You are here

"Ezen a videón te vagy?"

6 posts / 0 new
Last post
gbenyov
gbenyov picture

GOOGLE:
"Ezen a videón te vagy?"
- fékezhetetlenül terjed egy alattomos vírus a Facebookon
ISMERŐSEINK NEVÉBEN KÜLDIK, MIKÖZBEN ŐK MIT SEM TUDNAK RÓLA!
Nem írok ilyeneket. TIKTOK-om nincs.
ESZEDBE NE JUSSON RÁKLIKKELNI!
Futtatom most nálam az AVAST teljes  víruskeresést.
Te is csinálj a gépeiden vírus keresést.
Mit gondolsz fog-e nálam hibát találni?
Meglátjuk.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Hacsak nem vársz valakitől videót magadról, ne Kattints rá a linkre. A kártevő a személyes adatokra pályázik, és nagyon dörzsölt, emiatt nehéz felismerni. A Facebookon az év eleje óta terjedő kártevő egy üzenetbe ágyazott linket küld Messengeren keresztül, amelyre ha rákattintunk, akkor letölti magát a számítógépre/telefonra és tovább terjed. A hivatkozás látszólag a YouTube-ra visz, de valójában egy preparált weboldalt nyit meg a vírus letöltéséhez. Az "It's you" elsősorban azért veszélyes, mert nagyon nehéz felismerni: ismerőstől származó üzenetben érkezik, és a hivatkozás mellé csatolt üzenetben mindenkit saját nevén szólít, hogy a legkisebb gyanút is eloszlassa. A vírus a nevét onnan kapta, hogy az egyik fajta üzenet, amit küld, így szól: 'It looks like you' (Olyan, mintha te lennél). Azonban tényleg nehéz résen lenni, mert az üzenetben rengeteg más, személyes vonatkozású kérdés is szerepelhet. Ha rákattintunk a linkre, a vírus letöltődik, miután pedig sikeresen megfertőzte a számítógépet, továbbküldi magát az ismerőseinknek, majd az összes, a Facebookon elérhető személyes adatunkat is továbbítja készítője felé. Ezzel közvetlen kárt ugyan még nem okoz, de az adatok birtokában további, személyes információkra építkező támadásokat lehet indítani. Nekünk, magyaroknak azért annyi előnyünk van, hogy amikor valakinek az anyukája, vagy bármely, vele nem angolul kommunikáló ismerőse hirtelen angol nyelvű üzenetet küld, annak azért minimum gyanúsnak kell lennie.

Üdv.
PZ

File csatolás: 

1

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz poczkodi77!
Pontosan írod.
Azon elgondolkozom:
-Lehetséges megírni egy "okos szoftvert"? LEHETSÉGES.
-Be is lehet olyan fülszövegbe csomagolni, hogy sokan rá is kattintsanak? LEHETSÉGES.
-Messerger-ben is olvasható? Miért ne, LEHETSÉGES.
-NA DE AZ MÁR HOGYAN LEHETSÉGES, HOGY EZ A "KIS ÜGYES" LETÖLTSE KÜLDŐJE SZÁMÁRA A BELÉPÉSI NEVEMET, A BELÉPÉSI JELSZAVAMAT IS ÉS MELLÉKESEN A PARTNEREIM LISTÁJÁT??? Nem arról van akkor szó, hogy véletlenül sz@r a Messenger? Vagy nem véletlenül?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem kell letöltenie semmi jelszót. Egész egyszerűen csak a belépett állapotot kell néznie/várnia a böngészőben vagy programban és amint ez fenn áll, tulajdonképpen ott van a partnerlista is és a felület is, ahova csak be kell illesztenie a saját szövegét.

Pl. én ezért tiltom a telefonszám-hozzáférést sok programnak, ha a programon belül akarok elérni valakit, majd beírom magam. Így nálam skype, viber sem bóklászhat az "ismerőseim", telefonszámok között.
A telefonszámokat SIM kártyán tárolom, nem google vagy egyéb fiókban (google fiók nélküli készülékeket használok).

Sok program szeretne hozzáférni a többi program adataihoz, ezeket is tiltom.

És persze megnézem milyen linkre kattintok, annak ki a feladója.
FB-m, így messengerem sincs már pár éve, mégis viber, skype, telegram, e-mail, telefon segítségével kapcsolatban vagyok az ismerősökkel. Ezeken nem igazán vannak vírusok, ritkán törik fel (talán még nem is tették soha), ismeretlennek ha írok, az meg is kapja, nem "egyéb" vagy "szűrt" mappába megy, amit soha nem olvas.
Egy idióta kitalálta, hogy az ember mindent egy helyen intézzen és a sok lusta ember azóta nem irogat be webcímeket, nem évek óta bevált és problémamentes kommunikációs programokat használ (skype/viber sokkal korábban létezett), hanem minden gondját a FB-n akarja megoldani, ami már beismerten maga is szivárogtatott, árulja az emberek adatait, céltott választási reklámokkal még a választásokba is beleszól.
De ahogy itthon a m1 nézői, úgy a FB használói sincsenek tájékoztatva a szivárgásokról, hibákról.

Visszatérve a vírusra. Tulajdonképpen bármelyik kommunikációs programot megcélozhatták volna, de a legtöbb személyes adatot az ember nem egy kommunikáció során adja meg, hanem egy profilon, tehát innen érdemes mindent ellopni, ahol név, becenév, lakcím, érdeklődési kör, ismerősök, netán még fizetési adatok is szerepelnek. (Mivel a saját gépén a saját nevével van belépve, a nem nyilvános adatokhoz is hozzáfér.)
Amúgy meg van pár böngésző, aminek tárolt jelszavait egy pici programmal le lehet kérni (teljesen legális program), így ha valaki a jelszó mentését bepipálja, az egy ilyen és hasonló vírus előtt újabb kapukat nyit meg, mert nem külföldi IP-ről próbál belépni, hanem a saját gépről, saját IP-ről, lementi, amit akar és továbbítja, ahova a programozó beállította.

Nem vagyok hacker, de a fent leírt működésű vírust, ha tudnék programozni, kb. 1-2 óra alatt össze lehetne dobni.

Azaz mindenki védekezzen! Ne használjon automata beléptetést, rendszeresen figyelje/figyeltesse ha valami új akar a készülékkel együtt indulni, havonta 1x futtasson vírusirtót és legfőképp ne kattintson semmi olyasmire, ami "figyelemfelkeltő" reklámszöveg.
Ha valaki videóra hivatkozik, mint itt is, kérni kell, hogy képernyőfotón mutasson, hogy kiben ismer fel és azt küldje el, ne egy külső forrást.

Elővigyázatosság! Ennyi a kulcs.

2

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

mégis csak, a fenti posztokat olvasva, nem bántam meg, hogy soha meg sem próbáltam az FB rabja lenni. Viber-t és csak az egyik újzélandi haverom miatt a skype-t használom de azt is csak a desktop változatait. Amiota megjelent ez az NSA alkalmazás azóta napi szinten jöttek a kuncsaftok, hogy gond van az FB-vel, feltörték a profilját meg zsarolják stb. Ilyenkor az illetőt megkérem, hogy hagyja el a szervízt mert ebben nem vagyok hajlandó részt venni, bármi másban szívessen segítek. MrV kolegának igaza van, aki csak nem siet a vonatra és némi tudása van programozás terén simán ír olyan alkalmazásokat amelyek ilyen vírusokat, trójaikat stb amellyel ma szépen le lehet lopni a FB és hasonló "szoc hálózatokrol" , mint említette, azon személyek adatait és visszaélni velük. Minden digitalizálva van még a "készpénz" pl a lányom (persze most már mind többen)  okosórával fizet a kasszán, hű de jó de nagyon szuper. Persze. Nem az a kérdés, hogy lelopják-e a pénzedet a számládról, csak az a kérdés, hogy mikor. De, aki ebben jól érzi magát ........

Üdvözlet az elmaradt, lemaradt és aki a modern kor őrületéhez nam hajlandó besimúlni
zoltán 
 

0