You are here

Kondenzációs gázkazánhoz milyen termosztát kell?

21 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok! A lányomnál modernizálva lett a fűtés, de megmaradt a régi termosztát, ami óránként tud váltani nappali és éjszakai hőfok között, és egy teljes hétre programozható. Valahol azt olvastam, hogy ezt is cserélni kellett volna, hogy ki legyen használva a jó hatásfok. Zimmergas victrix zeus a kazán neve. Egy külső hőmérséklet szenzor be lett kötve, úgy emlékszem.
Jogos a kérdés? Ha igen, akkor milyen termosztát kell oda? 
Köszönöm : formasu 

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na, itt már annyi minden volt, talán még a ráolvasás, meg a jós nem. Akkor a tények:

A bus-os termosztát lényege, hogy tudja közvetlen módon a cirkó lángmodulációs vezérlését hergelni. Ennek az az értelme, hogy a cirkó nem tudja, milyen meleg van. Tételezzük fel, Te 22 fokot akarsz. Cirkó megy, mintva barom, be van állítva mondjuk nagyon nem kondenzációs üzemben 60 -70 fokos előremenőre. Vagy bármi másra, de melegre. A cirkó azt tudja, hogy az előremenő vízbe dugott ntc ilyen hőfokot mond, úgy modulálja a gázszelepet, hogy ez se több, se kevesebb ne legyen. A Te nem bus-os termosztátod egy relé kontakt. Amikor elenged, a radiátorodban ott az 50 fokos víz. Már rég meg volt a 22 fok a szobában, a cirkó leáll, de a radiátor forró, szépen megy tovább fel a hőmérséklet.. 22.5 fok.. akár 23 fok is lehezlt, ha meleg van tavasszal, ősszel. Feleslegesen.

Erre van a bus-os termosztát, ami megmondja, hogy vazze, még 0.2 fok kell, ne tollj 60 fokot. És erre van a külső érzékelő, hogy tudja, kint 8 foknvan, vagy -28. Mert első esetben nem kell nagy gőz a minimális emeléshez, másodikban azért picit több kakaó kell.

És hogy ne kelljen vagyonokért csoda termosztátot venni ;) van sok gyártónak olyan, ami megtanulja, hogy a házikód milyen energia igényű, és tudja, hogy vazze, 21 fok van, 22 kell, kikapcsolom a katlant pár percre, majd megint be, és nem lesz túllövés. De van olyan is, aminek van saját külső szenzora, és megold mindent, öntanul, ha szellőztetsz lekapcsol, stb..

El kell dönteni, mi a cél.

Erre vagyonokat lehet locsolni. De nem biztos, hogy pici túlfűtés miatt érdemes. Mert szerintem 0.5-1fok hőingás azért nem a világ vége.

Ez a titok a saját termosztát mögött. Semmi más. Ha ez nem zavar, akár a kattogós tekerős is maradhat.

2

AzzA
AzzA picture
*

Erre van a bus-os termosztát, ami megmondja, hogy vazze, még 0.2 fok kell, ne tollj 60 fokot.

Csak a termosztát nem tudja hogy 20m2-ről hiányzik a 0,2°C vagy 100m2-ről. Igy az egész csak parasztvakítás mint ezo tv-n a pénzmozsár.
Centizgeted a fűtést, meg modulálsz ezerrel. azután hazajössz a zasszonnyal a piacról három cekker kajával, aztán amíg bevonulsz vele a sarkig nyitott bejáratin meg szélfogóajtón, -10°C-ban, arra a hétre meg is buktad a nagy kazán stimmelést meg azt a fél korty gázt amit előtte megspóroltál 80eFt -os termosztáttal laugh

2

Jaca
Jaca picture
****

Végre valaki, aki látott is ilyen termosztátot :) Én csak olvastam róla sokat. Amúgy az 1 fok túllövés már a világ. Legalábbis engem zavar, hogy mikor lekapcsol a termosztát, utána még felfelé megy a hőmérséklet, utána meg mikor bekapcsol a termosztát, még mindíg lefelé megy a hőmérséklet. Egyszer feldobtam egy kapcsolóórát a kazánra, óránként negyed órát fűtött, egész nap langyosak voltak a radiátorok, és kellemes volt a hőérzet. Csak az volt a baj, hogy ez csak 0 és -10 fok között volt jó, ha melegebb volt kint, már sok volt. Már a komfort miatt is megéri azt a beruházást.

1

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem tökéletesen jó a régi termosztát is. A külső hőmérő nem igazán érdekes, esetleg a padlófűtés nagy hőtehetetlensége miatt gyorsíthatja a rendszer működését, de ha nincs akkor egy gonddal kevesebb. :-)

1

Weiss
Weiss picture

Szia!

Nekünk Immergas Victrix Exa van, Computherm Q7 vezetékes termosztáttal (on/off). Külső érzékelő nincs bekötve.
Így is tudja a lángmodulációt. Ahogy melegszik a visszatérő, úgy csökken a fűtési teljesítmény ( a kijelzőn mutatja a lángmodulációt/teljesítményt). Radiátoros ill. padlófűtésnél egyaránt. A termosztát 24/7-ben programozható. Nincs ebben semmi Sci-fi...

2 szintes ház, földszinten radiátor+padló, tetőtérben radiátor (100+60nm), 200l-es HMV a kazán által fűtve ez évente 1270m3 gáz...

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!
Nekem is victrix van, ilyet vettem hozzá: https://netkazan.hu/termek/1063/immergas-amico-v2-digitalis-tavvezerlo-e...
Szuperül működik!
(Ha tudja a kazán a lángmodulációt, kár elcseszni egy on/off termosztáttal)

1

formasu
formasu picture
*

Szia! Köszönöm.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9054448&la=162442351
Itt kérdezd meg, hogy milyen termosztát passzol a legjobban hozzá. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Egy gyors guglizás után kiderült, hogy ez lángmodulációs kazán! Ami annyit jelent, hogy a termosztát nem BE/KI jelet ad (vagyis kontaktust zár/nyit), hanem analóg vagy más módon kódolt vezérlőjelet küld a kazánnak, hogy milyen nagy lánggal fűtsön.
A mostani szabvány az Opentherm, meg kell nézni, hogy a kazán ilyen vezérlést fogad-e, és akkor Opentherm-es termosztát kell hozzá.
De ha jól tudom, minden Openthermmel vezérelhető kazán elfogadja a buta be/ki kapcsoló jelet is, azaz a láng maximumon ég vagy teljesen elalszik. Ami kevésbé takarékos.

Üdv, lcsaszar

1

Janos.ro
Janos.ro picture

Valoban, a kazan mindkettot ismeri.
Ezt irja rola a gepkonyv:

Remote barát vezérlők: a kazán elő van készítve 
Amico távvezérlés (CAR), vagy helyette, Super 
Amico Távvezérlés (Super CAR) alkamazásra, 
amelyeket az X15 konektor 42-es és 43-as kapcsokhoz kell kapcsolni a villanykártyán a polaritás 
betartásával az X40 áthidalás kiiktatásával.

Környezeti termosztát: a kazán elő van készítve 
a környezeti termosztát (S20) alkalmazására. 
Csatlakoztassa a 40-es és 41-es kapcsokhoz az X40 
áthidalás kiiktatásával.

Ennek ismereteben valoszinu en is az Amico vagy Super Amico tavvezerlest ajanlanam.

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia! Nekem ilyen van évek óta. Igaz csak 0.5 fokonként állítható, de programozható. https://netkazan.hu/termek/1138/honeywell-home-cm707-heti-programozhato-...

1

AzzA
AzzA picture
*

A szobatermosztátnak egyetlen egy dolga van. fűtsön vagy ne fűtsön.
Ebből a termosztátból van érzékenyebb meg kevésbé érzékeny, pontosabb meg kevésbé pontos.
A hatásfokhoz, kondenzációhoz, vizhőfokhoz...stb semmi köze.
Egy dologhoz van köze, 21°C legyen az ingatlanban vagy 33°C

1

Jaca
Jaca picture
****

Ez nagyon nem így van. Egy lángmodulációs kazánhoz már olyan termosztát illik, ami a pillanatnyi hőmérséklet alapján meg tudja mondani a kazánnak, hogy mekkora lánggal égjen (hány fokos víz kell a radiátorokba). Ezekben már nem on-off kapcsoló van, hanem PID szabályzás. 
Egy on-off termosztáttal sohasem lesz teljesen egyenletes a hőmérséklet a lakásban, bár a külső hőmérséklet érzékelő sokat javít a helyzeten, persze csak aha jól van beállítva.

Sőt, egy normális termosztát el tudja dönteni azt is, hogy azért hűlt le a szoba olyan hirtelen, mert kinyitottad az ablakot. 

0

AzzA
AzzA picture
*

Modulál a külső érzékelő és a visszatérő vizhőfok alapján.
Ha opentherm lenne akkor a belső hőfokot is figyelné. Moduláció szempontjából az első kettő a lényeges. Ha jól sejtem ez nem OT-s kazán. 

0

formasu
formasu picture
*

Én is valami olyanról olvastam régebben, mint amit Jaca írt. Ezért tettem fel a kérdést...

0

AzzA
AzzA picture
*

A láng moduláció a két viszonyitási hőmérséklethez képest mindenképpen megy.
És ez a kettő a mérvadó. 

0

formasu
formasu picture
*

Köszönöm, akkor ezt félre értettem. Arra gondoltam, hogy befolyásolja az égést, a lángot, a kondenzációt, a külső hőmérséklet figyelési szenzorral együtt. 

0

janir18
janir18 picture

Hello!
Ha a régi termosztát tudja azt, hogy indítja a kazánt és lekapcsolja, akkor szerintem tökéletes. A külső hőmérséklet érzékelő a vízhőfok módosításához kell a kazánnak.
Nálam tavaly lett új kondenzációs kazán telepítve új rendszerrel együtt. Külső érzékelő nélkül. Egy régi programozható siemens termosztát lett felrakva, sőt! nomád vezetékes tipus. Fűtésszaki szerint jó. Tökéletesen működik.
A termosztát csak kapcsol ki be, megkerestem a kazán telepítési doksiját. Igaz ez biasi.....

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia
Immergas...
Nem tudom, segit-e, vagy megvan a konyve, de ahogy en latom, az S20 csatlakozon egy egyszeru ON/OFF kapcsolast vegez a kornyezeti termosztat, ket szalon.  Tehat nincs intelligens, dedikalt termosztatja velemenyem szerint.

File csatolás: 

1

formasu
formasu picture
*

Szia! Köszönöm. A lányom nem találja a gépkönyvet, lehet, hogy a szerelő nem is hagyta ott. 

0

Sponsored links