You are here

Létezik olyan alkatrész, ami átengedi a váltóáramot változatlanul, de visszafelé (visszáramot/áramlökést) blokkol/szűr?

26 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Hangfal leválasztásához kéne, ugyanis 1 érpáron kell menjen 2 hangfal, de ha mindkettőben aktív a crossover, akkor az egyik elkezd recsegni.

Tehát adott egy 3 utas hangfal és hozzá egy mélynyomó azonos teljesítmény/ohm érték mellett.
Ha a mélynyomónál át van hidalva (kikapcsolva) a crossover, akkor minden szép és jó, de a mélynyomó a felesleges magasakat is meg akarja jeleníteni, amivel csak feleslegesen dolgozik (tehetetlensége miatt csak a tekercs melegszik, de a papír ezáltal kevesebbet mozog) és így a mély hangzás és a hangerő is némileg csökken. (A cél, hogy csak 600Hz-ig adjon hangot, ahogy kitalálták és felette ne.)
Eredetileg sima elkó és tekercs volt benne, az elkót cseréltem (hangtechnikai célra készült) bipolárisra, az eredmény ugyanaz. (kb. fél teljesítményig rendben van minden, utána ütemnél recseg a 3 utas magas (nagyon) és közép enyhén.) A 3 utasban nem elkó van, annak értékét váltogatva sincs eredmény.

1 érpáron kell menjen a másik hangfallal, tehát kérem a plusz erősítő, vagy külső crossover ötletekkel ne szemeteljük tele az oldalt (mint a korábbi kérdéseimnél) a feltett kérdésre szeretnék CSAK választ kapni.

Egyenáramnál a dióda lenne megfelelő erre a célra mindkét érre, de váltóáram esetében milyen alkatrész az, amivel a hangfalban keletkező jelet benne lehet tartani, azaz a tekercs és kondi által létrehozott áramlökések, ne legyenek érzékelhetőek a hangfalon kívül?

Köszönöm!

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerény meglátásom szerint itt az erősítővel van a probléma.
Gondoljunk bele: az erősítőnek elvileg nulla a kimenő ellenállása, a gyakorlatban pár tized-század ohm. Említetted, hogy a hangszórók egy közös kábelen mennek, ennek akár több tized ohm is lehet az ellenállása.
Ha minden ideális lenne, az erősítőt egyáltalán nem befolyásolná, hogy mit kapcsolsz párhuzamosan a 3 utas hangfallal (amíg a védelem nem lép közbe), akár van crossover a mélynyomódban, akár nincs. De mivel az erősítőd kimenő ellenállása véges, van visszahatás. Az erősítő kimenetén emiatt nem A-szor Vin lesz, a negatív visszacsatolás ebből az eltorzított jelből dolgozik, de annak is vannak korlátai.
Van egy olyan sejtésem, hogy a probléma rövid 1-2 méteres vastag hangszórókábelnél nem jelentkezik. Ki kellene próbálni.
Továbbá ki kellene próbálni egy másik hasonló teljesítményű erősítővel.
Feltételezem, hogy a mélynyomódban így néz ki a hangváltó: bemenet - soros légmagos tekercs (párszor tíz mH) - párhuzamos elkó a föld felé (pár uF) - az elkóval párhuzamos a hangszóró. De javíts ki, ha nem így van. A háromutas hangfaladban talán hasonló L-C tag van a mélysugárzója előtt, a közép a szokásos soros C (esetleg utána párhuzamos L), a magas egyetlen soros C. Ahhoz, hogy a tökéletlen erősítőd miatt ne kerülhessen nem kívánatos jel a háromutas hangszóró közép-magas szekcióra, szerintem oda kell komolyabb mélyvágás, azaz plusz soros C, párhuzamos L tag a meglevő elé. Vagy kettős kábelezés akár próbaként, és ha beválik, akkor véglegesen. Ennek az is lenne az előnye, hogy a mélynyomó és a háromutas egymástól távolabb, mindkettő számára optimális helyre kerülhetne.
(Csak zárójelben jegyzem meg, mielőtt a haragodat kiváltanám, hogy az általad vázolt felállásra az aktív hangfalak jelentik az igazi megoldást. A line szintű jelet kell távolra vezetni, nem az 1000 Watt teljesítményt).

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerinetm jól megfogtad a lényeget, két érpár kellene, és közvetlen az erősítő kimenetén közösítve.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Mivel eddig senki se irta hogy létezik-e olyan alkatrész AC-ra nagy jelekre  (optokopleros de az csak modul megoldás lehet), így merek rá válaszolni hogy nem létezik olyan alkatrész.

6

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nincs ilyen alkatrész. Keress más megoldást, vagy hallgasd a recsegést, ne a tanyalakókat izélgesd.

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha nem bírsz vele oszd meg a sávot
300W közép-magas,  600W mély. erősítő-hangfal
Nem tudom, hova kell ekkora teljesítmény

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Csak egy ötlet, lehet nem ez a helyes irány. Talán egy próbát megér:
Szóval mi van akkor, ha a reccsenés az erősítőből származik, mert a két hangfal rendszer együtt olyan eredő impedancia menetet produkál, hogy az erősítő minimuma alá esik. Ez kis hangerőn még nem okoz nagy problémát, de ha emelkedik a hangerő és ezzel együtt az áram, akkor a túl kicsi impedancia torzításba viszi az erősítőt.

Szóval meg kéne próbálni impedancia menetet mérni, amikor minden mindennel össze van csatolva. Lehet meglepő eredmény jönne ki...

Most mondhatnám, hogy kössél vele sorba egy legalább 2 ohmos ellenállást, de egyrészt bődületes teljesítményű kellene, másrészt ez fogja elfűteni a teljesítményt, nem a hangszóró.

Ha viszont ez a probléma igazi oka, akkor ezt nem fogod máshogy kiküszöbölni, csak teljes crossover áttervezéssel. Szerintem...

Gábor

3

Mr._V.
Mr._V. picture

Az erősítő oldalanként 1kW-ot tud 4 ohm-on, 8ohm-on 500W-ot, ezért is van párhuzamosan kötve a 2 hangfal.
Ugyanakkor kondi nélkül jól szól, tehát nem a hangfalak ellenállása esik le annyira. Az erősítő reccsennéskor sem véd le. A hangfalak szinuszosan 600W-ot tudnak (zeneileg 1200 a max adatlap szerint), tehát még max hangon sem lehet túlhajtani.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Már megbocsáss, de én feltételezem rólad, hogy tudod mi a különbség az ellenállás és az impedancia között. Valamint azzal is, hogy pont a hangváltók-hangszórók komplexuma az impedancia menetet igencsak a nemlineáris felé mozdítja. És talán azzal is, hogy nagy általánosságban pont az alacsonyabb frekiken szokott a legközelebb lenni a 0-hoz az impedancia.
Most, ha ezekből te még párhuzamosan is kötsz kettőt, akkor az eredő impedancia  egyes frekvenciákon pontosan úgy alakul, mintha egyenáramú ellenállásokat számolnál - replusszolódik.
Éppen ezért mondom, hogy előfordulhatnak olyan frekvencia tartományok, ahol ez a komplexum már durván 4 ohm alá megy. És az túl nagy áramot akar kivenni a végfokból, és szerencsétlen betorzít.
Miért gondolod azt, hogy egy kondenzátor, ami szűrésben vesz részt, és pont a frekvencia függő eredő ellenállás kialakításában vesz részt, nem befolyásolja ezt a jelenséget?

Gábor

4

Mr._V.
Mr._V. picture

Továbbra sem a kérdésemre kapom a választ, hanem csak kioktatást, így a továbbiakban csak az értelmes "kérdésemre adott válaszra" fogok reagálni.

Az erősítő rendelkezik védelmekkel, sem rövidzárlat, sem túlterhelés, sem túl alacsony impedancia miatt nem vált védelmi módba a recsegés alkalmával.
Emellett csak a magas recseg, amit szintén leírtam. Ha az erősítő "zakkanna meg" és "betorzítana", akkor az az alacsony frekvenciákon is észrevehető lenne, azaz a mély hangszórókon, mélynyomón is, de kizárólag csak a csipogó és a közép az, ami recseg.

Nem impedancia értékeket akarok változtatni, kizárólag a mélynyomóból kondi miatt visszatérő feszültséget akarom vágni, ahogy ez a kezdőben is benne volt.
Erre szeretnék megoldást és nem papolást minden másról.
Ha van megoldás, akkor azt olvasnám, ha nincs, akkor meg írja le valaki, hogy nincs és a téma le is zárható.

Nem értem miért nem lehet soha a kérdésre válaszolni, miért kell "okosnak látszani". Feltettem egy egyszerű kérdést, ami egyenáramnál működne, váltóáramhoz keresem a megoldást. Ennyi. Ha ez így nem világos a szakiknak, akkor felejtsük el a hangfalakat és sima váltóáramot tárgyaljunk, aminél az egyik készülék visszafelé löki a tápot árammal és ezt kell kiküszöbölni.

SZÓVAL KÉRETIK CSAK A FELTETT KÉRDÉSRE VÁLASZOLNI!!!

Köszönöm!

0

agressiv
agressiv picture
*

de kizárólag csak a csipogó és a közép az, ami recseg.

Recsegne a mély is, ha képes lenne rá, de nem képes mert mélysugárzó, a recsegés pedig magasabb frekvenciájú. És mellesleg egyenáramnál sem működne, az a baj, hogy baromira nem érted a problémát és hiába kapsz értlmes választ az amúgy degenerált kérdésre, nem érdekel a válasz.

4

kovacsna
kovacsna picture

Kedves Mr._V.!

Értelmes választ, csak értelmes kérdésre lehet adni.
Sokadjára bizonyosodik be, hogy alpvetésekkel nem vagy tisztában, így a terjengős írásaidnak kb az 1%-a, ha értelmezhető.
Mindig a barkács és filléres, olcsó János (vannak még itt ilyenek) megoldásokat keresed, mert persze pénzt nem akarsz áldozni arra (mondjuk másra sem), amivel megkeresed azt.
Sokáig dolgoztam a zenei szlogáltató iparban, szóval van rálátásom bőven a dologra, de ezt hagyjuk is. Különbség az, hogy én nem sajnáltam visszaforgatni a pénzt a technikába, meg az időt sem, hogy a képezzem magam.
Felháborodsz mert kioktatnak, de vajon elgondolkodtál e azon, hogy "biztosan a helyes kérdést tettem fel?"
Egy kalasszikust idézve: "..Szerénység Virág elvtárs, szerénység.."

A témánál maradva, az hogy te nem akarsz bizonyos villamos jelenségeket, törvényszerűségeket megérteni, elfogadni, az nem azt jelenti, hogy ne léteznének.
Hidd el a kis hülye elektronok tudják a fizikát.
Meg sem adtad, a szűrők milyen értékű alkatrészekből épülnek fel, vagy éppen mik az erősítőd paraméterei. Az hogy 4Ohmon 1kW, az itt kevés.
Mégis miként várod el, hogy valaki azt mondja: - jah forrassz oda egy 470nF-os kondit és jó lesz.

Amit te visszatérő feszültségnek nevezel, az reflexió, aminek számtalan oka lehet, hibás méretezés, lezáratlanság, stb.Tudod a betolt energia, munkát akar végezni és fog is. Szerencsés esetben ott, ahol te szeretnéd, amúgy meg máshol. A kis elektron nem fog láblógatva ott ülni valamelyik alkatrésznél, hogy jaj de jó lógathatom a lábam, rám nincs szükség ma. Ő biza meg és tolja a melót. Aztán ez vagy hang, vagy melegedés formájában látszódik meg. Jelen esetben a recsegés mutatja, hogy a kis hülyék nem ott vannak, ahol kellenének. Ez meg nem az ő hibájuk..

A kérdésedre a válasz, nincs és nem is lesz ilyen alkatrész.
Ez egy komplex váltakozó áramú villamos rendszer (erről születtek sok száz oldalas könyvek ám), aminek minden alkatrésze hatással van a végkifejletre.
Azaz a váltók frekvencimenete, frekvenciválasza, a hangszórók tekerecsei stb, és persze az erősítő. A helyzetet tovább bonyolítja a teljesítmény nagysága.
Majd ha részletesen leírod, miben mi van, akkor talán lesz válasz is.

KN

 

10

vadmalacka
vadmalacka picture
*

yes

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ja... és ha a 2 szélessávú hangfalat kötöm párhuzamosan egyetlen oldalára az erősítőnek, hogy 4 ohm-ot kapjak, akkor nem recseg.
Ha viszont a mélynyomóval kötöm össze a szélessávút, akkor meg igen.
Ez kizárja azt, amit említve lett, hogy 2 ohm alá esés miatt lenne a jelenség.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Már megbocsáss, de amennyiben a szakember javaslatát és hibaelemzését nem fogadod el, akkor mire számítasz? A keresztváltó működéséből következik, hogy van rezonancia frekvenciája. Hibás méretezés/kivitel esetén az általad leírt jelenség természetszerű. Szerintem olvass utána és rájössz a megoldásra magadtól is. 
Részemről az ügy lezárva.

Kalex

5

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez már nem érdemel kommentálást

Bálint

3

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Ez a tipikus galambbal sakkozás esete.....

4

atis76
atis76 picture

Át kell kondizni, oszt hadd szóljon!

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a bipoláris elkó nagyobb teljesítmény felett használhatatlan, PP vagy PS kondenzátorral kell helyettesíteni, abból összerakni a megfelelő értéket
Feszültsége duplája legyen a végfokból kijövő feszültségnek
A tekercsek pedig vasmag nélküliek legyenek

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Csak tippelek, mi lenne a megoldás. A mélyládádban szimpla másodfokú váltó van, C és L. Talán ha átterveznéd harmad- vagy negyedfokúra, jobb lenne. Tehát L-C-L'-R (az R maga a hangszóró), vagy L-C-L'-C'-R. Az L soros, a C söntöl. Én első körben a meglevő L és C értékeket másolnám át az új L' és C' értékeknek, ami lehet, hogy nem egészen korrekt, de talán megfelel.

0

agressiv
agressiv picture
*

Telítődik a folytó vasmagja a mély szűrőjén és azért recseg, ez így semmiképpen sem maradhat. Csak normálisan méretezett szűrő kell a mélyhez.

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Légmagos tekercs.
"Normálisan méretezett" - a gyártó ezzel építette.
Egy másik témában már próbáltak rábeszélni, hogy vegyek másikat, de 15-40e Ft között van 1db, annyiért meg vesszen a hangzás és megy hangváltó nélkül veszteségesen. Ezért keresek alternatív megoldást, hogy a jel ne juthasson vissza.

Másikra válasz: A korábbi (gyári) kondi feszültsége 400V volt, bipolárban 120V felett nem lehet találni, de kifejezetten audio célra készített lett beletéve, teljesen mindegy, hogy gyári, vagy bipolár, az eredmény teljesen azonos. Izzós teszt megvolt, durván 30V max, ami ütemkor mérhető.
Ha csak a tekercs van benne, akkor nem reccsen a másik. (Az az alját szabja meg és a kondi értékének változtatásával lehet a felső vágást elérni.)

0

agressiv
agressiv picture
*

A fojtó és a kondenzátor egy LC szűrőt alkot, ami egyben egy aluláteresztő szűrő. Légmagos tekercs ilyen alacsony frekvenciára elég durva. Amúgy nincs más megoldás, kell rendesen méretezni szűrőt, az a gyári szűrő egy vicc. De lrajzolhatnád, hogy egészen pontosan hogy vannak kötve az alkatrészek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a bipoláris elkón nem csak feszültség van, hanem a teljesítménytől, impedanciától függő áram is folyik, , amit a fegyverzeteknek el kell viselni!
Ezért nem használják komolyabb cégek teljesítményeszközökben

Bálint

1

Mr._V.
Mr._V. picture

De a nem bipolár meg elvileg (sok leírás szerint) nem alkalmas audio célra.
Amire meg összreaknék 68uF értéket fóliából, vagy másból, az árban elég húzós lenne, mivel azokból az 1-2uF is 1-2e Ft.

De itt is hangsúlyozom, hogy gyárilag nem bipolár volt benne, azzal is azonos a probléma, tehát az elkó típusa ebben az esetben lényegtelen, a visszahatás vágására keresem még mindig a megoldást.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Konkrétan a címre válaszolva, mivel ott érték nélküli "váltóáram" van megadva, nos van ilyen alkatrész, optocsatoló a neve.
A topicban leírt megoldás hasonló, mintha Line-array hangsugárzó rendszer cluster jellegű összeállítására hajazó megoldásra lenne igény, ezért célszerű egy olyan rendszert kiépíteni. Spórolási szükség esetén a két hangfalnak egy közös külső hangváltót méretezve építeni és a megfelelő hangszórókat a két hangsugárzóban párhuzamosan összekötni, de ez plusz idő, plusz kábel, átalakítás, stb,
Esetleg beruházni még egy erősítőre és a hangfalakat darabonként meghajtani.
Egyszerűen két darab hangváltós hangsugárzót párhuzamosan, problémamentesen a leírt teljesítménnyel meghajtani nem lehet, de ezt már többen, többféleképpen, megfelelő indokokkal megfogalmazottan leírták.

üdv
RTZ

2

Sponsored links