You are here

Vasárnapi laptop LCD szívás - Megoldva

13 posts / 0 new
Last post
jbussh
jbussh picture

Üdv!
Naszóval. Ma este nekiálltam kicserélni egy FuSi Amilo Pro V3405 14,1-es WXGA (1280x800) kijelzőjében a CCFL-t, mert törött volt. Összerakásnál azonban sikeresen eltörtem a kijelzőt, hurrá. Mivel nem a sajátom, és vissza is kéne adni, kivettem a saját Dell D620-asomból a kijezőt, ami úgyszintén 14,1-es, de WXGA+ (1440x900). Megy is vele, de bármilyen felbontásra állítom a képet, rettenetesen torz lesz az egész. Ha Valaki meg tudná nekem mondani, miajóbüdösfrancért nem megy rendesen, és hogy lehet megoldani, hogy használható is legyen, azt megköszönném.
Kellemesebb vasárnap estét!

És akkor a fejlemények.
A megoldás az lett, hogy vettem bele egy 1280x800-as kijelzőt. Viszont rájöttem a probléma nyitjára.
Az 1440x900-as, amit bele szerettem volna tenni, egy Dell D620-ba való. Ezt a modellt szerelték 1440x900-as és 1280x800-as kijelzővel is. A napokban került hozzám egy törött kijelzős D620, mégpedig 1280x800-as kijelzővel. Beleraktam a nagyobb felbontású kijelzőt, és láss csodát: a kép torz. Ekkor összehasonlítottam az LVDS kábeleket, és a nagyobb felbontásúhoz tartozó kábel több érpárt tartalmaz, mint a kisebb felbontásúé. Ezután végignéztem a többi cuccom is, és arra jutottam, hogy amikben mentek az eredetinél nagyobb felbontású kijelzők, mind többeresek, mint a kisfelbontású kijelző kábele. Remélem, ez segít, ha valaki később ebbe a problémába ütközik.

Comments
szati77
szati77 picture

Szia

Nem nativ felbontást használsz az a baj, nem tudod felhuzni 1440re a felbontást? Legrosszabb eseten www.notik.hu

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Nézz körűl ezen az oldalon hátha ! http://www.laptopalkatreszek.hu/kijelzok/14_1_
Remélem mielöbb találsz alkatrészt sok szerencsét !

0

Luki
Luki picture

Szia !
A torz kép a kijelzők eltérő felbontása miatt van.
Mint irtad az eredeti 1280x800, az új lcd 1440x900-as.
Az új kijelző vezérlése nem tud mit kezdeni a vezérlőjelekkel.
Tökéletes csak eredeti kijelző (1280x800) beépitése után lesz.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
Akkor most a fenti két, a natív felbontással foglalkozó hozzászólásra egyszerre válaszolnék.
Nem tudom, ki próbált már laptopra az eredetitől eltérő natív felbontású kijelzőt rádugni; én sokszor csináltam. Mindeddig gond nélkül üzemelt (erre is rápróbáltam egy 1680x1050-es 15,4-est, amivel tökéletes volt) - egyszerűen felismerte a gép, milyen kijelzőt dugtam rá, és ennek megfelelően engedélyezte annak natív felbontását. Természetesen annyira botos nem vagyok, hogy ne próbáljam meg beállítani, mert meg is jelent itt is az 1440x900 (sőt, a Win automatikusan erre is állt rá), de a legkevésbé torz 800x600-as felbontásnál volt. Szóval a probléma más lesz. Én valami olyasfélét gyanítok, hogy a gép nem tud mihez kezdeni ezzel a típusú kijelzővel.

Időközben rádugtam egy HP dv9420 17"-os 1440x900-as kijelzőjét, és azzal is éles képet ad, natív felbontáson persze.

0

szati77
szati77 picture

Hát akkor passz annyira nem vágom, de van a kábelen egy táp, 3 lvd-s csatorna(3 érpár)+ csomo test/föld pont, és egy érpár az orajelnek, lehet az nem stimmel.

0

jbussh
jbussh picture

Azért köszi a segítő szándékot. Le fogom fényképezni, mert roppant érdekes: olyan a kép, mint a képcsöves TV-knél sorrítkulás esetén.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Te is tudod, hogy a kijelzők meglehetősen egy kaptafára készülnek, sokszor elég ha ugyan olyan csatlakozóval rendelkeznek, minden további nélkül ki lehet őket cserélni. Ez azonban nem garancia semmire, bár az esetek nagy részében simán működik, a gyártó nem ad mellé egy papírt, hogy "nyugodtan dugj rá bármit, ha belemegy". LCD tévéknél szokott szükség lenni gyakran opciózásra, mivel egyazon készülék több ugyan olyan méretű/felbontású/csatlakozójuk kijelzővel érkezik, de a két kijelző más protokollal működik. Itt a tanyán is volt már ilyen eset egyébként pár héttel ezelőtt.

Ha megvan a két LCD adatlapja és első körben megnézném a helyedben, simán lehet, hogy csupán ennyi a baj, a berakott LCD másként várja a páros/páratlan sorokat.

Egyébként szerintem ne küzdj vele, meglehetősen kommersz ez a kijelző, biztos kapsz laptop bontóban viszonylag olcsón.

DM

PS: Azért amikor a CCFL csere után eltörted a kijelzőt, nem lettem volna a közeledben. :)

0

jbussh
jbussh picture

Szia!
Sok igazság van abban, amit írtál. Fentebb már írtam, hogy ehhez a két típushoz még adatlapot sem találtam, pedig nekem is az volt az első gondolatom, hogy hátha máshol/másként fogadja a jeleket.
Viszont egyvalamiben nem értek egyet. Ez 14,1-es Wide-os kijelző - sajnos nem terem minden bokor alatt :(
Itt pl. 18, de Tőle vettem azt is, amivel próbálkozom. Nem merem megrizikózni, hogy ez sem jó bele:
http://hardverapro.hu/apro/elado_uj_dell_d620_d630_lcd_panel_14_1_wxga_e...

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Igazad van, bennem valahogy az maradt meg, hogy 4:3-as, de most látom, hogy wide. Próbáld meg itt a tanyán pinterkrisztian kollégánál, én már vettem tőle LCD-t, hátha jobb árat mond.

DM

0

nandras
nandras picture

segíteni én sem tudok, de őszinte részvétem... :(
tudom, hogy nem vigasztal, de elmesélhetem, hogy én is jártam már így, (ccfl cső csere, kijelző reccs...) de szerencsére én "csak" a saját monitoromat végeztem ki.

0

szoke
szoke picture

Szia!
Hirtelen semmi okosat nem tudok rá mondani, de őszinte részvétem.
Mihelyst találok valamit, jelzek!
Üdv: Szőke

0

jbussh
jbussh picture

Szia!
Köszönöm. Még adatlapot sem találtam egyik ilyen kijelzőhöz sem, sajnos.

0

Sponsored links