You are here

Áramszolgáltatói hálózat kapcsolata Napelem inverterrel

29 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök minden Tanyakedvelőt !
Hírdetésben találkoztam eladó napelem-inverterrel.
Lehetséges, hogy a hírdetett inverter elvégzi a két különböző áramforrás szinkronizálását ?

File attachment: 
Comments
gbenyov
gbenyov picture

Hello hangya02!
Egyszerű tényekkel nem kell vitatkozni.
1. TILOS napelemes rendszert megfelelő áramszolgáltatói szerződés nélkül a hálózatra kapcsolni. PONT.
2. Csak akkor NEM buxx le, ha a villanyórád a régi tárcsás. Mert akkor időnként visszafelé fog forogni. Csak a havi/leolvasási időszakban ne legyél NEGATIV!
3. Csak akkor NEM buxx le, ha a villanyórád elektronikus, ha SOHA nem lesz nagyobb a betáplált energia a fogyasztásod a saját beterhelt fogyasztásodnál. Nade, tudod ezt 100%-ban biztosítani???

1

kferi
kferi picture

Igen. A mai rendszereket lehet úgy konfigurálni, hogy soha ne tápláljanak vissza.

0

pinterkrisztian
pinterkrisztian picture

Szia,

Igen szinkronizál, mert kell bejövő neki hogy működjön, különben leáll.
Viszont itthon nem rakhatod fel hivatalosan, mert "rosszul járhatsz".
Talán azért árulják dobozba, mert az eladó is szembesült a buktatóival.
Máshol is volt már téma, küzdött vele egy srác kb 1 hónapig, majd elengedte.
Jobban jársz egy rendes, hivatalosan használható inverterrel még ha nem is kötsz szerződést visszatáplálásra.
Tudom az drágább, de nem egy okosban megoldott kivitelezés.
Vagy megveszed ezt, és használod miután a szolgáltató módosított a felhasználási feltételeken, és nyugodt szívvel üzemeltetheted, majd 10-15 év múlva, talán...

Üdv,
Krisztián

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Magyarországon tilos, ha jól tudom. Vajon miért adják el újonnan, dobozában? (Költői kérdés)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

ityvity
ityvity picture
*

Ha számolunk , 150-200Kwh órát évente ,ami nagyon jó érték , mikor térül meg a 82e forint . Ott ahol nem elérhető a villany szolgáltatás ,  még van érteleme . 

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Csak módjával! Megcsíp a szolgàltató, és felbontja a szerződésed!

Kalex

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Azt is elárulnád, hogy milyen hivatkozással? Ha én kinyomom a kismegszakítót, és nincs visszatáplálás, akkor mire hivatkozik?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ha kinyomod a kismegszakítót, akkor nem fog menni az inverter. Ezek a "balkon napelemek" arra lettek kitalálva, hogy (Németországban) csökkentsék a lakossági felhasználást. Nálunk tiltják. Ne rajtam kérd számon miért. Szerintem is hülyeség, én csak figyelmeztettem a kérdezőt a buktatókra. A vezérelt és a mindennapszaki közötti átkapcsolás is tilos. Addig nincs baj, amíg le nem buksz.

Kalex

1

cssztivi
cssztivi picture

Ez nem számonkérés. Gondoltam Te okosabb vagy ebben, és tanulni szerettem volna. Tehát ha nekem olyan rendszerem van, ami kikapcsolt megszakítónál működik, akkor semmi köze hozzá. Nálam olyan hálózat van a lakásban, hogy külön vannak a világítások, és a konnektorok biztosítva. Nekem az összes világítás, és egy hűtő, meg egy tv megy egész nap a nappanelról, és még gyenge napnál is bírja. Akkor ez mehet így?

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Az itthoni tiltásnak valószínűleg életvédelmi okai vannak.
Képzeljük el, hogy Mari néninél valamit szerelni kell az elektromos hálózaton. Nem ért hozzá, kihívja a villanyszerelőt, vagy az áramszolgáltató szakemberét. Az jóhiszeműen lekapcsolja a fő betáp kismegszakítóját, és elkezd matatni. Na jó, őneki van fázisceruzája, legyen inkább a szomszéd ezermester Józsi bácsi. Megrázza az áram. Ki ilyenkor a felelős, amiért a ház "áramtalanítva" van, mégis van villany a konnektorokban?
Feltételezésem szerint Németországban azért megengedett, mert ott tilos a házilagos villanyszerelés. Csak minősített villanyszerelő szerelhet házon belül is. Az ilyen erkély-napelemekhez nem jár olyan figyelmeztető cimke, ami a ház betáp mellett kell elhelyezni?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Előtted írták, hogy az inverter leáll, ha lekapcsolod a hálózatot. Nem fog senkit megrázni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Akkor hogyan lehet megoldani, hogy csak a hűtő menjen róla, és ne az egész ház?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Akkor hogyan lehet megoldani, hogy csak a hűtő menjen róla, és ne az egész ház?

Viszonylag egyszerűen. Okosotthon.
https://g7.hu/vallalat/20230429/mivel-az-erkelynapelem-tilos-elkezdik-ar...

Nem könnyű kihámozni a cikkből, de a lényege egy (vagy több?) okoskonnektor és okosinverter együttműködése. A szokványos okoskonnektor méri a hűtőszekrény -vagy bármilyen más egyéb fogyasztó- pillanatnyi fogyasztását és az inverter úgy szabályoz, hogy legfeljebb akkora teljesítményt adjon le, amit az okos konnektor(ok) mér(nek). Így kapcsolgatás nélkül garantálható, hogy nem lesz visszatermelés a hálózat felé.
A megoldás hátránya, hogy nem a teljes lakás fogyasztását méri, így simán lehet, hogy ha a mért fogyasztó épp nem fogyaszt ezért az inverter sem termelhet pedig van nap és el is használnák azt a háztartásban működő egyéb fogyasztók. Szóval a napelem amúgy is kérdéses megtérülését rontja jelentősen.

Abban nem vagyok biztos, hogy ilyen vissz-watt védelemmel ellátott rendszer esetén kell-e engedély a szolgáltató részéről, egyáltalán van-e bármi köze hozzá.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!

 Meglehet -elég drágán, de szabályszerűen.

Proli 007 kolléga tervezett egy ilyen áramkört,azt épitettem meg.

A "megtérülést" meg el kell felejteni. ---majd talán 80 év múlva?

 

0

kferi
kferi picture

Kreatívan....

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Igazából sehogy. Ez egy eleve laikus elképzelés. Főleg a váltókapcsolóval.

A lényeg az lenne, hogy a napelem által megtermelt energia csökkentse a hálózatból felvett villamos energia mennyiséget.

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Hibrid inverterrel, ami tud szigetüzemben dolgozni. Vagy egy szinuszossal. 
Illetve némi veszteség árán, de azt is meglehet, hogy az egész házat elbíró inverterről megy a ház, DC oldalt meg vagy a napelemről kapja, vagy az egyeniránított hálózatról. Annyi, ha nem süt a nap, akkor az egyenirányítás és az inverter veszteségét le kell nyelni.

1

Jaca
Jaca picture
****

Ha valaki az egész házát el akarja látni árammal a külső betáp nélkül, az nem a konnektorba fogja bedugni az áramfejlesztőjét, hanem a villanyóránál illik rácsatlakozi. 
A konnektoros 300W-os kütyüknél meg eleve nincs áram kifelé, ha nincs hálózati feszültség. Képzeld el, hogy Jürgenné porszívózni akar, és kell a konektor az erkély mellett, amibe a napelem van dugva. Kihúzza, és a villásdugón ott fog figyelni a kettőhúsz? 
Az se életszerű példa, hogy ha lekapcsolja a szolgáltató a hálózatot, mert az oszlopon kötni kell, és Pistabá napelemes rendszere meg rá van illegáliasn kötve. Ha megszűnik Paks felől a delej, Pistabá rendszere megkapja az egész utca terhelését, és leül, mint Sanyi a moziban. 
Az egyetlen veszély, ha az oszlopról leszakad a házba menő villanydrót, na ott előfordulhat, hogy ráz a ház felőli oldal ii (pl ha aggregátor megy), de a napelemes inverterek nem mennek hálózat nélkül szerencsére.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A fúrt kutakkal és évek óta ment az ijesztgetés, hogy bejelentési kötelezettség van és majd fizetni kell azért is, ami ingyen van... aztán végül már bejelenteni sem kell.
Amúgy meg a szolgáltatónak mi köze hozzá? Senki nem mondta, hogy rá KELL kapcsolni a szolgáltatóra, aki még felébe sem számítja be. Egy sima váltórelével megoldható, hogy az állandó fogyasztó (hűtő) a napelemről üzemeljen (a példában szereplő cikk szerint egy bojlert már nem bírna el), amikor meg nem süt a nap, a relé elenged és visszavált a hálózatra. Ha az udvar felé van felszerelve a napelem, senki nem megy be, hogy van-e ilyesmi felszerelve. A visszatáplálásért (ha hivatalos lenne) kapna mondjuk 50Ft-ot, amit éjszaka megvesz 100Ft-ért listaáron. De minek is szórakozni ezzel. Egy jó hűtő 6-8 órát simán kibír áramszünetben is, napos időben meg szinte folyamatosan dolgozna, így akkor felejtős is a visszatáplálás és a hűtő egy időzítővel a fenti példa alapján 25Ft-ból működne hálózatról. A hűtő mellé egy ventilátor is még simán elfér. Lehet, hogy ez így bonyolult, de inkább ez, mint hogy turkáljanak a zsebemben... mert már a nap sincs ingyen ebben az országban.

Én a LPG szerelékeket is Lengyelből rendelem, mert kb. 5e Ft-os szállítási díj mellett még mindig olcsóbb akár egy felújítókészlet, vagy egy itthon elérhetőnél sokkal újabb tartály, tehát ha valaha ilyesmire vetemednék, hogy vennék napelemet, azt tuti nem itthoni boltból hivatalosan tenném meg, hanem tennék egy autós kirándulást uniós szinten és az állam nem gazdagodna az én spórolásomon.

Szóval minden relatív... és az én példámban az áramszolgáltatónak a hálózatába nincs belenyúlva, így nem is jöhetne vizsgálódni. Bukok 100Ft-ból 25-öt? Lehet, de független maradtam az adótól, bejelentéstől, mindentől, tehát ott már be is jön ez a 25% (hiszen csak az áfa 27).
A magyar ember nem azért okoskodik, mert a vérében van, hanem azért jár kerülőutakon, mert azok rövidebbek és gyorsabban eléri a célját, minthogy lehúzzák még azért is, hogy a nap süt.
Jah... akkor ezért emeltek a strandok is árat, mert a héten sütött a nap!

3

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Amúgy meg a szolgáltatónak mi köze hozzá? Senki nem mondta, hogy rá KELL kapcsolni a szolgáltatóra, aki még felébe sem számítja be. Egy sima váltórelével megoldható, hogy az állandó fogyasztó (hűtő) a napelemről üzemeljen (a példában szereplő cikk szerint egy bojlert már nem bírna el), amikor meg nem süt a nap, a relé elenged és visszavált a hálózatra. Ha az udvar felé van felszerelve a napelem, senki nem megy be, hogy van-e ilyesmi felszerelve.

 

Azért nem lenne baj, ha el is olvasnád, amit kérdeznek. Az a helyzet, hogy úgy szólt a kérdés: tud-e szinkronizálni a kérdéses inverter?

Lehetséges, hogy a hírdetett inverter elvégzi a két különböző áramforrás szinkronizálását ?

Amennyiben átkapcsolod relével, nehezen! laugh

Kalex

2

Sakos2
Sakos2 picture

Ez így nem működik. 
- Az inverter hálózati feszültség hiányában nem termel. Például azért, hogy ne rázzon meg a villásdugója. (valójában azért, hogy ha áramtalanítod az épületet, akkor tényleg áramtalanítva legyen)
- A napelem nem aggregátor ami vagy működik vagy nem. A termelt energia függ az aktuális besugárzástól. Gyakorlatilag 0Watt és a névleges teljesítmény között folyamatosan változó. Hűtőszekrény  meghajtására tökéletesen alkalmatlan. Legfeljebb egy bojlerhez lehet jó.
- A napelemes rendszer arra jó, hogy a háztartás pillanatnyi fogyasztását a napelem pillantanyi termelésével csökkentse. A probléma ott van, ha a termelt energia több és elkezd visszatermelni a nyilvános hálózatba. Tudomásom szerint a digitális fogyasztásmérők a visszatermelést is fogyasztásnak mérik (a mínuszt is plusznak) így azt ki kell fizetni.

 

4

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Nálam a hűtő is a napelemről megy, és a mélyhűtőt is rá fogom kötni.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia! nálam mint 2 arról megy, egy EASUN 2,5 kw inverterrel. Télen a padlófűtésbe segít  mikor süt a nap, teljes szigetüzemben megy.

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Tudomásom szerint, a belső hálózat a saját tulajdonom. Az eon csak az óráig matathat.
Azért írom kis betűvel, mert ez a véleményem a cégről. Lassan 3 éve, hogy a gázbekötést megigényeltük, azóta választ nem kaptunk róla. A múltkori nagy vihar után szinte napokig nem lehetett elérni őket. Ha törvény van rá, hogy a szolgáltatónak ügyfélszolgáltatást kell fenntartani, akkor oldják meg. Mi van, ha a leszakadt vezeték az udvaromba lóg, és közvetlen veszélyt jelent? Tegnap megint vihar volt, és egy napja nincs áram, de a telefonon csak az jön, hogy túlterheltek, és próbálja később. A három fázisból egy, vagy kettő elmegy, és a szomszédokból toldott foldott hosszabbítókon kell áramot hozni, hogy a mélyhűtők menjenek. Mi van akkor, ha nekem pl. aggregátról kell üzemelnem, ami előfordult 3 napon keresztül. Akkor is majd megbüntetnek, hogy rácsatlakoztam a belső hálózatra? Elvileg 4 órán belül el kellene hárítani a hibát, mert utána kötbér van. Még sosem hallottam, hogy az eon valakinek fizetett a kárért, ami az áramszünet miatt állt be. A német szomszédaim háborognak amiatt, hogy képtelenek felhívni az üf.-ot. Most már látjátok kivel van dolgotok, mondtam nekik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Sziget üzemben mehet a dolog. Illetve olyan, ami kifelé nem termel (visszwatt). Tolhatod aggregátorról is a házat, de meg kell oldanod, hogy olyankor teljesen le legyen választva a hálózatról. 

1

cssztivi
cssztivi picture

Ez nyilván való. Eddig már eljutottam.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Már van olyan "balkon erőmű" kompletten, ami dugaljba dugandó, rajta meg van 1-2 lyuk kimenet. Oda lehet kötni a hűtttttőt, meg a kompjútert, meg a kisbojlert... Ha süt a nap, ott gyün ki a púder. Ha nem elég, akkor meg jön a fali malacból a többi. Vissza nem tol semmit, mert picit emel a betáp fölé, ahogy beterhelődik, mert elfogy a nap, akkor esik a kimenete, és jönnek az elektronok a fali malacból...

Ezt "lehet" használni, nem tol kifele semmit...

 

0

Sponsored links