You are here

Létezik olyan, 2 csatornás oszcilloszkóp, aminek a bemeneteinek testelése nem közös, hanem egymástól elszigetelt?

27 posts / 0 new
Last post
Szurkee001
Szurkee001 picture

Kedves Fórumtársak!
Olyan problémával szembesültem, amivel még eddig soha. Lehet, sokan ki fognak most nevetni a dolog bagatel volta miatt, de nekem ez nem szakmám, nem vagyok szakember, hanem csak hobbi. 
A problémám a következő: szeretnék két jelet egyszerre vizsgálni oszcilloszkóppal, hogy hogyan alakul az egyik a másik változtatásakor. Arra is kíváncsi vagyok, hogy van-e fáziskésés a két jel között és mekkora.? A baj az, hogy nem lehet egyszerre vizsgálnom, mert földzárlat keletkezik a mérővezetékek testelésén. Két külön szkóp erre, szerintem meg nem alkalmas. Gondolkoztam azon is, hogy kellene valamiféle leválasztó transzformátor félét készítenem, de kizárt, hogy alakhű lenne rajta a jelátvitel. Mi ilyenkor a megoldás?
Tervezem, hogy veszek végre egy digitális, tárolós szkópot, de még nem került rá sor. Gyűjtöm még az infókat, hogy melyik lenne számomra a legideálisabb.
Digitális, tárolós szkópban lézezik olyan, aminek a bemeneteinek testelése nem közös, hanem egymástól elszigetelt?

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Szervusz Szurkee001!
Az AI kolléga válasza :
"Igen, léteznek olyan oszcilloszkópok, amelyeknek a bemenetei egymástól elszigeteltek. Ezeket általában differenciális oszcilloszkópoknak vagy izolált bemenetű oszcilloszkópoknak nevezik. Ezek a készülékek lehetővé teszik, hogy különböző potenciálok vagy feszültségek mérését végezzék anélkül, hogy közvetlenül összekapcsolódnának egymással vagy a földeléssel. Ez hasznos lehet például akkor, ha mérni szeretnénk olyan áramköröket, amelyek között nagy feszültségkülönbség van, vagy ha mérési pontokat szeretnénk elhelyezni különböző földelési pontokon. Az ilyen típusú oszcilloszkópok általában speciális bemeneti csatlakozókkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a differenciális méréseket."
wink

0

hegi
hegi picture

Létezik ilyen szkóp, pl a Tektronix TPS2000B sorozata. Ezek 4 csatornásak, minden csatorna GND-je független egymástól is, és a táp GND-től is. 
https://www.tek.com/en/products/oscilloscopes/tps2000

De egy másik módszer, ha van hagyományos 4 csatornás szkópod, akkor 2-2 csatornának csak a melegpontjait használva, összeadva és egyiket invertálva is lehet mérni.
Tehát CH1+CH2inv és CH3+CH4inv lesz a két sugár.
Ehhez persze olyan szkóp kell amelyik menüjében ki lehet választani a két összeadást egymástól függetlenül a két-két csatornán.
Ez a módszer nem független galvanikusan, de jelentősen nagyobb impedanciával, a két mérőfej bemeneti impedanciáival kötöd csak össze a mérendő áramköröket. Sok esetben ez már akár elegendő is lehet. 1MOhm, 10MOhm, stb.

Illetve differenciál mérőfejek is léteznek, hagyományos szkóphoz. 

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Köszönöm a tippet, meg az infót! Azért szeretek itt olvasgatni, mert sokat lehet tanulni a tapasztaltabb kollégáktól!
Szurkee001

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hasznos segítséget, meg fogom fogadni a tanácsokat!
Időnként hajlamos vagyok túlbonyolítani a dolgokat, de a tanulópénzt azt mindig meg kell fizetni!
A hitvallásom ebben a témában tulajdonképpen egy régi könyv címe: Építve tanuljuk az elektronikát!
Az elektronika számomra egy érdekes hobbi. Soha sem az anyagi haszonszerzés motivált benne, hanem a tudásszomj, meg a megépítés öröme!
Szurkee001

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia! Esetleg használhatsz mágneses leválasztást Hall szenzoral.Van olyan szenzor amelybe be van épitve kis darab vezetö amelyet sorba teszel az áramköbe és az átthaladò áram mágneses terét  Hall szenzor feszültségé alakitja.Egy ilyen ic pl.az ACS712-05B-T  ez 5A--ig alkalmazhatò kb.80kh-ig  2KV levaálasztásal.Kicsit régen használtam ,lehet találsz ujabbat azota.csak egy ötlet üdv.Jòska.          

2

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Köszönöm a tippet. Nem ismerem, de mindenképpen utánna fogok olvasni!

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem hiszem, hogy van ilyen. Hiszen akkor a szkópon belül kellene legyen leválasztó trafó.
Máshogy kellene megközelíteni, de előbb pár kérdés:

  • analóg vagy digitális jelekről van szó?
  • mekkorák a jelszintek? és a maximális frekvencia?
  • hogyan jön létre a földhurok a földek közösítésekor, és ez miért baj?
  • ez talán egy hídkapcsolású audio erősítő?

Üdv, lcsaszar

2

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!

A kérdéseidre válaszolva: digitális jelekről van szó. A jelszintek 12V és kb.:70V
Sok mindennel szeretek kísérletezni. Most éppen egy bipoláris léptetőmotornak próbálok összerakni egy vezérlést. Több féle feszültségszint miatt viszont nem merek rámérni szkóppal, mert a MOSFET-eknek a vezérlő feszültséget galvanikusan elszigetelt tápok biztosítják. A  kb.:70V azért indokolt, hogy fürge legyen.

0

torokj
torokj picture

Hello,
Nyugodtam rámérhetsz szkóppal a MOSFET ek Gate lábára.
A vezérelt,nagyáramú (Drain ) részbe meg tegyél egy tized-század ohmos ellenállást,és az azon eső feszültséget úgyszintén  meg tudod nézni.

  kb.:70V azért indokolt, hogy fürge legyen.

Motorja válogatja,ez így kicsit pontatlan megfogalmazás.Meg miért kellene galvanikusan leválasztani?
tj

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!

A tervem egy műszerész esztergára gépi előtolást szerkeszteni. Ehhez vettem a bipoláris léptetőmotort. A motornak tulajdonképpen 2 tekercse van 4 kivezetéssel. 
mindkét tekercset H-híd kapcsolású MOSFET-ekkel szeretném vezérelni. Azért számoltam kb. 70 V-al, mert a tekercs induktivitásából, terhelhetőségéből, meg a mechanikus áttételből adódóan ekkora a max., ami gyorsmenet esetén kellhet. Lehet, hogy tévedek, de szerintem a H-híd kapcsolásban nem lehet ugyan arról a fesz ről a tekercs, meg a MOSFET-ek G-S-ei, mert akkor zárlat lesz. Ezért indokolt a galvanikus leválasztás. Mondjuk, képlékeny még a dolog, de első nekifutásra így tűnik logikusnak. A rajz nem saját ötlet, hanem a HE-án olvastam egy cikket és onnan van.

File csatolás: 

0

proba
proba picture

Ha komolyan akarsz a géppel foglalkozni, és a feteket nem pár 10 Hz-val vezérelni, javaslom a hídmeghajtó IC-ket. opto és társai kellően lassúak a feladathoz. Amúgy ha egy egy plusz tranzisztorral vezérled a felső feteket mindenféle galvanikus elválasztást megspórolsz. Esetleg ha nagyon akarod, némely tápokban egy kisebb transzformátorral oldják meg a vezérlést.

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Hídmeghajtó IC-t még nem használtam, de kíváncsiságból ki fogom próbálni, ha nem túl drága.
Nem pár tíz Hz-el, hanem max 1-2 Khz-el hajtanám meg. Ennek a motornak, amit vettem 200 lépés kell egy fordulathoz. Tehát 1 KHz-nél az 5 fordulat másodpercenként, ami nem tűnik soknak. Az optocsatolók a katalógus szerint bőven működnek a Khz-es tartományban. Szerintem azzal nem lesz gond.
"Esetleg ha nagyon akarod, némely tápokban egy kisebb transzformátorral oldják meg a vezérlést."
Pontosan ezt a célt szolgáljná a DCDC konverter. Akkora a mérete, mint kb. egy 5 W-os ellenállásnak, csak ennek a max. kimenő teljesítménye 1 W. Ha többet veszünk, akkor kb. 1000 Ft/db az ára, ami még vállalható.
Még nem állt bennem véglegesen össze a terv, a méretezésekkel bajlódok jelenleg.

0

proba
proba picture

Amire én gondoltam, a transzformátor nem segédtápot állítja elő, hanem a tekercsre pár ellenállás dióda azt megy a tranzisztor lábára közvetlenül. Egyik tekercs az alsó, a másik meg a felső oldali tranzisztorra. A vezérlés meg a primer oldal. 230-as tápokban többször találkoztam ezzel a módszerrel.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Most hogy tettél rajzot ,egész nyugodtan mérhetsz leválasztás nélkül .A fetek kapcsolò üzemben dolgoznak.Kapcsolò üzemben a GS vezérlés kis ellenású fokouatal történik,azért hogy a tet GS bemenö kapacitását az impulzus kezdetén feltöltse majd az impulzus vegén kisüse.Ezért komplementár végfokal  vezérlik a kapcs.üzemü feteket.A mérö szonda nem befolyśsolja a müködést.Pl.a meghajtò ic-k kimenetei IS igy vannak .Ezért nem mindegy az alkalmazott fet  sem kapcsolò üzemre.üdv.Jòska

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hát nem tudom. A felső FET-ek vezérlését nem látom át. Azokat nem lehet a gnd-hez képest kapcsolgatni. Én optocsatolót tennék minden FET G-S közé, az opto-k bemenetét akár TTL-lel vezérelheted.

A galvanikus leválasztásban igazad van, az optok pont erre valók.

1

hcs
hcs picture

Szia!
Csak egy tipp: IR2213 high and low side driver. Egyetlen hátránya hogy Fet hiba esetén drága a cseréje...

1

torokj
torokj picture

Szia,
Ez ide felesleges,nem D osztályú végfokot akar építeni.Nem kell nagyfrekvenciás vezérlés.

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

A terv az, hogy külön egy DCDC konverter a jobb felső FET G-S-nek, külön egy a balfelső FET G-S-nek és külön egy az alsó kettőnek, amiket egy vezérlőről optocsatolókon keresztül adott ellenállásokra kapcsolgatok. Ezek az ellenállások pedig párhuzamosan vannak kapcsolva a FET-ek G-S-eivel. 
Használtam már ilyen DCDC konvertereket. Kb 1000Ft / db. 1W-osak. Szerintem meg fog felelni a célnak.
Vagy ez így túl van bonyolítva?

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Tudtad hogy van olyan opto csatolò amely kimenetén feaszültség jelenik meg ha az opto led-el megvilágitod.Leválasztva nem tranzistor van a kimenetén ,hanem fény Ellen pl.több fény  dioda sorbaköte.Pl.a Toshiba  TLP3906  ez direkt fet vezérlö ,kimenö fesz.10V.ha led árama 10mA .A sbesség füg a fet GS kapacitástòl,pl.legyen 1nF alatt.Ha komplementár feteket használsz ,ugy a mérés a gnd -képest mérhetö mind a 4 G-neken.A vcc is váltò áramú mérés szemponttjábòl ugyanazon a potenciálon van.csak egy ötlet.üdv.Jòska   https://datasheetspdf.com/PDF/1470859/Toshiba/TLP3906/1

1

torokj
torokj picture

szia

Vagy ez így túl van bonyolítva?

Miután készen fillérekért kapható  hála a 3D nyomtatók tömeges elterjedésének,szerintem igen.
Persze az alkotás öröme,(és a tönkrement félvezetők) megfizethetetlenek.Cinizmus offsmiley.
tj

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem kell túlspiláznod.
Lásd mellékelt rajz, példának.
Kész léptetőmotor vezérlőt pedig tudsz vásárolni barátságos áron, feleslegesen ne találd fel újra a melegvizet.

 

File csatolás: 

4

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerintem igen. A 4 db optót simán vezérelheted közvetlenül TTL/CMOS logikáról.

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Létezik ilyen oszcilloszkóp, és mérőfej is, habár nem a hobby kategória.

https://www.tek.com/en/datasheet/isolated-measurement-systems-tivp1-tivp...

Érdemes lenne beszúrnod az aktuális kapcsolási rajzot, a mérőpontokkal,hátha kitalálunk rá valamilyen megoldást.

Tóni

3

Digitalfish
Digitalfish picture

Sziasztok!
Még annyit tennék hozzá hogy ha nincs ilyen oszcilloszkópod vagy mérőfejed akkor 4 csatornás oszcilloszkóppal simán mérhetsz 2- 2 csatorna melegpontjával differenciál üzemmódban. Matematikai művelet kivonás pl ch1 és ch2 között és ugyanez ch3 és ch4 között . Ekkor nem kell a mérőcsúcsok hidegpontját bekötni sehova. 
Üdv: Imre

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Lentebb már leírták.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Oppsz, tényleg! Bocs!

0

Sponsored links