You are here

Elektromágneses kompatibilitás elismerésének a követelményei háztartási berendezéseknél

32 posts / 0 new
Last post
Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!

Szeretnék számszerűleg megismerkedni a legfontosabb hivatalos követelményekkel EMC témában. Nincs energiám végeláthatatlan mennyiségű (és sokszor ingyen hozzáférhetetlen) szabvány áttanulmányozására, de remélem akad itt néhány specialista a témára, aki néhány számmal és/vagy ábrával kielégítően meg tudja válaszolni ezt a témát.

Jelenleg a következő részletkérdések érdekelnek:
Vegyünk egy 10, esetleg 16 amperes maximális áramfelvételű hordozható gépet, melyet egy szabványos villásdugóval csatlakoztathatunk bármilyen megfelelő terhelhetőségű háztartási csatlakozóaljzatba (pl. elektronikus hegesztőkészülék, mikrohullámú sütő, egyedi kivitelű kapcsolóüzemű tápegység, stb.). Kereskedelmi forgalomba hozás esetén a legalizáláshoz:

1. Milyen nagyfrekvenciás teljesítmény távozhat összesen a hálózati tápzsinóron a hálózat felé, és milyen spektrum-tartományt vizsgálnak be ilyen céllal? Milyen spektrális eloszlása lehet az így távozó teljesítménynek? Az egyes frekvenciatartományokra milyen a maximális teljesítmény, esetleg milyen kombinációk a megengedettek ilyen szempontból?

2. Az előző kérdéskör értelmében a készülékből vezeték nélkül távozó nemkívánatos elektromágneses összteljesítményre mik a követelmények? 

3. A fentebbiek hivatalos kimérése egy új fejlesztésű berendezés esetén milyen költségekkel jár a hivatalos tanúsítvány kiállításához Magyarországon (esetleg a környező országokban)?

A szakszerű válaszokat a témához előre is köszönöm!
smiley

Comments
kferi
kferi picture

Éredekes, amikor konkrét probléma hangzik el akkor nagy a hallgatás.

Egy ilyen, egyébként szabványos dolognál meg mindenki tudni vél mindent.

 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

https://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/hirkozles-felugyelet/meresek Elsőre talán velük kellene felvenni a kapcsolatot, valamikor a vár mellett egy budai utcában székeltek. A BEAG HIKI kapcsoló üzemű tápegységek gyártásba vitele során akkor még a "nagyfrekvenciás zavartatás", újmagyarul EMC témában tisztességes információkat adtak.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Transzduktor!
A magyar előirások nagyon szigorúak.
Ezeknél az eu-ban csak a német előirások szigorúbbak.
A transznacionális vállalatok rendszeresen visszaélnek az erőfölényükkel. Itthon és külföldön egyaránt .
A kivetett pénzbüntetést a nagy cég könnyen kifizeti.
A meoldás szerintem a deglobalizáció. Pl. A merőkanalat ne Kínából rendeljèk az emberek!
Az energia és nyersanyag pazarló környezet szennyező erőltetett fejlesztès.helyett fentartható fejlődésre van szükségünk!
Ehhez "zöld szakikra" van szükség .
Ennek a szemléletnek eklatáns példája az elektrotanya .
"Elromlott?Ne dobd el!Javítsd meg!"
Köszönöm a figyelmed.
Üdvözöl Varga János (Jano)
https://elektrotanya.com/content/antiglobalizaciofenntarthato-fejlodes-e...
 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

​​​​​​Én csináltam ilyet, CE minősítéshez.
Nem fogok neked konkrét számokat írni, a végére megérted az okot is.

1. Az nem meghatározás, hogy hordozható gép. Ugyanis az adott gépet, készüléket pontosan meg kell határozni, hogy mi, milyen funkciói vannak. Erre meg vannak a direktívák. Pl egy orvosi műszer sokkal szigorúbb előírásnak kell megfeleljen.
De más vonatkozik egy mikróra, meg egy botmixerre is.

2. Amint meghatároztad, akkor már ki lehet a direktívákból keresni a szükséges méréseket. Van amit elég számítással is igazolni.

3. A mérések többfélék. Mi a győri egyetemen végeztettük. Egy kelesztő vezérlés teljesítmény elektronikája volt.
​volt.Volt hogy besugározták adott térerőségű , nevezetes frekvenciájú jelekkel. Majd tesztelték a funkciókat.
Aztán jött a vezetett hibajel, amit egy tekercsel csatolnak be a táp vezetékre, illet a perifériákra menő vezetékeken, kábeleken. Itt is vannak előírt frekvenciák. Itt pl kiderült a hőmérő áramkör hibája, mert kiakad a mérés. Ezt javítottuk.
Majd vizsgálták a kibocsájtott elektromágneses jeleket. 

Van mérés, amit magadnak is elvégezhetsz, van amit csak akreditált laborban lehet.

Az ár. Sok. Nagyon sok. A TÜV nagyon drága, de megtehetik. Ők nem a kis szériában gyártók részére vannak, de mindent is vizsgálnak.

Mi is bevontunk egy CE minősítésre szakosodott céget, mert hidd el kb belehülyültünk a rengeteg direktívába.

Még egy dolog. A CE nyilatkozatot te állítod ki. Persze felsorolod az összes vonatkozó előírást, stb. És a lényeg. Senki nem vizsgálja a mögöttes méréseket stb. Ez addig igaz, ameddig nincs baj. Szóval nem érdemes sunnyogni. Sokan csinálják...

Remélem segített.

KN

 

1

Transzduktor
Transzduktor picture

Köszi - tökéletesen értem, hogy nem értem!

Vagyis csak megerősítesz abban a végletesen pesszimista álláspontomban, hogy az egész rendszer a hivatalnok-paraziták aranybányája.

Írod:
"De más vonatkozik egy mikróra, meg egy botmixerre is."
surprise
Konzekvencia:
Nincs számomra egyéb értelmezés, mint az intézményesített hivatali terror, ha egy botmixer és egy mikró is más követelményeket kell hogy teljesítsen - hisz mindkettő napirenden és viszonylag rövid ideig használt háztartási fogyasztó. Teljesen abszurd ez az egész! Milyen jogalapon van megkülönböztetve az említett két berendezés EMC szempontból - egy épelméjű személy számára eltudná ezt valaki magyarázni?
sad
Szerény véleményem szerint az a hivatali mérést végző - jobb esetben nem csak papírforma szerint - elektromérnök, aki ezt az egyszerű témát nem képes 10 A4 oldal terjedelemben specifikálni a kliensnek, az alapból egy népellenség.
no
Az áttekinthetetlen követelményrendszer csakis arról szól, hogy eszement jól keressenek a konzultációs szolgáltatásokon élősködő bűnözők. Már azt sem értem, hogy miért kell a szabványirodalom letöltéséért fizetni - ez hogyan lehet kompatibilis a fogyasztóvédelemmel? 
angry
Most gondoljunk csak bele, hogy egy akármilyen konstruktőr hogy tervezhet költséghatékonyan készüléket legális használatra oly módon, hogy nincs lehetősége számszerű követelményekhez igazodni - mert nem seggelhet minimum két évet speciális és fizetős bullshitológiai szakképzéseken. Miből számolja ki a konstrukció EMC-vel kapcsolatos részleteit? Egy konstruktőrnek akármilyen tudományosan megalapozott EMC követelmény teljesítéséhez valójában csak annyit kell csak tudnia, hogy a készüléke maximálisan mit bocsájthat ki és minimálisan mit kell elviselnie. Ez kérem szabadon árulható és használható kis szerszámgépek és háztartási berendezések esetén két grafikonra és/vagy táblázatba elfér!
crying
Persze most lehet érvelni, hogy én vagyok az elszállott agyú hülye - de csakis természettudományos és szakmai alapon kérem az ilyesmi kritikát a fentebb kinyilvánított nézeteimre!
cheeky

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Megértem az érzelmi reakciód, viszont árnyaljuk egy kicsit a képet.

"Milyen jogalapon van megkülönböztetve az említett két berendezés EMC szempontból .."

Nem jogalap kérdése, hanem felépítés.
Gondolj bele, az egyikben van egy kefés motor, meg egy kapcsoló, addig a másikban egy kapcsolóüzemű táp, egy nagyenergiájú RF egység.
Szerintem könnyű belátni, hogy nem lehet EMC szempontból egy kalap alá venni a kettőt.

A konzultációs szolgáltatásról annyit, hogy nem kötelező igénybe venni. Te is megoldhatod magadnak. Adózási szakértőhöz sem kötelező menni, ugye?
Mert ilyen alapon az össze adótanácsadó cég rablóbanda...

Az, hogy a szabványokért fizetni kell, kicsit érdekes, valóban. Azzal én sem értek egyet teljesen.
Viszont a fogyasztóvédelemnek ehhez semmi köze. A szabvány, vagy direktíva önmagában nem bír joghatállyal. Azokat mindig bemelik valamilyen rendelkezésbe, törvénybe, stb.

"Most gondoljunk csak bele, hogy egy akármilyen konstruktőr, hogy tervezhet költséghatékonyan készüléket legális használatra oly módon, hogy nincs lehetősége számszerű követelményekhez igazodni - mert nem seggelhet minimum két évet speciális és fizetős bullshitológiai szakképzéseken. Miből számolja ki a konstrukció EMC-vel kapcsolatos részleteit?"

Van lehetősége igazodni, hiszen a szabványokban ott van.  Azért a villamosmérnöki szakon nem csak rajzolni járnak be az emberek.
Illetve a témához kapcsolódóan rengeteg képzés van. A számok ismerete nélkül is lehet úgy tervezni, hogy jó legyen. Ezt amúgy a CE tanúsítványban le is kell írni, hogy tervezéskor a vonatkozó direktívákat figyelembe vetted.
Aztán mikor kész a kütyüd, akkor ezeket a megfelelő mérésekkel, számításokkal igazolod.

 PCB esetén egy példa a millióból:
https://www.raypcb.com/pcb-emi-ems-emc/

"EMC követelmény teljesítéséhez valójában csak annyit kell csak tudnia, hogy a készüléke maximálisan mit bocsájthat ki és minimálisan mit kell elviselnie. Ez kérem szabadon árulható és használható kis szerszámgépek és háztartási berendezések esetén két grafikonra és/vagy táblázatba elfér!"

Ez sem ennyire fekete-fehér, pontosan az elején leírtak miatt.
Gyüjtőfogalmakat használsz, amik nem helyesek.
Csak EMI mérés esetén 6-8 frekvencián történt a mérés a korábban említett elektronika esetén.

Kicsit távolabb lépve,azért a CE (az alapelvei mentén) jó dolog. Valahol garancia arra, hogy amit legyártanak a spanyolok, az itt is fog működni rendesen.
És most ide ne keverjük bele a tartóságot, az egy másik téma.

KN 

 

2

Transzduktor
Transzduktor picture

Én még mindig nem értem a koncepciót.

Nem tök mindegy, hogy egy akármilyen készülék belsejében mi van, ha úgyis az a lényeg, hogy semmilyen sávban se zavarjon más készülékeket? Egyszerűen - a készülék kritikus üzemállapotait figyelembe véve - végig kell szkennelni a teljes elektromágneses rádióspektrumot minden irányból és polarizációval - és kész!

Hasonlóképpen azt is garantálni kell, hogy ellenálljon más zavarásoknak is bizonyos mértékben - tehát annyi különbség tényleg lehet, hogy egy mikrokontrolleres mikrót be kell, de egy elektronikamentes botmixert nem kell erre bevizsgálni (ezért olcsóbb lehet a buli),  de más különbség nincs.

Egyértelműen megkövetelt elektromágneses mezőparaméterek és/vagy teljesítményértékek spektrális eloszlása nélkül pedig politikai kategóriás ez a téma - nem pedig elektromérnöki.

Sajnálom, de ez a téma egyenlőre úgy katasztrófa számomra, ahogy van!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia T.
Mint irtak is-a szabvanyokban maximalisan közölve vannak a teljesitendö hatarertekek, diagrammokkal is-a vonatkozo spektrumban!
Hogy epp melyiket kell teljesiteni azt az erdekelt ceg "top man-egere" szokta tudni/kell tudja, vagy a megrendelöje fogja közölni a fejlesztesi (cél)ertekeket.
Azok erre be vannak rendezkedve, a gond csak a mi "kisember/ceg" kategorianknal van, mert eleve nem is olvashatod a konkretumokat mig kinem fizeted a közönyöket_akarom irni: a közlönyöket...
A meresük nagyon nem mindegy hogyan törtenik; szigoruan elöirjak a mikentjet: fem mentes asztalon, alatta adott felületü s földelt lapon kell merjel, de a környezetedben sem lehet adott tavolsagon belül femes (vezetö) tàrgy (ez a falban futo "villanyra" is ertendö!) nehogy torzitsa a teret-ez van!
Fentiek is man önmagukban költsegesek, komplex megoldandok, de akkor meg nem lattad a szükseges szelessavu teljesitmeny generator s HV-impulzus forras, nomeg mérövevök arait surprise _csak egy halozati aram betaplalos imped. neutralizalo ferritgyürü sor is tizezres kiadas, de EUroban!
A rendszerhez meg adott SW-k is tartoznak, nem két piizert adjak, de ehhez jönnek a spec Log-Periodikus antennak, s EMC kamrak is- na itt man a csillagokat fogod közeliteni!
Hàààt ezert draga egy aprobacios megbizas.
Sajat eszközökkel ezt max indikacios mertekben tudod megejteni, s utana mehetsz az akreditalthoz jo penzert, hogy minösitett is legyen a termeked-de ez nem szokott egy lepcsöben teljesülni...
Volt reszem benne-tapasztalatbol beszelek, de ez man mult idö-jo, hogy nem aktualis.
Egy beszallito termeke pl. EU szinten (levizsgaltan) forgalmazasban volt, aztan lett US megendelesük, s beallt a gubanc! Kezi szerszamrol volt szo, a 110-es halozaton akkora zavarodottsaga ill. lesugarzasa lett, hogy azonnal leallitottak a gyartosort, itt (nyugaton) meg rezegtek a lecek. izzottak az idegek mert a fejlesztöi tanacstalanok voltak_nem 100 darabos napi gyartasokrol beszelünk...
Mar 3 napja allt a gyatosor mikor csüt. a cegemhez jutottak-mernöki iroda-, hogy hetföre oldja meg a problemat. Hmm, nekem jutott a feladat: penteken egy komplett kombit kitöltö müszerhalmot hoztunk-azt is jo penzert kölcsönbe- a kinti ABB laborbol, kik a majdani approbaciot vegeztek, s szabad volt az egesszel egyaltalan ismerkednem. Nagy szerencsevel hetfön prezentalhattam a megoldast egy müködöen modositott s lehetösegem- környezetem engedte modon letesztelt peldannyal.
Különben kisse bena tervezesü pcb(primitiv, digitalisan vezetett vekony foliak) s hianyzo tàp hidegites az egyetlen egycsipes kontrolleren volt az ok. Mondjuk sokan nem tudnak jo, "EMC-proof" nyàkot tervezni-akkor sem ha a cegüknel akàr regebben is csinaljak. Lenne masik peldam is, kesöbbröl, nagyobb cegtöl, de ez man off lenne.
Eredmenyest!
Kari

 

1

Transzduktor
Transzduktor picture

Kari - köszi szépen a válaszodat!

Tehát az én korlátolt felfogásom szerint eddig így értelmezem a témát:
Van egy "mérnöki" diszciplína, amit "EMC bevizsgálás"-nak neveznek. Semmilyen számszerű irányadatot nem találok a szabadon hozzáférhető anyagokban - tehát fogalmam se lehet arról, hogy egy esetleges eszement költséges laborvizsgálatra beadott cuccom át fog e menni - vagy sem.

Mindenki csak azt magyarázza, hogy "ez nagyon bonyolult", meg "prosti drága felszereléssel és két PhD.-s szaktudással végzik", stb., de nekem csak az jön le az egészből, hogy a kisebb üzleti projekteket akarják alapból legyilkolni a multik. Ezért kilobbizták azt, hogy még véletlenül se kerülhessen az üzleti elosztási rendszerbe olyan termék, mely nem kapta meg a papírt egy hivataltól - melynek a feltételei nem lehetnek világosak egy átlagember számára.

Mivel egy kis cég képtelen lefizetni a 100000 eurós jattokhoz szokott vezető hivatalnokokat, így gyakorlatilag semmilyen kis cég nem tud forgalomba hozni egy új terméket. Így ráérnek a multik aprópénzért ellopni az eredeti fejlesztéseket, melyekre ugyebár egy multi vérszívó környezetében csak kivételes esetben kerülhet sor.

Szerencsére még nem állok a vesztőhelyen ez miatt, de ez a téma már most nagyon letöri az ambíciómat bizonyos jövőbeli terveimet illetően. Gondoltam, kicsit körüljárom ezt az EMC dolgot, hogy később ne legyek semmin meglepve - de azért arra nem számítottam hogy semmilyen számszerű adattal nem tudnak felvilágosítani a szakik. Ja, elnézést! - már egy számadatot kaptam "Atis57" segítőkész és tapasztalt személytől, mely 800000 körüli, és számomra értelmezhetetlen elektromágnesességgel kapcsolatos dimenziót - "Ft"-t írt. 

"kovacsna" írta:
"Gyüjtőfogalmakat használsz, amik nem helyesek.
Ne haragudj , de nagyon fekete-fehéren közelíted meg a problémát. 
Ez nem mérnöki szemlélet."

Nem haragszom és megjegyzem: teljesen igaza van! Alkalmatlan vagyok a modern mérnöki gondolkodásra és mérnöki oklevéllel sem rendelkezem. Aki nem értené meg ezt a megjegyzésemet, az keresse vissza a "skCUBE" műholdról nyitott topikomat. A Zsolnai (és egyéb egyetemeken) képződött fiatal mérnökök beleraktak egy VLF antennát egy fémkockába és nem értették, hogy miért írogatok nekik e-maileket olyan kérdésekkel, hogy hogyan képzelik el annak a működését!
(Olyan értelemben válaszoltak, hogy "bízzak bennük, mert ők mérnökök!")

P.S.
Az EMC mérésének és hivatali jóváhagyásának témája politikai szemszögből:
Állítólag Benito Mussolini-től származik az a mondás, hogy "a fasizmus az állam és a magánszektor egybefonódását jelenti"!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia T.!
Tegnap akadtam ebbe a R&S SMG hirdetesbe (100K-1GHz szignalgen, több opcioja van, ugymint +20dBm -ez kellene igazabol- meg esetleges kimeneti vedelem-reflexiok megölhetik a végfokot-stb) -pont ezt a generatort szokas hasznalni az EMC-s méréseknél, nem occo, de a szokasos arak töredeke most is...
üdv, Kari

0

agressiv
agressiv picture
*

tehát fogalmam se lehet arról, hogy egy esetleges eszement költséges laborvizsgálatra beadott cuccom át fog e menni - vagy sem.

De, ha kompetens vagy, viszont a zagyva szövegeid alapján ez az érték "FALSE" eseteben. :)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Ez nem ilyen egyszerű. A tervezéshez peremfeltételek szükségesek. Ha egy hordozható készülék sorozatgyártásra megy, akkor már nem mindegy, hogy egy vagy kettő 30 eurós toroid-tekercs kell-e a hálózati filterbe.

Nem fogom tovább ragozni a témát, de kiállok azon "zagyva" nézeteim mellett, hogy a mérnöki munka alapjául egyenletek, táblázatok és grafikonok szolgálnak. A témában az a logikus, hogy mindennek kompatibilisnek kell lenni mindennel, tehát nem kell készülékenként más irányérték, csak egy közös környezeti paraméter.

Eddig senki nem tájékoztatott semmi számszerűről, úgyhogy annyira zagyva felfogású maradtam a témában, hogy adatlapomban átírtam a járatosságomat "zöldfülű"-re, nehogy túl beképzeltnek tűnjek egy ilyen elit gárda berkeiben - mint amilyen itt van!
indecision

1

kovacsna
kovacsna picture

De pont ilyen egyszerű,mert okos bácsik és nénik leírták. 

Tudod van az a mondás, hogy olvasott embernek párja nincs.
Ne mással akard már kikapartatni a gesztenyét. Ha érdekel a téma, akkor olvasd el az idevágó szakirodalmat.

Tessék segítség: WAGO 2787-2144 tápegység

Csatolva a megfelelőségi nyilatkozata.
Ott vannak a szabványok.
Jó olvasást. Lehetőleg értőt....

De tessék, remélem érted amit leírnak:

MSZ EN IEC 61000-6-2:2019 
Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-2. rész: Általános szabványok. Az ipari környezetek zavartűrési szabványa (IEC 61000-6-2:2016)

 

0

agressiv
agressiv picture
*

Azt az igényt értem, hogy legyen valamiféle támpont és tudtommal van is, de az éretlenkedést a különböző elvárásokon már nem. Tudod személyautónál a 10L/100Km fogyasztás már soknak számít, viszont egy 40t kamion esetében a 25L már elég jó érték. Na most mi történne, ha a kettő egy kalap alá lenne véve és azonosak lennének az elvárások is? :)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

A mérnöki tudományokban ismerünk olyan fogalmakat, mint extenzív és intenzív jellemzők. A műszaki gondolkodás mércéje pedig az, hogy nem keverjük az egyes fogalmakat oktalan módon.

Az autók esetében nem az abszolút fogyasztást vizsgáljuk, mint minőségi paramétert, hanem a specifikus fogyasztást össz-, vagy hasznos teher tömegre!

Azonosképpen egy villásdugós készülék esetében a felvett teljesítmény arányában (azt nem állítom hogy egyenes arányosságban) kell meghatározni a hálózatba visszajutó nemkívánatos nagyfrekvenciás teljesítményt. Ebből a szempontból már mellékes, hogy mi is a konkrét fogyasztó - hisz a lényeg, hogy semmi se zavarjon semmit.

Miért lehetne előjoga egy mikrónak egy botmixerrel szemben, és vice-versa?

1

agressiv
agressiv picture
*

Azért, mert vannak bizonyos készülékek, amiket nem lehetne használni, mivel nem lennének képesek teljesíteni a túl szigorú elvárásokat. Az, hogy semmi ne zavarjon semmit, tulajdonképpen kivitelezhetetlen. De mivel nyílvánvaló, hogy az egész világ ostoba és csak te vagy helikopter, így értelmét vesztette ez a társalgás. :)

4

kovacsna
kovacsna picture

"egy elektronikamentes botmixert nem kell erre bevizsgálni"

Mivel a elektromágneses elven működik, meg kefés is, így biza ezt is vizsgálni kell.
Egy radiárorszelepet nem kell cserébe.

"Egyértelműen megkövetelt elektromágneses mezőparaméterek és/vagy teljesítményértékek spektrális eloszlása nélkül..."

Egyértelműen le vannak írva ezek a dolgok. Nem értelek honnan veszed, hogy nincs.

"végig kell szkennelni a teljes elektromágneses rádióspektrumot minden irányból és polarizációval - és kész!"
Azért ugye nem várod el, hogy gammasugárzás detektort is bevessenek egy mikrónál?

Ne haragudj , de nagyon fekete-fehéren közelíted meg a problémát. 
Ez nem mérnöki szemlélet.

Részemről nem tudok többet hozzátenni.

KN

 

2

Transzduktor
Transzduktor picture

"kovacsna" írja:
"Azért ugye nem várod el, hogy gammasugárzás detektort is bevessenek egy mikrónál?"

Válaszom:
Rádiózni alapból a környezeti infrasugárzás  alatti tartományban szoktak, tehát műszaki gondolkodású emberek már nemigen értenek ez alatt magasabb frekvenciákat, hacsak nem külön ez a téma. Viszont sohasem rádiózunk ionizáló sugárzással, tehát "mérnöki szemlélet" hiányában nem érthetem, hogy a gamma tartomány hogy jön ide?!
surprise

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Gamma tartomány egy CRT szines tévénél fontos tényező. Egy rőntgennél is. Állítólag anno a TV-studióban sorban haltak meg a bemondók, mert telibe kapták a képfelvevő cső által gerjesztett gamma sugárzást.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

"Csaba1002" - hozzá kellett szólnod - tehát minden szuper!

1. Az ionizáló sugárzást keltő eszközöket teljesen más kategóriás bevizsgálási rendszerben kell intézni, ami egyértelműen kívül esik az "EMC" témakörén.

2. A sorozatban gyártott televízió-készülékeknél alapból megoldották a témát azzal, hogy olyan áramkörtechnikai megoldással építették a gyorsítófeszültség generátorokat, mely semmilyen meghibásodás esetén sem bírt megszaladni. A másik fontos részlet a fizikailag megbonthatatlan vastag képcsőfal volt - ólomüvegből. Mindez elég volt ahhoz, hogy a polgári készülékeket törvényileg teljesen kivegyék az ionizáló sugárzást keltő készülékek kategóriájából.

3. Voltak vetítő és egyéb speciális csövek, melyek viszont problémásak maradtak. Viszont ezeknél sem lett később biztonsági probléma, mert a legjobb korabeli egyetemi végzettséggel bíró fejlesztők már teljes mértékben tisztában voltak az ionizáló sugárzás veszélyeivel. Tehát még véletlenül sem juthatott ki a laborokból árnyékolatlan és biztonsági jelzések nélküli készülék. Mindezeket figyelembe véve komolyan érdekel, hogy az általad említett balesetek hol és mikor estek meg?

Az USA-ban nem véletlenül a "Tricho System" szépészeti kezelés áldozatai lettek a kérdéses bemondók?

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

https://blikkruzs.blikk.hu/sztarok/magyar-sztarok/a-bemondok-koran-halna... Agydaganat, mellrák...
Igen, hozzá kellett szólnom. Ha zavar, töröltesd ki Kalexel. A gyári szereldében nem buliból viseltek a műszerészek maszkot és kötényt. Nem csak a robbanás veszély miatt.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Nem zavar - ne legyél túlérzékeny! wink

0

TonyStark
TonyStark picture
***

A Blikk rendkívül hiteles forrás.smiley
Legközelebb alkatrész adatlapoknál is rá kell hivatkozni.

6

Csaba1002
Csaba1002 picture

Gondoltam, hogy valakinek a Blik értékes humorforrás, anékül hogy elolvasná a mellékelt cikket. Az adatlapokat a Feminában, vagy a Rúzsban keresd. :-)

0

Kari
Kari picture
*****

Hi,
Németeknel régen kereng egy vicc a Blikkükröl, azaz a Bild-röl_sajnos inkabb siralmas az a bulvarlap is:
"A ferj megölte az asszonyt, szetdarabolta, de a Bild riportere elsökent beszelt a fasirozottal!" no
Ez hozza a példanyszamot(meg az atlag oktatasi szintnel primitivebb nyelvezete), azaz a nyereseget -mas meg nem szamit...

K.

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Ennyire ismered? Ne olvasd annyit. :-))))

0

Kari
Kari picture
*****

Nem figyeltél! En mindössze a roluk szolo viccet ideztem! cheeky

0

kovacsna
kovacsna picture

végig kell szkennelni a teljes elektromágneses rádióspektrumot minden irányból és polarizációval - és kész!

Azt se tudod mit írsz le ....

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Fontos hogy Te tisztában vagy azzal, hogy egy elektronikamentes botmixert milyen EMP fegyverrendszerrel kell bevizsgálni ahhoz, hogy zavart mutassanak ki a környezeti érzékenységében.

Az én szűklátókörűségem szerint - ahogy fentebb már megjegyeztem - gyakorlatilag nem fordulhat elő olyan expozíció egy lakásban, ami szerint indokolt lenne ezt vizsgálni - de a jövőben inkább rábízom az EMC hitegylet presbitereire a témát - mert ebben HINNI KELL!
laugh

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ezekre nem lehet pár szóval válaszolni.

de itt;
https://www.tuv.com/hungary/hu/elektrom%C3%A1gneses-%C3%B6sszef%C3%A9rhe...(emc).html

meg még tovább

https://www.villanylap.hu/hirek/5770-elektromagneses-osszeferhetosegrol-...

A költségek? pl; egy ledes asztali lámpa esetén nem érte el a 800 000 Ft----persze 2020ban!

2

Transzduktor
Transzduktor picture

Köszi!
Ha én lennék a nagyfőnök, én azt hoznám törvénybe, hogy teljes cégvagyon-elkobzás terhe mellett egy sorozatgyártott LED izzópótlónak vagy lámpatestnek 6 évet megszakítás nélkül hibamentesen és jó hatásfokkal le kell világítania! (Nincs műszaki akadálya annak, hogy ez így legyen.)
angel

4

Sponsored links