eti 25-ös kazánt egy C 24-es kazánra, azaz nyernék-e némi százalékot a gázfelhasználásban? Ez a kérdés megválaszolása nem a kiépítéstől, nem az adott ház szigetelésétől függ, hanem magára a kazánra vagyok én is kíváncsi, hogy melyiknek mennyi a gyár által meghatározott hatásfoka? 

Ebben reménykedem, hogy van valaki köztünk, aki ezzel (is) tisztában van, és megosztja velünk.

0

Inhouse
Inhouse picture

.

0

kovacsna
kovacsna picture

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ez az ismertető alapján nem gazdaságos lecserélni az Eti kazánt cirkóra. (Ebben a leírásban nem láttam a cirkó hatásfokát, de oda írtad!)

Feltételezem, mint már jeleztétek is, hogy egy keringető szivattyút be kell tenni a fűtési rendszerbe.

0

kovacsna
kovacsna picture

Melyikben nem találod?
 

0

formasu
formasu picture
*

A Termotekáé ott van, hogy 90%, de nem említi, hogy a kettő égéstér közül melyikre vonatkozik...

A Cirkóról van egy nagyon részletes leírás, de (kétszer is átfutottam rajta) nem találom a hatásfokról mit írnak...

0

AzzA
AzzA picture
*

18.oldal 
C-24H  hatásfok 88%

Még valami.
A Vaillant kazánom hatásfokát igy határozták meg

1.3 CE-jel
A CE-jel azt dokumentálja, hogy az 1.1. sz. táblázatban
felsorolt fali gázkészülékek teljesítik a gázkészülékekre
vonatkozó irányelvben meghatározott alapvető
követelményeket (az Európa Tanács 90/396/EWG sz.
irányelve) és az elektromágneses összeférhetőségre
vonatkozó irányelvben meghatározott alapvető
követelményeket (az Európa Tanács 89/336/EWG sz.
irányelve). A készülékek kielégítik a hatásfokra
vonatkozó irányelvben előírt alapvető követelményeket
(az Európa Tanács 92/42/EWG sz. irányelve).

0

formasu
formasu picture
*

Rossz helyen kerestem...

Eddig, akivel beszéltem erről, szinte mindenki azt mondta, hogy a cirkó gazdaságosabb, mint az Eti kazán. 

Most meg azt olvasom, hogy az Eti 25: 90%, és a C 24 pedig 86% hatásfokú. Másra számítottam, ezek alapján nem biztos, hogy érdemes ezt a kazánt lecserélni  a C24-re. 

 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia. 

Az Éti 25 (Termotéka) hatásfokánál nem az évi átlagot határozták meg! Az annál jóval kevesebb. Meglehet méretni a jelenlegi kazánodat egy füstgázelemzővel, aztán lehet nagyokat nézi a csekély értékek, 75, maximum 80% láttán. Egy C24-es hatásfok adatai, éves szinten van meghatározva, de a papírformától függetlenül 84-89%. (Ennyit a marketingbrosúrákról...)

Szép napot kívánok!
Üdvözlettel:
PZ

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Köszönöm, én is ettől tartok, hogy a gyakorlatban gazdaságosabb a cirkó, mint az ETI 25 kazán. Kérdés, hogy az új "befújós" égőfejjel, és egy beépített szivattyúval (az Eti kazánban nincs szivattyú!)  mennyit javulhat az Eti 25 kazán hatásfoka, tehát ezzel már megközelíti-e a cirkó hatásfokát? Nem találok erre adatot.

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Nézd, őszinte leszek. Ha magamnak csinálnám most, kevés anyagi ráfordítással. Akkor csak a hibás égőket rendelném be hozzá, kapna egy alapos tisztítást és egy külső szivattyút.
Az új égőfej inkább arra alkalmas, hogy mindhárom gázfajtával tudj benne fűteni. A hatásfok elenyésző...
Ami igazán számottevő hatásfok növekedést hozna neked, az egy új fűtésrendszer. Ezt magadtól is tudod, és jópáran meg is erősítettek benne.

Üdv.
PZ
 

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Az új befújós égőfejek már a kazánban vannak, a napokban kap egy keringető szivattyút, a pincében lezártam a radiátort, és leszigeteltem az összes vastag ( 2", és 6/4"-os) vezetéket , (kb. 30 méter hosszan, mert alsó elosztású a fűtési rendszerem). Ezt a régi fűtést új kazánnal csak a rendszer teljes cseréjével lenne érdemes elvégezni, ez most elmarad. Lejjebb tekerem a szobai termosztátot 24 fokról 22 fokra. Nagyon sok segítséget kaptam abban, hogy mi az ajánlott, és mit kellene megcsinálni.

Köszönöm mindenkinek!

Folyamatban van a tárgyalás a ház külső szigeteléséről, és esetlegesen egy napelem rendszerről. / Lapos tetőm van, de van rajta hullámpala 6%-os lejtéssel. Ezt a hullámpalát és a tartó állványzatát le kell bontatnom, vízzáró szigetelés kell a tetőre, utána hőszigetelés, és utána lehet(ne) oda a napelemeket telepíteni...

Üdv: formasu

1

attila.p
attila.p picture

Napelem rendszerrel mit szeretnél táplálni és hogyan......
mennyi jelenleg a villamos fogyasztásod /hónap

SZÁMOLJ !!!!

helyette inkább hőszigetelés (mindenhol: alul, felül....középen !)

attila.p

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem tudom, jelenleg mi van a tetődben, de annak szigetelése nagy dobás lenne. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Igen jogos. A ház 1973-ban épült. Akkor salak volt az elérhető. Tehát, van "horcsik" födém, rajta talán 20-25 cm kohósalak, fölötte talán 10 cm beton. Rajta kátránypapír, és állványzat a 7%-os lejtésű hullámpalának. Attika fal van körbe 3 oldalon, ami kb. 70 cm magas. Hátra felé lejt a pala, ott van a csatorna.

A betonig tervezzük lebontani, és oda egy vízzáró szigetelés kell, majd arra a hőszigetelés. ( Vagy fordítva, még nem tudom...) 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Arra kell figyelni, hogy az attika falat teljesen körbe kell szigetelni. Ha szabadon marad a fal, akkor az behúzza a hideget, és penészesedés fog megindulni a felső sarkoknál.

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A keringető fog dobni rajta, nagyobb felületen lesznek melegek a radiátorok.  A cirkóval akkor nyersz nagyot, ha kijönnek ellenőrizni, és leveszik a gázórát... Az érezhető különbséghez ennél nagyobb minőségi ugrás kell. Vagy szigetelés. Nekem megduplázódott az alapterület, és felére esett a fogyasztás. A régi kőből épült ház kapott padlószigetelést, 5 centi hungarocellt, tetőbe 15 centi kőzetgyapot + 2 centi nikecell, (+ 1 szoba hozzáépítve, tetőtér beépítve). Az ablakok fa, hőszigetelt üvegekkel, de németből bontott, szóval még azon tudnék javítani.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az én logikám szerint szivattyú beépítéssel fürgébben mozog a víz, így alacsonyabb hőfokú víz is elég, ami alacsonyabb gázigénnyel jár

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez így nem igaz. Az épület hőigénye ettől nem változik, az energiát be kell vinni. Ott van nyerészkedés, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű víz többet vesz ki a füstgázból, kevesebb megy ki a kéményen.  A lángmagassággal lehet még játszani, mérve a füstgáz hőmérsékletét a kéményben.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Jogos, de ha a kazán az új égővel, és szivattyúval is rendelkezik, esetleg kisebb lángra van állítva, akkor /gondolom/ hogy CSAK ennek is valahol látszódnia kell a gázfogyasztásban, és a hatásfokban! 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy kazánt legyártanak, beállítanak gyári paraméterekre. Ezt adott házra még lehet finomhangolni, ami természetesen meglátszik vagy a gázfogyasztásban, van a komfortérzetben. Csak ezt negyedórás külső hőmérséklet mérés, benapozottságmérés és szélmérés mellett tudod megállapítani.  

1

AzzA
AzzA picture
*

Bele tetted magad egy forgásba, és nem érted meg azt amit az elejétől fogva mondanak neked.
Teljesen mindegy egyébként mert ha mondjuk fogyasztasz egy hideg napon 20m3 gázt, a csere után meg 17m3 ott tartasz ahol a part szakad.
Ezeket a kazánokat meg a rendszeredet akkor találták ki amikor 4 forint 50 fillér volt a gáz.
A wartburg elejére hiába raksz mercédesz emblémát, nem fogsz 200-al menni.

Biztos hogy nem érdemes a két kazánt cserélgetned mert mind a kettő elavult, ahogy a rendszered is elavult.
Próbáld meg tisztán és reálisan látni a problémát.

 

2

formasu
formasu picture
*

Nem értem, hogy még mindig miért nem vagyunk szerinted egy hullámhosszon, és miért nem látom tisztán és reálisan a problémát. 

Én ezt is írtam, lásd az elején:" kazán csere átgondolása, (kondenzációs kazán csere csak a teljes fűtési rendszer cseréjével lenne gazdaságos)"

Erre nem vállalkozom, de maradt még némi javítani való, a kazán cserén kívül is...

0

AzzA
AzzA picture
*

Én ezt is írtam, lásd az elején:

És még mindig az a kérdés, hogy 90 vagy 88.
Jelen esetben ez ami nem oszt vagy szoroz a helyzeteden.
ETI vagy C24, csak szellentésnyi különbség.

maradt még némi javítani való, a kazán cserén kívül
Azt hiszem ez a némi javitgatás lenne a spóróláshoz vezető út oroszlán része.
 

2

Jaca
Jaca picture
****

A kazán amúgy fűtött, szigetelt helyiségben van?

0

formasu
formasu picture
*

A szuterénban van, innen megy alsó elosztással, vastag csöveken a fűtés a lakásba.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem ilyenkor az egész rendszer hatásfokát/minőséget érdemes vizsgálni, ez olyan, mint a lánc,  a leggyengébb szem határozza meg az egészet

Bálint

3

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A kettő közti különbséget nem az égőfej határozza meg. Az talán 1-2% jó esetben, bár mindkettőt be lehet állítani, hogy jól égjen. Az számít, mi az, ami felveszi a hőt, és mennyi megy ki a kéményen. Ott vannak az 5-10-20%-ok

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi. Ha az "égőfej" nem hoz-hozott jelentős javulást a kazán gazdaságosságában, hatásfokában, akkor vajon miért cserélte le Gyomaendrőd a régi tálcát erre?

A kazán testen nem változtattak. Én nem találom, hogy mekkora volt, és mekkora lett az Eti kazán gyárilag jelzett hatásfoka? Ezt viszonyítanám a C 24 gyári hatásfokához, amit szintén nem ismerek, csak beszélnek róla, hogy a C24 a jobb.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez a hatásfokszámítás egy külön tudomány. Ugye azt kellene vizsgálni, hogy x kWh beviteléből adott tömegű vizet hány fokkal melegít fel. Az Éti-be bemegy a gáz, kijön a melegvíz. A cirkóba bemegy a gáz, meg a villany is a keringetőhöz, kijön a melegvíz. Mire adták meg a cirkónál a hatásfokot? A gáz és a villany együtt bevitt energiájához képest? Meg anno sokat olvastam a kazán hatásfokról, ott sem ugyanaz a számítás egy régi kazánnál, mint egy újnál. Valami keverc van, mert ahogy az újakat számolják, ahhoz képest csak 70% körül van az éti hatásfoka, csak az a baj, ezt évekkel ezelőtt böngésztem, és azóta már nem emlékszem a részletekre, de az index fórum víz-gáz fűtésszerelős topikjában van pár hozzáértő, aki ezt megmondja neked pontosan.

pl:
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157464473&t=9054448

0

párdi
párdi picture

Szia,
Nálunk csak kazáncsere volt 5 éve baxi kondenzációsra( kémény nélküli),  maradt a régi vas rendszer de így is 20-25 % os Gáz felhasználás csökkenés volt 

1

Teac
Teac picture

Szia

Mit jelent a kémény nélküli? Külső kémény vagy hol megy ki a füst? A kondenzációsnál állítólag 2 kémény kell, mert a levegőt is a kültérből veszi. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem hagyományos a kéménye, egy kényszerített füstgázelvezető cső van rajta. Nem kell kettő neki, cső a csőben is megfelel, és mivel hideg a füstgáz, még a műanyag is jó naki.

1

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nekünk is Baxi van, de mi az, hogy a tietek "kémény nélküli"? Hova megy az égéstermék?
 

0

párdi
párdi picture

Jaca válaszolt ,turbós változat.

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

A kondenzációs kazán nem turbós készülék, függetlenül attól, hogy mindkettőben van ventilátor... A kondenzációs készülék a füstgáz hőjét is hasznosítja, egy turbós azt a többlet hőt, ami lehet +60C is, azt szépen kifújja. A másik dolog. Amikor írtad, hogy nem kéményes a kazánod, valószínűleg a készülékre gondoltál. Sokak megnyugtatására, Füstgázelvezető rendszernek hívjuk, ami lehet függőleges, vízszintes (parapetes), akár osztott rendszer, stb. Egy példatárat feltöltök.
Egyébként, érdekességként. A Kéményes készüléket le lehet cserélni kéményesre hivatalosan, de a Turbós készülékeket kondenzációsra lehet cserélni... 

Elnézést a közbeszólásért!
Üdv.
PZ 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Van egy füstgázcsöve, amit nem hagyományos kéménybe vezetnek, hanem pl oldalfalon.

1

Teac
Teac picture

Jó de így a kényénynek pont a lényege veszik el.
Avagy a ház legmagasabb pontja, plusz 4 vagy több méter, hogy véletlenül se az orrod alá nyomja a kiáramló szén monoxidot és egyéb rendjívükl káros égésterméket.
500 éve a sárból dagasztott putrikban is kéményeket használnak, most ennyit fejlődött a "csúcs"technika, hogy a 1.5 méter magas ablak ALÁ vezetik a füstöt? Ez majdnem egy kivégzési módszer, ezért se véletlen hogy 100 ezreknek vannak légzőszervi problémái,  a gumival, PET palackal fűtés mellett, amit ráfognak a parlagfűre.

1

Onionshed
Onionshed picture

Itt ahol élek  ,(GB) már a 70-es évek végétöl  80-as évek elejétöl sok ház kémény nélkül épült. Nem könnyűszerkezetesek hanem sima téglaépületek.

1

Jaca
Jaca picture
****

Konkrétan szabályozva van, hogy nyílászárótól másfél méterre kell tenni. De nem értem, ezzel mi a problémád, mikor te is használtál már nyílt égésterű gáztűzhelyet, amitől az orrod alig egy méterre volt, miközben kevergetted a lecsót. Ennél durvábbat produkál a parapetes gázkonvektor, mégis élnek emberek, akik ilyen házban élnek. Ez pedig mivel osztott cső, közvetlen a cső végéről szívja a levegőt, de sokkal messzebb fújja ki, és tegyük hozzá, sokkal több levegővel van keverve, mintha a füstgáz önmagától távozna. 

2

lizakl
lizakl picture
*****

Ja, hát végül is ez is kémény, csak nem fölfelé megy, hanem oldalra. Nem szép, de olcsóbb. :-)
 

0

Teac
Teac picture

Nem szép, de olcsóbb. :-) legalább marha káros. A fizikát nehéz megerőszakolni.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ennek van elég huzata?

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Ventilátor hajtsa.

1

párdi
párdi picture

Szia nem kell huzat ,turbós.

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.
Nézd, egy valami biztos. Szemle nélkül nem lehet megválaszolni a kérdéseid. Ami hihető, hogy egy kondenzációs kazánnal biztosan költséghatékonyakkal fűtenél. A régi vascsöves rendszertől függetleníteni lehet az új kazánod egy hőcserélővel, és a kazán alá egy mágneses iszapleválasztóval  Ha már a régi fűtésrendszerhez hozzányúlsz, annak az ára igen magas, és nem igazán fog megtérülni.
A javaslatom. Beüzemelő szakemberrel egyeztetni, csak készülékcserében gondolkozni, és a hőcserélő után egy a tömegáramhoz méretezett szivattyút betenni. Mivel nincs helyszíni ismeretem, így sokkal többet nem is mernék írni. Azt gondolom, személyes tapasztalatokból pedig már kaptál eleget.
Sok sikert a kivitelezéshez!

Üdvözlettel:
PZ
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi. A nagyon költséges kazán cseréről lemondok, mert az csak akkor lenne gazdaságos, ha komplett fűtés is fel lenne újítva. A koromnál fogva sem vállalkozom már erre. 

Vannak olyan vélemények, hogy a Fég cirkó kazánok gazdaságosabbak, nagyobb hatásfokkal üzemelnek, mint az Eti 25 gázkazán. Ez most a kérdésem, hogy nyernék-e 5-8 %-ot a gázfogyasztásban, ha csak ezt a cserét végezném el, tehát C 24-re, a mostani Eti 25-öt? Jobb-e ennyivel a cirkó? Ennek a megválaszolásához talán nincs szükség helyszíni szemlére...

Üdv: formasu

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Értelek, és a dilemmádat is...
Mindenképp gazdaságosabb cirkulációs kazánnal fűtened a jelenlegitől. Viszont, egy hőcserélővel akkor is leválasztanám a kazánról, és még így is nyerhetsz hatásfokban 10%-ot. (Kéményes készülékről beszélünk.)

Tisztelettel:
PZ

0

AzzA
AzzA picture
*

Igen mindenképpen ennyit biztosan nyernél.

0

formasu
formasu picture
*

Köszönöm. Keresek egy jó C24-es cirkót, és nagy a valószínűsége, hogy még idén le is cserélem.

0

kferi
kferi picture

Van egy örökéletű öntöttvas Buderus Logano G124-es kazánom. Tartaléknak vettem valamikor, de az eredetinek 20 éve kutya baja.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Nekem is ilyen van, azzal példálóztam itt korábban.
Egyébként megszólalásig olyan gázégője van, mint amiről Jaca a minap betett egy képet. 

0

AzzA
AzzA picture
*

Azzal mindenképpen számolj, ha újat veszel és te monnyantod fel, se garancia se semmi.
Ha használt vagy új mindegy, egyenesbe rákötöd a régi fűtésrendszerre és azt előtte nem sikerült tisztára mosnod, fél - egy év és kampó.
Szakembert meg csak akkor fogsz találni, ha minden papírod, engedélyed rendben.
Ha ennek ellenére találsz szakembert aki suttomba zsebbe felszerel mindent occsójért, azt messzire kerüld el. 

1

Jaca
Jaca picture
****

Ha jól tudom, hivatalosan nem lehet felrakatni.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!
is.

Az van, hogy hivatalosan csak kondenzációs mehet fel. Mivel megszűnt magánszemélyeknek a kötelező kéményellenőrzés, a fekete ruhások nem foglalkoznak vele. A gázosok igen. Ha akarnak. X évente kötelező a törvény szerint a felülvizsgálat, ahol a nyomáspróba mellet a gázosokhoz leadott gáztervben szereplő készülék típusnak kell egyezni. A FÉG azért gyárt ZC18, ZC24 stb neveken ma is cirkót, hogy ezt ki lehessen játszani... Semmi más oka nincs. A gázterven ugyanis nincs ott, hogy ZC18 1986.. ezért névazonos, és teljesítmény azonos. Semmi másért. Kiskapu, hogy újra magyar terméket vegyél.. (aminek a fele nem az..)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez oké, csak itt egy álló ÉTI-ből lenne cirkó. Bár az éti burkolatába belefér a cirkó...

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Ezt nem értem... Az Eti 25 burkolatába nem fér bele a cirkó! Az Eti a földön van, a cirkó meg kissé hátrább, a falon lenne. 

Talán 10 éve kilyukadt az öntöttvas kazán testem. Elmentem Gyomaendrődre, és vettem másikat, és ott ajánlották, hogy van egy új "égéstér" ehhez a kazánhoz, és nem a régi tálca. A régi tálca hollandiját bontani kellett, ki kellett venni a komplett égős tálcát, és helyette lett betéve ez az új, előlről gázbefújós rendszer. A gázszabályozó a régi, azzal lehet a láng erősségét beállítani, úgy mint régen. Itt most van három darab fúvóka, és ott fújja be a gázt, és ég el a régi égéstérben. Gondoltam arra, hogy leveszek a gáz mennyiségéből, ezzel csökkenthetem a füstgáz hőmérsékletét is, és talán a hatásfokot is növelhetem ezzel.  Feltűnt, hogy mióta ez van, soha nem kormozódott el a kazántest, nem kellett takarítani. /talán ezzel jobb minőségű lett az égés? Talán a hatásfoka is?/ A régi, eredeti tárcával évente elkormozódott, még el is dugultak a rések a kazánban. 

A pincében sok méter 2"-os cső nincs leszigetelve. A következő lépés ezek leszigetelése lesz, és a ház külső szigetelése. A gáz mennyiségéből is leszabályozok valamennyit, az eredeti gázszabályozóval hogy a kéménybe menő füstgáz hőmérséklete csökkenjen. 

Azt nem tudom, én nem találok rá sehol leírást, hogy ezzel az égéstér cserével javult-e a kazánom hatásfoka? Ha javult ezzel a hatásfok, lehetséges, hogy nem is kellene cirkóra lecserélni ezt a kazánt, elég lenne talán egy keringető szivattyút beépíteni?

0

Jaca
Jaca picture
****

Az Eti 25 burkolatába nem fér bele a cirkó

Akkor viszont baj van, mert a szolgáltató embere ha azt látja, hogy az ÉTI helyett egy cirkó van fent, akkor leszereli az órát. A gáztervet nem szokták magukkal cipelni, de a berendezések fajtája rajt van a munkalapukon.

1

formasu
formasu picture
*

Köszi, ezt értem. Ezt talán egyszer sem ellenőrizték eddig, de jogos...

Ha abban is tudnál segíteni, hogy az égéstálca cseréjével a befúvósra javulhatott-e a hatásfoka a kazánnak, megköszönném. Abból indulok ki, hogy "valamiért" készített a gyár egy új égésteret...

0

Jaca
Jaca picture
****

Gondolom ilyen került bele. Tizenéve a mienkben is cserélve lett ilyenre, de hogy mi és mennyit változott, azt nem tudom. 
Talán a víztér cseréjével lehetne még operálni, de az már komoly lakatos munka lenne. 

0

formasu
formasu picture
*

Igen, ilyenre lett cserélve, ilyet vettem Gyomaendrődön a régi helyett. / Én ezt a képet sem találtam meg.../ Arra sem emlékszel, hogy mit mondtak akkor, miért erre cserélték? (Én nem emlékszem, hogy miért ajánlották ezt...) Feltételezem, hogy jobbnak, gazdaságosabbnak kellene lennie, mint a régi volt. Leírást viszont erről sem találtam, ami igazolná ezt az állítást...

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a  kormozás levegőhiányra, elégtelen égésre utal
Van ott CO érzékelő?

Bálint 

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Van CO érzékelő, de már régen nincs kormozás. Az csak a régi tálcával volt. Eddig egyszer sem jelzett az érzékelő...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Erre mondtam, hogy hivatalosan sehogy.. csak magának, vagy fusiban...

De azért ez nem űrtechnika...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tudom, nem nehéz felrakni, csak mikor kijön a gázos ember, és felírja, milyen készülékek vannak, na ott lesz a baj. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

ZC legyen az.. ne már nyílt égésterű legyen 2022-ben... A C a nyílt, a ZC a zárt égésterű.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nekünk pont ilyen ÉTI T25-ös kazánunk volt kb 20 évig. Először vagy 10 évvel ezelőtt leszigeteltettük a házat 7cm-es Hungarocellel(a vastagabbra várni kellett volna x hetet). Akkor kb 35%-kal csökkent a gázfogyasztás. Aztán kicseréltettük a T25-ös kazánt egy Baxi kondenzációs kazánra, akkor még 20%-ot csökkent a gázfogyasztás. Igaz a hozzávaló kémény 100 ezer volt, plusz a munkadíj, az egész nagyjából 500 ezer volt akkor. Most kijött a szolgáltatótól, hogy az átlagos gázfogyasztásunk 130,1m3/hónap. Itt tartunk ma egy 155m2-es, kétszintes 1990-ben épült családi házzal. Tehát kb. ilyen csökkenésekre számíthatsz. Ha csak a kazánt cseréled, akkor nagyjából 20% lesz a gázfogyasztás csökkenése.
Üdv: lizakl

Ja, azt elfelejtettem, hogy a szigeteléskor a nyílászárók is cserélve lettek jobb minőségűekre! :-)
 

4

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszönöm! A jó házszigetelés, jó ablakok egyértelmű, hogy kellenek.

Nálad a T25-ös kazán már vékonycsöves, modern technológiával készült rendszert látta el meleg vízzel? Többen is írtátok, hogy nálam az elavult vastagcsöves rendszer miatt nem javasolt a kondenzációs kazán, főleg a sok víz, és a szinte kimoshatatlan mennyiségű, 48 év alatt lerakódott iszap miatt. Esetleg egy még drágább változat jöhetne szóba, /de annak beszerelése már 2 mill. körül lenne!/ hogy a kazán után egy hőcserélő rendszert egy másik szivattyúval be kellene építeni. Ez meg is drágítaná az amúgy is drága műveletet, és a hatásfokból is elvenne néhány %-ot.

Megnéztem a T25-ös kazán hőcserélőjét, és össze hasonlítottam egy cirkó hőcserélőjével. Nekem, aki nem értek hozzá, "ég és föld" volt a különbség, a cirkó javára. A T25-ösnél a kazán rések közé az ujjam is majdnem befér, míg a cirkónál igen sűrű réz lemezkék veszik le a hőt. Én laikusként azt látom, hogy az Eti 25 kazánnál sokkal könnyebben átmegy,  "elszökik" a meleg a kéménybe, mint a cirkónál, és ezért is gondolom, hogy a cirkó a gazdaságosabb, a kettő közül...

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nálunk padlófűtés van és az kifejezetten passzol a kondenzációs kazánhoz. Az ÉTI T25-nek öntöttvas hőcserélője volt és a páralecsapódás elkerülése érdekében mindig a harmatpont felett kellett lennie a kazán hőmérsékletnek, Nálunk általában 60 fokon járt a kazán, de még így is rozsdásodott az öntöttvas hőcserélő(kicsit). Volt egy a kazánt söntölő(bypass) cső, amin egy szabályozható szelep segítségével tudtam szabályozni, hogy mennyi víz kerülje el a kazánt és akkor a padlófűtés csöveibe menő vizet be tudtam állítani a szükséges alacsonyabb hőfokra(kb. 30 fok).
A kondenzációs kazánnál szerintem olyat vegyél aminek a hőcserélője rozsdamentes acélból van, mert szerintem az jobb mint az alumínium hőcserélő!
Üdv: lizakl
 

1

mpisti
mpisti picture

"aminek a hőcserélője rozsdamentes acélból van" Ajánlani tudom elolvasásra: https://www.homor.hu/kondenzacios-kazan  A kérdés mindig az, mennyit akarsz költeni kazánra. Ha jó kazánt akarsz akkor Viessmann -t vegyél. Igaz, hogy az ára eléggé borsos, de az a király kategória. A kommersz (legolcsóbb) kondenzációs kazán rozsdamentes acél hőcserélője olyan vékony, hogy tisztításkor nagyon könnyen kilyukad. Ha a vízteret savazod(már pedig illik a vízkő miatt) akkor a sav megeszi a hőcserélőt, mert ugyan rozsdamentes,de nem saválló! Igazából egy korrekt szervizes lenne aki a kazánok minőségéről, hibáiról tud mondani véleményt, de ők általában valamelyik márka elkötelezettjei,sok esetben a gyártó állja a továbbképzés és szervizeszközök költségeit, és a szervizes nyilván ezt a márkát preferálja. A megtakarítás igen tetemes a kondenzációs kazán javára, de ez akkor igaz, ha a vizet nem kell 65 fok fölé melegíteni.Efelett már a kondenzátum távozik a füstgázzal együtt, és nem hasznosul a kondenzációval visszanyerhető hő. 65 fok felett már mindegy hogy milyen a kazánod, nem lesz megtakarítás. Ez egyszerű fizika. Ha a lakásod fűtendő légköbmétere nem változik, a lakáshőmérséklet nem változik(nem csökken) a nyílászárók, falazat stb. változatlan marad, akkor a hőigény is változatlan marad. Mindössze annyi történik, hogy a kazán nem ki-be kapcsolgat, hanem az égőt modulálja le, ha intelligens szobatermosztátot használsz. De csak akkor! Ha ki-be kapcsolgató termosztátod lesz, akkor felesleges pénzkidobás az okos kazán, mert honnan tudná,hogy mikor kell az égő teljesítményét csökkenteni. Ezt az infót az intelligens termosztát közli vele. Emellett az időjárásfüggő szabályzás lehetősége a másik,ami számottevő megtakarítást hoz a konyhára, érdemes olyan típusban gondolkodni, amelyikben ez a lehetőség adott.
 

1

lizakl
lizakl picture
*****

Nálunk volt savazva a Baxi kazán hőcserélője, de nem volt nagyon vízköves és teljesen felesleges volt a savazás de mindegy!
 

0

Jaca
Jaca picture
****

A jól méretezett hőcserélő nem okoz veszteséget. 30 50 ezer, plusz szivattyú.

0

formasu
formasu picture
*

Szia. Nekem azt mondta egy szerelő, hogy anyag és plusz munkadíj 200...Gondolom, hogy jól megkérik az árát mindennek.
Ő mondta, hogy lesz veszteség.

0

mpisti
mpisti picture

"anyag és plusz munkadíj 200.." Akkor gyorsan csináltasd meg vele. Nálam a gáz bekötésen és a csövek kazánra kötésén kívül mindent én csináltam a kéményszereléstől az iszapleválasztó felszereléséig, tényleg csak az utolsó 30 cm-nyi csövet kellett a szakinak feltenni(a garancia miatt) és így fizettem 170-et 4 éve. Persze számlát adott az iparos.
 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!
​​​​​​De egy bármilyen lemezes hőcserélő ugyan úgy eltömődik a mocsoktól. A mocsok a fő probléma.

Régi, FÉG spirec hőcserélők mocsoktoleránsabbak. Ez esetleg lehet járható. 

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
mágneses iszapleválasztó megoldja. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mint írtam, nekem TF1 van. A fém szemcséket kiszedi. De ezek a régi radiátorok egy kátrány szerű kulimájszot tartalmaznak, korrozió védelemre.. ezt keringeti. Ezt nem szedi ki. Tapasztalat. 

Azon csak a vegyszeres rendszeres mosás segít. Kérdés, van -e idő, meg pénz, és akarat rá. 

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Anno mi is megejtettük ezt a cserét, azóta a teljes fűtési rendszer új. Sajnos nem tudok adatokkal szolgálni, (pedig most a szigetelés/rezsiváltozás kapcsán tetszett, hogy ránézhettem az adatokra 2017-ig, de előtte nem elérhető) de pár tanács, infó, hátha segít...
Ezeknek a kazánoknak nem igazán fekszenek a régi vascsöves rendszerek, a régi radiátorokkal. Réz, vagy ötrétegű cső csövezés és lapradiátorok, vagy padlófűtés, stb... A vízben levő kotu sem használ és a hatásfok javulás sem lesz akkora, mert nem ilyen elemekre tervezték. A terveztetés/engedély kérdés egy külön téma, a füstgáz kivezetés is egy szép történet...
A szigetelés/nyílászáró csere látványos eredményt ad, erről van infóm. A szigetelés előtt is benne voltunk a rezsis limitben, kb. 1200m3/év, 100nm egyszintes öreg téglaház.
Mostanában nagyobb összeget költeni gázfűtésre, hmmm...nem túl ideális az időpont. A fene se tudja, hogy mi lesz itt. A földgáz, ami eddig jó árban volt és megbízhatóan elérhető is volt, az most már bizonytalan a jövőre nézve...hogy mi lehet helyette? Az még nagyobb bizonytalanság. Mindenesetre nincs hozzá mérhető alternatíva jelenleg. Akinek van lehetősége, építsen be egy szilárdtüzelésű fűtőeszközt és szerezzen fát. Nem a komfort, vagy a spórolás miatt, hanem arra az esetre, ha nem lenne más...persze ez nem lehet a jövő, de a szükség nagy úr.
Egyébként bármit is csináltatnál, arra számolj, hogy idén már biztosan nem...és nem fogsz dúskálni az olyan szakik között, aki hamar, olcsón jön és megbízható, meg jó munkát csinál...ezekből egyszerre max 2 opció érhető el jó esetben.
 

2

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Azt már eldöntöttem, hogy erre a régi vastag csöves, öntöttvas radiátoros, nyitott tágulási tartályos rendszerhez kondenzációs kazánt összességében 1,5-2 mill. Ft-ért nem veszek.

Egy-két klímán még gondolkozom. A ház szigetelési tervezési munkálatait elindítom.

Örülnék neki, ha tudnátok adni gyakorlati tapasztalatot abban, hogy az Eti25-ös gázkazánt ha lecserélném FÉG Cirkó C24-re, akkor ugyan azok a feltételek mellett  a gázfogyasztásban lenne-e legalább 7-10%-os megtakarításom? /A cirkónak valóban jobb gyakorlatban a hatásfoka, mint ennek a kazánnak?/

0

AzzA
AzzA picture
*

Olyan kérdéseket teszel fel és vársz megerősítést amire látatlanban nem lehet mondani semmit.
Lehet igen, lehet nem. Még aki ért hozzá, az sem tudja megmondani egy fórumon keresztül bekötött szemmel.

Sablonok vannak arra, hogy energiatakarékos legyen.

(Szigetelés + ablakok) , fűtésrendszer + kazán.
Ennyi, és ebben a sorrendben.

Ha kazánt cserélsz és a többi marad, nagy előrelépés nem lesz.
Most sem a kazán a leggyengébb láncszem hanem a szigeteletlen ház az öntöttvas radiátorokkal meg a 1/2 - 3/4 colos vascsövekkel a nyitott tágulásival együtt.
Ebben a rendszerben benne lehet vagy 100 - 150 liter viz alsó hangon ha nagyot nem tévedek.
Nekem 30 éves a rendszer, 12mm -es csövekkel + silver testekkel ami minden szobához méretezve, a fűtési körök soros-párhuzamos elosztás szintén a  lehető leg optimálisabban, igy van kb: 40L-55L víz a rendszerben, és ennek a tetején ül egy vaillant turbó kombi kazán. 
Ma már ez elavultnak tekinthető, de nincs értelme fúrni faragni rajta.
Házam le volt szigetelve nálam az elejétől kezdve, viszont a fa ablakok 20 év után már szeleltek, az ablak csere nagyot hozott a fogyasztáson. 

Szóval csak azt szerettem volna mondani, hogy ha le lenne szigetelve a ház, ha relative korszerűbb rendszered lenne, az éti sem zabálna fel annyi gázt.

120m2 fűtök, főzök, melegvíz, átlag 2.5 ember,  12 * 116m3 az éves álltalány, és ebből  ha nincs hosszan heteket  -10°C akkor kapok vissza elszámoláskor.

Ennyit jelent. Az tény, hogy egy régi rendszert lecserélni, mélyen zsebbe kell nyúlni + szigetelés..stb. hasra ütve 6 - 7millió
Most viszont úgy néz ki a jövő, hogy vagy a fűtésedet korszerűsíted, vagy kb ugyanannyit adsz az MVM-nek.
Érdemes meggondolni.

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Annyira így van, hogy nálunk a hálóban (kb 22nm) 2,5 külső, 1.5 belső fallal, új, 3 rétegű, hőtükőr fóliás ablakokkal (2) és plafonon 20cm kőzetgyapottal SOSEM megy a fűtés. Rekupetátoros szellőzető van. A TV, az asszony,én, meg a telefon töltőtő télen 23-24 fokra belihegi. Ez biztos, mert a radiátorok wifi radiátor szelepekkel vezéreltek. Van statisztika. Sosem nyit ki. 

Pedig a falak semmi extra, 90-es évek, b30

A titok a jó ablak, meg a hőhíd mentes szigetelés. Fontos.. szigetelés, és nem csomagolás. Vagyis a cél nem az, hogy fehér, vagy grafitos esetben szürke legyen a ház. Hanem sehol ne legyen hőhíd. terasz beton, vagy lépcső feljáró, zsaluzott beton alap, tető által takart betonkoszorú.. mind szivatás, és sok meló kiiktatni, mint bazi nagy hűtőborda.. meg a régi beton ablakpárkány. Belső redőnytok.. sorolhatnám. Ezt mind ki kell iktatni. Egyenként. Ragalja visszabontás, hogy fel tudjon érni a hungarocell a koszorú tetejére, ahol fedésbe kerül a gyapottal, persze párazárás, stb... Ezt nagyon nagyon könnyű elcseszni. Én leírtam, hogy gondolom. Majd hívtam egy építészt, megbeszéltük, lerajzolta, amit máshogy kell, én fényképeztem mindent, amit csináltam, és mondta jó, nem jó. Igen. Kellett bontani, meg káromkodni, de jó lett. Penész sehol, elégedett vagyok. Egyedül a szinezés nem ment egyedül, ahhoz hívtam 6 embert segítőnek, mert egyedül lehetetlen úgy haladni, hogy ne kössön gyorsan, ne legyen foltos, stb..

Nem bántam meg.

Kandalló van a nappaliban, eddig csak hangulatból.. meg gáz cirkó. A kandalló befűt mindent fent. Lent akkor hüvi van, 18-20 fok, ha nagyon hideg van kint. Este 2-4 óra fűtés rönkökkel.. be se kapcsol a cirkö másnapig... 

Klíma jó irány.

Hőszivattyú vas radiátorokhoz nem ajánlott, mert nem tud élég meleg vizet, csak ha padlófűtés van. De a szmötyiket se szereti az se. Vagy csak fűtőbetét rásegítéssel... Úgy meg nem olyan jó a statisztika...

1

formasu
formasu picture
*

Értem, amit írtál, egy részére már válaszoltam is...

A szigetelés előkészítése folyamatban van, de csak tavasszal történhet meg. A korszerűbb rendszerről lemondok, marad a régi, elavult, sok-sok liter vízzel. Az ablakok, bejárati ajtó is cserélve vannak. Te is biztosan rá fogsz majd jönni, hogy egy idő (életkor) után talán kissé magasabb hőfoknál érzed magad jól.

Én is azt hallottam, amit Jaca írt, hogy a cirkó "gazdaságosabb", mint az Eti 25 kazán. Biztosan van itt is valaki, aki ért hozzá, vagy Eti kazánt cserélt cirkóra, és meg tud erősíteni ebben, vagy azt mondja: nem éri meg cirkóra lecserélni, mert nem lesz gazdaságosabb. Ez a csere biztosan 100 eFt alatt lenne, és ha ezzel 200 m3 gázt meg lehetne takarítani, már megérte...

Lehet, hogy inkább egy hőcserélős megoldásban kellene gondolkozni, de erről még nincs kellő ismeretem.

Ezen a télen vagy marad ez a kazán, vagy veszek olcsón egy C24-es használt cirkót, és lejjebb vesszük valamivel a hőfokot, ahol lehet.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Lehet, hogy értelmetlen a kérdésem, vagy szabályellenes, netán veszélyes. Az a kérdésem, hogy egy hagyományos, korszerűtlen kazánt fel lehet-e "upgrade"-elni egy keringető szivattyúval, amitől elvileg cirkófűtés válna belőle? Ha jól tudom, a cirkófűtés lényege az, hogy a vizet egy szivattyú keringeti a zárt fűtéskörben. A hagyományos rendszerben pedig a gravitáció hajtja, azaz a meleg víz felszáll, a radiátorban lehűl, és nehezebb lesz, ezért visszaáramlik a kazán felé.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Apósnál így van. Éti, ki és bemenet összekötve egy hidrováltóval, majd ebből másik szivattyúval él a ház...

Hidrováltó a kulcsszó, arra keress rá.

Hatásfokot parapetes cirkónál lehet javítani még egy hőcserélő beépítésével a paraperbe. De csak zárt esetben, és akkor is szabálytalan. De van ilyen a környezetemben, működik. 

0

Jaca
Jaca picture
****

A hőcserélője sokkal jobb. Az Éti kazán rosszabb, mint egy fatüzelésű kazán. Csak simán a tűz fölött egy vas kocka. A vegyeskazánnál adtak pár kanyart a füstgáznak..A cirkónak sokkal nagyobb a hőcserélő felülete.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi. Itt találtam némi tájékoztatót...

Feri

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Úgy tudom, hogy ma már csak kondenzációs kazánt lehet forgalmazni vagyis csak azok teljesítik az előírásokat. Illetve azt javaslom alaposan gondold át, hogy érdemes-e gázkészülékre jelentős összeget költeni, hacsak nem még hiszel a rezsicsökkentésben. (esetleg hűtő-fűtő klíma, állítólag támogatva lesz rövidesen)
Hogy a kérdésre is válaszoljak, apósoméknál egy régi FÉG kazánt cseréltek kondenzációsra pár éve. Vascsöves rendszer, lemezradiátorokkal, keringető szivattyúval. Pont a héten kérdeztem mennyivel gazdaságosabb ez a kazán. 10%-ot mondott.

Lehet, hogy jobban jársz ha ezt a fűtési szezont kihúzod a régivel, esetleg 1-2 fokkal lejjebb veszed a fűtést aztán tavaszra talán lesznek fejlemények.
 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

1

Javitok
Javitok picture

Ha a fűtőtestek úgy vannak méretezve(alul), hogy csak 60 - 80 fokos vízzel lehet elérni a kívánt szobahőmérsékletet, akkor max. 10% a hatékonyság többlet.
Minél hidegebb a visszatérő, annál nagyobb a hatásfok, mert a másodlagos hőcserélő a távozó füstöt "mélyhűti" max. 65fokra.

0

formasu
formasu picture
*

A fütőtestek, és a csövek is inkább "felül" vannak méretezve, így akár 50 fokos vízzel is tudok fűteni. /Jelenleg még szivattyú sincs a rendszerben, és minden radiátor tökéletesen fűt/

Én a folyamatot sem ismerem, de úgy olvastam, hogy lehet rá állami támogatást is kérni. A kémény régen koracéllal lett kibélelve. Ebbe bele lehet szerelni a másik csövet?

Milyen komplett árra lehet számítani?

0

AzzA
AzzA picture
*

Itt erről  informálódni olyan mintha a vasedénybe akarnál öltönyt varratni méretre.

A fő kérdésem, hogy milyen mértékű hatásfok javulást várhatok a cserétől
Ez attól függ a meglévő rendszered hogy van kialakítva, vékony csöves, vastag csöves, vas, réz, műanyag... helységenként a fűtőtestek mérete...stb

Gondolkozunk egy modernebb, talán kondenzációs kombi kazán cserén. 
Ebbe már sok ember belebukott, hogy azt gondolta a régi rendszerére mint disznóra a kalapot, rá tesz egy kondenzációs kazánt és boldogság.
Ez messze nem igy van, a kondenzációs kazánhoz a rendszert hozzá kell tervezni, vagy kis szerencsével jó hozzá ami van.
Egyébként többe lesz a leves mint a hús ha nem, vagy csak éppen köhög majd a folyamat.

Tud valaki segíteni, aki már hasonló cserét végzett, javult-e, és ha igen,
Neked is van egy rendszered meg másnak is, nem összehasonlítható.

Tehát, megéri lecserélni a régi kazánt, és ha igen, akkor melyikre?
Egy ETI kazánt 100% érdemes lecserélni, egy olyan kazánra ami a te rendszeredhez jó lesz.
Ezt majd egy szakember tudja megmondani aki látja, és érti. Ez nem itt van, nem látatlanban, önjelölt fűtés specialisták között.

A kémény régen koracéllal lett kibélelve. Ebbe bele lehet szerelni a másik csövet?
Ez megint nem itt dől el, hanem a gáz, kémény, és kivitelezési terven. Én azt mondom egyébként, hogy 1% erre az esély

Milyen komplett árra lehet számítani?
Alsó hangon 1 millió , meg a többi.
Komplett összeget a tervező, kivitelező fogja érzelmek nélkül belemondani....

 

1

formasu
formasu picture
*

Köszönöm, talán a hozzászólásodra is lejjebb válaszoltam. Jogos hogy minden ház más. Inkább most arra gondolok a segítségetekkel, hogy jobban járok, ha egyenlőre így hagyok mindent, vagy egy használt cirkóra cserélem az Eti kazánt. 

A szigetelés is tervbe van véve, de v.színű, hogy csak jövőre.

Egy kérdés még: A cirkónak mennyivel lehet jobb a hatásfoka, mint ennek az Eti kazánnak? Ez a mostani 25KWattos kazán "elbírja" a házat, egy 24 KWattos cirkó tudná helyettesíteni, elég lenne?

0

AzzA
AzzA picture
*

Ha rossz a ház falszigetelése, ablakok... akkor az utcát fűtöd.
Ahhoz, hogy a ráforditás megtakaritást eredményezzen több összetevős.
Szigetelés, fűtési rendszer, kazán.
Értem a problémádat a 3x gáz ár miatt, de önmagában egy kazán kidobott pénz.
Az hogy 20m3 gáz fogy el 1 nap vagy másik kazánnal 19.7m3 az nem orvosolja a problémát.
 

1

attila.p
attila.p picture

Az ETI kazán helyett mindenképpen jó egy az utóbbi 15 évben gyártott cirkó.

1./ a kondenzációs technika csupán a "magas" füstgáz hőmérsékletből szed vissza , és ezzel melegíti is a keringő vizet
2./ ez persze alacsonyabb előremenő vízhőmérsékletet is eredményez, de ha nagyok (túl vannak méretezve a radiátorok ) ezzel nem lenne gond.DE !!!
3./ a kondenzációs technológia a tudásához képest (irreálisan) drága, nem hoz annyit a konyhára, mint amennyivel drágább !!!! (olyan épületgépészeket kérdezz meg aki NEM eladni akar neked, hanem kiszámolja  !!!)
4./ elég a 24kW ??? ,mekkora légm3 kell fűtened, szigetelve van a ház !!!! EZ NAGYON FONTOS !!!
5./ amikor építettem a fűtésemet szerencsémre sokat beszélgettem a munkahelyemen a gépészekkel, sok apróságra megtanítottak odafigyelni !!
ennek eredménye: 24kW-os Vaillant (lángmodulációs gázszelep !!) cirkóval megy már kb.18éve a fűtésem (és ha kell a melegvíz is vésztartalékban,mert a vízet 120l gázboyler adja normál üzemben, a kettő között golyós-csapokkal tudok váltani ha baj van)
Érdemes programozható szobatermosztátban is gondolkozni( hétköznap/hétvége :nappali /éjszakai időpontok és hőmérsékleteket tudsz beállítani, (heti)fűtési görbét tudsz készíteni ).   így az éves gázfogyasztásom 2260m3, ....(és egy elég nagy ház  , ebben 2db konyha 2 db fsz is benne van:-))

6./ merre laksz? 
7./ sokfajta készüléket lehet kapni, nekem a Vaillantot ajánlották, NEM EZ VOLT AZ OLCSÓ, viszont üzembiztos., lapradiátorok vannak (mindkét oldalon szelepekkel) és én is túlméreteztem őket. NINCSENEK termosztatikus radiátorszelepeim, mert az ilyen rendszerben feleslegesek. 

8./ nem kell nagyon túlgondolni......elégetett gáz ==> hőmennyiség, átadása a fűtési víznek ....amit a (tiszta, pormentes radiátor meg visszasugároz a szobába)  kb. ennyi a fizika:   milyen radiátoraid vannak ??? (remélem nem a régi aluminium, ami inkább megfelel egy csőregiszternek )

9./ ha maradsz az ETI-25kW kazán mellett akkor is KELL egy szivattyú !! sokkal jobb lesz az áramlásod mint ha csak a gravitációra hagyod,hogy megforduljon a víz .

nekem 96%-os hatásfokot mértek amikor kint voltak a kéményseprők, és ellenőrizték a rendszert. 

üdv attila.p 

 

1

formasu
formasu picture
*

Úgy hallottam, hogy ennél a Eti 25 kazánnál még a cirkó is gazdaságosabb. Ráadásul vastag vascsövek, és öntöttvas radiátorok vannak. Programozható szobatermosztátot használok. Kb 110 m2-ert kell fűteni, és kb 2.80-as magasság,tehát kb 300m3. 30-40 foknál már kering a víz. A ház nincs szigetelve.
Úgy veszem ki a hozzászólásokból, hogy nekem nem érné meg a kondenzációs kazán, mivel nagyon régi a rendszer. Esetleg egy régebbi cirkó is gazdaságosabb lenne ennél, mert annak jobb a hatásfoka. 10% javulás is 300 m3 gáz mínuszt jelentene, ha a régi hőfokot tartanám. Az is számottevő lenne... 

0

attila.p
attila.p picture

Teljesen jól gondolod.

Az kazánodnál ki-be kapcsolódik a gázszelep , ennek megfelelően nagyobb hiszterézis is kell. Egy lángmodulációs cirkónál fél fok is lehet a hiszterézis, igaz ilyenkor "folyamatosan" megy a keringetés kicsi gázzal. A Vaillant készülékem 24kW-os teljesítménnyel indul (és az előre/visszatérő) víz hőmérsékletkülönbségének megfelelően lemegy a teljesítménye kb.8,4kW-ra .természetesen az elégetett gáz mennyisége is rohamosan(bár nem lineárisan) csökken. Ezzel a lángmodulációval azt érték el, hogy mindig alulról közelitik meg a termosztát által beállított kívánt hőfokot (sosincs "túlfűtés")

Az öntöttvas radiátorok nagy előnye, hogy jól tartják a meleget és viszonylag sok víz van bennük.(nagy a hőkapacitásuk)....hátrányuk sajnos nem nagy a fűtési felületük !
Tegyél minden radiátor mögé hőtükrőt, ne a mögötte levő falat melegítse.

de ahogy a többiek is és én is irtam SZIGETELJ !!! 

üdv attila.p

2

Sakos2
Sakos2 picture

Nekem is öntöttvas kazánom van, igaz Buderus és elég komoly vezérléssel. Viszont ahogy nézem az égéstér felépítésének elve ugyanaz itt is.
Viszont biztos nem cserélném le semmi pénzért egy cirkóra. A kazán az előremenő vízhőfokot szabályozza a külső hőmérséklet függvényében, és pontosan a nagy hőtehetetlenség miatt itt semmi szükség lángmodulációra.
Nálam folyamatosan langyosak a radiátorok és nem forró-jéghideg váltogatja egymást.
 

0

attila.p
attila.p picture

üdv SAKOS2

nem kötekedésképpen .:....olvass utána, hogy milyen módon szabályozza a kazánod, hogy az előremenő vízhőmérséklet "fix" legyen. bárminek is a függvényében.

de megéri egy egyszerű mérést  csinálni:
1./ indulásnál   ? m3/óra  (ez valószínüleg a kazán névleges teljesítménye lesz, persze elég mérni pl. 10-15 percig)
2./ amikor már eléri/megközelíti a kívánt hőmérsékletet a mért szobában akkor ? m3/óra

üdv attila.p

0

Sakos2
Sakos2 picture

Üdv Attila,

Hidd el, hogy nem szabályozza a láng nagyságát. Van egy fűtési jelleggörbe, ami a külső hőmérséklet (figyelembe véve a kívánt szobahőfokot) alapján mondja meg az előremenő víz hőmérsékletét.
Mivel nagy a tömeg, percekig tarthat míg a kazán ezt a hőfokot eléri. Amikor ezt elérte, lekapcsol a láng és csak a keringetés megy hosszú időn át. Ha egy bizonyos hőfok alá ér a víz, akkor leáll a keringetés és újra bekapcsol a láng.
Amikor megy a láng, akkor a kazán mindig a névlegesn teljesítményén (24kW) működik, ennek megfelelő a gázfogyasztása.

A kazán csak a vízhőfokot állítja, nem igazán foglalkozik a szoba hőmérsékletével. Évekig nem is volt szobatermosztát a lakásban. Azóta felszereltem a hozzávalót. Ez nem a szokásos kontaktust adja, hanem kommunikál és jelzi a kazánnak az aktuális szobahőmérsékletet, meg a beállított hőfokot. De még így is csak a fűtési jelleggörbét módosítja a szobatermosztát kis mértékben. A vezérlés alapja továbbra is a külső hőmérséklet. Nekem is fura volt, de tényleg így működik, és nagyon komfortos. Persze ez most kicsit le van egyszerűsítve, mert van még pár állítható paraméter, illetve különböző üzemmódok.

A láng tehát ON/OFF, de a rendszer egyfajta lassú PWM szabályozást valósít meg a vízhőfok tekintetében. 

 

File csatolás: 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

PID szabályzásnak hívják, amire Te gondolsz. 

0

attila.p
attila.p picture

OK, 

....csak akkor ebben a vezérlésben vannak még (nem kevés) tartalékok !

ez megfelel egy ipari objektum előremenő víz (mert ott nincs más lehetőség) hőmérséklet szabályzásának.
A munkahelyemen rengeteg épület így működik (38 évvel ezelötti állapotban) de cseréljük öket szobánkénti szabályzásokra.

üdv attila.p

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szigetelj!

Azzal a többszörösét tudod megspórolni mint egy kazáncserével.

Nekem a fűtött alapterület kb. 140m2 két szinten. Vagy 15 éve rakattam fel 8 centi hőszigetelést, viszont alaposan, a széldeszkák mögött meg a szuterén födém is szigetelve lett.
A fűtés (melegvíz meg főzés nélkül) kb. 2600-ról 1600m3-re csökkent. Ez nekem most már évi 750 ezer forint megtakarítást jelent.

2

braunv
braunv picture

Sziasztok ! ÉT 25 ös gázkazánom van már 32 éve , kisebb javításokat leszámítva rendben működik nincs túlhajtva ! Sakos2 által leírt paraméterekkel rendelkező ingatlanom  kapott  jól záró nyílászárókat  és 12 cm hungarocelt  150 m2 négyzetméter 285 cm magassággal  ebből viszont 60 m2 szuterin az  elmúlt 2 év átlagfogyasztása  1600m3  per év az előző évek 2500 m3 fogyasztásához képest , szigetelni és keringetőt a rendszerbe ! A sógorom két éve cserélte a ET25 gázkazánt kondenzációsra  nem igazán jött be a beígért  fogyasztáscsökkenés ! Hőszivattyúban érdemes szerintem gondolkodni ! Üdv!       

0

formasu
formasu picture
*

Köszönöm, erre én is gondoltam, de nagy valószínűséggel ezen a télen még ez nem fog sikerülni.

0

kferi
kferi picture

Szia!

Pedig rosszul gondolod. Nem tudsz olyan gázkazán hatásfokot elérni mintha hőszigetelnél.

Legalább egy részét csináld meg. Mit hoz a jövő? Ha Orbán 10 pálinka után úgy dönt, hogy minden gáz piaci áron van, akkor nincs az a gázkazán ami olcsón fűt majd. Ha a barom Putyin meg elzár minden csapot, akkor meg kidobott pénz a kondenzációs kazán is.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez pontosan így van. A mi házunkat én szigeteltem. 196nm. Létráról. Egyedül. És szitetelve van, nem csomagolva. Nincsenek üregek, meg rések. Minden habozva, betonkoszorú fölé engedve, teljesen zár a padláson levő 20cm kőzetgyapottal mindenhol.. Ablakok xps keretben. Lábazaton föld síkja alatt 1m mélységig visszaásva, friss vízzáró, majd 10cm xps körbe. Alsó szinten összes beton felverve, mindenhol visszaásva, 10cm lépésálló, újraburkolva. Ez a projekt 3 év volt. Viszont minden felrakott tábla az első nap pénzt hozott.. de embertelen meló.. tény. Raktam télen is, amikor nem fagyott. Nem volt leszínezve 5 évig. De a megtakarításból le lett :)

Ennek az egyedüli megoldásnak van értelme. Sok munka? Sok. Sok pénz? Sok. Megéri? Igen.

Kazán csere: egyik ismerősnek is éti kazánja volt. Soha semmi baja, csak a lángőr égett szét mindig. vagyonért lecseréltette 7-8 éve egy kondenzációs immergas kazánra. Saját bevallása szerint sem takarít meg vele semmit, cserébe volt már elektronika hibás, megdöglött a ventilátor (140e papast..) és elrohadt a kazántest.. csak a kémény volt 1 mihály akkor...

És akkor még a legfőbb gond nem is a kémény. Az új kondenzációs azt a mocskot, ami az öntvény radiátorokból meg vascsövekből jön, kizárt, hogy elviseli. Ha lesz olyan marha, aki felrakja, garit biztos nem ad. Márpedig abban a rendszerben ami kering, azt egy mostani kazán el nem viselim kimosni lehetetlen küldetés.

Mondom úgy, hogy anyámnál egy fég zc18 dolgozik nyocvanas évektől kezdve, karom vastag csövekre, vegyes kazán mellett. Köszöni, jól van. Nekünk westen turbós van, amikor összeraktam, meg is állt, 1, azaz 1db óngolyótól.. mert nem fért át az egyik impulzus csövön ;)

Ez egy pénztemető vállalkozás lenne, megtérülés kétséges, de inkább kizárt...

 

3

kferi
kferi picture

100 um fém szűrő és iszapleválasztó kell a régi vascsöves fűtéshez ha váltószelepes kazán kerül fel. Ezt egyébként szinte minden mai vacak kazánhoz illik rakni.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez nem is gond. Csak azt nézd meg, hogy a sima Y szűrő kb 20 másodperc alatt dugul el. A honeywellnek van nagy leeresztő csapod. Na az 3 perc alatt dugul el. Az összes többi mágneses, meg gyapotos meg a kátrányt nem fogja meg. 

Nejem itthon TF1 van, és egy honeywell.. réz cső, lemez radiátor. Ehhez tökéletes. De a régi öntvényhez...

Hidd el, tapasztalat, saját próba..

0

formasu
formasu picture
*

Szia mindigehes!

Köszönöm, sokat segítettél Te is. Arról lemondok, hogy új kondenzációs kazánt szereltessek be. 

Mi lenne a legjobb megoldás? A szigetelés...

Tudna valaki ajánlani megbízható szakembert, aki Bp. 16. kerületében egy kétszintes "kocka" ház szigetelését elvégezné?

A meglévő Eti 25 kazánom megbízhatóan működik, de nagyon rossz a hatásfoka. /Talán 70%?/ Cseréljem le egy cirkóra? /A FÉG C24-es cirkóra 86% hatásfokot írnak/ Azzal is elérnék néhány százalék gázmennyiség csökkentést? Ha 10%, az is számottevő, mert egy használt cirkó csere elég olcsón megoldható.

0

kferi
kferi picture

Készülj arra, hogy a szigetelések ára a csillagos égbe ment. A szakemberek meg tele lettek hónapokra munkával.

Én most hőszivattyúval küzdök. A gáz ideiglenesen megmarad.Víz/viz hőszivattyú mellett döntöttem.
 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Nálunk is van két inverteres 2,6KW-os split klíma felszerelve. Nagyon jól fűtenek is meg hűtenek is, ami éppen szükséges. Fűteni csak addig szoktunk vele, amíg legalább 5-10 fok van kint. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A külső szigeteléssel valóban megtakarítás érhető el - télen. Van azonban egy szempont, amiről senki nem beszél. Én is csak a szigetelés elkészülte után tapasztaltam. Nyáron a lakás nem tud kihűlni, ha egyszer átmelegedtek a falak. Lehűtöm a levegőt klímával 23 fokra, éjszakára kikapcsolom, reggelre megint 26-28 fok lesz idebent. A falak visszasugározzák a bennük tárolt hőt. Télen persze nincs gond, kisebb a fűtésszámla.

Üdv, lcsaszar

1

kferi
kferi picture

Ha kívülről szigeteled akkor nyáron az a meleg ellen is véd. Anélkül sokkal jobban melegedne a lakás is.

Nyári meleg ellen, tetőtérben pedig a legjobb a napelem árnyékolása.

1

Inhouse
Inhouse picture

Inkább csak időben eltolja a lehűlést és a felmelegedést, tehát hamarabb melegedne fel/hűlne le.
És igen, a felmelegedésre ugyanúgy ügyelni kell, mint a kihűlésre, bár az előbbi nem olyan veszélyes. :)
Ügyes éjszakai szellőztetéssel, napközbeni redőnyleengedéssel, minél kevesebb hőforrással a beltérben (kinti sütés/főzés), elég jól el lehet húzni nyáron is a klímás időszak kezdetét. Idén 3 alkalommal elég volt bekapcsoljuk a kora délutáni időszakra, hogy tudjunk aludni. Izzadni jobban tudunk, mint hőt termelni a téli időszakban.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hagyod átmelegedni. Elvileg a legdrágább dolog, hogy a 28-ból csinálsz 23-at, aztán megint hagyod 28-ig. De fordítva is igaz, ha télen hagyod lehűlni 15 fokra a falakat, aztán este befűtesz aludni 22 fokig, majd lekapcsolod a fűtést, reggelre megint 15 fok lesz. Ezért jók az alacsony hőmérsékletű fűtések. Épp csak annyit fűtenek, amennyi a lakás hőntartásához kell. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igaz, de állítólag nem egészséges klíma mellett aludni. És a másik szobában nincs klíma, onnan átjön a meleg.

0

Sponsored links