You are here

Westen Star Master kombi gázkazán szakaszosan fűt

Szevasztok. Segitségeteket kérném az alábbi hiba megoldásához. Westel  Star Master kombi kazán a következőt műveli. A szobai termosztát 21 fokon áll. A kazán bekapcsol a kijelzőn a fűtőviz hőfok 34 fok induláskor.. A kazán fűt egészen 56 fokig. A kazánból jön a kondenzviz. A fűtőviz beállitott hőfoka 55 fok. A kazán leáll. A szivattyú megy, a viz lehűl 38 fokra, a kazán újból elindul, fűt ,megy fel a hőfok-de most már nem folyik a kondenzviz-és 56 fokon  kikapcsol. Ez a folyamat addig megy amig a levegő hőfoka el nem éri a21 fokot. Akkor a kazán  a termosztáton beállitott hőfoknak megfelelően kikapcsol. Tehát, amit tudunk?  Termosztát -szivattyú, váltószelep-HMV rész rendben, váltómotor rendben, kijelző programozhatósága rendben. Mi lehet a baj? Segitsetek!

Comments
Javitok
Javitok picture

Keringési hiba:
1. Keringető szivattyú ...súrol ?
2. Hőcserélő kövesedés,savazni kell.

3. Szűrődugulás a visszatérőn

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Mi a probléma? Egy kombi cirkó így működik.
A szobatermosztáton beállított hőmérséklet elérése és megtartása a cél. Igaz?
Fűtés közben a beállított (55 C fok) hőmérsékletet eléri, tehát a fűtés kikapcsol, mert túllépné a beállított hőmérsékletet, de az addig megmelegített vizet tovább keringeti mindaddig, amíg a szabályzó elektronika 38 C foknál az újbóli kazán fűtését nem engedélyezi. Ez az ismétlődés mindaddig tart, ameddig a kívánt hőmérsékletre a termosztáton beállított hőmérsékletet el nem éri. Akkor a kazán fűtése a kazánban éppen lévő víz hőmérsékletétől függetlenül megszűnik.
Ha felfűtés közben melegvíz vétel is történik a ciklusban, akkor akár 55 C fok fölé is mehet a kazánban a víz hőmérséklete, de ha megszűnik a melegvíz vételezés, akkor visszakapcsol fűtésre és csak keringetni fogja a vizet, amíg el nem éri a kazán fűtéséhez szükséges hőfokot.

üdv
RTZ

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv!  Nem vagyok biztos benne, hogy így kéne működnie. Mivel van benne lángmoduláció ezért nem kellene leállnia, hanem visszavenni a láng intenzitását, hogy tartsa a beállított 55 fokot, mig a termosztát le nem kapcsolja. A mienk így működik.
Amúgy WESTEN a neve... nem WESTEL! 

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Mivel én nem vagyok gázkészülékszerelő, ezért, az egyik, ezzel a témával foglalkozó cimborámat kérdeztem meg a témával kapcsolatban.
Én az ő szavait tolmácsoltam, csak nem tettem idézőjelbe. Elég nehéz ember, ezért lehet hogy félrevezetett, hiszen tudja, hogy nem nekem kellett a tanácsa, mert az első kérdése az volt "kinek van ilyen problémája? Miért nem hív szakembert?"
Kérdőre vonom, ha égetett, mivel segíteni akartam.

üdv
RTZ

0

Kisokos
Kisokos picture

Szevasztok. RTZ. bocsi de F-Yocinak van igaza, a kombi  kondenzációs kazánok máshogyan működnek. De azért köszi. Igen Westen a kazán.Tehát annyi történt, hogy fel emeltem a fűtési hőfokot 60 fokra, ezért tovább fűt a kazán kevesebbszer kapcsol ki, de változatlanul nem fűt folyamatosan. Bekapcsoláskor a kijelzőn megjelenik 2 kisláng szimbólum ami azt jelenti, hogy a kazán 100% on űzemel. Ahogy emelkedik a hőfok és folyik a kondenzviz egészen 56-57 fokig, minden rendben,  de itt leáll a kondenzviz és már csak a 25% ot jelző 1 kisláng szimbólum van. A fütés egészen 60-62 fokig megy és a kazán kikapcsol. Tehát a kazán szabályozza magát és a modulációt vagyis a teljesitményt. 38 fokos  fűtőviznél bekapcsol a kazán és  ez a folyamat egészen addig tart amig a szobai termosztát kikapcsolja a kazánt. Csak hát ez nem igy volt eddig. Amit tudni lehet: Szivattyú-váltószelep-HMV rendszer jó-váltómotor, gázmoduláció jó. Radiátorok nem levegősek, nyitva vannak, kazánnyomás rendben. Fűtési NTC jó, mert mutatja a hőfokot  Mi lehet a baj? Köszi a segitséget. RTZ_nek még annyit, hogy mondja meg a barátjának: Szakemberekről annyit, hogy amikor megmondtam a kazán életkorát-17 év-már nem is tárgyaltak tovább.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv. Nem biztos, hogy jó a fűtőköri ntc, nemcsak 1 féle hibája lehet, azért mert mutat hőfokot attól még szakadozhat is. A mi baxinkban az volt egyszer hibás, szépen mutatta, hogy nő a hőmérséklet, aztán amikor tartania kellett volna, hirtelen megszakadt és leállt a kazán, amig vissza nem hült, alacsonyabb hőfokra, utána újraindult. Csere után ujra jo.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ennek kicsit ellentmond, hogy - ha jól értelmezem - a kazán mutatja, hogy csökken a hőmérséklet. 

Át kellene nézni az összes beállítását. Akár az is megoldás lehet, hogy lejegyzetelni, csinálni egy gyári alapértékekre visszaállítást, és újra beállítani mindent. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezek a kondenzációs kazánok azért nagyszerűek, mert ha jól vannak beállítva, nagyon ritkán kapcsolnak ki. Gyakorlatilag egész nap langyos a radiátor, ami kellemes hőérzetet biztosít alacsonyabb hőfokon is. Ha pedig a termosztát fűtést kér, akkor nincs az a kazán, ami leálljon, és csak a hideg vizet keringesse.

Tudni kellene, milyen termosztát van hozzá. Kétféle szokott lenni: vagy csak on/off, és a kazán külső hőmérővel játszik a fűtővízzel, vagy valami komolyabb termosztát, ami PID szabályzással dolgozik, és a lángmodulációt is tudja vezérelni.

0

Kisokos
Kisokos picture

SZIA Jaca. Elnézést, kimaradtál, nem emlitettelek az előbbi topicban A termosztát manuális Honeywell, de jó lehet, mert a beállitott értéken kapcsolja a kazánt. Ha van észrevételed  a hibával kapcsolatban, megköszönöm. Segits.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A termosztát pontos típusa is kellene. Mert azok közt is van ezer félén működő.

0

Kisokos
Kisokos picture

Helló. Termosztát tip: Honeywell. T6360A. Szerintem jó, mert ha lehül a szoba 21 fok alá, akkor bekapcsolja a kazánt. Ha pedig ezzel a  szakaszos fútési móddal felmegy a szoba hőfoka 21 fokra, akkor lekapcsolja a kazánt. De bármi lehetséges.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: F-Yoci írt az NTC hőmérséklet függő hibájáról.
A kazán mikor volt vízkőtelenítve?

Bálint

0

Kisokos
Kisokos picture

Szevasz.2 " évente az egész komplett rendszer a radiátorokkal együtt le van eresztve , ki van mosatva és feltöltva vizkőtlenitő vegyszer adalékkal. Konkrétan csak a HMV rendszer lett kisavazva. Fűtési hőcserélő nem.

0

Sponsored links