You are here

Samsung UE48JU6500W UHD televízió csatorna sorrend szerkesztési probléma ismét

13 posts / 0 new
Last post
szundy
szundy picture

Kedves Kollégák!

3 éve egyszer már szóba került ez a hasonló témakör, sajnos most újra aktuális lett.
A jelenség a következő:
A ChanSort csatorna szerkesztő progival elkészített, illetve megszerkesztett csatornalistát sikeresen visszatöltöm a tv-re.
Minden tökéletesen működik egy darabig, néhány újraindítás után és néhány órán keresztül, majd pedig hirtelen és váratlanul egyszer csak önállóan, magától visszaáll az eredeti DIGI által kiosztott csatorna sorrendre !
Ez számomra abszolút érthetetlen, hogy egy szoftveres dolog, miképpen élhet önálló életet, és hogyan lehetséges, hogy néhány óráig tökéletesen működik,
majd pedig egyszer csak visszaáll minden alaphelyzetbe.
Ebben kérném segítségeteket, tapasztalatotokat, hogy ilyenkor mi történik, milyen megoldás van esetleg erre, egyáltalán lehet-e valamit tenni?
Esetleg memória probléma lenne?
Természetesen néhány gyári visszaállításon is túl vagyok már, magyar nyelv és magyar országkód kiválasztása után, a végeredmény sajnos változatlan.
Szoftver verzió: T-HKMDEUC-1580.0, amely megegyezik az USB-re exportálandó, illetve vissza importálandó file nevével.

Előre is köszi a segítséget!

Comments
Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Ha hiszed, ha nem, ez nem műszaki, hanem politikai kérdés. 
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000185.tv

Vagy kapcsold ki az automatikus csatorna frissítést vagy gyári alapbeállítás és egy másik országkód (pl. Észt) választása. Legalább a tv-n ez egyszerű...

1

szundy
szundy picture

Sziasztok, természetesen átállítottam Lettországra, így valóban nem áll vissza az eredeti csatorna lista, cserébe viszont a dokumentum és ismeretterjesztő csatornák, kb: 10-15 db viszont így angol nyelvűek lettek. Így igazából ez is csak egy rész megoldás akkor.
Tehát, gyakorlatilag csak két lehetőség közül választhatok: vagy marad az eredeti csatorna lista és minden magyar nyelvű, vagy pedig Lettországi területi beállítás, így a sorrend viszont az általam megadott lesz, cserébe viszont bukom a magyar nyelvet egy csomó adónál.
Én nem értem ezt az egész mizériát, miért nem lehet saját sorrendet létrehozni, mi köze ennek a médiahatóságnak, az uniónak és egyéb szerveknek, hogy én otthon milyen sorrendben tárolom el, vagy állítom át a csatornákat?
Egyrészt régebben nem volt ilyen hülye szabályzás, másrészt például egy LG tv-n pedig simán, büntetlenül betudom állítani manuálisan, programszám cserékkel a dolgot. Csak a csatornaszerkesztő progira vonatkozik ez az őrület, manuális beállításra nem, ahol van ilyen, vagy nem irtották ki belőle emiatt a szervizben?
Ezért nincsen a Samsung tv-ben manuális szerkesztési lehetőség, mert letiltották belőlük a törvény miatt? Ezt nem akarom elhinni, hogy ilyen létezik!

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Én nem állítottam Lettországra, továbbra is magyaron van, és magyarul is beszél mindenhol, ahol kell. Igaz ez UPC-Vodafone. Annál még az is bosszantó, hogy kettesével emelkednek a programszámok, a szolgáltató logikája szerint, nem pedig sorban vannak automatikusan. Érdekes módon, kollégák is mondták, ha pl németországra van beállítva, akkor aktív a csatornarendezési lehetőség is a menüben. Nem hiszem, hogy a törvény miatt van, hiszen pl az LG, ahogy írod sokkal több lehetőséget enged, szerkesztést, és csatornafrissítés kikapcsolást is.

0

szundy
szundy picture

Szia!
 

Időközben megoldódott a probléma:

 - Országkód: Lettország,
 - Szolgáltató továbbra is DIGI,
 - ChanSort által szerkesztett saját lista visszatöltve,
 - Beállítások - Adás - Audió opciók - Szinkronnyelv - Magyar

Szóval Samsung esetén így lehet megoldani, illetve kiküszöbölni a problémát.
Régebbi LG esetén pedig, ahol még nincsen pc-s szerkesztési lehetőség, ott viszont manuálisan simán lehet programszámokat cserélni, persze csak egyenként.
Samsung esetében pedig vagy le van tiltva, vagy pedig ki van iktatva a manuális, egyenkénti szerkesztési lehetőség.
Ezek után akkor most már tényleg nem tudom értelmezni a médiahatósági törvényt, van is, meg nincs is, televízió gyártók és forgalmazók függvényében.

 

Így most valóban működik, köszi mindenkinek a segítséget!

üdv, Zoli

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!

Én is agyaltam ezen egy darabig, de most, hogy átmentünk a Digihez feladtam az egészet! Van egy régebbi Panasonic TV és egy újabb Samsung TV! Teljesen más sorrendben állítja be az automatikus csatornakereső az adókat! :-(
Szerintem a régi Panasonic az "okosabb" mert az előre veszi szép sorban a HD csatornákat, utána az SD csatornákat és a legvégére a kódoltakat!

A Samsung ezzel szemben úgy rakja be, hogy SD utána ugyanaz a csatorna HD! Tehát pl. az m1 HD-ben az a 2-es programhelyen van, az m2 a 4-es programhelyen és így tovább!

Mindkét TV-hez csináltam egy-egy Excel táblát a csatornák nevével és a programhelyekkel sorbarendeztem őket ABC szerint aztán kinyomtattam és ott vannak a távirányító mellett a listák! :-)

Gond egy szál se! :-)

0

Sakos2
Sakos2 picture

Tudod, piros lett a paradicsom... Ez a kormány akarata, hogy a propaganda csatornák legyenek az első helyen.

Ha a kezdeti beálltásánál magyar nyelvet választasz, akkor is angol lesz a hang az említett csatornákon? Illetve a kísérőhang nyelve csatornánként is bármikor választható.

0

szundy
szundy picture

Szia, rendben, köszönöm az infót!
Bár az még technikailag mindig nehezen emészthető számomra, hogy nem tudom miképpen, de csak néhány óra után áll vissza az egész :)

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A mi samsungunk ugyanígy működik. Hiába rendezem, a szolgáltató visszaállítja, ahogy megkapja a TV az aktuális jelet hozzá. Mivel a készülékben nem lehet kikapcsolni az automata csatornafrissítést, ezért vissza fog állni mindíg. Én úgy trükköztem ki, hogy egyéb szolgáltatót állítottam be, igaz így az ékezetes karakterek hibásan jelennek meg, de nem rendezi át a szolgáltató.

0

szundy
szundy picture

Köszi, akkor kipróbálom majd ezt a trükköt én is, hiszen azt Észtország esetén viszont bukom a magyar nyelveket egy csomó csatornánál.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem láttam még szolgáltatási szerződésben, hogy nem szabad megváltoztatni a sorrendet

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mert a szolgáltatási szerződés egy magánjogi szerződés. Az állam meg jogszabályban rögzíti. Nem kell magánjogi, a jogszabály az erősebb.

​​​​​​

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok. 
Engem is nagyon zavar, hogy a Digitől kapott boxban nem tudom más sorrendbe szerkeszteni az adókat. A sorszámukat nem tudom megváltoztatni, csak a helyüket. Ha valaki tud erre megoldást találni, kérem jelezze. Köszönöm. 

0

Sponsored links