You are here

Integrált Sztereó Erősítő VS Előerősítő + Végerősítő kombináció?

Hifisták, Audiofilek!
Integrált Sztereó Erősítő VS Előerősítő + Végerősítő kombináció.
Melyik a jobb és miért?
Nem tudok dönteni.
Végerősítőből sztereó vagy monoblokk? 

Comments
Halász K.
Halász K. picture

Van ám ennél nagyobb őrület is.

https://canaryaudio.com/C5000.html
Mono-előerősítő! De nem akárhogy. Külön házikó a tápegységnek.
Én a monoblokk végerősítőket is nettó baromságnak tartom. Minek? Semmivel sem szólnak jobban, mint egy sztereó végfok (ahol mondjuk egy házban van egy dual-mono rendszer). De ez a mono-előfok....
Szerintem amúgy egy normál integrált sztereó erősítő is elegendő. 

0

Székely Bálint
Székely Bálint picture

Van ám ennél nagyobb őrület is.

 

https://canaryaudio.com/C5000.html

Mono-előerősítő!

Na ez már tényleg ökörség! Egyébként két verzió között agyalok.

1. Sugden A21
2. Onkyo P3390 előfok + Onkyo M5590 végfok

(De szerintem Sugden lesz) 

0

torokj
torokj picture

Itt egy elég jó összefoglaló a témáról.
(Sok kommentben említve is van )
Ez is sok mítoszt rombol.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A kérdést hifista már megválaszolta. Ha külön elő- és végerősítőt használsz, akkor egyszerűbb az upgrade. Adott esetben ki tudod próbálni, mit hallasz egyik vagy másik részegység cseréjekor. Haver átviszi meghallgatni például.

0

Székely Bálint
Székely Bálint picture

A jelenlegi Hi-Fi rendszerem:
Erősítő: Onkyo A-8250
Tuner: Sansui TU-217
Lemezjátszó 1: Micro Seiki MR-111 (Audio-Technica VM520EB hangszedővel)
Lemezjátszó 2: Pioneer PL-200 (Grado Prestige MC+ mono hangszedővel) Ezzel hallgatok mono lemezeket, ez a masina az Onkyo erősítő phono bemenetére van kötve. 
Phono-előerősítő: Dynavox TPR-2 (ECC82 csővel), erre van kötve a Micro Seiki.
Orsós magnó: Akai X-201D
Médialejátszó: Sony HAP-S1
Hangfalak: Sharp CP-7700

Milyen zenét hallgatok? Igazából mindenfélét, klasszikus, rock, jazz, dixieland, reggae, elektronikusból Jean Michel Jarre-t. 

 

0

Elek
Elek picture

Szia!

Nincs könnyű dolgunk, ez már egy az átlagosnál jobb rendszer.

A leggyengébb pontot én a hangsugárzóban látom, illetve az Onkyo sem a kedvenceim közé tartozik. 
A zenei stílusokat nézve, nem könnyű az ajánlás, a rock miatt. Nagyon kevés hangsugárzó van ami emberi áron ezeket a feltételeket teljesíti.
Megpróbálok egy emberi árú alternatívát ajánlani az olcsó sávból.
Erősítő: Mission Cyrus II (nem a hármas), tudom ezer éves, és mégis ez egy nagyon jó kis angol integrált, "potom pénzért", és van benne MC korrektor is, igaz tranzisztoros, de egy MC trafó az egésznél többe kerül.
Hangsugárzó: szintén a "megfizethető árkategóriában". JMlab Cobalt 816 ennek is a Jubile kiadása. Ez egy elég jó kompromisszum ebben az árkategóriában, visszautalva a rock-ra. Hogy miért angol erősítő francia sugárzó, azért mert az angol nyugodtság picit visszavesz a francia virgoncságából.
Ha ettől magasabbak az igényeid, akkor lehet ezt fokozni a végtelenségig...
 

0

Székely Bálint
Székely Bálint picture

Köszönöm az ajánlást!
MC hangszedő nem kell nekem, bőven elég az MM. A Grado-m, az amúgy is MI (Moving Iron). 
Van amúgy egy Hana MC hangszedőm és egy Ortofon T-20 MC-illesztő transzformátorom. Próbáltam, semmivel sem jobb, mint a VM520EB! Persze lehetne komolyabb lemezjátszó, komolyabb hangkar, komolyabb MC pickup, komolyabb phono-preamp.... stb. De nem kell.

Forráskészülékeket nem cserélnék. Viszont igazad van, hangfal csere is szükség lesz lesz. No meg egy phono-előerősítő csere is. 

Sugden erősítőkről vélemény/tapasztalat? 

0

Elek
Elek picture

Haladunk! smiley wink

Nekem még nem volt, de rengeteg jót lehet olvasgatni róluk. Hiába no, az Angol hangzásba sokan szerelmesek, én is szeretem.
Viszont ha már feljebb léptünk, és még midig az "alsóbb?!" de inkább közepes árkategóriából ajánlanám az ADCOM erősítőket. Ebben van elő/végfok páros is. Egy KRELL-től sokkal olcsóbb Amerikai, de hangzásban abszolút  ott van. Jó részét még Nelson Pass tervezte.
Csak egy példa: ADCOM GFA-5500 és pl GFP-555 előfok. Az előfokra szükséged van a vinyl, illetve a magnó miatt. Ezek az előfokok szintén rendelkeznek MM és MC bemenettel, valamint van rajtuk egy varázsgomb, amit ha megnyomsz akkor a teljes hangszín-balansz hóbelevanc mint ha ott sem lenne. 
A neten rengeteg infó van róluk, illetve nálam is ez szól most.

0

hifista
hifista picture

Szia!
Én kicsit más irányból közelíteném meg mint az előttem szólók.
A külön elő-végfok páros előnye, hogy a darabjai külön-külön cserélhetőek, amikor tovább akar lépni az ember.
Mert az ember olyan ám, hogy mindig jobbat akar magának és ha lesz rá pénze, meg is veszi.
Egy bizonyos árszint felett viszont olcsóbb egy-egy részegységet cserélni, mint az egészet.
A hátránya, hogy a kettő közé kell egy jó minőségű kábel, amíg az integráltnál ez nem szükséges.
A monoblokk kialakítás előnye, hogy a tápegység nem közös és így az egyik oldal nem "rángatja" a másikét egy-egy fortissimo-nál.
A monoblokk kialakításnak viszont csak a legjobb minőségi kategóriákban van értelme.
Valóban nehéz dönteni, mert az egész úgy van kitalálva, hogy "ha már - akkor már".
Ajánlott néznivaló, Hofi Lehet-e a kecskével.
Én is a minimál rendszert kedvelem, ezért előerősítőt nem is használok zenehallgatáshoz, a végfokom pedig ugyan egy dobozban, de monoblokk kialakítású.
Hifista.

2

Elek
Elek picture

Szia Bálint!

Értem a kérdést, szeretnél valami minőségibb rendszert összehozni. Erre nem lehet így, ennyi információból releváns választ adni.
Tudni kellene, hogy milyen zenei stílust kedvelsz, jelenleg milyen hangsugárzód van, és milyen a "környezet" amiben hallgatod.
Az erősítő az a második fokozat, mert egy közepes minőségű hangsugárzón, nem fogsz szinte semmi különbséget hallani a felsorolt erősítő kialakítások között.
Ha ezektől eltekintünk, a kérdésre válaszolva, nem lehet egyértelmű választ adni, mert vannak nagyon jó integráltak, elő-végfok párosok, egy dobozba szerelt dual mono-k, és külön dobozba szerelt monoblokkok. Ugyan ez vica-versa.
A "széntbontottak" általában minőségibb cuccok, de ott is van buktató rendesen,

Én a minimál dizájn híve vagyok -bekapcsoló gomb, hangerőszabályzó, bemenet választó, ha magnót is hallgatsz, akkor egy monitor kapcsoló, ami passzív! még belefér) -, a többi sallang az csak árképző és még a legtöbb esetben a hangminőséget rontó bizb@sz.
Boldog Új Évet!
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Elek!

Boldog Új évet!
Csak érdeklődésképpen, a helyiség nem befolyásolja egy hangfal hangját? Ugynaz a rendszer mindenhol ugyanúgy szól? Csak azért kérdezem, hogy ennek nem kell valahogy utánamenni a hangrendszerrel?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

De. Egyszer marha régen voltam a Gellért szállóban egy ilyen vájtfül vásár/bemutató kiállításon. Érdekelt. Igazából ami bizonyítható, azt el is fogadom. Ami szubjektív, azt csak akkor, ha tapasztalom is...

Volt berendezve egy terület, a falakon valami arany színű csészikék... Elvileg a mondás az volt, hogy a hangkép kisimul, meg hasonló varázs szavak, ami nekem nem mond semmit. Ha hallok valamit, ami nekem jobb, akkor az jól szól. Ha nekem nem tetszik, akkor meg rosszabbul. Ha meg ugyan úgy, akkor meg pénzkibobás. Szerintem magamat az átlag usernek gondolnám... ;)

Na beültem a sok milliós csészikék közé. Szerintem borzasztó szarul szólt ott a cucc, de volt referencia is, ahol nem volt csészike. Na az is egy kalap kutyakula volt. Nem emlékszem a csészikék pontos árára, de milliós tétel volt akkor, amikor 1m alatt adták a suzuki swiftet... Semmi aktív cucc..  csak a falra aggatott vasdarabok... Ha nem műanyag. Nem tudom.. ;)
 

Nem mondom, hogy nem hallottam ott jó hangzású cuccokat, más standon. Meg azt sem, hogy mind értelmetlen pénzkidobás.

De hogy egy böszme nagy lehúzás az egész vájtfül világ, azt viszont állítom. Nyilván nem úgy szól egy b&w cucc, mint a tesla lemezjátszóhoz adott pozdorja doboz. De hogy az emberek 95% alatti része nem hall nagy difit az 500e és az 500m cucc között, az biztos... 

És nem sarkítok akkor a sokszázezres csoda 1.5m IEC hálómábellel, meg a csoda optikai kábellel, ami extra alacsony torzítású csoda homokból van ;)
 

0

Székely Bálint
Székely Bálint picture

De hogy egy böszme nagy lehúzás az egész vájtfül világ, azt viszont állítom. Nyilván nem úgy szól egy b&w cucc, mint a tesla lemezjátszóhoz adott pozdorja doboz. De hogy az emberek 95% alatti része nem hall nagy difit az 500e és az 500m cucc között, az biztos... 

 

És nem sarkítok akkor a sokszázezres csoda 1.5m IEC hálómábellel, meg a csoda optikai kábellel, ami extra alacsony torzítású csoda homokból van ;)

 

Egyetértek! Az meg még hab a tortán, hogy az ilyen hifi/high-end show-kon, bemutatókon a közönség erős 80%-a 60+ életkorú urakból áll, akiknek már a kor miatt eleve nem is olyan jó a hallásuk. Aztán a bemutató után megy a fikázás vagy az istenítés a készülékekről. 

Münchenben az egyik hifi show-n hallottam én már B&W Nautilus-t, AER Pnoe-t, még valami Gryphon-t is, ezek ilyen röpke több tízezer vagy százezer eurós hangfalak, Transrotor lemezjátszókat is hallgattam. Szépen szólt minden, de igazából messze nem érik meg az árukat. Hallgattam én már sokkal olcsóbb rendszert, ami alig szólt gyengébben. Az ultra high-end az pedig szimplán mentális betegség, egy nagy adag sznobizmussal körítve.

4

Elek
Elek picture

Szia!

Mi ebből a tanulság? Soha ne menj hifi kiállításokra, mert csak csalódás ér....
Viszont Pesten és környékén van jónéhány bemutató terem, ahol akár vitt anyagból is hallgatózhatsz, sokféle kombinációjú rendszeren. Ott már azért lehet hallani, hogy miről is szól az a hifi "őrület". Az a probléma, hogy az emberek jó része nem hangminőséget vásárol, hanem azt a bizonyos f...hosszabbítót. Rég ki van ez találva, megfelelő körítéssel mindent el lehet adni.
Nagyon keskeny az az ösvény ahol a pénzedért hangminőséget kapsz, csakhogy az a probléma, hogy mire megtalálod a neked tetszőt akkorra ezt a keskeny ösvényt végig kell járnod...
A kábelekről nekem is megvan a véleményem, de az egy külön témát igényelne. Én nagyon régóta kizárólag tömör réz kábeleket használok.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nyilván, ahogy autónepperből, ingatlanosból, drogdealerből, természetgyógyászból, autóbontósból, taxisból meg ördögűzőből is biztosan van becsületes...

Engem mindig is érdekelt a technikai oldal. De a lelki sosem...

Azt nem vitatom, hogy mindig lehet szebb, személy szerint jobb hangzásút készíteni. De az a buzonyos árcetli... Az a minőségi ugrást nagyon ritkán tükrözi...

Meg ami fent is írva vagyon... A 60 éves, jobb fülén hallókészülékes szaki, aki a bal fülével meg tinnitusos, az az én szememben nem biztos, hogy illetékes a kérdésben, és jó referencia ;) 

​​​​​​De mondim, ez hitbeli vita. Ha valaki sexben csak a thai ikrekre esküszik, az az ő dolga, csak kellemetlen, ha kiderül, hogy gyárilag nem ikrek, meg az egyiknek 8 éve még töke volt...

Ha valamit elém tolnak, hogy Gyuri... Idesüss, ezt kukk meg... Meg mellé másikat, és az jobban tetszik, akkor azt veszem... De nem azért, mert a Sanyibá a bótba, vagy a fórumban azt mondta, hanem mert tetszik a hangja... És tojom le, hogy az miről szól.. cd, dat, flac, vagy lp.. ha jobban tetszik, azt veszem. Nem sznobizbusból... Hanem mert az tetszik...

De az is igaz, hogy brahira nem kondizok át ügyfél kérésre erősítőket, mert azt írták a fórumban... Erre is van iparág ;)

Az ember olyan, hogy kíváncsi. Én legalábbis az vagyok. Azért dolgozom, és élek, hogy éljek. Családdal, gyerekkel, élményekkel, tudással. Ehhez hozzá tartozik a hifi úgy, mint a hegymászás, bringázás, vagy a bga csere.. mert ezt szeretem csinálni. De mindenben próbálok kritikus lenni. Ha meg tud valaki győzni, hogy a mount everestet nekem meg kell másznom, mert..... Akkor meg fogom. Amíg nem tudnak meggyőzni róla, hogy az erre kidobott pénz egyenes arányban van az élménnyel, addig azt a pénzt más, véleményem szerint hasznosabb dologra költöm. Ilyen a hifi is... Győzzön meg valaki, hogy mert a potigomb tavasszal vágott piros hibiszkusz gyökeréből van faragva, az megér + 210e Ft-ot, mert jobban szól tőle...és akkor azt veszem.. addig viszont ez csak valaki szubjektív érzésének tudható be, aki nem én vagyok. Vagyis az én szemszögemből ez egy értelmetlen kiadás... 

Szerintem.

Meg kell hallgatni, amit az ember venni akar. Ha tetszik, meg kell venni. Ha nem, akkor meg el kell hajtani az eladót, mert a kék led nem ad jobb hangzást, még ha be van már járatva, akkor sem ;) de győzzön meg valaki az ellenkezőjéről, a két fülemmel ;)

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Racionalitás amivel nincs semmi baj. Sőt!
A másik tábor ha fizetőképes mindent el lehet adni neki. Még köveket is amit a kábelekre pakolnak. 
Ök a kábeleket is bejáratják, meg ,hogy iránya van a hangszóró vezetéknek...

Azt nem tudom , hogy adták be nekik, hogy  a hálózati csatlakozó kábel is számit de csak az utsó 1-2m a domináns . Hopp van is itt két neves gyártótól...
Még az audiofil kismegszakító b@szta ki a "biztosítékot" nálam. Jah az is egy könnyen cserélhető eladható alkatrész...
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem meg aranyozott generátorról vagy UPS-ről üzemelve tisztább a hang, nem játszik be a hálózatból a zavar
A mapelemes táplálás azért nem jó, mert bejátszik a napfolttevékenység,
A kint csiripelő madarak is  zavart okoznak

Bálint

Bálint

0

torokj
torokj picture

Szia Bálint,
Kihagytad a virtuális földet
FB on vagy egy ilyen csoport ,roppant magas szintű eszmecsere smiley
Feldobja a napomat általában.(Az utolsó vitaérv mindig az,hogy "nézz utána" )

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha nem lennének hülyék, okosak se lennének.. ;)

Atya ég...

​​​​​és csodálkoznak, hogy a banki átveréseknek hányan dőlnek be, én azon csodálkozom, hogy csak ennyien..

Ez a virtuális föld dolog most nagyon tarkón vágott... Megyek is dolgozni. Biztos lehet venni ginko biloba fa gökeréből kivont rézmolekulákkal dúsított aranyfonállal fonott 9v telepcsatlakozót... Arra gyűjtök 10 évig. Csak remélem, arra már lehet kapni audiofil 9V elemet. A kínaival nem szól jól. Nagyon torzít. Biztos a nem megfelelően feldolgozott szén miatt. Az amerikai szénnel jobb.

De azt tartom. Ha valaki meg tudja mutatni, és hallom is, hogy máshogy szól, komolyan veszem..

1

Elek
Elek picture

Szia!

"és milyen a "környezet" amiben hallgatod."
Az az érzésem, hogy síkos pályára álltunk, (lesz itt adok-kapok) ezért nem szoktam általában hozzászólni az ilyen témákhoz.
Ebben a hobbiban minden mindennel összefügg. 
Egy lakótelepi szobában nem egyszerű dolog egy jónak mondható hangzás elérése. (a "lakótelepivel" senkit nem akarok megbántani, nem pejoratív értelemben mondom, kéretik ezt figyelembe venni!) egyszerűen azért mert általában nincs annyi hely ahol ki lehet alakítani egy zene sarkot. A hangsugárzók legtöbbje akkor érzi jól magát ha falaktól távolabb van elhelyezve.
Ez még akkor is igaz ha a sugárzó basszus szegény, inkább kevesebb basszus, mint a falra tolva kicsit több, de összeomló hangzás, sztereó tér. Tudom, mert én is laktam lakótelepen, és rengeteg kísérlet során sem tudtam kialakítani egy olyan rendszert ami számomra megfelelő volt. 
Ma már mindent lehet kapni, különböző akusztikai panelek és mindenféle  csoda termék, amik megfelelően alkalmazva tényleg hatásosak is, csupán a pénztárca mérete a leggyengébb láncszem.
Egy régi polgári lakásban, vagy nagyobb kertes házban sokkal könnyebb egy tényleg minőségi sztereó rendszer összeállítása,
mégy egy vékonyabb pénztárcából is. Az elmúlt 55 év tapasztalatából mondom, nem feltétlen a csillagászati összeg számít, lehet összeállítani nagyon is jó sokkal olcsóbb rendszert. 
....

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Köszi a választ! Nem kötözködő szándékból írtam, csupán kíváncsiságból. Például ha az ember meghallgat egy rendszert egy 3,5m-es belmagasságú szobában, megtetszik, és otthon a 2,7m-es belmagasságban meg esetleg máshogy szól, eltűnhet-e belőle az, ami miatt megtetszett. De gondolom máshogy szólhat egy téglaépületben, mint egy könnyűszerkezetes, gipszkartonos szobában is. 

1

Székely Bálint
Székely Bálint picture

A szoba méretei: 5x3,7x2,8 méter. Téglaépítésű. A mennyezet pedig szigetelt 1 centis hungarocellel + rajta ilyen vékony dekor lap, ami szintén hungarocell. Ilyesmi:

 

0

Elek
Elek picture

Dehogy vettem kötözködésnek. Sőt nagyon is lényegeset kérdeztél.

Az előbbi ajánlásommal kapcsolatban, itt egy friss téma. Most javítottam a Pioneer M73-C73 elő/végfokot, ami árban nem kispályás. Illetve nem klasszikus javításról volt szó, inkább megelőzés. Kondenzátorok cseréje, és ennek a CD játszója a CD75 a klasszikus hibával. Kiesett  lézerből a lencse, visszaragasztva tökéletes lett.

Namármost, ez egy szépen megépített, és minőségi cucc, de megesküszöm mindenre, hogy a hangja nem jobb mint az ajánlott Cyrus-nak, és az ára legalább 10-15-szörös. De! Ha leültetek valakit elébe aki még nem "fertőzött", akkor 100-ból 99-nek a Pio tetszene. 
A hifi világában a vizuális élménnyel minden eladható, az emberek 99%-nak ez fontosabb mint a puritán "vacak".
Természetesen a Cyrusnál ezer sokkal jobb hangú erősítő létezik, csak arra akartam rávilágítani, hogy kevés pénzből is lehet egy elfogadható rendszert építeni. A kevesebb sokszor több, és a hifiben az hatványozottan igaz.

 

1

torokj
torokj picture

Hello,
BUÉK!
Mindegy hogy mit veszel,csak be legyen járatva előtte a kábel!smiley
Ez nem újévi kacsa

0

Sponsored links