You are here

Bepróbálkozott egy telefonos csaló a "Nemzeti Bankból"

36 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Épp az imént hívtak a Nemzeti Banktól, hogy furcsa számlamozgást észleltek nálam Szabó Zsolt irányába, milyen kapcsolatban vagyok az illetővel.
Rávágtam, hogy igen, épp most vásároltam tőle egy autót.

Ebben a pillanatban meg is szakította a vonalat, pedig kíváncsi lettem volna, hogy nyittatja meg velem a nyomógombos telefonomon az applikációját...
 

Comments
Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Üdv mindenkinek!

Én a csalókat szívesen áltatnám kamu adatokkal aztán hadd fogyjon az egyenlegük.
Túlnyomó többségük egyébként is erősen pigmentált, nem napon barnult egyének, akiknek általában kevés a segíly, oszt a pulyák meg a küszöböt rágják, havidíjas előfizura úgysem jutna nekik, így jó eséllyel lezabálhatom az egyenlegüket.
Legalábbis itt Magyarországon náluk menő leginkább...
 

0

Jaca
Jaca picture
****

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Én eddig többnyire csak C-Type-okat (ha nem ugrik be akkor cig****kat) hallom YouTube videókból, 10-ből kb. 1 amelyik profinak tűnik...

0

Jaca
Jaca picture
****

Amelyik profi szöveget mond, majd linket küld a banki belépéshez, az tuti felkészült, ezek nem kis pénzt öltek bele domain név vásárlásba, meg abba is, hogy lefejlesszenek egy bankkal megegyező honlapot. És nem egy, hanem szinte mindegyik bankét lemásolták. Ezek nem az unokázós csalók, ez szervezett bűnbanda, komplett call-centerrel. 

5

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Igen ők nyilván felkészültebbek, de a legtöbb amit én látok, többnyire még mindig a megszokott töltsd le a "banki vírusirtó szoftverünket" amiről persze tudjuk hogy az AnyDesk vagy más távsegítség appok lesznek. Ha birka valaki akkor instant meg is adta a hozzáférést a csalóknak a saját telefonjához, ők meg szépen lelophatnak minden infót ami nekik kell.
Ezt ahogy észrevettem már az alja réteg is meg tudja oldani, nekik nincs ilyenekre szükségük, csak egy nagyobb IQ szintű ismerősre vagy hozzátartozóra aki megmutatja nekik, hogy használják.

1

proba
proba picture

Én a múltkor  azon agyaltam, velem telpíttetnek egy kémprogramot a telefonomra, azt nem lehet valahogyan fordítva használni? Suttyomban én meg visszajelölöm az ő berendezését, az lehet gondolkodni, ki figyel kit....

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Anydesk-et lehet fordítva használni, néhány hónapja feltörték. Itthon még minden vicc új, külföldön már POP-UP ablak figyelmeztet, hogy a program mire is való, és mit engedélyez. De sajnos lesz más, és sokan nem merülnek bele a kiberbiztonság alapjaiba. Egyre többször használják a Chat Gpt alapú botokat is, vagy egyszerűbb scripteket. Szerencsére ez a gyenge pontjuk, és így lebuktathatóak, ha valaki hajlandó foglalkozni velük.
Most mennem kell Nigéria Hercege hívott...

2

vacisa
vacisa picture

G.play áruházból töltsd le a suttyomba.app-t az pont erre lett kifejlesztve. Vagy regisztrálsz vagy megy reg nélkül is csak van pár reklám benne.

3

lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Utóbbi időben nálam kb 2-3 hete megszaporodtak a freemail-en ezek a levél szemetek előtte nagyon sokáig nem volt egy darab sem
túlnyomó részt nők irkálnak a világ minden tájáról vietnam.ból  is hogy nézzem meg a képeit hogy honnan szerzik ezeket az email címeket az nekem rejtély nem járok ilyen helyekre 
de kaptam levelet bank nevében is hogy szolgáltatás frissítés MBH bank semmi közöm ehhez a bankhoz 
meg bűnügyi rendőrség néven is megtaláltak
meg más érdekes dolgokkal is próbálkoztak már

File csatolás: 

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A legegyszerűbb álláshirdetést feladni. Egy álláshirdetésre mindenki garantáltan az igazi adatait adja meg. És nem csak telefonszámot meg emailt, hanem végzettséget, családi- és anyagi helyzetet, néha facebook vagy linkedin profilt is, amelyek alapján kiválóan becélozható, hogy milyen típusú szélhámossággal a leghatékonyabb megkörnyékezni. Csökkent munkaképességűeknek csodadoktor, kockáknak online fizetős stb.
Te meg azt se tudod, hogy honnan szivárogtak ki az adataid.

1

proba
proba picture

Jelszó gyűjtésre egy jól működő érdekes honlap regisztrációval. 50% hogy a felhasználónév jelszó páros jó fontosabb helyekre is.

1

vacisa
vacisa picture

Na... egymás közt vagyunk, azért a Milfmónika nem a zöldséges lány... laugh

2

Jaca
Jaca picture
****

Hú! A BangWife-osat majd küldd át légyszi! :)))))

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Erre gondoltál ? ebből van több is profilt említ de nekem nincs ilyen profilom meg nem iratkoztam fel sehova akkor miről iratkozzak le ?
meg képeket említenek ez azt jelenti hogy nyissak meg 1 fájlt abban bármi lehet
 

File csatolás: 

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Megosztok néhány megoldást a sok közül, hátha valakit érdekel:

Ismeretlen, nem várt szám hívása esetén kérdés: - Kit keres? Tudja, kit hívott?  (erélyesen)    eredmény vonalszakadás

Számkijelzés nélküli hívás esetén: - Tessék pártközpont!   (határozottan)   eredmény vonalszakadás

SMS : nem kíváncsikodunk, azonnal törlünk

üdv
RTZ

2

vacisa
vacisa picture

Már a csalások előtt 300 évvel úgy működött nálam a telefon, hogy ismeretlen szám nem is cseng ki.
Aki ismerős, és ismeretlen számról hív, az vagy ir egy sms-t és utána újra hiv, vagy teams-en, messenger-en üzen, vagy megkeresi a saját telefonját.
Az ismeretlen ismeretlennel meg mi dolgom lenne ?
Politikailag nem vagyok aggitálható, biztosításra nincs szükségem, nagyon olcsó személyi kölcsön sem érdekel...stb
Bank, és minden más közüzemi szolgáltató ír levelet, vagy az online felületükön keresztül üzen.
Üzen, de nem kér jelszót, pin-t, ruhaméretet....
Ha eladok bármit, én nem küldök se pénzt, se paripát, se fegyvert, a vevő küld pénzt és postacímet....
És ami még fontos, a román zokniárusnak sem állok meg amikor egy táska zoknit akar ajándékba nekem adni.  laugh

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Ezt a módszert én is alkalmaztam jó régen. Csak amikor jó néhány várva várt dologról, hivatalos ügyintézésről nem kaptam értesítést, nem kaptam visszahívást, nos akkor jöttem rá, hogy baromság ez a módszer! Gondolom, ha valaki az elektronikával való kapcsolatod ürügyén munkával szeretne megbízni, az a telefonálás előtt táviratozik és közli a telefonszámát, hogy benne lehessen a kiválasztottak között. laugh

üdv
RTZ

3

Kari
Kari picture
*****

Hali!
"... az a telefonálás előtt táviratozik és közli a telefonszámát..."
Miota is nincs többe tavirati szolgàltatàs? devil

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Miota is nincs többe tavirati szolgàltatàs? devil

Ha ez kérdés, akkor: "A Magyar Posta 2021. április 30-tól kivezette portfóliójából a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatásokat."
Ha kekeckedés, akkor telefonálás előtt értesítést küld. Gondolom így már korrekt! devil

üdv
RTZ

0

vacisa
vacisa picture

ha valaki az elektronikával való kapcsolatod ürügyén munkával szeretne megbízni,

Az simán meg tud azon a számon ami arra van. 
Ezen a számon viszont senki más nem kereshet mert sehol nincs megadva, se bank se...stb
A másik számon meg nem kereshetnek munkával mert az meg arra nincs ......
Dual sim, vagy két készülék, én az elsőt választottam.

hivatalos ügyintézésről nem kaptam értesítést

Az ha valóban hivatalos akkor az levélben jön ajánlva, vagy nélküle, de sosem telefonon vagy sms-ben.

No de...mindegy, pap és papné

Ja meg még valami... Ha téged felhívnak munka ügyben akkor Tudja, kit hívott?  (erélyesen)  eredmény vonalszakadás Jó kezdés, meg igy nincs gond, hogy mindenki akar valamit laugh
 

0

RTZ
RTZ picture

Nem írtad, hogy több telefont, vagy dual sim-es készüléket használsz! Ez így nem korrekt a hozzászólás szempontjából, mert ha valakinek az ABC betűszámával megegyező számú telefonja van, annak még egyszerűbb.
Nekem hivatalos az is, ha valahonnan valamit telefonon megrendelek, de éppen nincs és amikor érkezik az áruból, akkor valaki a cégtől felhív, hogy érdekel-e még, de nyilván a beosztottaknak rendszeresített számon, ami nem azonos a hívható, tehát rögzíthető számmal és így hiába is hív, mert idegenként ki sem cseng, stb.
Nem úgy kezdem, ahogy kikopiztad kiszínezve, hogy "Tudja, kit hívott?  (erélyesen)  eredmény vonalszakadás", hanem "- Kit keres?" az első kérdés és ha tovább próbálkozik, akkor jön a folytatás.
Munka ügyben pedig nem keresnek, mert 2016-ban a 48 évig tartó dohányzással együtt azt is abbahagytam. Na erre varjál gombot! De ne hívj! laugh

üdv
RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

300 éve ha csörgött a telefon, felvettük, és hallo- val kezdtünk. Több ezer név volt a telefonkönyvben, amit a postátol kaptunk, de az ismerősök számát fejből tudtuk. És bárki is hívott, sohasem kérdezte, otthon vagyok -e. Ilyen volt a vezetékes telefon. Ha pedig nem akarok beszélni egy biztosítási ügynökkel, leteszem a telefont.

3

vacisa
vacisa picture

Régen régen volt, kézpénzbe kaptad a fizetésed, bankszámlád talán nem is volt, nem adtál vettél online, az internet szót sem ismerted, és a CSÉB is 80 forint volt.
Sokmindent lehet csinálni meg összehasonlítani csak ebből a szempontból nem.
Van aki felveszi, leteszi, van aki fel sem veszi... mert felesleges.

0

Tivi
Tivi picture

Sziasztok!
Sajnos hallani sok telefonos csalást és bizony vannak akik bedőlnek nekik...
A Marketplace is tele van csalókkal. Ott árulok. Folyamatosan jönnek hamis profilról üzenetek, hogy a kínált árut meg szeretnék venni, mindent fizetnek és még a futárt is ők intézik....
 Mindenki nagyon figyeljen ezekre a gazemberekre, mert hamar le tudják emelni a pénzüket a számlájukról!

Üdv: Tivi

1

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Én ezt írtam ki az adás-vétel csoportomba. Sajnos, a tény, hogy "süket fülekre talál", még csak nem is releváns, ha annyi idióta hirdetőről van szó...
A telefonszámokra is felhívtam a figyelmet, még jóval korábban.Ettől függetlenül engedélyezem a kiírását, egyéb esteben csak idétlen karakterekkel, jelenítik meg, amit viszont már nem fogok jóváhagyni.
" A reményt, és a kíváncsiságot nem lehet elvenni az emberektől"

Az e-mail címek biztonságos kezelése
Az e-mail címek megosztása online környezetben komoly kockázatokkal járhat. Az e-mail címek könnyen célponttá válhatnak a spam, a phishing támadások és az adathalászat számára. Ezek a támadások nemcsak bosszantóak, hanem veszélyeztethetik személyes és pénzügyi adatainkat is.
A közösségi tagoknak tudatában kell lenniük annak, hogy az e-mail címek nyilvánosságra hozatala növeli az esélyét annak, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a személyes információikhoz. Ezért fontos, hogy mindenki óvatosan bánjon az e-mail címével, és csak megbízható forrásokkal ossza meg.
Végezetül, ha valaki mégis úgy dönt, hogy megosztja az e-mail címét, mindig győződjön meg arról, hogy tisztában van a lehetséges következményekkel, és készüljön fel a megfelelő védekezésre.
Közzéteszek egy linket, ahol ellenőrizhető, hogy megbízható az illető (Általában,-vevő), aki kéri a levelező címet vagy sem. (Lényeges, csak addig látható a bejövő mappa, míg nyitva van a böngészőben!)
https://temp-mail.org
A biztonságos online jelenlét érdekében mindig legyünk elővigyázatosak és informáltak.
Üdvözlettel:
Admin

Üdvözlettel:
PZ

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia. Ezt írd már le bővebben : 

"e-mail címek nyilvánosságra hozatala növeli az esélyét annak, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a személyes információikhoz." "veszélyeztethetik személyes és pénzügyi adatainkat is" 

Ez most valami para , vagy bizonyított veszély forrás .  

Milyen veszély ha nyilvános a levelezési -lakcím , email , vagy tel. szám , bank számla , vezető bank megjelölésével ? Vállalkozások meg cégek honlapján ez mind elérhető infó .
Vállalkozó vagyok és számomra fontos , hogy elérhető legyek . Van megkeresés , messenger , watsupp meg viber-en is , miért kellene ezeket a lehetőségeket kizárni ?
Nekem még a névjegy kártyámon meg az autón is ezek fel van tüntetve . 
Szám kijelzés nélküli hívást meg fel szoktam venni , és bemutatkozás után döntöm el hogy akarok e beszélni , vagy nem . Sok idősnek van olcsó vezetékes tel. szolgáltatás , ami nem írja ki a számot .
Nekem ettől nagyobb probléma a silány mobil szolgáltatás (Vodafone ) , mikor meg több próbálkozás után  sem csörren meg zsebembe  a telefon (hívott szám nem elérhető) Volt  már mikor a futár vitt vissza csomagot ez miatt .

2

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Már nagyon kezdem unni, hogy minden megnyilvánulásomhoz van valami negatív jelzésed! (Ez az utolsó, amit tolerálok!)

A kérdésedre válaszolva, igen, bizonyitott veszélyforrás. Viszont, itt külön ki van emelve, hogy az adás-vételi oldalakon főként. Olvass bele pár vezető portál felhívásaiba, akik szintén kérik, "Ne add ki előre az E-mail címed"! Miért? Egyrészt, nincs rá szüksége! Másrészt, mert nem vásárlók fognak írni, hanem kapsz egy linket a vásárlás menetéről, amire rákattintasz, és már engedélyezted egy phishing progi futtatását. "Az adathalászat egyfajta pszichológiai manipuláció (social engineering), amikor a támadó hamis („hamisított”) üzenetet küld, amelynek célja, hogy áldozatot rávegye arra, hogy érzékeny információkat fedjen fel a támadónak, vagy rosszindulatú szoftvert, például zsarolóprogramot telepítsen az áldozat eszközére." 
Van, aki pusztán adatgyűjtés céljából kéri el. Ennek feltételeíről itt olvashatsz: Email címeket gyűjtesz? 

Remélem, választ kaptál, és világos számodra is, hogy itt nem a te magánszférádról van szó. kivel, kikkel milyen adataidat osztod meg, ez a magánügyed! De egy magára valamit is adó közösségi, azon belül adás-vétellel foglalkozó platformoknak, igenis fel kell hívnia a figyelmet ezen veszélyforrásokra...

Minden jót kívánok, de ha lehet hanyagold a hozzászólásaimat, ha megkérhetlek! (Erre sem várok választ!)
Üdvözlettel:
PZ

1

bimre
bimre picture

Szerintem aki vállalkozó annak kell lennie egy állandó elérhetőségének.Teló.mail.
Viszont ezeken nem intéz pénzügyeket.
Egyszerű ez mint a faék.

0

kitimi51
kitimi51 picture

Hali! Nálunk tegnapelőtt a feleségemet hivták a " Bank biztonsági szolgálattól" hogy egy 250 ezer ft.os átutalást kezdeményeztek de megakadályozták.
Kérdezték hogy mi kezdeményeztük e ? Modtuk hogy nem. De vásárlásunk sem volt? Nem. Ezt nagyon furcsálta a hölgy.Még következtek kérdések mire
 nejem közölte hogy nincs is folyószámlánk. Erre a válasz egy telefonlecsapás volt.Kár hogy ilyenkor nincs felkészülve az ember hogy egy két kereszt-
kérdésre vajon hogyan reagálnak. De feltételezem a gyors telefonletevéssel De az az érdekes hogy a kijelzett számot visszahivva valóban itt pl.
a valós bank jelentkezik be.

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Kár, hogy megszakította. Lehet, hogy Szabó Zsolt csak egy kamu név, erre rájött a Nemzeti Bank, és vissza akarták neked téríteni az autó árát.
Amúgy nem mondták, hogy melyik Nemzeti Bank? Véletlenül nem a Nigériai?

0

vacisa
vacisa picture

Engem meg a szomszéd hivott, ha megérik a cseresznye kell e egy szatyorral. 

Akit ma felhivtak az ossza meg...

3

Jaca
Jaca picture
****

És ha elfogadod tőle a cseresznyét, van benne kockázat, hogy hozzáférést szerez vele a bankszámládhoz? 

0

vacisa
vacisa picture

Az attól függ, mert ha annyiba kerül amennyi kp nincs nálam, akkor terminál híján a bankkártyám a szomszéd fogai között kell elhúznom.
Ebben az esetben ha jó a szeme, a kártyaszámtól a lejárati dátumon át a cvc kódot is megjegyezheti.
Plusz, lehet a cseresznyében is van kukac, szóval még nagyobb a biztonsági kockázat.

0

Opeles
Opeles picture

Szia!

Ha kukacos, akkor én mindig drágábban adom, mert van benne hús is :-)

Meg nálunk a szomszédnak foga sincs, szóval le se tudom húzni a kártyát. És igen, Jacával egyetértve, én is pötyögném a számokat a régi Nokiámon még. :-)

Szép napot Mindenkinek

Üdv
Opeles

0

5bdc
5bdc picture

Akit ma felhivtak az ossza meg...

Cseresznye miatt?  :-)

5bdc

2

Sponsored links