You are here

AKAI DVD-2280 zörögve felpörög, de nem olvas be semmit.

67 posts / 0 new
Last post
Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Sziasztok! Kaptam egy AKAI DVD játékost. Hibajelenség az az hogy nem olvassa be a DVD.-t, s a tulaj elmondása szerint "zajos", amikor felpörög.. Nos szétszedtem, valóban zajos, mert olyan mintha nem lenne kiegyensúlyozva, kiemeli (már ha kiemeli), majd elkezd pörögni, de kóvályog miközben pörög, szinte eliptikus pályát jár le benne a lemez, ütődik, csattog, rezeg, remeg, így biztosan nem fogja beolvasni. A motoron nem látok semmit, a kis műanyag tárcsán sem az rajta van a motoron rendesen. Amikor felpörög, akkor felülről az a mágneses tartó is rezeg, mocorog, remeg, nincs rácuppanva a lemezre, és nem pörög együtt a DVD lemezzel. Lehet hogy nem emeli ki rendesen a lemezt?

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tányérállítók,

Bálint

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az optika le van takarítva?

Bálint

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Igen, megtakarítottam, ahogy írtad egy pár napja, fültisztító pálcika, gyógyszertári alkohol (ez volt.) Nagyítót használtam, nem volt vészesen koszos amúgy. Ma hazajöttem, és megint nekiálltam a potinak, 288 volt az eredeti érték, és 182.-nél beolvasta a DVD.-t úgyhogy ebéd közben DVD.-t nézek. Egy másolt DVD, épp a Borat film, ez akadt a kezembe. :D

https://files.fm/u/4hghy832h#/view/yh8dum4k8

Ha felteszem a mágneses központosító hidat, az keményen megfogja.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha a CD tökéletesen megy, akkor ez válasz a kérdésedre. Kisebb fényerővel is megtalál mindent, tehát akkor a DVD sokszoros fényereje bőven átvinné a koszt is, ha lenne.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Még állítani kell rajta, mert nem tökéletes, nem mindent olvas, és néha olvasás közben ugrál, s ilyenkor látom hogy  kiemeli a DVD-t. 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Kiemeli, mert mint írtam lejjebb: MÁGNES NÉLKÜL NE HASZNÁLD!
Ha a mágnes rajta van, nem tudja kiemelni, viszont ha ennyire feljebb tud jönni a lencse, akkor a tárcsát (amin a lemez forog) emeld meg olyan magasra, hogy a legfelső ponton a lencse épp hogy cicegjen csaj a lemezen.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Napvilágnál megnézem hogy mi a hiba, miért fogja meg annyira a mágnes. Lehet azt is kiemelem, vagy nem tudom, attól függően hogy mi  "fogja meg" ennyire, ha rajta van. Amúgy hibátlan, vagy 8 filmmel, koncert DVD-vel, audio CD.-vel , fényképeket tartalmazó lemezzel is próbáltam. Patika.. működik most mindenhogyan.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Egy leheletnyit még visszább kellett venni a potit, most szinte mindent beolvas 10-ből 9.-et.. gyárit , írottat vegyesen próbáltam, ami a kezem ügyébe akadt.. S szépen megy is, a tárcsa alá van papírozva. A készülék elvben készen van, mivel mindent olvas, fizikálisan még agyalni kell rajta, mert nem az igazi az a nyamvadt mágnes. Pedig most már levettem a pöcköket is. Egyelőre nem találok olyan pozíciót ahol menne normálisan, és rögzíteni lehetne.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A 10-ből 9 nem tökéletes.
A 10-ből 10 a tökéletes. Annyi meghagyással, hogy amit max sebességgel írtak fel, az lehet rosszabb, vagy ami legalább 1 hétig adattal felfelé volt a napon, azt sem köteles olvasni.

A tárcsát ne papírozd, hanem húzd feljebb a tengelyen. A papír az sufnituning.

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A tárcsa akkor van a megfelelő magasságban, amikor a Focus Offset feszültség 0 V. A lemez elején és végén is kell mérni (elég CD-n, akkor a DVD is jó lesz). A szerviz manual leírja, hogy hol van a mérőpont. A találomra tologatás sufnituning.

1

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Igen, ezt sejtettem hogy nem ez a hivatalos útja, módja, még akkor sem ha találok egy közel 100%.-os pontot az "alápapírozással".

0

kovacsna
kovacsna picture

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Kinlódás helyett.

A rendezetlen anyag között nemsokára megtalálod a SONY test CD-t.
Veszteségmentes tartalom van a RAR file-ban. Írd ki egy lemezre.
Lehetőleg ne nagy sebességgel.

Aztán a lemezt használva a 10. o.-tól kezdve megtalálsz mindent, ami a korrekt beállításhoz kell.
Bár más készülékről szól a leírás, de a pickup beállítás egy kaptafa, kb.

https://ifixit-documents.s3.amazonaws.com/HSE5O1ZkBIbwfjBp.pdf

Üdv.
KN

 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem akadékoskodni szeretnék, de egy írott CD (még ha teszt-CD-ről is lett másolva NEM alkalmas mechanikai (szervót is beleértve) beállításra. Ami alkalmas, az egy ABBA, Lagzi Lajcsi, vagy bármi gyári CD. A teszt-CD-k a hibajavítás ellenőrzésére valók, mert mesterséges hibákat tartalmaznak, amik másoláskor kijavítódnak, "eltűnnek".

0

kovacsna
kovacsna picture

Én sem akadékoskodnék, de elolvashatnád, ez a CD mit tartlamaz.

Jó pár lejátszót beállítottam így, érdekes módon egyre sem volt panasz.
Az eredeti fellelhető (gyári nyomott) a neten, aki abban bízik, beszrezheti.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

De hát éppen azt magyarázom, hogy nem számít, mit tartalmaz.
Abban viszont igazad van, hogy ha egy lejátszó viszi az írott CD-t, akkor a gyári CD-t is viszi.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

288 volt az eredeti érték, és 182-nél beolvasta! Nézem épp a Borat-ot, miközben ebédelek.. :D 100ohm-o.t ejtettem rajta, és csak akkor olvasta be, ez egy másolt DVD amúgy.
https://files.fm/u/4hghy832h#/view/yh8dum4k8

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Akkor már rég nem mehetett a tulajnak.
DVD-értékekben nem vagyok járatos, talán ha 3-at állítottam eddig, a CD-ből viszont már sokat, annál az 50 körüli a jó, bár ott is függ attól, hogy mióta áll már. Valahogy a lézer úgy is öregszik, hogy nem működik.
A másoltnak picit nagyobb fényerő kell, de teszteld gyárival is, mert lehet ahhoz már sok. (Nem biztos, de én CD-nél a 20 éves sötétkék/sötétzöld írott lemezzel és gyárival is szoktam tesztelni, mielőtt azt mondom rá, hogy mindent olvas.)

Akkor a fő probléma már megoldva, már csak felsőrésszel kell játszani.
Azért mágnes nélkül ne járasd, mert elrepülhet a lemez, összekaristolhatja, stb. Az a felpörgetéshez is kell.

A hidat ha felteszed (lemez nélkül) próbáld betöltött állapotba tenni (azaz mintha épp filmet néznél), majd KIKAPCSOLVA nézd meg, hallgasd meg, hogy ha a mágnestárcsa a helyén van, hol ér hozzá a hídhoz. Ehhez forgasd a mágnestárcsát és hallgasd a hangját vagy nézd, hogy dől-e valamilyen irányba.

2

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Megvan.. a híd ferde egy kicsit. Ha enyhén lenyomom a közepe környékén, minden karmolás, zaj, sivitolás, susmákolás megszűnik, és csendben pörög, olvas ezerrel. A külső fémváz alá tolva egy meghajtott kartondarabot, már kellően megnyomja ehhez, csendben dolgozik, s azonnal olvassa a DVD.-t (is). Egyszóval tartós enyhe nyomás alá kellene helyezni, középtájon.. próbáltam hajtogatni a hidat, de az elég fix, nem akarja, viszont kartont alászorítva, (tetőre van ragasztva) hibátlan. :D

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Javasolnám a hajszárítót és felülről egy terhelést. Azért hajszárító és nem hőlégfúvó, mert az közelről sem olvassza el a műanyagot.
Tehát 2 oldalt alátámasztani, felül középen súlyal lenyomni (pl. kerek aljú 2L-es üveg), majd alulról melegíteni 2-3 percig és aztán ott hagyni 1 napig.

Nem válaszolok 2 helyen.
A teszt-CD a te esetedben teljesen felesleges, hiszen te eddig sem "műszeresen" állítottad, mert gyanítom, hogy nem rendelkezel oszcilloszkóppal, így a teszt lemez sem nyújtana neked érdemben semmit.

Több féle tesztlemez létezik, az egyiken különböző audio számok (zenék) találhatóak, mint DMB, vagy épp komolyzene (ezekkel a technikák hangzását szokták tesztelni: hangfalak, dinamikák, zajszintek, stb.), míg a másikon különböző frekvenciákon különböző hangerővel megszólaló "sípszó", azaz szinusz, illetve létezik fűrészfog, négyszög, stb. is, de ez megint egy másik lemezen.
Továbbá nem minden tesztlemez tartalmaz gyárilag hibát, hanem van hozzá egy részletes leírás, hogy mekkora "szigszalag-csíkot" kell a lemezen hol elhelyezni, amit a jitter és egyéb korrektorok még ki kell javítsanak, illetve a sávontartás is meg kell maradjon.
De ezen technikák kizárólag oszcilloszkópos méréshez szükségesek, ahol látod a deformálódást és tudod milyennek kéne lennie, vagy az említett szinusz jelek, teljes csend, emphasis teszt, stb. csak a hallható tartomány elemzésére szolgálnak, tehát esetedben ezekre semmi szükséged nincs. Bár a nagyobb frekvenciákkal le tudod ellenőrizni, hogy mennyire "öreg" már a füled és melyiket hallod még, melyiket már nem.

Az F-Bias mérése nekem is új dolog volt, hogy 0V-ot kell mérni és akkor jó, én ezt is hangra (fej csipogásra) állítottam eddig, de már tudom, hogy van szakmaibb módja is, bár nem mindenhez van szerízkönyv, ami leírja, hogy ezt milyen ponton és mihez képest kell mérni.

Mivel eddig hibátlan volt és ahogy írod; most is már jó súlyozva, ezért óriási hiba lenne a gyári beállításokat elpiszkálni. Fejcserénél esetleg lehet, de ott sem törvényszerű, vagy aki normál lemezt olvasó készülékben RW-s lemezt is szeretne olvastatni (mint annó én), annak szükséges ezen potik állítása, de neked, ahol rendesen megy minden, mert mechanikai problémád van, nem elektronikai, teljesen felesleges ezekhez hozzányúlni. Ráadásul műszerezettség hiányában, és műszer nélküli állítás tapasztalatának hiányában több kárt tudnál vele csinálni, mint hasznot.

Itt szinte mindenki azt vallja, hogy egy oszcilloszkóp alap kell legyen mindenkinél. Nos nálam van valami orosz őskövület, de nem ismerem a kezelését, az állítandó készülékeken nincsenek tesztpontok és mérendő optimális értékek megadva, így bár sok évbe telt, de én a hangokból, mozgásokból tudtam nem egy CD-t visszaállítani tökéletesre a teljesen elállított pozícióból, ahol mind a 4 poti (fejjel együtt) "valahol" állt.
És ahogy neked is tudtam segíteni ezen tapasztalatokból, hogy kb. mennyit szabad állítani és hol érdemes kezdeni, valljuk meg ez az alapműszeres megoldás is használható.

Mivel ez egy szakmai fórum, egyértelmű, hogy szakszerű válaszokat írnak, de a leírásaidból, fogalmazásaidból, papír alátétedből én azt látom, hogy te is az amatőrök táborát gyarapítod, ahogy én is, tehát neked nem a "szakszerű" válaszra van szükséged, hanem a "szájbarágós" "megógyuk valahogy" az ésszerűbb válasz, ami megoldásra visz. Persze lehet tévedek, de eddig azért csak haladtunk a sufnituninggal is, hiszen már olvas!

3

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Jaj, én is az amatőrök bázisát gyarapítom, viszont most felhoztam vagy 20db DVD.-t vegyesen, mindent olvas szépen, azonnal! :D A hajtogatott kartonlap leszorítja pont annyira a hidat amennyire kell. A tárcsa alatt egy gyógyszeres dobozból vágott kartonkarika van. S a (DVD) potiból vissza van véve kb 110 ohm, ennyi történt. Ezek után a nulláról "NO DISC" volt mindenre, idézem a tulajt "beteszem a lemezt és nem csinál semmit", most az imént leolvastattam vele több éve a polcon lévő ilyen olyan koncert, és film DVD-ket, s kettő pillanat alatt olvas, s még csendben is van, szóval nagyon jól jött ez a segítség! Működik! Köszönöm!

Oszcilloszkópom van, de egy régi orosz, nagyon kontaktos szegény, tévék jelalakjait, meg még pár alapvető dolgot szoktam nézni, de nem egy precíziós cucc, ha megérintem a kábelt már elment minden. :D

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez tévedés,  de nem ez volt a kérdés

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a a lemezforgató tányér magasságát csak az utolsó utáni esetben szabad állítani
Az optika adatlapján meg szokták adni a  magasságot, tized mm pontossággal kell/szabad állítani, igen ritkán van rá szükség
Az optikát izopropil alkohollal, fültisztító pálcikával nagyon óvatosan szabad tisztítani, nagyítóval

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tálcát mi emeli?

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Képből kiindulva nincs helyén a motoron a tányér. 
Üdv, Z.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Elvileg ott van, egy kis kattanás jelzi ha a helyén van, rácuppan a tengelyre, olyan nagyon más helye nem lehet.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Én ebből nem arra következtettem, de lehet csak a kép szöge csapott be.

File csatolás: 

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Mennem kell dolgozni, s pont ott hagytam abba, hogy a tárcsa magasságát állítgattam, ha felhúzom van hogy szépen bepörgeti, de akkor sem olvassa be. Hát rugózok rajta majd még hogy mi az oka. Amúgy az alsó műanyag tárcsa ami pörgetni hivatott a lemezt az rajta van a tengelyen, de úgy valóban nem fogja meg ez a mágneses izé. Ha fentébb húzom akkor rácuppan, de ez esetben sem pörgeti, vagy csak nagyon darabosan, ha még fentébb húzom akkor van hogy elkapja és pörög, de ez esetben sem olvassa be...

0

zsugori
zsugori picture
***

szedd szét vagy a táp gyenge végállás  lehet az elején is

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1. Szedd ki a felső hidat, abból a tárcsát és tedd a lemez közepére, amint berakod a lemezt, a helyére kell ugrania. Ezzel tuti jó helyen lesz.
2. Valószínűleg a mechanika megszorul, ezért nem emeli eléggé a fejet a motorral és a tálcához is még hozzáér a lemez, ennek lehet hangja.
Kikapcsolva tekerd még a kis tálcamotort arra, amerre behúzáskor pörög, ha hozzáférsz. Ha ez nem megy, akkor a nyitott tálcát hirtelen lökd be ütközésig, így a lendület miatt tovább tud menni. Ha ez megoldja a problémát, akkor vagy cserélj ékszíjat, mert kitágult/megkeményedett, vagy a végálláskapcsolót ellenőrizd, hogy rendesen érintkezik-e, nincs-e elgörbülve.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

No most már legalább semmit nem csinál, ha fel is pörög ,nem is forog a DVD.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Megcsináltam ezeket, és volt amikor jó volt, de 10-ből vagy 2x ha kiemeli a DVD-t. Mi emeli ki a lemezt egyáltalán, semmit nem látok ami azt a kis műanyag tárcsát hivatott felnyomni. Amúgy nem ér hozzá normálisan,és az karmolja a DVD-t. A belső felületen olyan 2cm.-en karmol, Gondolom beleér az olvasófej műanyagja, ahogy kóvályog az egész lemez. A végálláskapcsolót is keresem egyelőre, hogy hol lehet. :D Nem egy örök életre gyártott dolgok ezek, azt már most látom ezen a kis szerkezeten.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem csak a motor emelkedik! A lejátszók 99,9999%-a esetében a motor, a fej, a fejmozgató motor és annak tengelye, fogaskereke mind egy különálló egységen vannak. A jobbak még légrugón vagy zselével töltött gumibakon vannak.

A tálca csak ki-be mozog. Amint a tálca beér a végpontba, akkor szokta megemelni a mechanika az előbb említett komplett fejegység mechanikát.

Mivel a fej a motorokkal együtt mozog, így a lemezt pörgető tárcsát ha feljebb húzod a motor tengelyén, akkor a fej egy darabig még a fókusz-tekercsek révén 2-3mm-t le tud követni, de ha még feljebb húzod a tengelyen a tárcsát, akkor a lézer már nem tud fókuszálni és akár felpörgetés nélkül azt írja, hogy nincs benne lemez. Tehát azzal nem kéne játszani! Tökig rá kell tolni a motor tengelyére, ott a helye.

Minden meghajtó más, van aminek egy programtárcsája van (pl. Sony CD-játszóban), ezt a programtárcsát hajtja a motor és ez a tárcsa emeli meg a fejegységet, ha már bent van a lemez a helyén.
Más készülék esetében ahogy halad befelé a tálca, annak az alján van a "sín", ami a programtárcsát helyettesíti, így a sínen csúszik a fejegység egyik tengelye és amint bent van a lemez a helyén, a fejegység is megemelkedik egy erős rugónak köszönhetően.

A nem tálcás (elöltöltős/beszívós) készülékek is hasonlóan működnek, ott is a kompett fejegység emelkedik.

Tehát a fejegység nem a fejet és a rajta lévő kis potit jelenti az írásomban (azt fejnek nevezem), hanem az egészet, tehát amin a fej siklik, a fejet mozgató motor is rajta van, a direkt-hajtású lemezforgató motor is és ez az egész van 4 ponton gumibakon felfogatva.

Szerintem ha programtárcsás a készüléked, akkor elugrott pár fogat (a fent említett Sony készüléknél tapasztaltam hasonlót), ha nem az, akkor valaki kiszedte a tálcát és nem jól rakta vissza.

Nem egy bonyolult szerkezet, neked a mechanikával van problémád első körben, hiszen mint írtad is; karcolja a lemezt.

Húzd ki a 220-ból nyitott tálcával, majd finoman told be a tálcát először üresen ás látnod kell, hogy az addig tálca alatt levő fejegység a tálca szintjére emelkedik. Ha ezt látod, akkor jó.
Akkor próbálhatod lemezzel is, továbbra is kikapcsolva.

Kóvájog a lemez... ez akkor lehet, ha ahogy írtam is a tálca nincs a helyén és a lemezt rosszul fogja meg a motor.
Ebben az esetben szedd le a lemez feletti fekete hidat a 2 csavarral és ha jól tudom, 1 vagy 2 csavarral leszedhető a középső mágnes is. Szedd ki a mágnest, told be a lemezt a helyére, tedd a közepére a mágnest, dugd a 220-ba és kapcsold be.
Ekkor mi történik?

A legjobb lenne ha egy videót készítenél róla, mert így látatlanba nem egyértelmű hogy karcolhat.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

No, valamit csak sikerül.. itt van két kis videó. Érdekes, mintha beleérne, illetve ha ráteszem a mágnest az megfogja az egész forgást.

https://files.fm/f/kfyfd4kwy
https://files.fm/f/6x8gbenxa
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A videó alapján a fej ér bele a tárcsába, ami bár nem éles kép, mintha azon látszana kopás.
Így én első körben a végálláskapcsolóját nézném meg a fejnek. Ettől tudja, hogy hol van... de mintha lejjebb akarna jönni, ahol már beleér a tárcsába, ekkor van az ütődés hang is.
A legtöbb ilyen addig el sem indul, amíg nem ér nulla pontra a fej:
bekapcsolás - fej indul a nulla pontra - végállás-kapcsoló kapcsol, lemez felpörög, megkeresi a fókuszt és a TOC-ot.

Látszólag lemez nélkül így működik.

További furcsaság, hogy a lejátszók először CD-t keresnek, azaz kis fényerővel dolgoznak, illetve hosszabban pörgetik a lemezt, legalább 1 fordulatig.

Ha nem találsz végállás kapcsolót, akkor lemez nélkül amikor zajos, húzd ki a 220-ból.
Tekerd meg kézzel a tárcsát, ha zajos, emelj rajta 1 max 2mm-t. Ha továbbra is zajos, nem a tárcsába ér bele a motorba, tehát a végállás kapcsoló lesz a gond még mindig.

Ami még feltűnt, hogy a mágnes nem fogta meg rendesen a lemezt. Bár mágnessel csak rövid ideig szerepelt a videóban, a hangja akkor olyan volt, mintha nem is lett volna ott.

Nézd vissza a videót!
5mp-nél az egész lemez lejjebb esik.
Amikor leveszed a mágnest, a lemez nem, de a motor (tárcsa) forog.
Tehát legelső körben azt kell elérni, hogy a mágnes rendesen megfogja a lemezt és a motor (tárcsa) ne tudjon a lemeztől függetlenül dolgozni!
Ha ez megvan (átmenetileg pl. 2 oldalú ragasztócsíkkal a tárcsán), akkor a lemez már úgy forog, ahogy a motor forgatja.
Ezt old meg mindenképp első körben!

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Sajnos elég kevés időm van próbálkozni vele, de odáig eljutottam amit írtál. Kétoldalú ragasztó fogja a lemezt a tárcsához, amely alá van papírozva, olyan 1mm (se) lehet. Így 10.-ből, tízszer elkezd dolgozni, s egyenletesen pörgeti is. Itt egy újabb videó. A végálláskapcsolót megnéztem, hát egy pici fekete mikrokapcsoló hosszú szárral amit megtol a mechanika. Könnyen jár, de hogy működik-e megfelelően? Nem hinném, mert a felvételen jól látszik a lézer mozgásán is, és a hangján is érzékelhető hogy bele bele üt/karistol valamiért.

https://files.fm/f/2nev8p3mx

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha nem működne a mikrokapcsoló, elvileg el sem indulna. Elvileg a csavaron kívül még egy tüskén is áll, hogy ne fordulhasson el, tehát annak meghibásodása/elfordulása csekély. Műszerrel ki lehet mérni, de mivel most már valamelyest megy, tovább kell gondolkodni.

1. Tegyél be egy audioCD-t, azt tized ekkora fénynyalábbal próbálja majd olvasni. Annak fényereje külön állítható a DVD-től és pont emiatt, ha a DVD megvilágítása kevés, lehet a CD még határon belül van és az elindul.
(Többnyire a fej oldalán van 2 poti, az egyik a CD, a másik a DVD lézer erejét állítja. Ezeket majd le kell mérni, hogy milyen értéken állnak. 1-1 láb össze van kötve.) Ha CD-vel megy és aránylag jól, akkor kell az említett potikhoz nyúlni és a mért értékhez képest 30-50 ohm-al kevesebbre állítani, ám mivel 2 van és nem tudod melyik melyik, állítás után először a CD-vel kezd!) 1-2Kohm-os potik és 650-150 ohm közötti értékeken szoktak dolgozni, ez fejtől függ.

2. Azt már írtam talán, de ha nem, akkor most:
Amikor sistereg (lemez mértani közepéhez legközelebb van), konnektor kihúz, lemez kiszed, kézzel a tárcsa megmozgat és hallgatni, hogy honnan jön a hang.
Semmi forgó és mozgó rész nem érhet össze, tehát ha összeér, vagy 1-2mm van csak közte, az hiba.

3. A lemezen azért ment végig a fej, mert a DVD visszatükrözi a fényt, de a fókuszpontban a sávot nem találja... ezért ment ki lemezen túlra, hiszen ha bármit is olvasott volna, akkor a lezáró szakasz (lead out) után nem ment volna tovább. És látszott is, hogy a pont hol nisebb, hol nagyobb volt, azaz folyamatosan fókuszált.

4. Kezd CD-vel, annak ismerem a hangját, viselkedését. Ha azt is hasonlóan olvassa (azaz pörög és keresgél), tedd a következőt:
Kihúz a konnektorból, lemez megpörget, hang nincs, nem ér bele a fejbe. Úgy lemezzel együtt a tengelyt hüvelykujjal közepes erővel nyomd beljebb, majd lemez megpörget, hallgat egy esetleges sistergést. Ha nincs, bedug, próbál.

Tehát sorrendben:
1. lemez nélkül megkeresni, hogy a fej hol ér a tengelyhez.
2. CD-vel próbál
3. ha a CD üzem már jó (olvas, függetlenül attól, hogy sercegve), akkor lehet tovább menni a DVD-re. Ha serceg, akkor a már említett potikkal a sercegés megszüntethető.

Ha a CD-t berakva 2-3 fordulat után No Disc, akkor poti állítás javasolt az említett értékben, tehát hajszálnyit!

1

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Ezaz! Király vagy! :D
 A CD-t azonnal, szépen tisztán olvassa, játssza! Nem üt, nem karmol, nem darál, nem keres, pikk-pakk beolvassa, és nyomja a zenét! Úgy néz ki, lesz belőle valami! 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Akkor lemér és felír mindkét poti értéke, majd elmozdít 30-50 ohm körül negatív irányba, azaz ha 300-at mértél, 260 körüli érték legyen.

Ezután CD berak, ha sistereg, recseg a hang, vagy magának a fejnek van sípoló hangja, akkor a CD potiját állítottad, állítsd vissza, tekerd a másikat!

Ha a CD működése nem változott, DVD bele és próba.

Ha biztos, hogy a tulaj nem piszkált bele, akkor 1-2 ráállítással tuti jónak kell lennie, ha viszont belepiszkált és a poti "valahol" áll, nem az eredeti helyén, jó 10 perc alatt lehet megtalálni az optimális értéket.

2

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Ott a két kis potméter amit írtál. Igaz kohm-os méréstartományba állítottam, de az egyiken 288 míg a másik 406-ot mutat, a műszer. Felírom pontosan hogy biztosan vissza tudjam állítani, ha véletlen a CD.-hez tartozót tekergetem el.

File csatolás: 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A kép alapján kérdezem: Nincs az a flat kábel kicsúszva félig a helyéről?

Gábor

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Ennyi nem lényeges. Ha csak 1 szál nem érintkezik, már az egész nem működik (tapasztalat). De ha lehet, told beljebb.
A potik is 1-2kohm értékűek, ezért kell csak kis mozdulatokkal állítani.

1

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Igazatok volt, óvatosan megtoltam, és egy halk cuppanással kiegyenesedett (nem is vettem észre.) :D Holnap remélem lesz időm tesztelni, most rohanás van, csak ebéd után 5 percre ugrottam fel megnézni az e-mailokat, s akkor már ide is idenéztem. De valóban picit ki volt jőve onnan, most visszacsúszott, most egyenes!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: bizony bizonytalannak tűnik
Érdemes 2x-3x  kihúzni-bedugni, így az esetleges érintkezési hiba megszűnik

Papírboltban is kapható vékony (0,5 mm)jelölő filctoll fekete, fehér, stb. színekben, amivel a potméteren és mellette a helyzetet lehet jelölni
Szokásom, ha jön egy készülék, először a trimmereket  bejelölöm, ha később valaki beleturkál , látni lehet

Bálint

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Én lemérem az aktuális értékét, ha be van forrasztva, akkor a környező alkatrészek miatt mindkét lába irányába, így biztos a mérés és ezt egy üres panelrészre alkoholos filccel felírom.
Most neki kár lefesteni (körömlakkozni szoktam), hiszen az egyik értéke épp nem jó, ráadásul 2k-s potinál 50ohm állítás az 1mm sem, tehát ha filccel húz egy vonalat, az +- 50ohm eltérés is lehet.

Ha végzett, akkor le lehet festeni, persze. Bár azt írta, hogy érintetlen volt a készülék. Én a végén inkább azt jelölném, hogy melyik a CD és melyik a DVD állítója, hogy legközelebb egyből csak a rosszat kelljen hangolni.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Fel fogom jelölni. Egyelőre egyensúlyozási problémám van. Ha felteszem azt a mágneses központosító, helyén tartó  "zárhidat", látszik hogy kicsit odébb van, nagyon nehezen boldogul a CD.-vel is, ha be is olvassa, olvasás közben ugrasztja, mert egyenetlenül megy, rázkódik. Látszik is kb mint a fényképen. Odébb van az a mágneses karika. Próbáltam kevéssé meghúzni a csavarjait, állítani, de semmi. Jó pontot nem találok, nem illeszkedik rá ,olybá tűnik hogy inkább gátat szab a pörgésnek. Ha kiveszem CD forgató alól a kb 1mm-nyi papírt akkor is ferde az egész, s akkor már "NO DISC" (rossz lemez) a CD-is. Ha nincs bent a teteje, akkor 2 pillanat a CD és szépen megy, lépteti a számokat, pörög egyenletesen, megy mint a doxa. Lehet vissza sem rakom azt a tetejét. Pedig az lenne a központosító, s ami a helyén tartja. :D

0

zsugori
zsugori picture
***

golyók nem estek ki van benne egyáltalán ? nem bizti

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Golyó általában nagy sebességű és főleg író készülékekben van. Olvasókban ritkán, főleg amik max 1-2x olvasási sebességgel dolgoznak, ott felesleges az ilyen kiegyenlítés.

Ha nem rakja vissza a hidat, a felhasználó csak szétszedve (áramütésveszély mellett) tudná csak kezelni a készüléket, ami így még porosodna is, ami a fejnek sem tenne jót.

Mivel az alsórész (mechanika) jó önmagában, én még mindig arra tippelek, hogy behúzáskor a tálca 1-2 foggal arrébb marad, mint ahol lennie kéne, emiatt a tálcán felfekszik.
Bár a híd a tálcától független, inkább a mechanikával van egy alapon. Ilyennel még nem találkoztam.
A motor tengelye biztosan nem ferde.

Ha van fixáló tüske a hídon, érdemes netán lereszelni/letörni és picit arrébb rakni az egész hidat.
Az nem lehet, hogy a motor felfogatásából hiányzik egy csavar? 3-al szokták felfogatni, de nagyon rövidek és a tárcsa alatt vannak. Ha az nincs meghúzva, akkor tud kóvájogni a lemez.

2

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Csavarokból nem hiányzik. No elkezdtem állítgatni, elsőre Murphy törvénye szerint egyből belenyúltam, és elállította a CD-t. :D Azt visszaügyeskedtem, ugyanúgy olvassa, és kezdtem a DVD-hez tartozó lézert. 288-ról olyan 50-es ugrásokban le 85-ig, találat sehol nem volt, lehet kicsit türelmetlen voltam, végig játszom majd ugyanezt 20-as ugrásokkal. Estefelé ha lesz egy kis szabadidőm.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egyszer küzdöttem hasonló problémával, ott hordozható DVD lejátszó volt az alany, és a tányérra úgy kellett rápattintani a lemezt. A tányér nem volt kellően rögzítve, és elmozdította a tengelyen. A CD-t az is hibátlanul olvasta, DVD-t tányérállogatással tudtam belőni. Próbáld papíralátéttel, és úgy állítgatni a potmétert. A lemezen látszik a piros lézerpötty? Amivel én próbáltam, ott átlátszott annyira a lemez, hogy látszott. Ha igen, nézd meg, hogy változik a nagysága a papíralátéttel. (az a hülyeség, hogy a lencse 2-3 milit is tud fel-le mozogni, de háklis, ha a tányér egy tizeddel feljebb, vagy lejjebb van.)

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Hali! Ki van papírozva a tányér alatt, s a poti is 100 ohm-al visszább van véve, s most sikerült beolvasnia.
https://files.fm/u/4hghy832h#/view/yh8dum4k8

1

Mr._V.
Mr._V. picture

85 már nagyon kevés. Gyengülés esetén max 100-120ohm állítás fogadható el, annál nagyobbat nem tud romlani/gyengülni. Ezért írtam, hogy még 250-től is van 3 állítási lehetőség. (A régi 650-ről induló fejeket lényegesen többször lehetett utánállítani, így aktív napi több órás használat mellett 10-15 évig is elmentek csere nélkül.)
Esetedben 150 alá semmiképp nem mennék, mert az már sok lenne.
Várhatóan a jó érték 240-180 között lesz. 15-20 eltéréssel már ugyanúgy olvas.
 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hordozható CD-kben golyós tányér van.

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ja, én a golyósat nem úgy értettem, hogy "rácuppantós", mint a hordozhatókban, hanem úgy, mint a súlykiegyenlítős. Azért sisteregnek a 2010 után gyártott írók felpörgéskor, mert kis golyók vannak vagy a tengelyen elhelyezett tárcsában, vagy a felső mágneses részben (ebben nem vagyok biztos, hogy melyikben). Ezek nem tudom milyen elv alapján egyenlítik ki a rezgést, de több íróban is találkoztam már vele. Gyorsítás után elhallgatnak.

0

zsugori
zsugori picture
***

a videón látszik hogy beleér  a fej  is ritkán megakad

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezért írtam neki korábban, hogy tegyen közé egy papírt és nézze meg, mi hol érintkezik és miért. Nem szabadna összeérnie semminek semmivel.

Más.
Nálam volt még jó régen egy garanciális javításra vitt lejátszóm SONY fejjel, aminek az volt a gondja (1 hónapnyi tesztelés után), hogy a fekete műanyag burkolat el volt deformálódva és pici üzemi melegedés után nem olvasott rendesen. A szakszervíz jó 2 hét után jött rá a problémára, majd kiszedte a portakaró spakát és úgy adta vissza. Utána hibátlan volt.
Bagatel hiba, de beleszólt a működésbe és nem 2 filléres eszközben volt.
Az újabb eszközeim egyike sem ilyen burkolatos, hanem csupasz.

Tehát kis esélye van, hogy az deformálódott el, de pl. lehet rosszul rápattintva és ezért ér bele, tehát én azt javasolnám, hogy annak leszedésével legyen tesztelve, hogy úgy is beleér még bármi bárhova.

0

zsugori
zsugori picture
***

ilyen az

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nincs fordítva?

Már én is jártam így, csak van olyan gyártmány, ahol nagyon máshová kerül a központozás, ha véletlenül fordítva raknám fel...

Gábor

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Itt is máhová kerül, és bizony az ötlet jó, ki is próbáltam, de nem.. fullad és fullad a pörgés, így is úgy is, ha rajta van, már mindenhogyan próbáltam. De akkor is rájövök, annak nem lenne szabad befullasztania az egészet pörgés közben. :D

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Még mielőtt bármit elállítok, a forgató tárcsa alá, körzővel kirajzolt papír, vagy valamilyen anyagú kört teszek alá (kellő vastagságút), emiatt libegőzhet a CD forgás közben.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Azt mindenképp megnézem. A DVD.-t nem olvassa. Feltettem viszont rá a hidat a mágnessel együtt, próbából.. Hát rendesen elipszis pályán megy a lemez, de a CD-t még így is olvassa.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Lehet hogy ezt már csak holnap tudom megejteni, de az biztos hogy a tulaj nem piszkált bele, nem szedte szét. Nincs az ilyenhez affinitása, egyáltalán nem is szeret bütykölgetni, nem elektronikai beállítottságú. Életében nem szedett szét semmi ilyet.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

 Hát levideózgattam, talán hasznos lehetne, mert azt látod amit én. Természetesen sajnos látom hogy nem lehetséges ide feltenni, max két pislogásnyi gif-et, semmi mást. Mobilról akár egy 10 m perces videót se, kb semmit sajnos. Nézek valami fájlmegosztót, vagy nem tudom, sajna nem vagyok egy nagy számítógép mágus..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

Tökig rá kell tolni a motor tengelyére, ott a helye

Ezt hol olvastad?

Bálint

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
A spinner motoron lehet lejjebb csúszott a műanyag tárcsa, azért nem emel ki kellően. A tálca végállás kapcsolót az XD3068 számú panelen találod, a szán belső végállás kapcsolót pedig a DV34-es panelen.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Igen, köszönöm, megtaláltam őket, így már könnyen beazonosítottam őket. Kis fekete mikrokapcsolók.

0

Sponsored links