You are here

Megint napelem

215 posts / 0 new
Last post

Pages

Comments
agressiv
agressiv picture
*

Vasdrót...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Bár hihetetlennek hangzik, de igaz. A szakmai zsargonban az ACSR légvezetéket vasdrótnak hívják. (acélhuzal erősítésű alumínium sodrony) Mechanikai okokból sokat telepítenek.
A mai kötegelt NFA2X jobb vezetési tulajdonságokkal rendelkezik. (anyagát tekintve AASC)
                 keresztmetszet            ellenállás
ASC          50                               0,5786 (alumínium vezetéksodrony)
AASC       50                                0,6716 (ötvözött alumínium vezetéksodrony)
ACSR       50                                0,6767 (acélalumínium vezetéksodrony)

Érdemes szakemberektől tájékozódni, mielőtt véleményt alakítasz ki.

Kalex

4

agressiv
agressiv picture
*

Heló

acélhuzal erősítésű alumínium sodrony

Tehát nem vasdrót. Ilyen alapon az oszlopon húzott koaxot is hívhatnánk vasdrótnak, az is acéllal van erősítve. Tény, hogy nem ismerem a szakzsargont, de nem is tűnt szakzsargonnak a kontextus alapján és végülis mégsem sima acélsodronyról van szó.

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálunk is ilyen (vasdrót) jön be az oszlopról
Régebben, mielőtt lecserélték az utcán a 4 különálló vezetéket, az is ilyen  volt

Bálint

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia! 
Szerintem ami bejött hozzátok az sima alumínium vagy ötvözött alumínium sodrony volt. Az acél alumínium sodrony azt jelenti, hogy a sodrat közepén van egy kisebb keresztmetszetű acélsodrony és e köré van szintén egy vagy több rétegben sodorva az alumínium sodrat. Az acél sodronymag célja a szakítószilárdság növelése amit a növelt oszloptávolsággal épített hálózatokon szükséges mert a nagyobb távolságnál nő a szükséges befeszítő erő. A tényleges áramvezető az aluminium külső sodrony.Az acélmagot nem számolják bele a keresztmetszetbe! Jellemzően közép és nagyfeszültségű hálózatokon alkalmazzák, lévén itt használnak növelt oszloptávokat. Kisfeszültségű (0,4kV) hálózatot nincs értelme ezzel tervezni!
Amugy a sima alusodrony és a vele megegyező keresztmetszetű acél-aluminium sodrony vezetőképessége között nincs nagy különbség a kettő ekvivalens a KIF hálózatokon előforduló hosszaknál. Az ötvözött alusodrony vezetöképessége kicsit rosszabb a sima alunál . Itt is a szakítószilárdság növelése miatt ötvözik az alumíniumot. Ezt már szokták KIF hálózatokon is használni. Ez egy eléggé sprőd sodrony ugyanúgy néz ki mint az alu. Villámhárítóknál szokták még szeretni a használatát. 
A kötegelt légkábelbe nem mennék bele de előnyös tulajdonsága a sokkal kisebb eredő vonali impedancia. Pont úgy és azért mint a földkábelek esetében. SSZXV nek hívták régebben most NFA2X ahogy Kalex is írta.

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Lehet ezen rugózni. Fizikailag miben más, mint az alulméretezett alusodrony?

Semmiben. Túl nagy az ellenállása, alul van méretezve. Ki kell cserélni vastagabbra, vagy rézre. Erre kell fordítani a pénzt. Majd kiadni az engedélyt a napelemre. Nem ezt tették.

De semmi gond, egyszer mindenki sorra kerül.  Van, aki napelemmel, van, aki kórházi fertőzéssel, vagy csak egy postabank botránnyal .. Te is . Majd akkor én szarom le, és dobálok sok ...-ot..

Mindenki sorra kerül 

​​​​​​

0

kferi
kferi picture

Már sorrakerült mindenki.... Csak a birkák egymás se....t szagolva mennek a tolvajgazember után, aki rázza nekik a kolompot... Ez látszik itt is...

1

agressiv
agressiv picture
*

Vagy inkább a birkák óbégatnak ész nélkül és csak fröcsögni tudnak, ahhelyett, hogy kicsit végiggondolnák.
Nem értem miért kell mindjárt politikai hisztériát csinálni és nyomni itt a szánalmas kocsmadumát.

3

kferi
kferi picture

Még egy pici kétséged se merül fel? Tudom a pszichológia szerint nem és nem is fog! 

1

agressiv
agressiv picture
*

Az isten szerelmére már.... A kormány kretének gyülekezete, ez nem kétség. 

De az, hogy ezen a fórumon senki sem képes még csak feltételezni sem (villamosmérnök létére), hogy esetleg nem a legideálisabb a rendszernek a nagymértékű hálózatra termelés egy olyan időszakban, amikor nem olyan nagy az energiafelhasználás, az teljesen abszurd. Pici kétséged sem merül fel?

Nem lehetséges, hogy azért vennék olcsón az áramot, mert nincs rá szükség? A szélerőmű eleve életképesebb koncepció mert szél aztán éjjel napal előfordulhat, de éjjel biztos nem fog sütni a nap.

Amikor a napelemes télen húzza a hálózatot a villanyra átszerelt fűtésével, azt az erőművek (hőerőművek leginkább) termelik ki, nem a nap és az erőmű nem olcsó mulatság. A te nyáron nappal kitermelt energiád szart nem ér télen, kutyának sem kell. Az erőműveket nem lehet csak úgy letekereni, amikor napsütében barom módra termelnek a napelemek, majd hírtelen fel, amikor besötétedik. Ezért kellene tárolni az energiát és nem a hálózatra ráengedni.

2

Jaca
Jaca picture
****

Ha még mindig importálunk energiát, akkor nincs feleslegesen megtermelt áram. És épp nyáron dőlt meg az áramfogyasztás. Akinek napeleme van, annak klímája is többnyire, így hűtött. Képzeld ezt a fogyasztást napelem nélkül. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Olvass figyelmesebben, a nyári (alacsonyabb) csúcs dőlt meg és abból is az idei és az is este háromnegyed nyolckor, amikor már csüggednek a napelemek. :)

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Győzz meg kérlek. Mit szúrtunk el napelemesek? Komolyan kíváncsi vagyok. Politika nélkül.

-kiadták az engedélyt hmk-ra fűnek fának, vagy nem...
- elbírja a hálózat?
-tudható volt, hogy gond lesz?
- 10 éves szaldó volt beígérve?
- szolgáltatói szerződésbe államilag belenyúlnak, vagy nem, hogy ezt kivezessék?
-megszűnik jelenlegi állapot szerint a mostani helyzet az eddigi szerződötteknek úgy, hogy érvényes a szerződés?
-rendben van, hogy 5Ft áron veszik át a villanyt kWh alapon, majd a szomszéd pék már 180Ft-ért kapja? 25m dróton átküldve?

Kérlek, győzz meg, hogy ez így mind rendben... 

Érvelj. Győzz meg. Ez fröcsögés? 
 

1

agressiv
agressiv picture
*

Itt csak az a kérdés, hogy te tudtad-e a választ és az esetleges önellentmondást, vagy sem. Te kötötted a szerződést, ha tudtad, a saját hülyeséged, ha nem, akkor a saját tudatlanságod.

Rám biztos nem építenek a kormányok, mert én sosem vettem volna fel devizahitelt, sosem bíznék a kormányban, és sosem termelnék hálózatra napelemmel. Tehát pont én nem vagyok itt birka.... Nekem is mondták a helyi vállalkozók, hogy mekkora biznisz a napelem, miért nem csinálom, még hitelre is megéri, mert inkább fizessem a hiteltörlesztőt a villanyszámla helyett.. Hát ezért. :)

Ja és nem szokásom beugrani az ingyen pénz baromságoknak, amikor mindenki vásárolta a Bitcoin-t mert lesz vagy százezer is, én shortoltam. :)

Lesz napelemem, de nem hálózatra fog termelni és egyedi megoldás lesz kiépítve a házban kompletten, jó hatásfokkal ésszerűen.

4

kferi
kferi picture

Hagyd. Rájuk épít a tolvajkirály!

2

agressiv
agressiv picture
*

Ez mért érték, egy somogyi kis faluban..

És alaszkában egy tó mélyén? Én is faluban élek és 230-240V között van a hálózati fesz, érdekes módon nasütéskor több.... Nem kellene általánosítani mucsaröcsögei példák alapján.

Nem gondolom, hogy azért a horribilis hálózathasználati pénzért még sajnálnom is kellene őket. Bocs.

Ha már ennyire ragaszkodsz külfödli példákhoz, nézz utána, hogy máshol mennyibe is kerül a villanyáram, vagy annak, hogy mennyi lenne a rezsicsökkentés nélkül nálunk. Szóval ne várj semmiféle fejlesztést, amíg lófütty pénzt sem keresnek.

2

torokj
torokj picture

Ha már ennyire ragaszkodsz külfödli példákhoz, nézz utána, hogy máshol mennyibe is kerül a villanyáram, vagy annak, hogy mennyi lenne a rezsicsökkentés nélkül nálunk. 

Fején találtad a szöget.A rezsicsökkentés mint varázsige és hatalomtechnikai eszköz.Kiveszik a pénzt ugyanúgy a zsebedből,csak másképp.És a pénz így se,úgy se a hálózatfejlesztésre megy,hanem CÖF támogatásra,ostoba propagandára,magánemberek zsebébe.Ha ez kell a a népnek,meg is érdemlik.Sötétség délben.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Persze. Azonnal nézem, és cserélnék is.. pl a 27% áfát, a eü pénztári megtakarításom elvételét, az EÜ állapotát, mondjuk elcserélném a Német, vagy a Dán, Svéd kollégám fizetéséreis azonnal cserélnék. Fizetném a német autópálya árát is.. soroljam még?

Nem rezsicsökkenteni kell. Egy olyan országban szeretnék élni, ahol ki tudom fizetni... A fizetésemből. Majd elmegyek vacsorázni a családdal hetente 3x étterembe,.eljutok nyaralni... És nem lölők költik a pénzem yachtra...

 

2

proba
proba picture

Én egy faluban élek a transzformátortól kicsit messzebb. A hálózat ellenállása kb 1 ohm. A szolgáltató ha meg gebed akkor sem tudja a névleges értéken tartani 25-32A biztosíték mellett. Lehet te a trafóhoz közelebb laksz, de nálunk 4kW fogyasztás -17V ( téli fűtés ) 4kW  termelés +17V ( tavaszi napsütés) Ezt tartsa a tűréshatáron belül ha tudja...( szerencsére egyedüli napelemesek vagyunk a trafón, a villanybojlerrel meg meg tudom etetni a csúcsokat..)

2

agressiv
agressiv picture
*

Na akkor képzeld el, ha még lenne pár háznál napelem... Pontosan mit is várnánk a szolgáltatótól, hűtsék szupravezetésig a vezetékeket?

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem. De cseréljék le a vasdrótot korszerű vezetékre, és telepítsenek olyan alállomásokat, amik tudnak kiesés nélküli váltást végezni, mint 2023-ban szokás.

Ha ők elvárják, hogy én csak euro6 autót vegyek, mert az a tuti környezet barát, úgy gondolom, nem túlzás az elvárásom.

Azért van a hálózat használati sarc, hogy modernizáljanak, és nem azért, hogy a vasdrót veszteségét velem fizettessék ki, a többit meg elyachtozzák.

2

kferi
kferi picture

Ez egy szakmai fórum és annyira sok butaságot mondasz, hogy csak nézek.

 

2

Jaca
Jaca picture
****

A szolgáltató felrak neked egy 32A-es megszakítót. Ahhoz járna az is, hogy ha én mind a 32A-t használom, akkor se legyen 10%-os feszültségingadozás. Nem csodát vár senki a szolgáltatótól, csak megfelelő szolgáltatást. Vagy te a befizetett útadó után nem várnál el normális utakat? Neked teljesen jó, hogy szétmegy a segged alatt a futómű, holott fizetsz a szolgáltatásért? Vagy ha kinyitsz egy vízcsapot, nem várod el, hogy egyenletesen folyjon belőle a víz, függetlenül attól, hogy három házzal arrébb épp lehúzták a WC-t? 
Csak míg nem voltak HMKE-k, addig nem volt ennyire észrevehető, mekkora szar villanyhálózat vesz minket körül. Aztán mindenki a HMKE-seket szidja a szolgáltató helyett.

1

torokj
torokj picture

A szolgáltató felrak neked egy 32A-es megszakítót

Az is elvileg alanyi jogon jár (na) de egy rakás plusz adminisztrációs költséggel,Jó, bizonyos esetekben kell korszerűsíteni a mérőhelyet,de sok esetben felesleges ,többszázezres kiadást vernek az ügyfélre."Szabványosított,utcafronti,kizárólagos forgalmazótól".A háromfázisú mérőhelyet már említeni sem merem.(Jó ha belefér fél millióba,és fél évbe).Nyilvánvaló hogy politikai okok is vannak a rezsihazugságtól kezdve,melyik cég fejleszt a bizonytalanságba?
Pl az Egyesült Királyságban 100 Amper az alap.Nekik megéri?

1

proba
proba picture

Amit ez ügyben gondolok, van ugye a vízhálózat ( analógia a villannyal, csak szemléletesebb) indul vastag csővel azután vékonyabb, vékonyabb. Ez boldogan kiszolgálja az igényeket. Tervezhető karban tartható... Egyszer valaki a hidroglóbuszt felteszi a félcolos csapjára, azt elkezd panaszkodni, miért nem folyik el a víz tőle.  Ehhez sem szolgáltatóként, sem magánszemélyként nem lehet alkalmazkodni 10 percen belül.. (ha a hatósági árakat nézzük, akkor meg lehet az akarat is hiányzik. Amit nagyon megjegyeztem, bár nem vagyok benne érintett, az a dohányzás elleni kampány volt. A vendéglősöket kötelezték külön helységek létrehozására, mikor ez megtörtént, szerintem nem kis összegért, akkor betiltották anblok az egészet...Mos is ez történik, ennek sajna lehet részese leszek. Amit tesznek az kb az hogy mire ébredtünk éppen ma. Ez mindenkivel kitolás.

0

Jaca
Jaca picture
****

Akkor most elmondom, mit csinált az MVM vizesen:
Szólsz a vízműnek, hidroglóbuszt akarsz felrakni. Ők jó pénzért felrakatnak a félcolos csőre egy 6/4-es csapot, hogy arra kötheted csak a hidroglóbuszodat, ahelyett, hogy felvilágosítanának, hogy nem fog rendesen működni, és tudják is, hogy kevés hozzá a hálózatuk. 
Annyi a különbség, hogy a vízközművek veszteségesen működnek, az MVM pedig kurva nyereségesen. 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Jó a pêlda, csak itt a hidoglobus 1/2" csőre kötését egy magánjogi szerződésben pöcséttel ellátták. Most ebbe a szerződésbe köp bele az állam, és tesz keresztbe.

Mellesleg ha nálam van 3*32 A, befele... Akkor azt el kell viselni a hálózatnak, befele.. hisz kifizettették velem... Akkor az a tetves elektron csak befele tud menni? Vagy nyilván nem tudja a hálózat, csak lehúztak... ;)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia! 
Írtam az egyidejűségi tényezőről már ebben a topicban. A napelemes rendszereknél más egyidejűségi tényezővel kell számolni. A hálózat amit használsz amikor tervezték kanyarban sem voltak a napelemes kiserőművek. Ezért lakossági eit-vel számoltak ráadásul ebből is van többféle. Majd szép lassan utánnamegy a rendszer a megváltozott igényeknek. Egyébként reklamálni kell ha feszprobléma van, meg mindenért is, 
Az volt a legnagyobb baj hogy meredeken nőtt a rendszerek száma ott is ahol már nem lett volna szabad több engedélyt kiadni. Volt nyomás mert az EU felé virítani kellett a statisztikát a megújulók terén. Meg ment a maszekolás az engedélyek kiadásakor. Meg a felhasználó is emeltette az inverter feszültségét, hogy tudjon termelni a kis erőműje. Ez is baj volt mert szakmaiatlan viszont érthető a felhasználó szempontjából hiszen meg kell térüljön a beruházása. 
Az is érdekes, hogy a lakossági kiserőművek számát stratégiai szempontból egy arányszám alatt kell tartani , hogy ne legyen szabotázsképes tömege hálózat ide vagy oda. A lakossági kiserőműveket az alaperőművek a csúcserőművek és a primmer szabályzók simán kiszabályozzák ha a lakosság elkezdi lekapcsolgatni otthon a kis cuccosát. 
Szerintem te írtad még az alállomásos hsz-t is. A 120/20-10kV os állomásokban mindben van automata feszszabályozás! A te és mások trafókörzetei ezekről s 10kV-os vagy 20kV-os szabályozott feszültségről mennek . Itt már nem alkalmaznak szabályozást csak csapolást lehet állítani fel vagy le. Az ez mögötti hálózatrész és a trafó a szűk keresztmetszet ha megváltozott igényeket vizsgáljuk. 
 

4

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: előre kell tervezni, fél évre
Lásd
Olajkályha, villanyfűtés, gázfűtés

Mi lesz a napelemparkokkal, közületi épületek, cégek  elszámolásával?

Bálint

2

micilacko
micilacko picture

Azok Fidesz tulajdon.. Ott semmi gond nem lesz...

2

Jaca
Jaca picture
****

Egy félrészeg politikus egy nem hivatalos bejelentést tett. Most megnézik, mi a tűréshatára a népnek. És majd mindenki örül, hogy mégsem öt, hanem hat forintért veszik át tőle az energiát. Most kellene neki menni az MTV székházának, hogy fejezzék be a hazug propagandát, amivel meghülyítik a népet választáskor.

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ugyanaz van, mint annak idején a devizahitelekkel. Kapott a polgár egy elfogadható ajánlatot az extrém magas forinthitel kamattal összehasonlítva. Nem lehet senkit hibáztatni, hogy élt vele. Akik kimaradtak belőle, azok kórusban lehülyézték a becsapottakat, hogy háhá, előrelátónak kellett volna lenni! Az akkori kormány meg mélyen hallgatott.
Most is ugyanaz van a napelemekkel. Van egy becsapott réteg, akinek most kitolták a megtérülését pár évvel. A többiek meg lehülyézik őket, hogy háhá, előrelátónak kellett volna lenni!
Annyiban van igaza a kárörvendőknek, hogy előre kellett volna látni a kiszámíthatatlanságot.
Egy szakmai kérdés: a mai napelemes rendszerek (panel, inverter, akkuk, vezérlés) 10-15 év múlva is jók lesznek? Mi van a meghibásodással, hatásfokromlással? Mennyi a karbantartás költsége éves szinten?
Korábban az a hír terjedt, hogy a visszatáplálás teljesen megszűnik, mert nem bírja a hálózat. Vagy ez csak az új telepítésekre vonatkozik, és a régieket állítják át havi elszámolásra?

1

Inhouse
Inhouse picture
*

Kapott a polgár egy elfogadható ajánlatot az extrém magas forinthitel kamattal összehasonlítva. Nem lehet senkit hibáztatni, hogy élt vele.

Megkérdezték az OTP-ben, hogy melyiket szeretnénk. A devizás jelenleg alacsonyabb, a Ft-os 4+2% garantáltan 10 évig. A devizás mehet lejjebb, bár ennél már nem valószínű, illetve feljebb is. A Ft-osat kértük. Nem a Ft-os volt extrém magas, hanem a devizás volt túl alacsony.

1

micilacko
micilacko picture

a devizahitellel se az volt a baj, hogy emelkedett a törlesztő, s volt kockázata.. A főbaj az volt, hogy szándékosan gyengítették a forintot a pórnép kontójára, majd egy olyan álmentést hajtottak végre a forintosításkor, ami vicc.. Nekem olyan árfolyamon lett rögzítve a hitelem, ami soha nem is volt..  Itt a főbaj a szándékos fideszes forintgyengítés és a bankoknak szabad kezet adó törvénykezés volt.. A középárfolyam
gyengült 5%-al, a törlesztő 20-al nőt.. hogyan? A bankok saját maguk szabta árfolyammal dolgoztak, amit jó bőven ki is használtak, s ezt engedték.. Melyik kormámy is volt ez,,, Jaa? Fidesz...

3

micilacko
micilacko picture

"Korábban az a hír terjedt, hogy a visszatáplálás teljesen megszűnik". Persze nem bírja a hálózat. Ennek etettek elő. Most majd jön a bruttó elszámolás.. 5 FT-ért veszik át a termelt áramot, s eladják 2 házzal arrébb 35 ft-ért a harmadik pékségnél meg 130 ft-ért, s jéé. már elbírja a hálózat.. Fura ez...
Nemrég ezért alakították át az áramdíjat is 5ft áramdíj+30 ft rendszerhasználati díjra.. Persze Paks 13ft-ért adja Lölö napelemparkjától 43ft-ért veszik át.. A lényeg,hogy Te legyél átverve, kihasználva... Kell a lé a pártnak..

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A napelem kihúzza, a hatásfoka esik. De az kb mindegy...

Az inverter biztos nem húzza ki. Tele vannak elektrolit kondikkal, igbt-k alatt szilikonnal, ventilátorral, amibe beköltözik minden..

Akkuból meg pláne nincs, ami kibír 15-20 éveg... Ha akku kell, el kell felejteni.. amíg van orosz gáz...

2

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:

Bálint

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Az a baj, hogy ez nem vicc... :( 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ahogy mondani szokás "nincs ingyen ebéd".
A kormány kizárólag az EU-s normatívák elérése miatt promózta az éves elszámolást (szaldót), amit most egy rendeleti módosítással megszüntettek.
Úgy gondolom az éves szaldó megszűnésével, a havi szaldóval  lesz igazságos a rendszer. Olyan a világon nincs (kivéve nálunk) hogy nyáron betermelsz olcsón, télen meg kiveszed a drágát.
Ami viszont pofátlanság, hogy nem lakossági áron akarják a napelemeseknek adni az áramot.
Talán annyi előnyük van a napelemeseknek, hogy minimum 0%-os hitelből, 
vagy komoly állami/EU-s vissza nem térítendő támogatással épült meg jópár 
napelemes rendszer...
Nyafogni nem kell, gondolkodni kell. Most kell szigetüzeművé átalakítani a 
rendszereket, mintegy előremenekülve, ez tűnik szerintem a jobbik megoldásnak.
Majd mindenki eldönti merre tovább.

Tóni

10

kferi
kferi picture

Bocs de itt az újra és újra kib...nak valakikkel esete van. Közben az EU 10 ezer milliárdja mellet a magyarok 30 ezer milliárját cseszték el és még mindig csak lopnak....

De hát a birkák továbbra is inkább egymás se...ét szagolják és mennek a kolompos után.

Ja, igen neked is aki éppen ezt olvasod, meg a gyerekednek, unokádnak, apádnak is van 5-5 milliónyi kölcsöne, amiből  minden ember, gyerek 3-at mostanában vett fel jachtra, kastélyra, Marbella szállodára valakiknek ajándékba. Igen erőművet és áramszolgáltatót is vettél ajándékba...

 

4

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Olvass, mielőtt írsz... Az eu rendelet úgy szól, hogy az új belépők esetében nem lehet éves szaldó.

Nem pedig úgy, hogy ki kell vezetni. 10 év volt a duma, igen, írásban leírta az EON..  mert különben soha nem térül meg..

Az aljasság netovábbja, hogy nem olyan régen átalakították a villanyszámlát, mint az bizonyára feltűnt. Szép nagy lett a rendszerhasznalati rész, és olcsó az energia. Hát ezért... 

Én megtermelem, elveszik 5Ft/kWh áron, és a szomszédomnak meg eladják sokszoros áron, attól függően, hogy cég, vagy nem.. van közötte 20m légkábel... Lölő meg hajókázik. Hát a nagy büdös lónak a micsidájat. Azt.

Na ez az aljas mocskos tetű féreg kizsákmányoló hozzáállás.

Vegyek akkut? Minek? Meg miből? Meg persze új invertert hozzá.. mingyá rohanok. Hogy 3 év múlva meg a nyakama húzzanak egy új adót? Perszepersze.. mert most megígérik.. meg...

Nem kis fideszes csicskák.. eszemben sincs. 5Ft áron tőlem egy pW villany ki nem megy a dróton, inkább saját kezűleg szedem le a tetőről... 

Amit saját erőből, saját 3m Ft befektetéssel, támogatás nélkül szereltem fel. Mert előrelátóként öngondoskodni akartam, nem mellesleg zöldíteni.

És ha lesz pertársaság, bizony megyek, mert kérem a pénzt a co2 kvótából, amit én termelek meg zölden, és nem a mátrai erőmű lignitből...

Elmennek a bús büdös....
​​​​​

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Tudok olvasni ne aggódj.
A megtermelt áramoddal meg szabadon rendelkezel.
Ha nem adod 5 Ft-ért, amit megértek, akkor nem adod.
Az a gond hogy az emberek naívak, manipulálhatók, és becsaphatók.
Ez a napelemes támogatás is csak addig volt jó meg szép, amíg a közösből ment.
A teljesen önerős beruházások ritkák voltak.
Előbb-utóbb mindig eloszlik a köd,és kiderül az igazság....

7

mindigehes
mindigehes picture
**

Milyen igazság Te szerencsétlen...

Itt az sosem derül ki. Ezért élősködnek a gazdáid rajtunk..

Hol is dolgozol? Hova is fizeted az adód?

Te egy műszaki ember vagy. És azt mondod, vegyenek akkut a napelemesek..  

Dőlj hátra, gondold át, számolj..

Hogy a büdös francba lehet nyerni egy olyan focimeccsen, amit a hegydoldalban rendeznek, 3 játékosod van, az ellenfélnek 300, és a felső kapuba kell gólt lőni..

Az idióta gulyásgeri közli a kormányinfón, hogy a napelemes  csináljon magának melegvizet. Ok. De mit kezdek 2000liter melegvízzel nyaron... De már ez a kretén is benyögte, hogy nagyobb szerénység, kisebb yacht.. már ezeknek is böki a csőrét...

Nyugi nyugi.. egyszer Te is sorra fogsz kerülni... Csak idő kérdése...

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Beszélj velem rendesen, nem a haverod vagyok.
Meg jó lenne ha értenéd mit írok.
Azt mondtam , hogy egy ilyen helyzetben érdemes lehet szigetüzemre átalakítani a rendszert, így ér a legkevesebb kár. Mert kár ér, mindenképp, csak nem mindegy mennyi.
Természetesen mindenkit felháborít ez a döntés, engem is.
Nincsenek "gazdáim", de érdekes, hogy ilyenkor mindenki elfelejti hova húzta az X-et.
Ez megint egy olyan döntés, amivel jól lehet manipulálni, egymásnak lehet ugrasztani az embereket.
Az általad leírtak alapján nálad sikerrel jártak...

11

AzzA
AzzA picture
*

Neked ez sok ****rom hiányzik ?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem. Ez egy olyan döntés, amivel összekovácsolják azok az emberek magukat, akik átlátnak a propaganda felett..
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/08/29/rezsicsokkentes-napelem-szaldo-elsz...

Épp szerveződik egy akció a napelemeseknél, hogy szervezetten egy időpontban mindenki leállítja a cuccát.. amolyan tiltakozásként. Ha csak 50e rendszer egy időben leáll, azt lehet majd kompenzálni lignitből...

Ahogy írtam. Az akku háztartási méretben sosem térül meg. Olvass utánna, mibe kerül egy 10kW 3f szigetüzemű inverter. 2 éves 1m Ft invertert dobjam ki, vegyek 2m invertert, meg akkukat 3m áron? Toljak bele 5m Ft-ot, engedélyeztessem, és elbukom mellé a havi szaldót is.. ez az az előre menekülés, amit gondolsz?

Hát kösz,.én inkább szarok rá...

 

1

micilacko
micilacko picture

Én is gondoltam ilyen szerveződésen.
Én is le fogom kapcsolni.. Sőt..
Lehet ki is kötöm..
Ez egy előre megtervezett átverés.
Szerződés egyoldalú módosítása...
Én a napelemet hitelből vettem, azzal a gondolattal, hogy majd 10 év után jó lesz..
Most lesz törlesztőm és villanyszámlám is..
Igazi családbarát kormány.
Majd mondom a gyerekeimnek, hogy nincs kaja, mert most már a napelem törlesztő mellé van villanyszámla is.
De igen, tudom én vagyok a hülye, mert azt hittem, hogy a szerződés a másik félre is vonatkozik..
ÚGY NÉZ KI NEM..
Mi lesz ha nem fizetem, tovább a napelem törlesztőt?
Leszedik és elviszik?
tegyék :(

 

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ráterhelik a házadra.. a napelemet nem szedik le.. majd lesz a tulajdoni lapon egy kis új sor..

De látod.. tóni hozzászólásait hányan értékelik pozitívan..

Ennek az országnak ez kell...

Nincs mit tenni, a strucc csinálja jól.. mi baj lehet, ha nem néz felfelé...

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Egyrészt nem érdekel az értékelés, meg nem érdekel a kormánypropaganda sem.
Fejezd be a manipulatív szöveged rólam, és sem járattalak le Téged sehol.
Egyetértek az általatok leírtakkal, de ha ezt meglépték, akkor láthatod hogy ebből nincs kiút. Nem számítanak sem a napelemes polgárok, sem a többi....
Annyira nem vagyok kormánypárti, hogy soha semmilyen támogatást, csok-ot, felújításit nem vettem igénybe, mert úgy gondolom ha valamivel nem értek egyet,és nem szimpatizálok vele, nem fogadom el a "pénzét" sem...
De nem szívesen politizálok, habár néha nem lehet kikerülni.
Mivel szépen ki lett forgatva a mondanivalóm, ezt a topicot elhagyom, meghagyom a sok okos gondolatot a sokcsillagos usereknek...ennyit az értékelések értelméről...

3

micilacko
micilacko picture

"
Annyira nem vagyok kormánypárti, hogy soha semmilyen támogatást, csok-ot, felújításit nem vettem igénybe, mert úgy gondolom ha valamivel nem értek egyet,és nem szimpatizálok vele, nem fogadom el a "pénzét" sem

"

OK.. De a 27%-os áfa? Azt fizeted? A rekordmagas árak?
Mindent ki kell használni.. Ha elvesznek 10 helyen, s  1 helyet adnak vissza, azt ki kell használni :(
Ez van...

Én sem vagyok kormánypárti kicsit sem.. Mindennel sarcolnak. Igenis igénybe kell venni mindent, különben éhen halsz :(
Vagy OK, nem veszem igénybe, de akkor nem kérek 27%-os áfát sem.. Euro-t is 250 ft-ért kérek.. De ugye az nem megy...

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! 

A pozitív értékelések számával nem Téged "bántalak", csak megjegyeztem, hogy pár perc alatt ennyien értékelik helyesen ezt a döntést, akkor valami nagy baj van a fejekben.

Amit én bugyborékolok az az, hogy előb-utóbb mindenkit utol fog érni ez a határtalan harácsolás, és lopás, mert már nincs honnan máshonnan...

Az élni, és élni hagyni elv már nincs meg sajna...

A szavaidat nem forgatom/forgattam ki, eszem ágábn nincs. Én csak elolvasom, és a saját infóim alapján értelmezem. Ha ez nem fedi le a mondanivalód, az azt jelenti, hogy nem egyértelmű. 

 

0

micilacko
micilacko picture

nincs rajta jelzálog.
Ezért vettem ezt.  2m ft-ig nincs jelzálog..
Én megvettem a napelemet egy napelemes hitellel. Most ezt áthúzták.
Vigyék a picsába :(

0

kferi
kferi picture

Ne beszélj már baromságokat. Kurvára nem a közösből települtek a napelemes rendszerek zöme.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a vejem is saját pénzből vette 6 éve

Bálint

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Miért is? Az EU-s támogatások gyakorlatilag "közös"pénz.
Ha Te a napelemes rendszeredhez igénybe vettél vissza nem térítendőt, az bizony közösből ment.
Nem irigylem, csak a "mimagyarok" megszokták hogy ingyen mindent jó kapni,
de ha adni kell akkor mindenki sunnyog. Hungarian style.

8

kferi
kferi picture

Te tényleg ennyire .....

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Hát.. valami kormány statisztikát nézel, mert én nem ismerek senkit, aki támogatásból vette volna... Pedig nem 5 napelemes cimbi van, meg javítok is invertereket...

Lehet,.mi dús gazdag pestVÁRMEGYEI véglények.idióták vagyunk, vagy más lehet az oka a statisztika, és a tapasztalat közötti difinek...

De igazából teljesen mindegy. A szolgáltató egy szolgaltatási szerződéssel legalizált valamit, amit most a kormány rúg fel. Két fél közti szerződést... Nekem ez is büdös... Az, hogy elfogadott idehaza, az egy dolog.. de hogy bűzlik, az egy másik...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Jajj Feri.. hát aszondták a TV-ben.. meg a rádióban...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt már volt szó erről, a vejem is érintett, most nyűgös

https://elektrotanya.com/content/napelem-2

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Teljesen jogosan.

Nem az éves szaldó a fő mocsok húzás. Hanem a rendszerhasználat ára..

​​​​​​Mitől kerül 30-60-100Ft-ba 1kWh villany a szomszédba juttatása? Akinek ez nem böki a csőrét legalább elméleti szinten, az egy barom. 

Mert ha lenne olyan város, falu, ahol minden házon van napelem, azt meg tudnam érteni.. vagy csak a házak 10% arányában.. még akkor is hümmőgnék...

De nálunk pl csak a mi házunkon van, és az utca majdnem 1km hosszú.. kopik a légkábel?!?!

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Hát lehet hogy egy barom vagyok. :)
A rendszerhasználati díj az a költség amiből a hálózatot fenttartják, javítják üzemeltetik. Nehéz lehet elszelektálni hogy ki milyen környezetben él és hogyan, hova termel. 100mre már felhasználják a termelt energiát vagy befolyik egészen az átviteli hálozatba... Ha fogyasztol akkor használtad a rendszert ha termeltél akkor is. Ez vitán felül áll sztem. Ha amit termelsz és helyben elhasználod akkor nem fizetsz és s szolgáltató sem számláz ki semmit. Vagyis de a rendelkezésre állási díjat.A hálózathasználati díjjal te hozzájárulsz a kooperációs hálózat üzemeltetéséhez is hiszen hiába van a pékség a szomszédban az invertered be sem indul ha nincs hálózati feszültség. Ahoz meg ugye nem csak az a 100 hálózat szükséges ami a péksegig tart.
Egyébként az energia végfelhasználói ára nem csak az előállítási árbol áll az is rárakódik amiért odaszállitják, sőt adminisztratív költségek is vannak. Abban van valami hogy a hálózstba betolt 1kWh energia után fizet a termelő is és a felhasználó is rendszerhasználati díjat. Lehet ezen kettő tétel kel az üzemeltetés költségeit fedezni. Egy nem elég. 
Vagy ellopják de ezt nem tudom bizonyítani ezért nem mondok ilyet.
Azért írok mert megy a hiszti és szerintem van is benne valami de e mellett olyanon is hisztiznek hogy a villanyszámlán mi az a hatalmas rendszerhasználati díj holott az energia ára 5Ft melette. ( ez a latt a hozzászólás alatt is pl Micilackó) Nos az energia ára nem 5Ft vagy 8  és nem is 13 amennyiért paks előállìtja hanem annyi amennyit a tőzsdén adnak érte! Ez igaz a gázra is. Nálunk a törvény előírja hogy 1kWh energiáért kvóta alatt azt a 36 vagy 38 Ft ot lehet csak kiszámlázni. A rendszerhasználati díj változik mert változnak a költségei a szolgáltatónsk a hálózatengedélyesnek az átviteli hálózstot üzemeltetőnek stb. Ezt a 30x forintból fedezik és a maradék betolódik az energia árába. Ez néha 5Ft néha 6 stb mert ennyi marad rá. A világpiaci ára amennyiért hozzá lehet férni egy egységnyi energiához nem ennyi. Ezt az 5, 6 stb forintot ki kell a kormánynak pótolni a világpiaci árra hiszen annyiba kerül. Tök mindegy hogy paks olcsón termel. Az amit megtermel megy a tőzsdére. A vállalatok éves energiamennyiséget foglalnak le egy alkusztól aki eladja a neki kiosztott kvótát. A lakossági energiaigényre a szolgáltató alkuszik. 
Tehát amikor a számládon látod az 5Ft okat az nem az energia valódi ára. Mintahogy a rezsicsökkentés is az országnak egy nagy kiadás mert a közös kasszából pótolja ki a kormány. Ezért is kvótásitották mert a megugró világpiaci ár miatt ez jelentősebb tétellé kezdett válni. Addig csak egy olyan költség volt amit megérte átvállalni merz jó választási propaganda! Az más kérdés hogy a közösből kiadott forintokat is mi fizettük be így vagy úgy. 
Egyébként ha a világpiaci ár szerint kapnánk a villany méginkább a gázszámlát nem tudom mit tudna a lakosság azzal kezdeni. 

Zárszóként nagyon sajnálom azokat a napelemeseket akik leszerződtek szaldós elszámolással és most meg szivatják őket mindenféle egyoldalú szerződés meg törvénymódosításokkal.

6

torokj
torokj picture

Egyébként ha a világpiaci ár szerint kapnánk a villany méginkább a gázszámlát nem tudom mit tudna a lakosság azzal kezdeni. 

Igen a fagyi visszanyalt.A mesterségesen alacsonyan tartott fizetések mellett persze hogy nem lehet kigazdálkodni.Nettó hazugság

0

micilacko
micilacko picture

Az éves szaldó is az.
Hiszen nagypofával még 1 éve is azt hirdették..
Most meg egy tollvonással áthúzzák, s az EU a hibás megint, pedig természetesen az EU visszamenőlegesen semmit nem kér.
Csak az új belépőknél...
S igen
5 ft áramdíj
30 ft rendszerhasználat..
Szarházi banda..

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Neked... Magánemberként. Az utca végén a pékség már 180 Ft-ért veszi a tőlem 5Ft-ért jóságosan átvett elektronokat...

De ez tökéletesen rendben van.

Megmondták.

Nincs ingyen ebéd... Mármint nekem...

0

Pages

Sponsored links