You are here

Miért ugrál, "ideges" egy analóg műszer mutatója?

32 posts / 0 new
Last post
Szurkee001
Szurkee001 picture

Kedves Fórumtársak!
Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen hibája lehet egy analóg műszernek (Ganzuniv-1), ha stabil egyenfeszültség mérésekor a műszer mutatója le-fel mozog mérés közben? 12 V-os állásban rákötöttem 5 v-ot labortápról és nem nyugodott le a mutató, hanem nem túl sokat (max. kb.:+-0,5V), de mozgott. A labortápnak biztos nincs baja, mert másik analóg és digitális műszerrel is rámérve, stabil feszültséget ad. Mind a műszernek, mind a labortápnak a banánhüvely csatlakozói tiszták, nem korrodáltak. Csatlakoztatáskor sehol nem lötyögtek a banándugók a hüvelyekben. Ezért gondolom, hogy a Ganzunivnak lehet valami baja. Egyébként kb.:0,3-0,4 V-al kevesebbet is  mér, mint amennyi a valóságban van ugyanezen állásban másik műszereken.
Aki tapasztalt már ilyet és sikerült kijavítania, kérem, ossza meg, melyet előre is köszönök!

Comments
enpesta606
enpesta606 picture

Szia!

Ha esetleg nem történt előrelépés az ügyben, helyedben megnézném...

A lengőtekercs tengelyének mindkét végén van ( egymással ellentétes irányba feszítő) rugó - ez tartja nyugalmi, 0 állásban a mutatót. Ha valamelyik rögzítése (pl. ragasztás/forrasztás) elengedett, a mutató beállása bizonytalan, lassú lesz, nem is mutat pontos értéket. És alighanem ezeken vezetik be a tekercsbe az áramot is...

A műszer mutatójának lengedezését csillapítja (ha van ilyen beépítve) egy kis (tekerccsel-mutatóval egybeszerelt) lapátocska, ami egy zárt kamrában mozog.

Szét kell szedni, meg kell nézni...

István

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Hát igen. Ha a forrasztás elengedte, akkor ott már nem megy be áram.

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Köszönöm a segítséget! Még semmilyen előrelépés nem történt!
Őszinte leszek, az év végi hajtás, diliháza a cégnél, némi betegség is kerülget, meg a legfőbb igazság, hogy lusta is voltam hozzáfogni. A közelgő ünnepek alatt tervezem, hogy nekilátok rendbe rakni a műszereimet!
Szurkee001

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a mutatós műszerek az utolsó egyharmad részen (ebben az esetben 8-12V) mérnek pontosan!
A mágneses sönt nincs elmozdulva?

Bálint

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
A söntnek nem sok köze lehet a mutató rezgéséhez. A pontossághoz annál inkább, de annyira nem hogy csak a felét mérje a valóságosnak. 
Egyébként hogyan állapítod meg hogy elmozdult, ha nem látod, vagy tudod az eredeti beállítást? Szerintem még egy eséstől semm mozdul el, főleg ha csavarral van rögzítve.

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Még nem szedtem szét, először csak információkat gyűjtök. Elképzelhető, hogy az sincs rendben, de az okozhat váltófesz mérésekor irreális eltérést, viszont itt nem mocorgott a mutató! Nem úgy, mint egyenfesznél 12 V-os állásban, ahol pár tized volttal mért kevesebbet(Valószínű kontakt hiba miatt.), viszont még ugrált is a mutató!
Azt mondjuk nem igazán értem, hogy miért ugrál (mások szerint) kontakt hiba miatt! Ilyenkor nincs szikra, ami áthúzna. Rámérve egy 9 V-os elemre is ezt tapasztaltam, pedig erősen rászorítottam a banándugókat az elem kivezetéseire! Mert ha ott, vagy bárhol az áramkörben laza lenne a csatlakozás, máris egyértelmű ok a mutató kilengéseire! Legalábbis én laikusként így gondolom!
Te mit gondolsz erről?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: amíg a többek által felsorolt hibalehetőséget nem ellenőrizted, nem küszöbölted ki, nincs értelme  tovább gondolkodni

Bálint

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Mindenkinek köszönöm a segítségét, válaszát!

0

kferi
kferi picture

Elhangzott a válasz. Polaritásváltó kontakthibás. Azt elcseszték.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Van Ganzuniv3-asom és Ganz Univo elektronik-om is.
A 3-ast totálisan szét kellett szednem, és kontaktsprével átitatott polírpapírral (2000) megtisztítani, mert a fújkálással nem értem el semmit.
A polarítás váltó kapcsoló KH-ja miatt ellenállást sem tudtam mérni vele.
Az Univo üzemmód kapcsolójával ugyanez a helyzet.
Amíg nem szedtem szét (ezt csak roncsolással lehet, utána meg kellett oldanom a rögzítést) ugyanez.

Gábor

2

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Szépen rendbe hoztad a felületet, igényes, precíz lett!

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm!
Kb. 2 napos meló volt dokumentáltan, minden egyes réteget szétszedni. A forgó kapcsolót felpolírozni, újra kenni, összerakni. 
A legrosszabb a legbelső panel volt (a képek azt ábrázolják). Ráadásul nem is volt (akkor még) olyan pici zéger-gyűrűhöz szerszámom, ami a váltó-tóló (polaritás váltó) kapcsolóhoz kellett. Egymásnak feszített órás csavarhúzókkal kellett küszködnöm (a fiam volt a hiányzó 3. kezem). 
Ez a műszer azóta Angliában van, egy jó barátomnál (kibírta az utat). A mostani példányomnak ugyanezt a törődést meg kell adnom, hogy megbízható legyen, mert ez is eléggé kh-s.

Gábor

0

varga jano
varga jano picture
*****

Elemet (1,5V-4,5V,-9V) mérjél vele!
Akkor is csinálja?

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Lehet, hogy az alapműszer haldoklik? A HF generátoromban ugyan ezt csinálta, de kiderült hogy a műszer volt hibás. A lengő tekercs vékony huzalból volt, és nagyitóval látszott a zöld grünspan. Kinlódott még egy évig, aztán szakadt lett.
 

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Igen, pont úgy, mint amikor a tápra kötöttem. Kipróbáltam 9 V-os elemmel és ugyan az a jelenség. Erősen rászorítottam a banándugót, hogy az jól érintkezzen, de ugyan azt tapasztaltam. Nemrég vettem a műszert, sajnos, semmi infóm nincs az előéletéről. Érdekes módon 600 V-os váltófesz állásban 363 V-nak méri a 237 V-os hálózati feszültséget.
Mi mehetett benne tönkre?

0

proba
proba picture

Ha váltóban nem mér jól, akkor a transzformátora forrasztási hibás.

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Egyenbe is csal és ugrál. Egyébként érdemes vele foglalkozni, vagy alapból halott?

0

proba
proba picture

Ganzuniv részemről  akkor halott, ha az alapműszer hibás,  szálszakadt, törött mutatós.. Ha teljesen szétszedve, a műszert kikötve ráfújva szépen csillapítatlanul mozog, nullát mutat  akkor jó. A műszer elektronikának még soha nem volt javíthatatlan baja. Ha váltóban rossz, a bemenet felőli oldalon a transzformátor kivezetések könnyedén megforraszthatók, a polaritásváltó / AC/dc váltó tárcsák  tisztíthatóak, azon kívül szinte semmi baja nem volt még. ( vagy ha volt látszott)  Az hogy érdemes e vele foglalkozni, csak hozzáállás kérdése, "komolyabb" hibával hozzáértés nélkül szerviz órabérben nem biztos. De ha magadnak hobbiból csinálod kellő kitartással a sikerélmény garantált. Ami tanács, a panelek oldalán lévő átkötéseket fényképezd le, nagy segítség összerakásnál. ( bizonyos szintig adja magát, de egyszerűbb kép alapján.)  
UI Ha fújsz bele kontakt sprayt, utána alapos takarítás szárítás, anélkül akár 1 napig is "hülye" . ( míg rendesen ki nem szárad...)

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: régen sok üvegmutatót cseréltem, B20-as biztosítékból lehet készíteni, spirituszláng felett, festeni is lehetett, a kapillárisba a higított izzólámpalakk szépen feszívódott

Nemrég  kerti seprű  "szőrével" pótoltam egy műszerben, örök életű

Bálint
 

4

proba
proba picture

A finom mechanika sosem volt erősségem. Már a jelfogó érintők jusztírozását is mindig másra sóztam. Igy az alapműszer javítók számomra varázslók....

2

varga jano
varga jano picture
*****

Én a helyedben eltenném a polcra ezt a retró műszert!
A közlésed szerint van másik műszered

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Van másik is, de bosszant, hogy nem hiteles!
Bár nem vagyok profi szervizes, a kíváncsiság dolgozik bennem!
Ha nincs túl nagy baja, nem nagy műtét a javítás, akkor hozzá látok. Csak előbb ötleteket, tapasztalatokat szeretnék kérni, hogy merre induljak el!
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a többi méréshatáron is ugrál és kevesebbet mutat?

Bálint
 

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia! Igen, még a 30 V-os állásban is, de már nem annyira, mint a 12V-osban.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Az alapműszer mechanikus lengés csillapítása nincs rendben

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Elnézést, nem tudom mire gondoltál, de a deprez műszernek egy féle csillapítása van, az alu csévetest, ami egy rövidrezárt menet. Levegős fék, meg egyéb nyalánkságok amik csillapítanak, a lágyvasas műszerekben vannak. Amelyik önhordó tekercses azt szállításkor rövidre kell zárni, mert nincs csillapítása, és csapkod a mutatója. Egyen áramon nincs jelentősége, mert egy két tullengés után beáll. Váltónál okozhat ilyet a szűretlen egyenáram, vagy rossz dióda. Ha állandóan rezeg egyen áramon is az nem az alapműszer hibája. A deprez műszer nagyobb váltófrekit nem tud követni a tehetetlensége folytán, így azt átlagolja. Csak alacsony frekinél látható a mutató mozgása. (sacc 20 Hz alatt)

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia! Ezen hogy lehet segíteni, mármint, hogy a csillapítás megfelelő legyen?

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
A műszer csillapítása adott. Mivel ez deprez műszer, azon nem tudsz változtatni, vagy állítani. Nem az alapműszerben kell a hibát keresni. Mérd át az alkatrészeket. Főleg a kapcsoló átmeneti ellenállásokat, a diódákat mindkét irányban, és ha van kondi, azokat is. Azt nem írtad, hogy ez a kilengés szabályos periódikus, vagy spontán változó. Ha spontán változik időben, és nagyságban, akkor biztosan rossz kontaktól van. Ilyet szokott okozni egy rossz kondi, ami átvezet. Üzem közben ezt scóppal is látni lehet a kondin mérve.
Ha szétszedted, akkor a műszert tudod ellenőrizni a már fentebb leírt fujkálással.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a műszeren van egy tárcsás üzemmód választó, bőséges tárháza a kontakthibának

Bálint

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Hogy kicsit kevesebbet mér, az szerintem is kontakt hiba, valahol, valamelyik csatlakozáson esik pár tized volt. De a kontakt hiba okoz indokolatlan mutató ugrálást?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!
Igen.

0

Sponsored links