You are here

2SB1163 és 2SD1718 tranzisztorok keresése megvételre

14 posts / 0 new
Last post
nayan
nayan picture

Sziasztok!

Keresek megvételre 2SB1163 és 2SD1718 tranzisztorokat, kellene belőle 4-4 db egy erősítőbe, de akár már 2-2 db is elég lenne.
Vásároltam belőle már két helyről (M) és (▲) jelölésű tranzisztorokat, jól néztek ki, de pár óra működés után felrobbantak, így akár használt, bontott  alkatrészekre is vevő lennék. Sajnos rengeteg hamisított alkatrészt árusítanak, ezekbe futottam én is bele.
Mellékelek fényképet, hátha más elkerüli ezeknek a megvásárlását és ezzel segíteni tudom.
 

File attachment: 
Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Munkapontok OK? Nem gerjed? Eredetileg mitől hullott el?

0

nayan
nayan picture

Szia Mindigehes! Nincs gerjedés, a nyugalmi áram hidegen, melegedve és melegen után állítással pontosan beállítva (ez akár egy órás munka is lehet). A másik oldala hibátlanul működik és főként csak a végtranzisztorok durrannak szét. Nézd meg a fényképen, hogy mekkora kráter lett a tranzisztoron a robbanástól. A készüléket zárlatos végtranzisztorokkal, teljesen másra cserélt alkatrészekkel kaptam meg, így vásárolták.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Még azt érdemes lehet megnézni, a hamisság kizárására, hogy mekkora a lapka a tranzisztorban. Leköszörülve látható.. ha gyanúsan pici, akkor biztos hamis.

Az kár, hogy az eredeti rossz nincs meg, az lehetne támpont...

Így már rajtad nem segít... :(

0

pika75
pika75 picture

Szia. Mindket jelzesu tranzisztor ugyanattol a gyartotol szarmazik: Matsushita. Nem vagyok benne biztos, hogy hamisak. A haromszogu jelzessel mar nagyon reg nem talalkoztam, az M-es mar frissebb szerintem. A Toshiba gyartmanyu 2SC5200 es parjat futoszalagon hamisitjak mert mar a csapbol is ezek folynak, minden helyett is ezeket ajanljak. Visszaterve: nincs valami gubanc a meghibasodo oldalon?  https://i.stack.imgur.com/TShg7.png      tablazat a markajelzesekkel

0

nayan
nayan picture

Szia Pika75! Köszönöm a márkajelzés táblázatot, ez nekem új, nem volt meg. Én is gondolkoztam a 2SA1943-2SC5200 alkatrészpár cserére, abból van itthon több, viszont nem tudom biztosra, hogy jó-e mind. A sok órás hibátlan működés miatt nem hiszem, hogy bármi más gond lenne az erősítővel. A robbanások már kétszer is a több napos pihentetés után fordultak elő. Így csak a tranyók lehetnek hibásak szerintem. A robbanás előtt is bekapcsoltam vagy húsz alkalommal pár órás szünetekkel.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  itt a Tanyán, a  jobb oldalon  a Javítási Segédlet-ben,  Félvezető Emblémák alatt is megtalálható egy táblázat

https://elektrotanya.com/semilogos

Milyen szerkezeten nézed a Tanyát?

Bálint

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

PL. NTE2328-29 jó helyettük, és azok kaphatóak, normális helyen is.

KN

 

0

nayan
nayan picture

Szia Kovacsna!  Szeretném az eredetiket megtartani, a bal végfok hibásodott meg, ebben 4 db 2SB1163 és 4 db 2SD1718 van, azaz összesen 8 db tranzisztor. A jobb oldali 8 tranzisztor viszont eredeti és hibátlan, jó lenne, ha egyforma maradna az összes végtranzisztor, vagy akkor 16 db-ot kellene cserélni erősítésre válogatva, ahhoz viszont még többet kellene vennem.
 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia.

Azt nem írtad, hogy csak az egyik oldal rossz.
Így érthető.

KN

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:erősítésre össze voltak válogatva?

Bálint

0

nayan
nayan picture

Szia Bálint!

Igen, többet vettem belőlük, összeválogatva raktam a készülékbe, a nyugalmi áramot is az előírt procedúra alapján beállítottam 1 óra alatt. 4-8 órán keresztül kis és nagy hangerőn próbálva is jók voltak, több ki és bekapcsolással. 1-2 nap szünet után bekapcsolva viszont felrobbantak. Először az egyik gyártmányt raktam bele, robbanás, utána 5 órás munkával a másik sorozatot, az is hasonlóan robbant. Valószínűleg valami kisebb feszültségű és teljesítményű tranyókat szitáznak át erre a feliratra.

0

lacoka
lacoka picture

Ha másképp nem jönne össze esetleg innen válogathatsz
ha jól látom 5 pár az az 10db tranzisztor 2000ft körüli áron
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-2sb1163.html?catId=0&initiative_i...

0

nayan
nayan picture

Szia Lacoka! Egy részük innen származik, így ezekkel már nem kísérletezek.

0

Sponsored links