You are here

Megint napelem

215 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Hatalmas pofon a napelemeseknek – akár az egyetemes szolgáltatásból is kikerülhetnek a szakértő szerint

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/hatalmas-pofon-a-napelemes...

https://infostart.hu/gazdasag/2023/08/30/elkepeszto-ami-a-magyar-aramfog...

Döntöttek: szabaddá tennék az utat az erkélynapelemek előtt
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/napelem-megujulo-energia-szabaly-onk...

Pages

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Urak és(Hölgyek)!

Itt a vége. A gittrágásnak semmi értelme!
Kalex

7

SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Itt mindenki magában beszél? Ezt pont tegnap linkeltem be. 
Nekem nincs napelemem, és nagy valószínűséggel nem is lesz. De nem ezért, hanem a megalapozott szakmai érvek miatt egyetértek a cikk írójának a véleményével. Röviden amit nyáron benyomnak a hálózatba, az nem tárolódik el télire. Amit nyáron benyomnak a hálózatba, az is a rendszert használja, és amit télen az éves szaldó keretében "visszavesznek" a hálózatból, az is a rendszert használja. Tehát duplán használ, egyet fizet. A többit a nem napelemesek fizetik helyette, mert a rendszert télen-nyáron üzemeltetni kell. Aki kíváncsi az érthető magyarázatra, annak a figyelmébe ajánlom az alábbi cikket:
https://g7.hu/tech/20230913/potyautast-csinal-a-napelemesekbol-az-eves-szaldo-amely-nem-fenntarthato-sem-tarsadalmilag-sem-kornyezetileg/
Hátha még valaki nem találkozott vele cheeky

0

Jaca
Jaca picture
****

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

0

Jaca
Jaca picture
****

Szerintem ezt nem is vitatja senki, de már az induláskor el lett cseszve. Csak ezért felelősséget kellene vállalnia valakinek. Csak ha ezt nem kínálják fel, akkor a hosszabb megtérülés miatt sokkal de sokkal kevesebben ruháztak volna be. 
Az indulásnál már kellett volna a szolgáltatónak is olyan beruházásokat csinálnia, hogy ő is jól járjon a napelemekkel. 
De hogy gondot okozna a napelemtermelés a hálózatnak? 
2023, 4649 MW napelem magyarországon. Ebből 1700MW a háztartási. A közel 3000MW nagy naperőmű nem okoz gondot? 

0

agressiv
agressiv picture
*

A közel 3000MW nagy naperőmű nem okoz gondot? 

Lehet, hogy azért nem, mert értelmes módon vannak kialakítva tervezve és a hálózatra csatlakoztatva, nem mari néni kertibudija mellett van rákötve a trafóra.

De hogy gondot okozna a napelemtermelés a hálózatnak? 

Képzeld, igen! És az is, hogy télen meg mindenki szívja a villanyt megelégedve, mert nyáron megtermelte...

1

kferi
kferi picture

Fogalmad sincs a nagyfeszültségű hálózatról, meg úgy általában az egész témáról. Még egy sok évtizedes betápszekrényen is fennakadtál. Nem kellene inkább tanulnod?

1

agressiv
agressiv picture
*

Sem a szakértőknek, sem senki másnak, csak neked ugye? Legalább egyszer vennéd a fáradtságot és leírnád, hogy az éppen hülyézett illető miért téved. Egy bohóc vagy.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Hát... az irigység nagy úr... ez tény.

A lényeg még ennyi idő után se esett le...

0

agressiv
agressiv picture
*

Milyen lényeg?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

A lényeg, amit már 100* leírtam.

Nem az a baj, hogy van, vagy nincs szaldó. Senki nem azon hőbörög, hogy elrörlik, vagy havi, vagy éves, vagy semmi. Hanem azon, hogy van egy élő szerződés, 10 évig írt alá a szolgáltató, maga a kurmány is ezzel hirdette az állami pályázatot... és így, ezzel a feltétellel fektettek be magán emberek. Mert a szolgáltató ezt vállalta. Nyilván okkal. Vagy hülyeségből, vagy a fene tudja mi miatt, de aláírta. Ezzel kalkuláltak a felhasználók, majd egyoldalúan el akarta törölni az állam. Belenyúlva egy magán szerződésbe.

Ez a felháborodás tárgya.

Nyilván, ha nem éri meg, nem fektet bele senki. Ilyen egyszerű.

Ezen lehet rugózni, kinek mi fair.. de a szerződés, pöcsétes papírusz adott...

Ez a probléma. De ha így sem sikerül felfogni, akkor azt hiszem, nem nálam van a bibi.

1

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Ez ugyan az, mint a CHF hitelek. Ott is volt egy szerződés, és mindenki letojta. Belekavartak és megváltoztatták a saját javukra. Egy polgárjogi szerződésbe az állam nem kavarhat bele. Ha megfelel a hatályos törvényeknek, akkor végre kell hajtani. Megváltoztatni csak a két fél közöz akaratával lehet, mármint abban az országban, ahol a törvény az törvény.

0

kferi
kferi picture

Hagyd, ostobaságokat beszél folyamatosan. Ha elmagyarázod 10x akkor is újra értetlenkedik.

1

agressiv
agressiv picture
*

Itt te vagy ostoba. Neked meg még néhánynak kell folyton elmagyarázni, hogy miért nem jó az éves szaldó, de nyílván nem sikerül felfogni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem arról beszélgetünk ám, hogy jó-e az éves szaldó vagy sem. Az csak egy gazdasági kérdés. Azt azért kapták, mert szükség volt, hogy minél több napelem legyen a tetőkön.

Ha nem lenne szaldó mi változna? Télen kevesebb villany fogyna. Segítene a hálózaton? Nem. Főleg nyáron nem, mikor termel az összes napelem.

2

kferi
kferi picture

Már csak nevetek.... Dunning és Kruger imádna téged! :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Ilyen agykárosodás mellett nem is csoda, hogy csak nevetni tudsz. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

A gond az, hogy túlságosan megszaporodtak a háztartási erőművek, már olyan mértékben, hogy ez gondot okoz a hálózatban. Persze van szerződés, da, ha már az infrastruktúrát veszélyezteti az időszakos túltermelés akkor is inkább menjen tönkre minden, csak mert szerződés? A cikkekben is leírják, hogy hiba volt az embereket szédíteni, hogy fenntarthatatlan az éves elszámolás, hogy a termelőnek elhasználni kellene a termelt energiát, vagy tárolni.

Már bocsánat, de inkább legyen stabil, hosszú távon fenntartható villany, mint neked alacsony villanyszámlád. A linkelt cikkekben elég egyértelműen leírják, hogy mi a probléma. Ha így sem sikerül felfogni, nem nálam van a bibi ugyebár.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Természetesen minden szerződés felbontható, nyilván ha a közszolgáltatást veszélyezteti, akkor föl is kell bontani. Ez esetben viszont a napelem-tulajonost kártérítés illeti meg. Ezt persze le akarta spórolni a viktátor... és ez volt ezzel a baj, ezen volt kiakadva mindenki.   

1

Jaca
Jaca picture
****

A gond az, hogy túlságosan megszaporodtak a háztartási erőművek, már olyan mértékben, hogy ez gondot okoz a hálózatban. 

Senki, ismétlem SENKI, nem telepíthetett napelemet a szolgáltató engedélye nélkül. Tehát ha sokat engedtek a hálózatra, akkor vállalják érte a felelőségget, és oldják meg ők. És itt nem arról van szó, hogy nincs hová tenni a megtermelt energiát, mert azt van.
A szakemberek azt mondják, gondot okoz a hálózatnak. De őket akkor előtte kellett volna megkérdezni, és megvalósítani a szükséges fejlesztéseket. Csak itt nem ez tötént, mert a döntéseket nem szakemberek hozták. Két stadion árából fel lehetett volna tuningolni a hálózatot, és most nem lenne sírás, de a csutinak fontosabb volt a kisvísút. 
Szóval a döntéshozók hülyesége miatt nem a napelemeseket kellene szivatni.

3

lizakl
lizakl picture
*****

Na, igen!

A másik meg az, hogy senki nem vehet ki nagyobb áramot a hálózatból, mint amit a megszakítói engednek!  Ha valakinek van 32 Ampere, akkor nem mondhatják neki azt, hogy: "Öreg, te télen csak 20 ampert vegyél ki a hálózatból, mert nem bírja a hálózat!". Ha bővíteni kell a hálózatot, hát bővítsék. Ne csak a hasznot vigyék el! :-(

1

agressiv
agressiv picture
*

A napelemesek szokása, hogy akkor már villannyal fűtenek, mert hát nyáron kitermelik és így nyílván olcsó, A probléma az, hogy télen a hőerőművek termelik ki a villanyosra átállított fűtést, ami nem igazán fenntartható. Olvassátok már el a linkelt cikkeket az ég szerelmére.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ezt a problémát oldja meg a szolgáltató! Ha nem képes megoldani, akkor meg ne szolgáltasson, hanem menjen el fagyit árulni! :-)

0

agressiv
agressiv picture
*

Nagyon értelmes válasz...

0

lizakl
lizakl picture
*****

Az a baj, hogy te fordítva ülsz a lovon, de észre sem veszed! Hát nehogy már a huszenegyedik században a felhasználónak kelljen igazodni a szolgáltatóhoz és nem fordítva! El vagy maradva legalább 100 évvel! :-(

1

agressiv
agressiv picture
*

Igen 100 évvel... xD

0

lizakl
lizakl picture
*****

Elolvastam, de nincsen benne semmi újdonság, csak a megszokott szamárságok és az egyoldalú szemlélet!

1

lizakl
lizakl picture
*****

És miért baj ez? Ha az áramszolgáltatónak kell szolgáltatni a pl. 32 ampert akkor mi a hiba? Többet nem kell adnia, csak amennyire szerződtek, nem?

 

1

agressiv
agressiv picture
*

A nem fenntarthatóból mit nem értesz? A között is van különbség, hogy a 32A-t időszakosan használod ki, vagy folyamatosan. Nézd meg, hogy maxmimum mennyi lehet egy háztartás éves elhasznált energiamennyisége ami még az egyetemes szolgáltatásba tartozik...

0

lizakl
lizakl picture
*****

Figyelj!

Ha te mondjuk nyáron beteszel 10 milliót a bankba és télen ki akarod venni, de azt mondják nem lehet, mert éppen nincs bent pénz, vagy nincs elég pénztáros, nos akkor mit csinálsz? Bólintasz és azt mondod, hogy rendben?

1

agressiv
agressiv picture
*

Nagyon rossz a példa. Hagyjuk ezt, nyílvánvaló az éretlenséged a téma megértéséhez.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Na, persze, persze! Még szerencse, hogy te annyira okos vagy és átlátod a helyzetet! 
 

1

agressiv
agressiv picture
*

Oké értem! De akkor is kialakult már a helyzet és ezt nem lehet csak úgy megoldani! Ha pedig idő kell hozzá, akkor idő kell, ha addig is vissza kell fogni a háztartási termelést, akkor vissza kell fogni. De látjátok visszakoztak, mert politikailag rosszul jöttek volna ki belőle, ha emiatt valami gond lesz, akkor meg ez van, lehet más okból hőbörögni.

0

Jaca
Jaca picture
****

És mi fogja megoldani? Hogy hirteln nem villannyal fűtenek a napelemesek? Meg nyáron letakarják a paneleket, hogy ne termeljenek? Hogy korlátoznád a háztartási termelést? 
Vagy a lépéstől annyi bevételt vártak, hogy abból meg tudják oldani a helyzetet? 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Még mindig nem teccccik érteni. Az inverter lekapcsol, ha túl nagy fesz menne ki. Nem veszélyeztet semmit...  253V felett kapufa van. Spec megnéztem, nekem ez a limit 250V-on van, és amióta telepítve volt, sosem kapcsolt le túlfesz miatt.

0

agressiv
agressiv picture
*

Még mindíg nem tetszik érteni, hogy a túlfesz lokális probléma, az erőművek szivatása a másik, nagyobb probléma, de, ha nem esett le a linkelt cikkekből, akkor kár is lenne ezt tovább magyarázni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

lizakl
lizakl picture
*****

Üdv!

Nem értek egyet teljesen a szakemberrel, ugyanis ha nem lennének napelemek, akkor is kellene működnie a villamos hálózatnak! Tehát napelemek nélkül is folyamatosan el kell tudni látni energiával a felhasználókat! Nehogy már a napelemek telepítése rontson a helyzeten! Hiszen a sok decentralizáltan elhelyezett napelem pont, hogy segít a hálózat terhelésén. Ugyanis ha szépen süt a Napocska és termelnek a napelemek, akkor nem kell mondjuk Paksról elszállítani az áramot Sopronba jó hosszú vezetéken, jó nagy veszteséggel, mert megtermelik a soproni napelemek, az áramszolgáltató ugyanannyiért adja el a Sopronban megtermelt áramot Sopronban mint a paksit és ki is jár ezzel jól? Természetesen a szolgáltató! Abban az esetben pedig mikor többet termelnek a napelemek mint amennyi áram szükséges és nem kell a környező országoknak sem, akkor el kell használni pl. vizet bontani és hidrogént és oxigént termelni(mindkettőre szükség van) vagy lehetne egy alumínium kohót építeni és oda átirányítani a fölös energiát vagy egy víztoronyba felnyomni a vizet, amit aztán a szükséges időben egy generátoron át le lehet engedni és lehet vele áramot termeltetni(pl. éjszaka vagy amikor éppen kell). Persze biztosan lesznek olyan helyek ahol nagyobb teljesítményű transzformátorokra és vastagabb vezetékekre lesz szükség, de szerintem a helyzet nem olyan rossz, mit amilyennek gyakran lefestik.

2

kferi
kferi picture

Sok a ködösítés a témában. Csak úgy megjegyezném, hogy a barom minisztert fenéken billentették és máris az összes kamu indokának eltűnt az összes műszaki oka.
Pedig olyan magabiztos volt a kínai platformos agymenésén.

Nincs itt csoda, bármi felülíródik ha Orbánnak nem tetszik.

4

cssztivi
cssztivi picture

Csak egy gond van. Az egyszemélyi felelős miniszterelnök, aki minden hatalom, és minden kötelesség ura, most a népszerűség miatt odaállt. Más ügyekben meg kihátrál, mert ez nem az ő dolga.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Kis háttérinfo, miért is gondolhatták meg magukat ragaszkodtak az első perctől az éves szaldó fenntartásához.
https://telex.hu/belfold/2023/09/12/deutsche-welle-napelem-riport-per-allam

0

kferi
kferi picture

Ugyan már. 10 évig el tudták volna húzni.

0

kferi
kferi picture

Semmit nem mondott ez a szerencsétlen. Az egész írása egy rizsa.

2

agressiv
agressiv picture
*

Egyenesen lenyűgöz, ahogy mindekit hülyézel és mindenkinél okosabb vagy. Csak egyszer lenne akár egyetlen kommenteben is úgy kezdődő mondat, hogy "azért mert...". De az ugye nincs, csak szimplán fröcsögsz.

1

kferi
kferi picture

Látom a falusi kocsma előtt ott a bicajod. : )

0

agressiv
agressiv picture
*

Igen, mert én szoktam ész nélkül orbánozni, mint egy tahó ugye? smiley

0

kferi
kferi picture

Már nyitva a kocsma? :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nyilván igazságtalan. Ezt nem vitatja senki. A 10éves szaldó időszak egy kedvezmény, amit vállaltak, hogy az emberek pénzt toljanak bele... ezt vállalták. Akkor is igazságtalan volt. Csak az ügyfélnek kedvezve. A deviza hitel is igazságtalan volt, de az ügyfél kárára...

Itt a gond nem az eltörlése. Hanem a már êlő szerződésekbe való beavatkozás... ez a pofonláda zárjának kulcsa.. 

Erre volt kiírva a kisbótba... a pénztártól való távozás után...
.
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A rendszerhasználati díjon agyalok már régóta. 
Ha összemérhető lenne az RHD az áram árával, akkor nem biztos, hogy bukna rajta az MVM, mikor télen ingyen adja az áramot a napelemesnek. 
Amit a napelemes termel meg áramot, azért nem kell kifizetnie a termelés költségét, és ha azt eladja, akkor zsebében marad az áram termelési költsége és az eladási árrés is.

0

kferi
kferi picture

Szó nincs ingyen adjáról. Egy jól méretezett rendszer télen is keményen termel. Márciustól szeptemberig 65-75% feletti termelés van, de 20-25% felett van egész évben.

Nyáron a szarértthúgyért megveszem és sokszorosáért eladom esete áll fennt. A gázturbinás készenlét napelemek nélkül is kötelező volt.

Mivel integrált rendszerünk van sok országgal ezért szó nincs arról, hogy a napelemek csak úgy rángatnák a rendszer. A nagyfeszültségű hálózat köszöni jól van.

A rezsicsökkentéssel kivéreztetett szolgáltatók közép és kisfeszültségű hálózatnál csak tűzoltásra volt pénz. Ohm bácsi szerint ha egy vezetéknek nagy az ellenállása akkor a nagyobb terhelésnél a végén kicsi lesz a feszültség. A fogyasztónak joga van akár a maximális terhelést is kivenni a hálózatból. Ezt a terhelés növekedést a mára alulméretezett hálózat napelemek nélkül se bírja. Az alacsony hálózatért ha sírt valaki növelték a trafónál a feszültséget, de ameddig senki nem mérte a trafónál a magyasabb feszültséget nem volt gond ameddig meg nem jelentek a védelemmel ellátott napelemes inverterek amin látszott, hogy gáz van.

4

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Soha a büdös életbe nem tudod meg, mi mennyibe kerül.. egy dolog csak a biztos. Nem annyiba, mint fizetsz érte ;)

1

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Úgy néz ki, meghátráltak. (persze ez is "prüsszel hibája" volt....)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nálam egész nap szól a rádió a zenék miatt, így kénytelen vagyok meghallgatni az MTI-s híreket. Hát kicsúszott a számon egy k.va anyátok, mikor felolvasta, hogy mégsem törli el a jóságos kormány a szaldót annak, akinek eddig is volt, pedig Brüsszel ezt akarta. 

Amíg a médiát felnem szabadítják, addig nem lehet eltakarítani a jóságos kormányt. Szóval még M1-et sem kell nézni, egységesen ömlik a propaganda. 

3

kferi
kferi picture

És a napelemesek hálásak, hogy nem b...tak ki velük. Pedig de! 1 éve megy a szopatás. Engedélyek, túlfeszültségek, sokszor értelmetlen átalakítás kikényszerítése, elcseszett számlázások, irreálisan eltérő vételi/eladási ár.

Még akik pályáztak és nyertek EU pénzt minimál rendszerekre azok is csak szívnak.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

micilacko
micilacko picture

épp én is be akartam linkelni :)

https://telex.hu/belfold/2023/09/08/napelem-energiaugyi-miniszterium-ber...

Megint ment a próbálkozás, majd megfutamodás, s végül a Fidesz megmenti a napelemeseket ...
Hihetetlen...

0

cssztivi
cssztivi picture

Itt mindig, minden arról szól, hogy hogyan lehet a pénzszivattyú csövét minél mélyebbre
ledugni a pógár zsebébe. Főleg most, hogy üres a kassza, és már a csicskáknak sem fog jutni. Ez már konyec.

0

proba
proba picture

Megint ment a próbálkozás, majd megfutamodás, s végül a Fidesz megmenti a napelemeseket ...
Hihetetlen...

Azt azért nem kell elfelejteni, szerződéskor már volt napelem adó, lehet az örömködésben suttyomban felemeli "kicsit" 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

A nem létező ellenségtől..

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Saját magától. :-D
 

0

torokj
torokj picture

Megment az önálló gondolkodás képességétől.
Ezért kellene tiltakozni mindenért,legyen visszacsatolás.Internetadó 2.0
 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

0

Sakos2
Sakos2 picture

Ócska színjáték.

1

kferi
kferi picture

Sok éve....  mindenki sorrakerül egyszer a kib...szás játékban....

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Azt a villamos energiát, amit a szolgáltató átvesz a napelemes visszatáplálásból 5 Ft/kWh áron, azt ugyanúgy 5 Ft/kWh áron adja el másoknak. Annyi a különbség, hogy az eladott villamos energiára ráteszi a rendszerhasználati díjat, mert ugye a hálózatot üzemeltetni kell. A napelemesektől megvásárolt villamos energián értelemszerűen nincs nekik fizetendő rendszerhasználati díj.
Egyébként a normál fogyasztók havi elszámolásban fizetik a villanyszámlát. Illetve létezik havi átalány és éves elszámolás, de teljesen más jellegű fogyasztási módra, amikor is a fogyasztó mindig csak vételez a szolgáltatótól. A napelemes éves elszámolásnál pedig a nyáron felgyülemlett többlet energiát (pénz ekvivalens formájában) eltárolja a szolgáltató, és télen visszaadja, a tárolásért nem kér pénzt. Lehet vitatkozni azon, hogy ez igazságos-e, de szerintem a havi elszámolás jobban közelít a piaci viszonyokhoz. Igen, jobb lenne a nyáron megtermelt kilowattórát otthon eltárolni télire, de sajnos ilyen akkumulátort még nem találtak fel.
Persze akivel 10 vagy 15 évre éves elszámolásra szerződtek, az nyilván ne menjen bele az egyoldalú szerződésmódosításba.

0

Jaca
Jaca picture
****

Azt a villamos energiát, amit a szolgáltató átvesz a napelemes visszatáplálásból 5 Ft/kWh áron, azt ugyanúgy 5 Ft/kWh áron adja el másoknak. 

Ácsi!

Nekem a számlán kétféle áramár van, rendszerhasználati díj nélkül:
ESZ Lakossági A1 kedv. 4,39000 Ft/kWh 
ESZ Lakossági A1  31,80000 Ft/kWh 
Az áfát majd add hozzá. 
Szóval megveszi a napelemestől 5Ft-ért. Nekem eladja vagy 5-ért, ekkor csak annyi haszna marad, hogy elvileg a rezsivédelmi alapból kifizeti a maradék 35-öt állam bácsi, vagy ha már én is sokat fogyasztottam, akkor eladja 40-ért (ezek már áfás árak). Szóval az MVM így vagy úgy 40Ft-ot kap azért is, amit ő maga szerzett be, meg azért is, amit 5-ért vett a napelemestől.
Az áram piaci ára 31,8Ft+áfa, bár ezen már van haszna is az MVM-nek.

1

lacoka
lacoka picture

Védelmet kaphatnak a családi napelem-beruházások?
https://novekedes.hu/hirek/vedelmet-kaphatnak-a-csaladi-napelem-beruhazasok

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Napersze. A Kocsismáté haverod most nyomja a jó zsaru/rossz zsaru játékot, de 
gondolom sejted mire megy ki a dolog.
Mivel látom profin mozogsz a napelem témában, kérlek folyamatosan linkelj ilyen 
oldalakat, szomjazom az infóra.
smiley

1

lacoka
lacoka picture

Nekem nem haverom nálam nincs napelem a tetőn tervezgettem én is de mivel kevés a fogyasztásom havi átlag 5000ft a napelem panelek meg drágák úgy itéltem meg hogy ez nem fog megtérülni
a terv csak az lett volna hogy a napelemről lejövő feszültséget közvetlenül télen a fűtés besegítésére használtam volna így kicsit csökkentve a gáz számlámat
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

hangya02
hangya02 picture

0

Jaca
Jaca picture
****

Érdemes megnézni, politikamentes:
https://www.youtube.com/watch?v=oX12hFGUWtE

Amit igazán furcsállok, hogy 5Ft-os átvételi árról beszélnek, ami ugye rezsicsökkentett, tehát mikor a hétköznapi halandó 5Ft-ért kap áramot, akkor az csak azért annyi, mert az állambácsi a szolgáltatónak kifizeti a maradékot a piacihoz képest.

Logikusan piaci áron kellene átvenni az áramot a szolgáltatónak, és ezért kellene harcolnia a napelemeseknek.

 

3

Atis57
Atis57 picture

Sziasztok!
 Erről ki mit tud?
 

https://nemetorszagi-magyarok.de/hasznos/energiarak-aram-gaz-nemetorszagban

 

Igazából nem is ez a lényeg hanem az állami hozzáállás ! Tegnap már későn ,de becsatlakoztam az RTL ilyen irányú riportjába . A Románoknál 2 éves  szaldó van ! A  napelem áfája sok helyen 0 azaz nulla % mindenki az EU ban támogatja a megújuló energia telepítést csak a mi RABLÓ kormányunk szeretné a nép hátán hizlalni a ner-t és a holdudvart .

Nálunk mintha mást nyomnának a "függetlenhirujságok"

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nagyon tévedsz!
Pont az EU miatt kell elvenni az éves szaldót, és ezen családik rezsijét sajnos nem tudja megvédeni Magyaroszág kormánya. És még ezt tetézi a 40 Ft-os jövedékiadó az üzemanyagra. Átkozott Brüsszel. 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Ez most irónia volt vagy ennyire kritikátlanul szajkózod a propagandát? Ugyanis egyik állítás sem igaz. És akkor még finoman fogalmaztam.
 

3

Jaca
Jaca picture
****

Persze, hogy irónia. 

Néha nem árt egy-egy mosolygó! -Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez a bíztatási kár
Az  EU nem így gondolta

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Ahogy írod. Az EU irányelv azt mondja, hogy nem lehet szaldós elszámolással támogatni az új belépőket.. Ez rendben is van, az új belépő eldönti, akar -e így szerződni, vagy nem. Itt a gond azzal van, hogy aki befektetett, van egy élő szerződése, azt akasztják hasba.

most vagy:
-hozzáértés hiányából
-jogértelmezési hibából
-nemtörődömségből
-gonoszságból
-nyereségvágyból.

Lehet választani.

0

ityvity
ityvity picture
*

Már a nap ellem telepítés körszak kezdetén rossz volt a felállás . Nem arra kellet volna ösztönözni , hogy az emberek állami támogatással   a nemzet gazdaságot támogassák villany energiával    , hanem saját szükségleteit részben fedezék így csökkentve villany hálózat terhelését . Semmilyen észszerű logika nem szól az mellet hogy a ingyenesen   pufferként használja valaki a hálózatot , mert így nincs semmi ösztönző hogy akkor használja a fogyasztó mikor termel .
Este , főzök , mossak , vizet melegítek , holnap majd vissza adóm , télen fűtők , nyáron visszaadom , és ha éves elszámolásban  lehozom nullásra a fogyasztást , ingyen használtam a villany hálózatott , amit valamikor  ki kellet építeni , most meg karbantartani , fejleszteni .  Ezeket a költségeket meg majd fedezi akinek nincs lehetősége nap ellemet telepíteni . 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez is egy látásmód, de csak részben igaz.

Jelenleg az ország nem tud elegendő villamosenergiát előállítani. Amit nyáron a napelemes megtermel tűző napon, azt pár utcával odébb a galvanizáló üzem, vagy az idoda klímája elhasználja, és nem kell szénből előállítani..

Este.a galvanizáló üzem, meg az iroda üres. Nem kell ott a klíma.

Minden ingyen megtermelt kW az bizony bevétel. Így, vagy úgy.

Továbbá nem az a fő gond, bogy nincs szaldó, hanem hogy a csuti minyon, meg a kaladu vígan hangoztatta 1 éve, hogy 10 évig lesz a belépők részére..

Olyan ez, mint ha Te veszel állampapírt, de a lejárat felénél közlik, hogy bocs, mégsem adunk annyit.. izé.. ez túl jó volna Neked.

Nem azon van a felháborodás, hogy nincs szaldó évesen. Hanem azon, hogy menet közben rúgják fel a játékszabályokat.

3

ityvity
ityvity picture
*

Szia .Szerződés , meg a magyar jogbiztonság az egy másik kérdés , mindent megtehet aki ellensúlyok nélkül kormányoz . 
 Galván üzem meg telepítsen magának nap elemet és használja fel helybe így   nem terheli általam is finanszírozott infrastruktúrát .
Így csinálta a Penny is , jó laposan felszerelt nap elemeket , hogy az év minél több évszakában ellátsa villannyal a hűtőket , meg a világítást , munkaidőben . Éjszakára   meg az okos eszközök átmennek alvóban , kisebb energia fogyasztás érdekében . 
"Minden ingyen megtermelt kW az bizony bevétel." Kinek ?
A szolgáltatónak nem , mert ha sima csere alapot veszük akkor annyié vesz mint amennyié adja , de jóval drágában  mint ha Pakstól , hol itt az üzlet ?
Galván ? Az is ugyan annyié kapja mint ha Paks termelte volna .
Haszna csak annak lesz aki megtermelte , vagy is  polgárok rejtetten  beszálnak a nemzetgazdaságba  vállalkozóként .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Próbálom, de nem megy át ;)

Nincs elég villany. Jelenleg kb 30-35% a villanynak külföldről jön.. mi a jobb az országnak.. ha helyben van megtermelve, vagy ha külföldről vesszük... 

De ezen nem veszünk össze, emberek nem egyformák. 

Az a villany, ami tőlem kimegy, azt a szolgáltató eladja másnak. Ugyan úgy, mint ha Paksról, vagy külföldről jönne. Pont ugyan annyi a haszna rajta,.mint a.megtermelten, csak máskor. Nyilván, ha nekem nimcs napelemem, akkor dupla a haszon. De ha nincs napelemem, nem is fogyasztok annyit, mert nem hőszivattyúval fűtök, meg nem villanybojlerem van, meg nem villanyautóval járok.

Ez egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet, és ebbe még JanoAI is belebukik, ha ki próbálja logikázni.

De azzal a ténnyel nehéz vitatkozni, hogy mi az állam feladata:

Az állam feladata a közjó szolgálata. Ennek megvalósításakor egyféle kiegyenlítő szerepet is betölt, amikor az egyes csoportok érdekeit védve az erkölcs és az igazságosság talaján a közjóra törekszik.

Márpedig az opus jelenleg yachtokat ad egyeseknek. És nem a köznek..

Taps, függöny, perec kabát.

1

ityvity
ityvity picture
*

Helyben van megtermelve , igen nem az országban mint hely , hanem a fogyasztási hely . Szolgáltatónak meg mennyi haszna van ha ugyan annyiért veszi mind amennyié eladja (csere , szőrt szőré ) ?  Még van + költsége a hálózat karbantartása , fejlesztése , te meg nulla forintért használtad a villanyt , én meg fizetem a Paks árat + járulékos költségeket , áfát .
Na jó ez azért egy kicsit sarkított hozzá állás , mert a nap rendszernek is vannak bekerülési költségei , amihez nem járultam hozzá .
Nemzet gazdaságilag biztos hogy jobb az itthon megtermelt energia , de ezt valahogy piaci alapon kellene szabályozni .

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ehhez tényleg nem kell az AI .smiley
A napenergiához két dolog kell .
Napsütés és állami akarat . laugh

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Inkább nap, meg napelem.smiley

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: meg sok pénz és megfelelő fekvésű  ház

Bálint

1

agressiv
agressiv picture
*

Ja az én szomszédomban két galvanizáló üzem is van. :) Amúgy nálunk a pizzéria úgy oldotta meg, hogy maguk telepítettek napelemeket és azzal fűtik a kemencéket.

Minden ingyen megtermelt kW az bizony bevétel. Így, vagy úgy.

Ha olyan helyen van, akkor nyílván igaz, de mucsaröcsögén, ahol hétköznap annyira nincs semmi, hogy a trafó is kihül az olszlopon, nem nagyon van értelme a rátáplálásnak.
Értem a napelemesek szempontjait, de abban nem vagyok biztos, hogy mindenkinek jogos az igénye. Az persze megint csak igaz, hogy akkor az engedélyt sem kellett volna kiadni...

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ez komoly, hogy napelemet raktak a tetőre, amivel a melegből villanyt csinálnak, aztán a levezetett drótokat fűtőszálakra kötötték, amivel a villanyból meleget csinálnak? Tényleg? Komolyan itt tartunk már agyilag? Nem kellene kvára fenékbe rúgni azt, aki ilyet kitalál, megtervez, és kivitelez??? Komolyan mondom, az eszem megáll...

0

agressiv
agressiv picture
*

Mivan? Igen, elektromosan fűtik a kemencéket, mit kell ezen kiakadni? Láttál te már bármiféle ipari termelést amúgy?

1

Jaca
Jaca picture
****

Haj, ha tudnék a melegből villanyt csinálni. A tetőtéri szobánk ellátná árammal a földszintet laugh

1

kferi
kferi picture

Pedig a Voyager űrszondák évtizedek óta melegből csinálnak villanyt! :) És még ma is működnek! :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: van megoldás, hőelem

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Eddig csak vízzel sikerült fényt előállítanom házilag.

Lemostam az ablakot...

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért az nem úgy van ám, hogy Te bármiben süthetsz pizzát. Vannak élelmiszeripari előírások, meg minősítések, és nagyon kétlem, hogy abban szerepelne engedélyeztetve a hullámpala, vagy a betoncserép,.mint lehetőség ;)

Bár, kétségtelen Öko megoldás ;)

1

Jaca
Jaca picture
****

Süss meg egy pizzát úgy, hogy csak kirakod a tetőre. Februárban! :)

2

Jaca
Jaca picture
****

Akkor mondd el légyszíves, hová lesz az a kitermelt energia, amit senki sem használ el? Palibácsi ül paks mellett, és ha látja, hogy olyan elektron jön, amit napelem termelt, és nem kell senkinek, akkor bekapcsol egy nagy fűtőszálat? Ha nem mucsaröcsögén, akkor húsz kilométerrel arréb, esetleg egy trafót fűt, hogy azt ne a mátrai szénerőmű energiájából kelljen fűteni, de valahol hasznosulni fog. Amúgy 600m-re van tőle egy Kaufland, ahol mennek a hűtőpultok.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sehova nem lesz. 250V felett lekapcsolnak az inverterek. Ha nem eszi meg senki, akkor leáll.. 

A mucsaröcsöge 10pont! :)

0

kferi
kferi picture

253V

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Galvanizáló üzemet helyettesítsd bármivel, ami villanyt fogyaszt.. spec ez ugrott be, mert épp megrendelést adtam le oda ;)

De azért az tervezhető, és statisztikából látható, mi fog elfogyni... Ez csak akarat kérdése...

Nyilván, nem kitelepítésre, meg atomtámadásra kell méretezni ;)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Szerintem nem merik meglépni, hogy a beígért 10 évet elvegyék azoktól akik így szerződtek és invesztáltak bele. Szerintem ez egy műsor aminek az lesz a vége, hogy a jóságos fidesz ezt is elintézte, hogy nem hagyta elvenni az éves szaldót azoktól akik így szerződtek. 
Hozzáteszem annyira gusztustalan húzás volna és tuti valami eus jogi platformon is támadható lenne! 
Remélem igazam lesz és nem szivatják meg a napelemeseket! 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, gyanús, ez egy teszt.. mint a netadó, stb.. csak ugye azt felejtik el, hogy ez most megint  300e háztartás, ami alsó hangon 500e szavazó/felnőtt...

De ha ezek összefognak a tanárokkal, nővérekkel, tűzoltókkal, stb.. na az már kritikus lehet...

0

zsugori
zsugori picture
***

ki kell lépni a kakiból hogy egyből a trágyába kerüljünk egy embernek kerékpár út 

1

agressiv
agressiv picture
*

Akkor inkább, ha már a logikát követjük, piaci áron kellene átvenniük a napalemestől a villanyt, de piaci áron is kellene adniuk! Mert az nem lenne kóser, hogy teljes áron vennék, de csökkentett áron adnák.

Amúgy tökéletesen elmagyarázta az illető, hogy miért nem működik az, hogy boldog-boldogtalan hírtelen napelemezni kezdett..

0

Jaca
Jaca picture
****

Amit csökkentett áron adnak, ott állambácsi kifizeti nekik a különbözetet. És állambácsi megígérte, hogy adott mennyiségig mindenkinek jár.  Legalább ennyit kapjunk vissza az adóforintjainkból. 
Amúgy az elejétől fogva arra kellett volna ösztönözni a napelemeseket, hogy a pillanatnyi termelésből minél többet használjanak fel helyben. Így magasabb lenne a téli termelés is, mert máshogy lennének felszerelve a napelemek. De a szakmai előkészítés hiányáért ne a napelemeseket hibáztassuk. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Normális gazdaságban mindent (az áramot is) piaci áron adnak és vesznek. Alapvető fogyasztási cikkeknél, mint az energiahordozók is, a rászorulókat támogatják. Vagy ha a nemzetgazdaság úgy kívánja.

4

torokj
torokj picture

Üdv,
A józan ész azt diktálná (mint minden normális országban,lásd csatolmány) hogy minél több megújuló legyen.
Az hogy ennyire elavult a hálózat,és hogy "rendszerhasználati díj" máshova megy (óriásplakátok) ,mint ahova kellene,az kinek a bűne?
Ki fizesse a hóhért abszurdisztánban? A napelemesek?

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

hangya02
hangya02 picture

0

KGL
KGL picture

Én csak hozzászólásokat jöttem olvasni. Igazán jól szórakoztam, köszönöm az élményt.

5

alext001
alext001 picture

Dettó...

1

proba
proba picture

Ahogy én látom.Telepítettünk napelemet, mert matematikailag az jött ki,  a nyári energia télire eltéve pont fedezi a fűtést, így ha lazán számolok ( nem veszem figyelembe, a bojler dupla áron számít ) 10 év megtérülés jött ki. Erre azt mondom egy H tarifával kb hasonló a gazdasági végeredmény. Tehát rezgett a léc így is. Az akkukról, beruházol 3M ft-ot cserébe megspórolsz napi 2kW ott maximum nyáron, ha a melegvíz készítés éjszakai áramát nappalira módosítod. Igy  kb az akkuk árát ledolgozza a rendszer, mire az akku kuka lesz. ( nyárról télre meg ugye nem rakja el úgysem) 
Ami a másik oldal mellett szól, a napelemesek ( köztük én is ) hisztiznek, hogy a hálózat nem képes befogadni a termelt energiát, fejlesszék a hálózatot. De mondjuk az nonszensz, hogy azok fizessék a hálózatfejlesztést, akiknek erre éppen semmi szüksége, mi meg élvezzük a nulla költséget.... Számomra a napelem, bár nekünk is van, valahogy nem az arany tojást tojó tyúk érzését adja. Valakinek meg kell fizetni a napelemesek ingyen energiáját. Ha ez visszaszáll ránk, akkor bukta, ha nem , akkor másnak bukta. Ha mindenki minden általa igénybe vett szolgáltatásér fizessen, ahhoz az kellene amit betáplálok, azért az áram normál árát kapom ( minimum a szénerőmű előállítási ár) , amit kiveszek, az meg rendszerhasználati dijjal emel áramár lenne. De ezzel a feltételekkel nulla napelem lenne a tetőkön. ( bár ez lenne az igaszságos.)  

 

3

Jaca
Jaca picture
****

0

agressiv
agressiv picture
*

Értem én, hogy nem jön vissza a pénz, de azért nem kéne akksinak nézni a hálzatot, mert baromira nem az.

Nem normális dolog az, hogy nappal/nyáron boldog boldogtalan a hálózatra (túl)termel, aminek semmi értelme, mert a kutyának sem kell annyi energia, ezért is emelékedik a hálózati fesz az egekig, majd télen/éjjel ugyanúgy terhelnek a napelemesek is. Nem hinném,. hogy lenne realitása az olcsón vett, majd drágán eladott energia elméletnek, mert akkor lenne hova termelni és nem kellene illegálban feszt emelni az invertereken, hogy vissza tudjanak termelni ugyebár.

Amúgy mi akadálya lenne otthon hagyományos ólom-sav akksikban tárolni az energiát?
Hogy járművekbe nem jó az világos, de otthon egyrészt elfér, a súlya sem probléma és a nagy önkisülése sem, mert éjjel mindjárt lehetne is elhasználni a tárolt energiát.

Tehát miért is kell annyira Li-ion akksi a háztartásokba. ha már akksiról van szó?

 

2

Jaca
Jaca picture
****

Nem normális dolog az, hogy nappal/nyáron boldog boldogtalan a hálózatra (túl)termel, aminek semmi értelme, mert a kutyának sem kell

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/08/29/megdolt-az-idei-nyari-aramfogy...
Remélem, ez hiteles forrás számodra.

1

agressiv
agressiv picture
*

Csak irreleváns, ezt az egy mondatot kivéve...

Továbbra is jellemző ugyanakkor, hogy a téli áramfogyasztás nagyobb a nyárinál,

0

torokj
torokj picture

/nyáron boldog boldogtalan a hálózatra (túl)termel, aminek semmi értelme, mert a kutyának sem kell annyi energia

Ez így nem igaz,mert a klímák miatt közel hasonló a téli /nyári fogyasztás.

Amúgy mi akadálya lenne otthon hagyományos ólom-sav akksikban tárolni az energiát?
 

Csupán annyi,hogy drága,karbantartásigényes,környezetszennyező,rövid élettartamú.
Nem az egyéni felhasználókra kellene a problémát áthárítani.
Elon Musk pl csinált Ausztráliában egy energiatároló parkot.

Tehát miért is kell annyira Li-ion akksi a háztartásokba. ha már akksiról van szó?

Lehet hogy a méret ill energiasűrűség miatt?Szívesebben üzemeltetnéd a kütyüjeidet nehéz ólomakkukkal?

0

kis864
kis864 picture

Üdv!
Lenne egy kérdésem, hogy tud valaki egy olyan hálózatba áramot betáplálni amelyiken nincs fogyasztás?

 

0

torokj
torokj picture

Lenne egy kérdésem, hogy tud valaki egy olyan hálózatba áramot betáplálni amelyiken nincs fogyasztás?

Sehogy.
Ezt nekem szántad?

0

kis864
kis864 picture

Nem.
Ha visszatermel a hálózatba, akkor azt valaki elhasználja. Ez akár a hálózati veszteség is lehet.
Az erőmű meg üresen pörög, alapfogyasztással.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Lehet hogy a méret ill energiasűrűség miatt?Szívesebben üzemeltetnéd a kütyüjeidet nehéz ólomakkukkal?

A szándékos félreértés magyar népi sport. Ha nem hordozod, hanem otthon van a háznál, akkor rohadtmindegy a súlya, a mérete és az energiasűrűsége.

0

torokj
torokj picture

Ha nem hordozod, hanem otthon van a háznál, akkor rohadtmindegy a súlya, a mérete és az energiasűrűsége.

Bocs de sokaknak  nem mindegy.Szerinted életszerű (pláne kisebb házak/házrészek esetén),hogy egy külön "akkumulátor helyiség" legyen ? Csináljunk óvóhelyet ,prepperkedjünk?Biztos hogy a fogyasztó dolga ?

0

agressiv
agressiv picture
*

Bármilyen aksit is használsz, annak kelleni fog a hely, mert nem 2 dimenziós objektum, ha meg már úgyis kell neki hely, akkor lehet kicsit nagyobb is, ha ennyire nem fér el, ne akarj napelemet..

Igen, a fogyasztó dolga, ki másé lenne?

0

torokj
torokj picture

Igen, a fogyasztó dolga, ki másé lenne?

Hagy kössem már az ebet a karóhoz :A szolgáltatóé.
Van ahol működik 
Persze kell hozzá infrastruktúra,hosszú távú befektetések,átgondolt üzletpolitika,amiben kis hazánk nem áll túl jól.

1

agressiv
agressiv picture
*

Ha otthon tárolod az energiát, vagyis a szolgáltatótól független rendszert üzemelsz be, azt kiépíteni a szolgáltató dolga? Ti mind be vagytok tépve?

4

torokj
torokj picture

Nem off grid rendszerről volt szó ezidáig.A topikindító cikk sem erről szólt.

Ti mind be vagytok tépve?

Kicsit elszaladt veled a ló,de mindegy.

2

agressiv
agressiv picture
*

De a hozzászólás amire válaszoltál és kötötted az ebet a karóhoz, az igen.

Mégis mit mondjak arra, hogy válaszolsz egy kommentre, de nem a komment tartalmát illetően és ezáltal inkonzisztens is a válasz?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ólomakkunak jól szellőző hely kell (mv szabály)
Télen fázni fog

Bálint

2

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Hát azért erre is vannak szabályok ,már 1950 óta.  S 10 évente átirják.
Ma már lehet zárt műanyag dobozban ,szellőztetve is. De megfelelő töltővel H2 figyeléssel szellőztetés nélkül is.

A Li akkuk 2/3 da jobban fázik!
De előfúthető bármelyik tipus.

0

agressiv
agressiv picture
*

Egyébként ez alapján semmilyen szünetmentes tápegységet nem lehetne lakásban üzemeltetni, de erről szó sincs ugye.
Ami a fázást illeti, nem hinném, hogy sokan engedhetik meg maguknak a fűtött garázst télen, mégis mennek az autók, mégha nehezebben is indulnak. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Ja, letárolsz 3kW-ot, és csak kettőt tudsz  elthasználni, és azt sem a főzőlappal, mert ott már nyög az akku.

1

proba
proba picture

A saját 5Kw rendszeremet nézve, a napi termelés 20-30kW nyáron, a lakás esti fogyasztása 1-2kW. Ehhez biztos jó az akku de kb olyan mint napkollektorral medencét fűteni. 10 perc alatt felforr, aztán hova tovább. Azon gondolkoztam nyitni kellene egy galvanizáló üzemet, ha süt a nap galvanizálok, ha meg nem akkor szabadságra megyek... 

0

agressiv
agressiv picture
*

Tehát értelmetlenül sokat termelsz, amit nem bír a hálózat, amit nincs aki abban a pillanatban elhasznál és ezért mindenki felelős, csak te nem... Végülis logikus, magyar módra.

1

proba
proba picture

Gondoltam hosszú, senki nem olvassa végig. Bejött.

0

Jaca
Jaca picture
****

értelmetlenül sokat termelsz

Azért megnézném, hogy az utcai trafók hány százalékából folyik kifelé az áram. 

1

agressiv
agressiv picture
*

Minden esetben, amikor túl magas a rendszerfeszültség.

0

Jaca
Jaca picture
****

Csak sajna nem a trafónál magas a rendszerfeszültség. Gyakorlatilag nagyon minimálisat emelhetne a HMKE a rendszerfeszültségen egy jó hálózat esetén. A hálózati feszültség azért magas, hogy az utca végén is meglegyen a 220V legalább, míg a trafó mellett 240 van. Nem sok olyan utcát láttam még, ahol annyi a napelem, hogy csúcsban többet termeljen, mint amennyit az egész utca minimálisan fogyaszt. ítt egy mosógép, ott egy fűnyíró, megy a flex, a fúró, a porszívó, a klíma, az a pár HMKE csak csökkenteni tudja a trafó kimenő áramát, megfordítani minimális esetben.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Az a baj, hogy a lakossági napelem akkor termel, amikor nincs otthon a lakosság ezt próbáld már megérteni!

flex, a fúró, a porszívó, a klíma

Amikor munka után hazaérnek az emberek és kezd lemenni a nap...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Liion, vagy ólom, tök mindegy..drága. nem térül meg. Az teljesen mindegy, hogy 5 év alatt nem térül meg, vagy 10 év alatt.

A másik gond, hogy a sima visszatáplálós inverterek nem tudnak akkut kezelni. Ahhoz teljesen más inverter kell. Olyan ez, hogy vettél egy benzines autót, majd hétfőtől nem lehet benzint kapni, bár mindenki lehazudta az eget, hogy lesz benzin.

A visszatáplálás legfőbb ellensége a vacak hálózat, amire nem költöttek semmit az elmúlt 10-15 évben. 

Nyilván nem vesz senki milliós invertert, meg miliós akkukat, ezek után. 

​​​​​​

1

agressiv
agressiv picture
*

Folyton ezt a vacak hálózat érvet hallom, csak nem értem. Mi tud vacak lenni a hálózaton? Rosszak a kötések? Ha egyszer boldog boldogtalan napelemet vásárol, mert az majd megtérül, akkor nem kell csodálkozni a túltermelésen.

Én ezt eleve nem úgy fognám fel, hogy csakis a pénzt veszem figyelembe.
Sosem költöttem vola hálózatra dolgozó rendszerre, hanem termelés, tárolás, felhasználás lenne a cél és ezzel a függetlenedés is egyben például a piaci szarakodástól, ami jól be is ütött ugyebár.

Azt gondolni, hogy a hálózatra termeléssel majd jó olcsón lesz energiám eleve kapufa volt, mert mint minden ilyen nagyonjólfogszjárni megoldás, előbb utóbb természetszerűen kipukkadt.

Ez ugyanaz mint a fafűtés puffertartály nélkül, este bedurrantod, jól leizzadsz, reggel meg arra kelsz, hogy hideg van... A vezérelt áramot sem poénból találták ki, hanem ezzel tudják szabályozni a terhelést, hogy nagyjából egyenletes legyen.

3

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Ha komolyan gondoltad a kérdést;"Folyton ezt a vacak hálózat érvet hallom, csak nem értem."

Elószörre,  Az utcai hálózat túl vékony vezetékkel épült (régen 35,75,125,240 mm2 sodronnyal )
                  Ezekhez hosszú a méterben mért  vezetékhossz.Nagy a feszültségesés !
                  az akkori  méretezési feszültségesés 5% volt , de ha nem fért bele , megengedték a 10%-t is.
                  --ma ez 1és 2% !!!!
      A megoldása? minden utcát 2.---4 felé elosztani,, új trafókat beépiteni?  Esetleg végig kicserélni a vezetéket nagyobbra ?
 A faluk régen 2-6db 22kVs trafókkal voltak  megtáplálva, ma meg  1,ritkán 2db-al .......Tehát  megint a "hosszú hálózat, kevés betáplálási pont "....esete jön elő.

A 22kV-s hálózat szintén ilyen, azaz túl hosszú vékony vezetékkel  megtáplált........A saját érdekeik  mentén  magasan tartják a 22kv-t (jellemzően 24kV környékén ) igy nem tud átjutni az energia az 1es trafókörzetből a 2es, v akármelyikbe..

A városi kábel hálüzatokra ugyanez vonatkozik , bár ott 6,3kV és 11kV -s trafók vannak.
Régen ugy méreteztek , hogy 15 évente duplázódik a teljesitmény tehát ha 45 évig nem akarnak hozzányúlni akkor 3X akkora beruházás----ma meg gazdaságos legyen éppen elbirja , a bővitést meg a fogyasztó megfizeti!!!

Ezért jobb rugalmasabb a nyugati hálózati felépités; 6-11-19kv az utcán (még lopni is lehetetlen ) s rengeteg trafó 3-4 házanként, ha bőviteni kell --még több trafó, be lehet épiteni (ezt is a fogyasztó fizeti )
 

2

kferi
kferi picture

Nálad valami komoly baj lehet....

1

agressiv
agressiv picture
*

Kezdem unni a tahó beszólásaidat, legalább annyi eszed lenne, hogy kifejtenéd...

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A hálózat azért vacak, mert rozsdás vasdróton megy minden. Nagy átmeneti ellenállású közltések vannak. A trafó állomások nem tudnak szabályozni, odamegy a Józsi, aztan csapolgat, ha magas a villany, vagy alacsony.. mett termel, vagy nem termel...

Ezt jelenti a vacak.

Ha olvasgatsz napelemes fórumokat, nézel más országokat, meglepve látod majd a tőlünk nyugatra eső országokban, ha süt, ha nem, a betápnalig ingadozik. Pedig van visszatáplálás... Ők bizonyára térugranak.

A szolgáltató azért rinyál,.mert ha a feszültség 250V fölé megy hisztizik a user. Ha meg nem megy fölé, akkor meg 180V a hálózat, mert nem süt a nap... Ez mért érték, egy somogyi kis faluban..

Nem gondolom, hogy azért a horribilis hálózathasználati pénzért még sajnálnom is kellene őket. Bocs.
​​​​​​

​​​​​​

3

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Ez a vasdróton megy az áram ne haragudj de butaság! :) Sehol nincs a hálózaton vasdrót áramvezetés céljábol. Sehol!
Ez Pusztán egy tétel azokból a mantrákból amiket a szar a hálózat alátámasztására kántálnak. 
A rendszerfeszültség két okból emelkedik meg a hálózaton . Az egyik a vonali impedancia értéke. Ez összefügg azzal hogy milyen keresztmetszetű az adott vonal és a trafókörzetnek mekkora a trafo teljesítménye és droppja! Ezek együttese egy méretezett érték amit a tervezéskor figyelembe vettek. Nyilván nem hasraütés alapján. Ráadásul ebbe a méretezésbe volt némi túlméretezés is. A méretezéskor van egy fontos szempont az egyidejűségi tényező! A napelemeknél pont ez a probléma hogy mind egyszerre termel mig a rendszertervezés teljesítmény igény számitásnál a lakossági fogyasztásra jellemző egyidejűségi tényezővel számoltak. Tehát attol nem szar a hálózat ha az más üzemmódra terveztek és a fogyasztási szokások megváltoznak. A hálózatfejlesztés sohasem előre történik hanem amikor a valós igény megjelenik mennek az infrastruktúrával az igények után. Ez az elosztói hálózatra igaz az alaphálózat más prioritás ! A másik dolog hogy a napelem bumm nagyon gyorsan forrta ki magát tehát hirtelen jelentkezett a probléma de csak lakossági szinten! Ez fontos! És itt a másik lényeges pont , hogy a háztartási méretű kiserőművek összteljesítménye csak kb 30%-a az összes beépített napelemteljesítménynek. Az sem elhanyagolható szempont hogy ez a hálózati feszprobléma azért tünik óriásinak mert arrol a néhányról beszélünk amiről tudunk és ebből az jön le hogy ez tök általános mindenhol. Ezekből aztán meg jön a mantrázás meg a vasdróton vezetik az áramot stb. És igen vannak feszültségproblémák de ehez az is hozzájárult hogy amikor kiadták az engedélyeket tudták bár hogy lokálisan már nem lenne kiadható több engedély mert ez problémát fog okozni de kis zsebpénzért mégis kiadták. Majd azt gondolták hogy legfeljebb nem termel az erőmű de itt meg jött a hazai sunyiság és átállították az inverterek feszültség paramétereit vagy step-up trafót installáltak egyesek. 

Olyan furcsa számomra erőműnek nevezni ezeket a napelemes rendszereket :)

2

kferi
kferi picture

Azért a napelem nem most fejlődött ki. Nálam sok éve van. Az jelenlegi kormány bűne, hogy a normális fejlődésbe politikai okokból folyamatosan belenyúl.

Azt is ők okozták, hogy az emberek nem építettek napelemes rendszereket, mert rezsiszélhámosság az politikai termék volt. De azt is ők okozták, hogy egy időben rákattantak az emberek mert nagyon korlátozottan ingyen vagy féláron kaphatták, de azt is ők okozták, hogy hübelebalázs módon korlátozást vezettek be. Most meg amikor kicsit megnyugodna a piac megint belebarmolnak.

Normálisan a felhasználók és a szolgáltatók kilengésekkel ugyan, de kölcsönösen egyensúlyt találtak volna.

De hát a lopásért bármit....

 

4

Digitalfish
Digitalfish picture

Egyetértek Veled!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A vasdrót példát nem ên mondom, hanem a srác, aki a advesz mérőt felszögelte. Már az utcán kérdezte, hány kW, mert vasdrót van.,.

Itt a bibi nem az, hogy nem alkalmas a hálózat erre.. hanem az, hogy ráverték a pecsétet, most meg dögöljön meg a napelemes..

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Na akkor aki ezt mondta sík hülye! Elnézést. Ha kell levezetem ezt szakmailag is hogy miért nincs vasdrót sehol. Pláne hogy láttam már pár hálózatot. 

2

Pages

Sponsored links