You are here

Eddig bírták a körforgalomban felszerelt napelemes lámpák akkumulátorai...

29 posts / 0 new
Last post
welding alt
welding alt picture

Sziasztok!
Érdemes elolvasni, majd lehet kommentálni az utolsó mondatot!
https://szekelyhon.ro/aktualis/belfaradtakr-a-napelemes-lampak-akkumulatorai
Üdv. 

Comments
RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Nagyon divatos lett a napelemek használata akkumulátortöltésre éjszakai világításhoz.
De.
A szintén zöldenergiát szolgáltató szélturbinák valamiért háttérbe szorulnak. Ráadásul szél, hasznosítható légmozgás éjszaka is van, míg napfény kizárólagosan egy időszakra korlátozódik.
Néhány helyen, többek között nem feltétlenül szükségszerűen leamortizált nagyobb gyáraknál udvar és környezet világítására, városon kívüli benzinkutaknál, egyéb lakott területen kívüli létesítményeknél találkoztam olyan hosszú élettartammal működő eszközökkel, amelyek szélturbina, napelem, és akkumulátor összeállításban kiválóan működnek több, mint tíz éve. 
Van köztük olyan, amelyik nem a szintén mostanra praktikussá vált LiIon akkumulátorok, mint tartalék energiaforrások felhasználásával, hanem hagyományos munka akkumulátorokkal pótolták szélcsendben a világításhoz szükséges energiát, ugyanis a szél, a légmozgás a napfénnyel ellentétben éjszaka is hasznot is tud hajtani, így az akkumulátorok igénybevétele jelentősen csökken.
Volt ahol az akkumulátort a földben fagyhatár alatti, esetleges nedvességtől szigetelt, szellőztethető tartályban helyezték el.
Feltételezem a cikkben mellékelt fotók alapján, hogy az a környék, vagy körforgalom sem mentes a légmozgásoktól. 
Szerény véleményem szerint amit a szél éjjel-nappal működtethet, ott azt is érdemes figyelembe venni a napelemek mellett, főleg, ha nincs más energia hozzáférési lehetőség a környéken.

üdv
RTZ

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Akkor most minket bíztak meg a rendszer áttervezésével? cool

0

kferi
kferi picture

Tem véletlenül van a hibrid toyotákban rendes akku 10 éves garanciával.

0

lizakl
lizakl picture
*****

A "rendes akku" kénsavas ólom akkumulátort jelent?
 

0

lizakl
lizakl picture
*****

LiFePO4 akkukat kell telepíteni és egy kicsit túl kell méretezni őket! Nem olcsó, de kétszer annyi ideig tart! :-)
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
LiFePo-ról

https://voltas.hu/litium-vasfoszfat-lifepo4-kezelesi-utmutato/?gclid=Cjw...

BMS alapfunkciók

Az összes Lítium vasfoszfát akkumulátor beépített védelmi elektronikával érkezik. Ez az elektronika a BMS (Battery management system) amelynek feladata az akkumulátorcellák védelme a túlzott behatásoktól és az élettartam maximalizálása a ciklusok alatt. A BMS a következő esetekben avatkozik be:

Túl nagy cella feszültség

Ha az egyes cellák feszültsége meghaladja az előre beállított 3,75V-os feszültséget töltés közben, akkor a töltést MOSFET-ek segítségével lekapcsolja és megakadályozza az akkumulátor túltöltését. Az akkumulátor merítése megengedett „túl nagy feszültségű” állapot esetén.

Túl alacsony cella feszültség

Ha az egyes cellák feszültsége az előre beállított 2,2V-os érték alá csökken, akkor az elektronika lekapcsolja és megakadályozza az akkumulátor túlmerítését. Az akkumulátor töltése megengedett „kis feszültségű” állapot esetén.

Magas környezeti hőmérséklet

65°C felett a BMS nem engedi az akkumulátor töltését és merítését.

Alacsony környezeti hőmérséklet

0°C alatt az akkumulátor nem engedi az akkumulátor töltését, a merítés továbbra is engedélyezett.

Kiegyenlítő mód

A BMS figyeli az egyes cellák feszültségértékeit és minden töltési ciklus végén aktiválódik egy feszültség kiegyenlítő szakasz. A feszültség kiegyenlítés célja a cellák közötti különbségek minimalizálása és az élettartam növelése

Figyelem
Az akkumulátor töltése

Az akkumulátor töltéséhez használjon az akkumulátorhoz megfelelő töltőt! A Lítium-vasfoszfát cellák feszültsége egyenként 3,2V, teljesen feltöltve 3,6-3,65V. Az egyes akkumulátorok maximális töltő feszültségét a következő táblázatban lehet látni:

Akkumulátor feszültség Maximum töltő feszültség
12, 8V (4S) 14,4-14,6V
25,6V (8S) 28,8-29,2V
48V (15S) 54,54,75V

0

lizakl
lizakl picture
*****

Igen!

Kanadában ezért teszik termosztátba a LiFePO4 akkukat, hogy ne ártson nekik a hideg!

De olvastam olyan új Li-Ion akkuról(kisérleti), amely -50 és +60 között is működik! :-)

0

Jaca
Jaca picture
****

Töltés 7 órát 12A-rel, 3 órát kaviccsal.

File csatolás: 

4

zoli710802
zoli710802 picture

Valószínű innen az ötlet: https://www.youtube.com/watch?v=I8VTYKNnFRQ

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Vagy rendes szervizszerződést kellett volna kötni.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Pihe!
Köszönöm, hogy módosítottad a címet. A mondanivalóm így biztosan egyértelművé vált.
Üdv. János 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Érdekes elgondolás, hogy hagyományos közvilágításra váltanának, holott megoldható lenne, hogy napnyugta előtt ha szükséges, a hálózatból tölthetőek legyenek az akkuk. illetve az akku merülésekor átváltsanak hálózatra. Mivel relatív kis területről van szó, még az is célszerűbb lett volna, ha egy akku, és egy napelemrendszer látta volna el a lámpákat, igaz, ahhoz földkábelek kellettek volna, ami drágítja a projektet.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Sztem pont az lehet a bajuk, hogy nincsen hálózati áram a közelben, és ezzel a bohóckodással akarták megspórolni azt, hogy oda kelljen vezetni. És végülis négy évig működött is... most meg majd megjavítják, és akkor talán még négy évig működik majd... sok kis költés egy nagy helyett, lehet e mellett is érvelni...
 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Vagy nem kell minden sarokra körforgalom.. ;) ha megmatekozták, hogy oda kell, akkor azt is bele kell kalkulálni. Ha valahova hidat terveznek, akkor oda pillér is kell ;)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nálunk lakott területen kívül mutassatok kivilágított körforgalmat. Bezzeg a fejlett Románia...

1

Jaca
Jaca picture
****

Kerékpár utat tudok Agárd és Dinnyés közt.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

4 év elég ahhoz, hogy egy akkumulátor tönkremenjen még klimatizált helyiségben is. Ezek kint vannak a tőző napon, télen pedig a mínuszban. Ki kell cserélni és kész. Mi ebben a hír?

2

welding alt
welding alt picture

Szia!
Nos épp az akkukra akartam kitérni. Megjegyzem , hogy igen, kellenek a mai világban. A hír az, hogy visszatérnének a hagyományos energia ellátáshoz. ( nem olvastad az utolsó mondatot, hisz abban van a lényeg). Nos, ezt a tényt kivetítve a jövő elektromos gépjárműveikre, akkor hogy is lesz ez? 
Üdv. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

lacoka
lacoka picture

Nem biztos hogy hosszú távon a litium ion lesz a nyerő kísérleteznek új akku fajtákkal is pl litium ion helyett nártium ion azaz só
sodium ion battery
https://www.google.com/search?q=sodium+ion+battery&oq=sodium+ion+&aqs=ch...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az volt a kretén, aki ezt oda tervezte, és telepítette. Minden, ami akkus, tervezetten tönkre fog menni. Mert erre van kitalálva.

Ezekben nincs rendes töltő elektronika. Se akku élettartam növeléséhez trükközés. Van benne pár LiIon cella, vagy LiFepo4 akku jobb esetben.. nyáron süti a nap, 80-100 fokon, télen meg -10 fokban van. Mindig tökig merítve, télen alig töltve, mert nincs nap. LiFePo4 akkukat meg tilos is 0fok alatt tölteni. LiIon/po meg nem vesz fel rendes töltést, cserébe a nyári meleg instant halál. Ha ólom akku van benne, még rosszabb a helyzet. Ez nem oda való.

Kényszer megoldásnak jó, egy építkezés bejáratához, de nem körforgalomba...

Az elektromos autókat ne keverd ide. A strucc, meg a gyík is tojást tojik, de sok közös nincs bennük... ;)

Az elektromos autók akku üzeme teljesen más. Ideális körülményeket próbálnak teremteni nekik. Pl sosoncs tökig töltve. Amikor Te 100% töltöttséget látsz, a LiIon cellák 3.8-3.9V környêkén vannak. Le se meríti soha. A cél az élettartam. Saját hűtő rendszere van, és van, ahol télen fűtik is. A cella blokkok balanszírizva vannak, nem ökör módjára sorba kötve, 4.2*80V feszültség rá, oszt lesz valami... ;)

Nézz meg egy 10 éves leaf-et, vagy opel amperrát, mit tud az akku.. 2-300e km után. Köszöni, jól van. Ha meg hiba van, 1-2 cella bontottból bele, megy megint. A blokkot a legritkábban kell cserélni egyben.. 

Tervezése más, mint ezeknek a kínai vackoknak...

Ami engem dühít, ez az elmebeteg led mánia. Ott a filléres nátrium lámpa. Igaz, nem hó fehér, de 1982-be betekert lámpákat kaptam, LED "modernizáció" eredményéből. Ezek azóta világítottak. Minden nap. 3 évvel ezelőttig. Sárgás? Igen. Olcsó? Igen. Keveset fogyaszt? Igen. Még a LED lámpatesthet viszonyítva is. És nem megy tönkre 4 év alatt. A LED hiába bírja, a táp nem. A vasmagos előtét viszont még ha vízben áll 20 évig, akkor is jó.

5

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Raadasul a Natriumok sargas fenye meg ködös idöben latas segitö is lenne, de nem jo,  manapsag màr nem "modern" :-(

3

cssztivi
cssztivi picture

Hi.
Meg nem divatos, úgy járt mint az olajkájha, meg a videomagnó, meg a HI-FI torony. Ezeket mind megúsztam, mert csóró létemre járt, de nem jutott. Nemrég ide költözött egy német, akivel jóba lettem, mert dolgoztam neki. Egyszer csak ide ömlesztett egy rakás hifit, meg hangfalat. Igaz nem mind jó, de kezdem utol érni magam. Kár hogy a villanyautót már nem fogom megérni, mert nincs 30 évem kivárni, hogy valaki adjon egy meguntat.

1

welding alt
welding alt picture

Szia!
Köszönöm véleményed! Épp ezért tettem fel ide ezt a cikket, hogy mindenki ( akit érdekel e téma) , tudjon mondani egy véleményt, meglátást az akkukkal kapcsolatban. Jó olvasni és tanulni az értelmes hozzászólásokból. Remélem néhányan még megosztanak néhány gondolatot-tapasztalatot.
Üdv. János

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ELIOS szerelte  fel?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Jajj má.. azért, mert sötét mind? ;)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem mert akkor a kezdetektől gyengén világítottak volna :)

0

welding alt
welding alt picture

Szia, ezt nem tudom hiszen a hírben nem szerepel a kivitelező neve, logója sem. 
János

0

Sponsored links