You are here

Panel villanyszerelés, mit , mivel, hogyan

30 posts / 0 new
Last post
stevepapa
stevepapa picture

Üdv!  Talán nem kellett volna de elvállaltam egy panel (garzon) elektromos karbantartását. Konnektorok, kapcsolók cseréjét , bővítését. Gondom  betonnal van, kellene csatornákat, elosztókat felrakni, melyik a az ragasztó ami erre alkalmas, illetve vannak é bevált rögzítő eszközök amik erre alkalmasak. A szeg belövő,  illetve ütve fúrón kívül a mai fejlett világba. A konyhában igényesen 78 fok körül rögzített alu ipari kapcsoló helyére tennék egy áramvédőt, meg felel é ez a követelményeknek. Vagy a kismegszakítók helyére rakjam ? Köszönöm a figyelmet ! (szerintem még nincs vége) 

Comments
stevepapa
stevepapa picture

Üdv! A feladatot sikerült teljesíteni. Vettem egy Tool-Lux, fúrógépet, és egy keresztfejes vidiás fúrószárat, ami a vártnál jobban teljesített. Köszönöm mindenkinek a segítséget! Annyi híja van még a dolognak, hogy azt a teméntelen vezetéket nem sikerült eltüntetni  az elosztó dobozok körül. A régeik nagyobbak voltak, ezekből viszont csak 2 fajtát találtam, a kismegszakítók dobozára gondolok. Köszönöm a sok hasznos tanácsot!!

1

F-Yoci
F-Yoci picture

A lakáselosztóra gondolsz?  Abból rengeteg féle létezik, mindenféle méretben. https://www.google.com/search?q=lak%C3%A1seloszt%C3%B3+modul&tbm=isch&ch...

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!  Köszi, közben megtaláltam én is.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hasznos lehet  egy olcsó vezetékkereső, a betonvasat is észleli
ilyen vagy hasonló, a fal másik oldalát is láthatja

https://farmerwork.hu/index.php/catalog/product/view/id/11636/s/stanley-...

Bálint

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Szerintem először is ki kellene deríteni, hogy néz ki a jelenlegi konstrukciója a lakás villanyhálózatának . Panellakásokat  általában két félekép csinálták: Gyári csövezett, már az öntéskor védőcsövekkel alakítottak útvonalakat. , vagy a falba süllyesztett szerelés, mikor öntéskor kihagyott gyári hornyokban helyezték a kábeleket.
Szabály szerint panellakást csak megfelelő statikai engedéllyel és véleményezéssel lehet szerelni , és a horonymarás, falvésés így akár szabályos  is lehet.
Legegyszerűbb a vezetékek visszabontása hogy ki  rajzolódjon a hálózat ,és utána  ezekre a helyekre lehet eltüntetni az új vezetékeket. Elvileg csak statikusi engedéllyel lehetne  kibővíteni a hornyok számát.

0

Joe
Joe picture

Üdv!

A panelban ahol lehet a meglévő csatornákat használjuk. Ha új nyomvonalon kell menni, flexxel be kell vágnia betont a réz mmfal vezetéknek, annyira, hogy élére beleférjen.   Ha a tapéta lekerül esetleg kiderül, hogy a sarokban a panelok sarkok illesztéseinél van e annyi hely hogy az MBCU vezeték  elfér-e. HA már a padló szintem a  vezeték kapható olyan szegőléc amiben a vezeték elfér a szerelvények dobozai is illeszkednek rá. A hol kábelcsatornát kell szerelni, ott elég  6-os műanyagtipli a hozzávalócsavarral alátéttel.

Persze lehet másként is. A haver levitte ez egész rendszert a padlóba, (horonymaróval). 400x 400 as dobozok  a csomópontokba, 2-3 32-es csővel összecsövezve, plusz az oldalkiállások kisebbekkel. (Persze nem mindenki ennyire elvetemült...)

2

kferi
kferi picture

Na ezt figyelem, mert nekem is van egy lakás amit rendbe kell rakni.
 

0

vacisa
vacisa picture

Talán nem kellett volna de elvállaltam

Nem baj, maga kárán tanul a zember.
Csatornát ragasztani palmatex-el, van vezetékhez direkt padlószegő, ha sikerül fúrni akkor a szerelvénnyel nem lesz gond, ha nem sikerül, akkor olyan rendszert kell rakni ahol a szerelvény a csatorna része. AVK és társai helye a biztosítéktáblán van, nem a fűszerpolc alatt.
:vs

0

Joe
Joe picture

Miért is ne sikerülne megfúrni a panelt??? A Makitámmal ott fúrok lukat bele ahol mondod!

SDS+ ütvefúró kell hozzá. 6os Mütipli kell hozzá, nax 8-as a kapcsolótáblának.

0

vacisa
vacisa picture

üdvözlet
Biztosan volt több házgyár, több tipus is.
Felénk ez van telepenként, itt marhatod a hornyot 10cm/h sebességgel wink
Nagy szivás volt annak idején mikor 30-35 év után az alu mmfal elszakad jellemzően a konyha csatlakozásnál.
Már a ház tervezői is tudták, hogy mennyire balf..szok ... a mennyezeti lámpa csatlakozása a plafon alatt egy dugalj, aztán mindenki....meg.
Egy biztos, ez gyors megbizható technologia  volt, nem hiába, az öregek tudtak épitkezni

0

stevepapa
stevepapa picture

A bizonytalanság inkább a távolság miatt van. 240Km-lre lakunk feladattól, a tulaj meg Norvégiába ,kissé nehéz az esetleges korrekciókat elvégezni. A biztosítéktábla ugyan egy régebbi típus, de az új simán rögzíthető a helyére. Mint elébb írtam, alul elül csatornázva van, könnyű, ledes, lámpákat kell oldalfalra, mennyezetre rakni. Régen  "néhány "  lakást, házat, sajátomat, a családét is magam csináltam. Úgy 40 éve, de akkor mások az előírások, technológíák, és magam is másképp festettem a létrán :) :)  Köszi !

0

Joe
Joe picture

Igen, egy csillár kapcsolás 4 vezeték. A nagy fogyasztókat külön 2,5 mm-es vezetékkel kell vinni, külön biztosítani(C16). A Sütőnek elég az 5x2,5 C16 4Pvel  biztosítva (fázis nulla, fázis null két áramkörnek mert két 2 kW alatti cekász van a sütőben. Kapni hozzá, a sütő mögé lapos bekötőelemet, ami kényelmesen elfér, tehát elég a 65-ös doboz kiállás. Itt nyugaton van egy spéci rásütött 3 fázisú dugó az új sütőkön, Perilax a neve. Ez azért jó mert akár a gazda megveszi az Obi-ban a sütőt, csak bedugja és kész, nem kell szerelő hozzá. 

Ha valami kérdésed van kérdezz személyesen, legfeljebb ha olyan közzétesszük.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
 Szerintem meg a MMfal vezetékekt megérné/szükséges cserélni. Ma már minden dugaljhoz lámpatesthez kell/kötelező a védővezető!
A konyha , Fürdőt  mindenképpen át kellene vezetékezni.+ néhány dugaljat felrakni.
A FI relét ? Egy új lakáselosztóba+ új kismegszakitók kellenek (a régi olvadóbetétett ki kell cserélni )
Igy már a szobák áramkörét nem érdemes régi vezetékkel hagyni, úgyis kellene mellé + a védővezető.

A csatornák? A Mcsk I méret ragasztható  de a II .től fúrni kell.Az előszobai részen még a 60x20mm csatorna sem túlzás.
A régi csatornák szögbelővéssel rögzültek---Elég macerás lebontani+ glettelni.

A régi 1,5mm2 MMfal  már nem az igazi a dugaljhoz--2..3 hoz meg pláne nem !
Mikor lessz vill. tűzhely a konyhában? Mert 5x4mm2 vagy 3x6mm2 szükséges , s még a mosogató gép? 

1

Joe
Joe picture

Szia a konnektorok vezetékeit cseréni kell, mert alu, mert kicsi.  A padlóban keresztbe menő vezetéket olyan szegőlécben vinném, amiben egy vezeték elfér, és van ráilleszkedő padlókonnektorokhoz doboz is

.Mi a villanytúzhelyet 5x2,5mmées vezetékkel csináljuk, elég, az 5yóx4 az már ipari szint!  A vezetékelését mindenképp megcsinálnám a  felújítás alatt.

Az 5x 2.5 azért elég, még sok is mert a nem ipari túzhelyek általában 2 db 3kW allatti cekásszal vannak szerelve, viszonzót mi a biztosítását 16C4P vel csináljuk 1 fázison Fázis .Nulla, Fázis Nulla, (Itt Barna . kék, Fekete - Szürke két áramkörre bontva. Azért 4P, mert ha az egyik kört viszi valami, akkor megy a másik is, áramtalanít.(A színsorrend Német)

Ennek a bekötése a tűzhely hátán is, de a papírjában is benne van. 65-ös dobozra kapsz hozzá sorkapcsot is, ami elfér a tűzhely mögött.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!  Már van tűzhely, kb 20-25 éve ezeket a lakásokat, teljesen átszerelték. 3 fázis van konyhában, az mm-falat száműzték és szegély szerelést alkalmaztak. A tűzhelyhez irgalmatlan réz kábel megy, azt nem piszkálom, egy ÉV relét rakok a kismegszakítók helyére. Mosógép is 4 rézzel szerelt, a konnektoroknak 2,5 rezet vettem, egyéb gép nem lesz. Ami, jó azt nem bántom, nem szedem szét, nem bontom .Köszi!

0

kferi
kferi picture

Hogy cseréled az MM falat? Az nincs belefűzve a panelba? 

0

Joe
Joe picture

Bennemarad.

 Flexxel bevágok olyan szélesés, és mély vájatot amibe élére belefér az MM-fal,

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!  Egyszer, régen valaki már átszerelte. Csatornázva van, a lámpákat, dugaljak számát kell növelni illetve ledesre cserélni. A dugaljak rögzítésén gondolkodom, vettem egy ütve fúrót , reggel kipróbálom. Köszi !

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Panelba fúrókalapács kell. És még az sem mindig sikeres. Találtam már olyan falat, hogy örültem, hogy a 6-os tiplit bele tudtam rakni 20mm mélyen. Készülj jó minőségű fúrószárakkal is, mert ha vasat fogsz, meg tudja enni. 

0

Joe
Joe picture

Vagy szögbelövő. (Engedély, és vizsgaköteles, ezért is szoktak le róla...)

0

Joe
Joe picture

A betonhoz 3, vagy inkább 4 élű SDS+ os fúrót használok ez t kevésbé eszi a vas, persze ki kell szúrni hogy megfogtad...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Láttam már panelben olyat, aki a fürdő felöli falba akarta bevésni a gégecsövet, és meg is indult falhorony maróval... Amivel az egész térelem egyik oldalát hosszában végig is vágta, hogy a falhoronymaró széles 3m hosszú betoncsík egyszerűen kiesett hosszában. Át lehetett látni a fürdőbe egy 30mm széles csíkban...

A lényeg, minden melót megkezdve a gondolkodás legyen a 0. pont...

Ha máshogy nem megy, ajánlatos a padló szegőléce alatt vinni a tyúkbelet...

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Talán 10-20mm között fúrható, vettem 6-s betonfúrót 10 darabot. Próba szerencse, az egyik hosszú al gipszkartonos, a az elosztók csereszabatosak az újakkal. A 3 fázisnak is kismagszakítója, szerintem elég lesz csak az ÉV relé annak is. Köszi!

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Öntapadós csatorna a kisebb keresztmetszetű kábelekhez, a nagyobbakhoz SDS+ fúró, 5 mm-es tipli elég. Az áramvédőt a lakáselosztóba kell tenni, a kismegszakítók elé, ha a lakás minden körét védeni akarjuk vele.

0

Joe
Joe picture

Mi minden hová 6-ost használunk, mindenre (is) elég. Persze a kapcsolótáblát 8-assl tenném fel. 2 kJ feletti ütőerejű fúrókalapács kell hozzá. Ezek SDS+ osak.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia! Köszönöm!

0

F-Yoci
F-Yoci picture
Üdv! SDS fúrókalapács, És 4 élű vídia nélkül neki sem kezdj, sima ütvefúró gyenge panelhez, az téglához jó max, nincs elég ütőereje, elégeti a fúrók élét.
 

2

Joe
Joe picture

Néhol a fürdőszoba 4 c m--es falával óvatosan! Azt a kisebb gép is viszi, de kagylósan szakad! Rövid tipli kell hozzá. és fúráskor egy deszkát kell nyomni a túloldalon, hogy ha mégis átmegy, akkor ne kagylósan szakadjon, egy 6os lukat könnyebb glettelni.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Ez is igaz, a fürdő fala a konyhával szomszédos volt nálunk, a konyhaszekrény felrakásakor stabilabb tipli, és csavar kellett, ez néhol átért a fürdőbe, volt ahol fél tenyérnyit lerúgott ...

0

Sponsored links